Plastic flessen lekken chemische stoffen

Deens onderzoek toont aan dat herbruikbare plastic flessen chemische stoffen lekken in het kraanwater wat je eruit drinkt. Je herkent misschien wel dat vieze smaakje wat aan water gaat zitten als het een tijdje in je plastic bidon zit? Dat proef je goed, het water bevat honderden chemische stofjes die de fles afgeeft.

Het onderzoek: welke chemische stoffen lekken er uit een herbruikbare, bpa-vrije, plastic fles

Twee wetenschappers uit Kopenhagen hebben bestudeerd welke chemische stoffen er uit nieuwe, gebruikte en in de vaatwasser gewassen, herbruikbare, bpa-vrije, plastic drinkflesjes in je water lekken. Ze vonden circa 400 plasticgerelateerde stoffen na 24 uur. Nadat de flessen in de vaatwasser waren geweest, vonden ze zelfs duizenden chemicaliën, en zelfs na goed naspoelen bleven er honderden achter. Een groot deel van deze chemische stoffen zijn nog onbekend. Van 70% van de wel geidentificeerde stoffen is onbekend of ze schadelijk zijn of niet.

In het water zijn onder andere schadelijke fotoinitiators aangetroffen, potentieel schadelijk voor de gezondheid omdat ze hormoonverstorend en kankerverwekkend zijn. Verder vonden ze allerlei stofjes om plastic zacht te maken, weekmakers en andere stoffen die nodig zijn bij de productie van plastic. Ook troffen ze DEET aan (ja het ongezonde maar goed werkende anti-muggenmiddel), niet omdat dit erin gestopt is, maar omdat het ontstaat tijdens de levensduur en het degraderen van het plastic.

Na een rondje in de vaatwasser wordt het alleen maar erger

Als de flessen in de vaatwasser zijn geweest, bevat het water niet alleen restanten chemicaliën van het vaatwasmiddel maar ook meer chemische stoffen uit het plastic. De vaatwasser zorgt ervoor dat het plastic degradeert waardoor er meer chemische stoffen uit lekken. Goed naspoelen helpt helaas niet voldoende.

De wetenschappers kiezen voor glazen flessen of rvs drinkflessen

Ondanks dat het nog niet volledig duidelijk is wat de gezondheidseffecten zijn, geven de wetenschappers aan dat ze zelf kiezen voor glazen flessen of rvs drinkflessen om uit te drinken. Het is sowieso niet geweldig om zeepresten of andere chemische stoffen op te drinken. De wetenschappers geven ook aan dat er gewoon heel weinig kennis en regelgeving is over met welke chemicaliën eten en drinken in aanraking komen en mogen komen. Je kunt de hele publicatie in het Journal off Hazardous Materials lezen of een samenvatting op sciencedaily.

Reacties (7) -

 • An

  An

  22-1-2024 09:57:53 | Reply

  Wij gebruiken de RVS drinkbekers van pura al 4 jaar voor mijn dochtertje. Alleen begint het siliconenkit gedeelte dat eromheen  zit te plakken.  Is het dan nog wel veilig. Moet het siliconen gedeelte vervangen worden? Is het 100% siliconen? Het kan er ook vanaf Is dat veiliger? Groetjes,

  • Manon

   Manon

   22-1-2024 10:02:08 | Reply

   Hoi, wat fijn dat de fles al vier jaar lang z'n werk doet!  Het is zeker niet onveilig maar het is niet prettig natuurlijk. Ik zou het vervangen of gewoon eraf halen, de flessen worden ook zonder siliconen hoes verkocht. Groetjes, Manon

 • Maria

  Maria

  1-2-2024 08:55:07 | Reply

  Heel fijn, RVS-flessen! Alleen in kinderhanden zitten ze snel vol met deuken. Zijn ze dan nog steeds veilig in gebruik? Ik heb nog steeds de waarschuwing in mijn oren om geen voedsel uit gedeukte conservenblikjes te eten vanwege een laagje aan de binnenkant wat dan mogelijk beschadigd is. Dat maakt me wat huiverig voor de deuken in mijn RVS-fles.

  • Manon

   Manon

   1-2-2024 09:09:21 | Reply

   Haii! Jaaa dat is het mooie van rvs, deuken zijn geen enkel probleem. Geen schadelijke laag aan de binnenkant, gewoon puur rvs, gedeukt of niet. Dus je kunt het gewoon 100% veilig blijven gebruiken. Groetjes, Manon

  • Manon

   Manon

   2-4-2024 19:48:29 | Reply

   En voor de zekerheid, dat gaat dus echt over rvs flessen want aluminium flessen hebben wel altijd een plastic laagje aan de binnenkant.

 • Gillian

  Gillian

  7-5-2024 00:16:24 | Reply

  Vraagje: die bpa vrij flessen zijn ook niet veilig?

  • Manon

   Manon

   7-5-2024 08:13:27 | Reply

   Hoi, dat klopt helaas. BPA is niet de enige stof om je zorgen over te maken.

Loading