Update: Welke poppen en babypoppen zijn veilig?

Update: Welke poppen en babypoppen zijn veilig? Origineel: 23. februari 2016

Update:

clip_image001Er zijn prachtige stoffen poppen op de markt die wij als ouders vaak super mooi vinden. Onze kinderen vinden deze poppen lief en zacht, maar toch willen ze na de baby- en dreumesleeftijd vaak een ‘babypop’ met een “echt” hoofd en handen en voeten van harder materiaal of een pop met een volledig hard lijfje die mee kan in bad en naar buiten. Er wordt intensief met een pop gespeeld, geknuffeld, geslapen en door jongere kinderen op gesabbeld. Hoe zit het met de veiligheid van (baby)poppen?

Poppen met schadelijke stoffen

Natuurlijk wil je graag een pop van veilige materialen voor je kind. Alle poppen met een hard hoofd, handen, voeten of lijf lijken echter gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Dit is een stof die op zichzelf al milieuonvriendelijk is, maar om het PVC te kunnen gebruiken voor poppen bevat het ook nog eens weekmakers die schadelijk kunnen zijn.

Ook stoffen poppen kunnen deze schadelijke stoffen bevatten, maar zijn wel vrij van PVC en daardoor meestal ook van weekmakers.

Stoffen en plastic poppen getest door Öko-test

clip_image002Öko-test testte eind 2014 een aantal plastic en stoffen poppen* grondig op schadelijke stoffen en deed een praktijktest naar de veiligheid. Het totaalresultaat van dit onderzoek was dat van de 10 stoffen poppen er 3 een “goed” kregen, 2 een ruim voldoende, 1 een voldoende en de overige 3 scoorden lager. Bij de plastic poppen kwam er geen één goed uit de test, slechts 2 scoorden net een voldoende, 2 onvoldoende en maar liefst 6 plastic poppen hadden het eindresultaat “slecht”. In december 2023 testte Öko-test opnieuw en wij delen graag de resultaten met jullie want er is vooruitgang gelukkig! Öko-test koos 20 verschillende modellen van stof en van plastic.

Als je bij de stoffen poppen alleen naar de schadelijke stoffen kijkt, scoren de stoffen poppen allemaal een goed of een (ruim) voldoende. Over het algemeen scoren de stoffen poppen beter als de kunststof modellen; acht van de tien stofpoppen kregen de kwalificatie “goed” of “zeer goed”. Er scoorde maar eentje “onvoldoende” vanwege een tekortkoming op het gebied van veiligheid; een label aan het jurkje en het shirt laten los en de stof naast de rugnaad scheurt.

Bij de plastic poppen is dit een ander verhaal; 6 poppen scoren ‘befriedigend’ oftewel ruim voldoende, 1 voldoende, 1 ontoereikend en 2 onvoldoende. Over het algemeen een betere score dan de test gedaan in 2014 maar nog steeds in alle poppen weekmakers.

De geteste poppen komen van de Duitse markt, maar vele van deze merken zijn ook in Nederland verkrijgbaar zoals van Simba Toys, Zapf Creation (Babyborn) en Mattel (Barbie).

Een veilige babypop zonder schadelijke stoffen

Bijna alle geteste plastic poppen bevatten PVC/PVDC/gechloreerde kunststoffen. Bij 8 van de 10 poppen vond Öko-test ook verschillende andere schadelijke stoffen. Het liefst heb je natuurlijk een pop die vrij is van PVC en gemaakt is van een alternatief, veilig plastic zonder schadelijke stoffen. Een zoektocht naar veilige plastic poppen is een wirwar van chemische termen. Wanneer een pop PVC bevat, zitten er ook weekmakers in omdat dit nodig is om het plastic soepel te laten zijn in plaats van hard. Weekmakers zijn een groep van verschillende soorten chemicaliën die plastic zachter maken waarvan het inmiddels schadelijke gebleken ftalaat er één is. Sinds het vorige onderzoek van Öko-test van 2014 is er gelukkig het een en ander veranderd, want ftalaat weekmakers zijn sinds een aantal jaren niet meer toegestaan of mogen maar in hele kleine hoeveelheden in verschillende producten zitten, waaronder speelgoed (https://waarzitwatin.nl/producten/poppen). Dit soort hormoonverstorende weekmakers werden ook niet gevonden in de poppen die zijn onderzocht in de Öko-test van dit jaar. Van de weekmakers die nu ingezet worden zoals ATBC, DEHT of DINCH is nog niet voldoende bekend wat dit op de gezondheid van de mens doet. Vanwege preventieve consumentenbescherming beoordeelt Öko-test de aanwezigheid van dit soort stoffen in de producten als negatief. De meeste kunststofpoppen bevatten namelijk ook de alternatieve weekmaker TXIB en volgens documenten die bij de ECHA zijn ingediend, staan deze stoffen onder verdenking schade aan het ongeboren kind toe te brengen.

Een echt PVC-vrije optie lijkt er slechts te zijn in de vorm van een stoffen pop. Maar ook hier zit nog een verborgen aandachtspunt, de vulling kan namelijk bestaan uit PVC pellets. Alternatieve korrels van PE (polyethyleen) zijn een betere keuze.

Öko-test adviseert op basis van haar testen dat bij twijfel over de inhoudsstoffen van een pop een stoffen pop de veiligste keuze is. Deze komen qua schadelijke stoffen aanzienlijk beter uit de test dan plastic poppen.

