Plastic in theezakjes?

Plastic binnenkrijgen is voor niemand goed, zeker ook microplastics niet. Helaas komen we steeds meer tot de ontdekking dat we het op allerlei manieren binnen krijgen. Ook theezakjes die plastic bevatten, kunnen ervoor zorgen dat plastic ons lichaam binnen komt. Maar hoe zit dit dan? Zit er in alle theezakjes plastic?

Maar liefst 95% van alle verkochte thee zit in theezakjes en een groot deel daarvan bevat plastic. Helaas laten deze minuscuul kleine deeltjes plastic los in je thee. Dit bleek in 2019 uit het onderzoek “Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea”. Bij het weken van één enkel plastic theezakje op een temperatuur van 95 °C kwamen er in een kopje thee ongeveer 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastics vrij. Om te huilen dus.  Het bleek dat de niveaus van nylon- en polyethyleentereftalaatdeeltjes die vrijkomen uit de theezakjes hoger zijn dan de hoeveelheid plastic die eerder in andere voedingsmiddelen werd gerapporteerd. Blootstelling hieraan kan mogelijk zelfs gedrags- en ontwikkelingseffecten veroorzaken. Ook de wegwerp theefilterzakjes waar je losse thee in kunt doen, zoals bijvoorbeeld T-sac, bevatten plastic.

Waar zijn theezakjes eigenlijk van gemaakt?

Theezakjes zijn gemaakt van papier, kunststof of een combinatie van beide. Het bovenstaande onderzoek gaat over theezakjes gemaakt van nylon of pet plastic zoals veel van de piramidevormige zakjes. Veel standaard theezakjes zijn gemaakt van poreus papier van hout en plantaardige vezels waaraan een kleine dosis polypropyleen wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de zakjes niet uit elkaar vallen in het water. Vaak wordt er ook een klein beetje kunststof gebruikt om de zakjes te kunnen sealen. Tenslotte wordt het papier dan soms nog gebleekt om een “mooie” witte kleur te krijgen, dat gebeurt met chloor.

Er zijn nog andere materialen die sommige theemerken gebruiken, zoals soilon. Dit is een bioplastic, gemaakt van een melkzuureiwit, dat uit onder andere maiszetmeel gehaald wordt. Het is volgens de fabrikant biologisch afbreekbaar en mag dus bij het GFT-afval, waar het materiaal binnen een maand volledig ‘verdwenen’ is: omgezet naar CO2 en water. Of de katoenen theezakjes: een luxe uitgevoerd theezakje met een prachtig handgeknoopt touwtje. Een hoop voordelen, want het geeft geen bijsmaak aan de thee zoals papier dat wel kan doen en het is afbreekbaar. Echter, het produceren van katoen zorgt voor een grote klimaatafdruk, voor eenmalig gebruik niet bepaald duurzaam dus.

Bioplastic theezakjes met PLA en je gezondheid

Theezakjes kunnen dus ook deels uit bioplastic (ook PLA genoemd) gemaakt zijn, gemixt met papier. PLA wordt gemaakt van bijvoorbeeld maïszetmeel of suikerriet. Bioplastic klinkt fijn, maar het blijft plastic, ook al is de bron natuurlijk schoner en milieuvriendelijker dan bij gewoon plastic.  Maar wat is het effect op onze gezondheid, zeker in combinatie met heet water? In 2020 is in het onderzoek “ Are bioplastics and plant-based materials safer than conventional plastics? In vitro toxicity and chemical composition” aangetoond dat het aandeel monsters dat toxische ofwel giftige stoffen afgeeft hetzelfde was voor de biogebaseerde/biologisch afbreekbare materialen als voor de conventionele kunststoffen. De meeste bioplastics en plantaardige materialen bevatten vaak namelijk net als traditioneel kunststof ook toxische chemicaliën. Op cellulose en zetmeel gebaseerde producten veroorzaken de sterkste in vitro toxiciteit. PLA lijkt dus niet gezonder dan gewoon plastic. 

