Hoe vermijd je schadelijke stoffen in verf?

Verf is een prachtig product: het is perfect om oud meubilair of tuinhout een tweede leven te geven en het verduurzaamt hout. De toepassingen zijn oneindig! Maar, het product zelf is qua samenstelling niet altijd even prettig. Er kunnen irriterende stoffen inzitten, het inademen van verfdampen kan gezondheidsproblemen opleveren en sommige oude verf bevat zelfs zware metalen zoals lood. Dat kan anders! Hoe vermijd je schadelijke stoffen in verf en tijdens het verven? 5 tips.

1. Bekijk en lees het etiket

EC5DA7A1-165A-427A-94BE-20B1DD647EB8-700x525Op het etiket van de verf kun je gelukkig al een heleboel informatie vinden. Waar let je op? Ga na of er bepaalde milieucertificeringen zijn zoals Green Seal of het EU Ecolabel. Deze certificeringen geven aan dat het product voldoet aan bepaalde milieunormen en minder schadelijke stoffen bevat. Bekijk ook de ingrediëntenlijst. Ga na of de verf watergedragen is in plaats van op basis van oplosmiddelen is. Kijk ook specifiek naar waarschuwingen over schadelijke stoffen en veiligheidsinstructies. Veel waarschuwingstekens op een verpakking geven al een indicatie dat je het product waarschijnlijk liever vermijdt.

2. Zoek contact met de fabrikant voor extra verdieping

Wil je er dieper induiken, zoek dan contact met de fabrikant van de verf. Je kunt altijd een veiligheidsinformatieblad - afgekort MSDS - opvragen voor specifieke informatie over hoe je veilig met het product kunt werken. Een veiligheidsinformatieblad geeft je verdiepende informatie over de samenstelling, veiligheidsmaatregelen en mogelijke gezondheidsrisico's van de verf die je koopt.

3. Let op het gehalte VOS

Veel verven bevatten vluchtige organische stoffen. Dit wordt op de verpakking vaak afgekort tot VOS. Het zijn chemicaliën die verdampen tijdens het aanbrengen en drogen van de verf. Hierdoor ontstaan dampen die een schadelijk effect kunnen hebben bij het inademen ervan. Langdurige blootstelling aan VOS kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, duizeligheid en in sommige gevallen zelfs ernstigere gezondheidsproblemen. 2024-05-23 14_46_53-Moose Färg matte houtverf uit Zweden _ Dekkende buitenbeits en nog 6 andere pagiDe EU heeft een grenswaarde voor de hoeveelheid VOS ingesteld: maximaal 130 gram per liter. Het onafhankelijke Milieu Centraal adviseert om bij houtverf te kiezen voor een verf met maximaal 80 gram VOS per liter. Een voorbeeld van een prachtige verf die nauwelijks VOS bevat is de Zweedse houtverf van Moose Färg. Deze verf bevat namelijk minder dan 3 gram per liter.
Dat is echt heel weinig!

4. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het verven

Tijdens het verven kun je beschermende middelen dragen zoals handschoenen of een mondmasker. Zo voorkom je dat je mogelijk schadelijke dampen inademt of dat je huid ermee in aanraking komt. Toch verf op je handen? Maak ze niet schoon met terpentine, dit droogt de handen erg uit en de chemische samenstelling is niet fijn voor je gezondheid. Maak je handen liever schoon met bijvoorbeeld olijfolie. Werkt ook!

5. Ventileer goed

Ventileren is altijd goed als je binnen aan de slag gaat met verf. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens en na het schilderen om de concentratie van mogelijk schadelijke dampen te verminderen.

Door bewust te kiezen voor verf met minder schadelijke oplosmiddelen en goede veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je de gezondheidsrisico’s tijdens het gebruik van verf aanzienlijk verminderen.

Loading