Een veilige pop kiezen

Bij het kiezen van een pop voor je kind is het vooral van belang erachter te komen of er schadelijke stoffen zijn gebruikt. Dit is niet altijd eenvoudig als dit niet op de verpakking of pop zelf staat. Je kunt het aan de fabrikant vragen en als je dan een vaag of zelfs geen antwoord krijgt, kun je er vanuit gaan dat de pop niet vrij is van schadelijke stoffen. PVC heeft recyclecode 3, mocht je toch een pop tegenkomen met een andere code, kun je in onze blogs over de plastic recyclecodes en andere plastic soorten kijken of en hoe veilig dit is.

Voor wat de weekmakers betreft is je neus volgen een goed advies. Ruikt een pop vreemd dan kun je er vaak al vanuit gaan dat deze weekmakers bevat. Misschien kun je je nu je dit leest de weeïge geur van een nieuwe plastic pop wel voor de geest halen. De zoete vanillegeur die je soms ruikt, kan een natuurlijke of chemische vanille geur zijn die gebruikt wordt om de geur van weekmakers in het PVC te maskeren.

Kijk of de pop geschikt is voor de leeftijd van je kind en of de pop een CE-markering heeft. Met de CE-markering belooft een producent of importeur dat de pop voldoet aan de EU-wetgeving voor speelgoed (https://waarzitwatin.nl/producten/poppen). In oude poppen van voor het jaar 2000 kunnen stoffen zitten die nu niet meer in poppen mogen zitten, of alleen in kleinere hoeveelheden. Het is onbekend in hoeverre deze chemische stoffen uit poppen vrijkomen en of er gezondheidsrisico's zijn. Dit is wel iets om in gedachten te houden bij aankoop van tweedehands poppen afkomstig van bijvoorbeeld een rommelmarkt, marktplaats of bewaarde oude poppen uit je eigen jeugd, bij een oppas of opa en oma.

Waar je verder op kunt letten is of er geen labels of andere aanhangsels van een pop kunnen loslaten waar je kind zich in kan verslikken of eventuele accessoires die bij een pop meegeleverd worden. Zijn de naden stevig, zodat vulling niet naar buiten kan geraken en hoe ontvlambaar is het materiaal. Allemaal zaken om even bij stil te staan. Ook de gebruikte kleurstoffen kunnen een rol spelen. Bij de Öko-test zijn deze factoren getest en bij vier stofpoppen kwam er kleur vanaf. Vooral kleine kinderen sabbelen nog overal op. Het lab dat ingeschakeld werd door Öko-test vond geen verdachte stoffen in de kleurstoffen, maar kleurstoffen die geen kleur afgeven verdienen uiteraard de voorkeur.

Conclusie poppen zonder schadelijke stoffen

De veiligste keuze is een stoffen pop, waarbij je toch nog steeds wel kritisch moet blijven.

Helaas is een stoffen pop het voor poppenmoeders en- vaders toch vaak net niet en een pop met plastic ledenmaten en hoofd of compleet plastic lijf staat vaak hoog op de verlanglijstjes. Als je toch graag aan de wens van je kind tegemoet wilt komen zijn de belangrijkste tips: goed de verpakking lezen, navragen en vooral ook goed snuffelen. Het is te hopen dat er in de toekomst poppen op de markt zullen komen van veiliger plastic zonder schadelijke toevoegingen.

Welke poppen waren in de Öko-test veilig?

Uit de test die in 2023 is uitgevoerd komen de volgende tips.

clip_image003Stoffen poppen

Zeer goed, uitslag in de Öko-test “sehr gut” :

- Jako-O Babypuppe, Krümel mit Schnuller (met speen), 43 cm (van Haba)

- Sigikid Spielpuppe (speelpop) Quendy, pink-grau

- Sterntaler Anziehpuppe (aankleedpop) Gesa, 33 cm

Goed, uitslag in de Öko-test “gut” :

- Haba Puppe Nick, 30 cm

- Heunec Poupetta Sarah, bruin haar, 30 cm

- Käthe Kruse Schatzi rood, 35 cm

- Nanchen Natur Sommerkind (zomerkind) Lotti,
rood-roze, 35 cm

- Rubens Barn Puppe Alma Kids, 36 cm

Redelijk, uitslag in de Öko-test “befriedigend”

- Lilliputiens Puppe Sasha, 36 cm

Plastic poppen

Redelijk, uitslag in de Öko-test “befriedigend”

- Baby Born Kindergarten Little Sister, 36 cm

- Corolle Badejunge Marin, 30 cm

- Götz Puppe Muffin Wild Cat, 33 cm

- JC Toys La Baby, roze, 27,9 cm

- Miniland europäischer Junge, Down Syndrom,
38 cm

- Simba Puppe My Love Flower Dolly, roze haren, 38 cm

Voldoende, uitslag in de Öko-test “ausreichend”:

- Bayer Newborn Baby, 36 cm

Te vermijden, plastic poppen:

- Baby Annabell My First Bath Annabell, 30cm - mangelhaft (ontoereikend)

- Baby Sweetheart zum Baden (voor in bad) – ungenügend (onvoldoende)

- My first Barbie Malibu, 34 cm - ungenügend (onvoldoende)

Als je informatie hebt over het materiaal van een merk of type pop of misschien zelfs ideeën voor een veilige optie, lezen we dat graag hieronder terug in de reacties.

Loading