Theezakjes en afval

Theezakjes worden nogal eens bij het gft-afval gedeponeerd en een aantal fabrikanten van theezakjes hebben zich samen hebben ingespannen om de PE/PP vezeltjes te vervangen door het eerder genoemde bioplastic oftewel PLA (polymelkzuur). Dit materiaal in de theezakjes is wel af te breken in een composteerinstallatie en daarom mogen die theezakjes bij het gft. Voor de afvalverwerking is dit dus zeker wel een stap vooruit, maar qua gezondheid blijft het een vraag.

Kun je ook theezakjes zonder plastic kopen?

Het lijkt heel moeilijk! Mocht je tips hebben, zet ze dan vooral onder dit blog. Het vervelende is dat je niet met het blote oog kan zien of er in jouw theezakje plastic zit en dat staat er ook niet altijd op aangegeven. Het is dus altijd slim om zelf op onderzoek uit te gaan wat betreft jouw favoriete thee. En je moet echt goed zoeken want er zijn zelfs merken die zichzelf plasticvrij noemen terwijl er wel PLA in hun theezakjes zit.

Thee drinken zonder plastic

Kies je liever voor een plasticvrij kopje thee en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor losse thee. Dat is vaak lekkerder en bovendien duurzamer. Je kunt thee zetten met daarvoor geschikte biokatoenen theezakjes, een super betaalbare en praktische oplossing. Deze theezakjes zijn herbruikbaar, gaan lang mee en zijn machinewasbaar. Ook kun je rvs filters gebruiken in combinatie met een glas.

Theeglas-met-RVS-Theefilter-350-ml Herbruikbare-theezakjes-biologisch-katoen

Theemerken zonder plastic: tips van bloglezers!

Super leuk! Al heel snel na het plaatsen van het blog kwamen er een aantal lezers met tips en kregen we reacties van merken. De merken die geen plastic hebben in hun zakjes:

 • Yogi Tea
 • Piramide
 • Clipper

Reacties (23) -

 • Céline

  Céline

  23-4-2024 21:42:30 | Reply

  Pukka theezakjes lijken plasticvrij te zijn: https://www.pukkaherbs.com/uk/en/wellbeing-articles/pukkas-sustainable-packaging

  Al heb ik wel even gevraagd wat voor 'resin' ze gebruiken :)

  Yogi tea lijkt ook eerlijk over de gebruikte materialen en aangezien ze het plastic in de 'envelopjes' benadrukken, lijkt het er wel echt op dat het zakje zelf volledig plasticvrij is:
  https://www.yogitea.com/en/about-us/more-than-organic/sustainability/our-tea-packaging/

  Verder drinken we nog graag piramide thee (geen piramide zakjes, maar het merk piramide). Ik heb hen de vraag gesteld over wat er voor toevoegingen aan het papier gedaan zijn en hoe de zakjes dichtgeplakt worden. De basis is in ieder geval wel al goed (ongebleekt papier en biologisch katoenen koordje)

  • Manon

   Manon

   23-4-2024 21:52:19 | Reply

   Yogi helaas niet zonder plastic (maar wel heel eerlijk) : https://www.yogitea.com/nl/over-ons/meer-dan-biologisch/duurzaamheid/onze-theeverpakking/ " Aan de binnenkant van het sachet bevindt zich daarom een flinterdunne hitteverzegelingscoating, die een zogeheten barrièremateriaal bevat dat in de volksmond ""plastic” wordt genoemd."

   Ben benieuwd wat de hars is bij Pukka, ik zal het niet ook gaan vragen, maar hoor het graag van je: https://www.pukkaherbs.com/nl/nl/artikelen/pukkas-duurzame-verpakking

   • Céline

    Céline

    24-4-2024 08:36:12 | Reply

    Op de Engelse site van yogi tea staat dat de plastic in het 'envelopje' zit. Het papiertje dat om het theezakje zelf heen zit. Het zakje zelf zou wel plasticvrij moeten zijn: deze sealen ze niet, maar naaien ze dicht met een biologisch katoenen draadje.

    Clipper zegt op de Engelse site trouwens wel dat er PLA in zit, dus is niet plasticvrij (maar wel een eind in de richting)

    Heeft iemand trouwens goede ervaringen met herbruikbare theezakjes? Want ik vind het echt vreselijk om de thee er na gebruik uit te krijgen. Een zeefje gaat, maar is voor fijne theesoorten als kamille of rooibos dan weer minder geschikt...

    • Manon

     Manon

     24-4-2024 08:40:25 | Reply

     Op de NL site van Yogi staat heel duidelijk en open dat aan de binnenkant van het sachet een laag zit die plastic bevat :( Ik vind de herbruikbare zakjes wel fijn, ik doe ze binnenste buiten en hou ze even onder de kraan. En als ik een andere smaak thee wil op dezelfde dag dan pak ik een ander zakje. En dan gewoon in de wasmachine. Heb er een stuk of 10 en dat werkt prima.

     • Céline

      Céline

      25-4-2024 14:28:51 | Reply

      Maar het sachet is toch ook juist het hoesje dat eromheen zit? Dus de theezakjes zelf (dat wat je in het kokend water hangt) is wel plasticvrij.

      En de meeste microlastics komen vrij bij verwarmen en contact met water... Dus dat is dan toch een enorme winst.

      • Manon

       Manon

       25-4-2024 14:42:17 | Reply

       Ik werd op het verkeerde been gezet omdat ik las over hitteverzegelingscoating en ik was inmiddels zo achterdochtig dat ik dacht: theezakje - heet water - hitteverzegeling. Super fijn dus dat Yogi tea dat goed doet!! Dank je wel voor het laten weten.

  • Manon

   Manon

   14-5-2024 16:48:57 | Reply

   Ben heel benieuwd of je nog iets van Pukka hebt gehoord!

 • Arevaar

  Arevaar

  23-4-2024 23:27:35 | Reply

  Clipper thee zegt zelf dat hun zakjes plastivrij zijn:

  "Zakje: papier & bindmiddel op basis van houtcellulose
  Touwtje: 100% biologisch certificeerd katoen
  Label: papier
  Trots, want we zijn ook plasticvrij & ongebleekt!"

  Fijn, want Pukka thee lust ik niet, vanwege het zoethout en venkel in bijna iedere smaak.

  • Manon

   Manon

   24-4-2024 08:08:02 | Reply

   Ik vind Clipper zelf ook heel lekker, maar op hun site staat:
   https://www.clipper-teas.nl/over/onze-duurzaamheid/
   "Onze speciale theezakjes zijn gemaakt van een mix van abaca (een soort banaan), plantaardige cellulosevezels en PLA (biologisch afbreekbaar plastic) afkomstig van GMO-vrij, plantaardig materiaal."
   Heel raar dus want er staat meerdere keren op hun site 'plasticvrij' maar dat klopt dus helaas niet :(

   • Arevaar

    Arevaar

    25-4-2024 19:58:08 | Reply

    Manon, ik kan wat je hier zegt niet vinden op de clipper site. In ieder geval niet op de pagina die je gelinkt hebt. Heb je het ergens anders gevonden? Of zouden ze het ondertussen veranderd hebben?

    • Manon

     Manon

     26-4-2024 08:19:23 | Reply

     Oh wow de website is dus echt gisteren aangepast, misschien nav het blog en het was misschien dan een foutje? Zou wel heeeel fijn zijn want ik vind Clipper thee heel lekker! Je kunt op The Wayback Machine nog zien wat er stond voor de aanpassing: https://web.archive.org/web/20230930083036/https://www.clipper-teas.nl/over/onze-duurzaamheid/

     Ik ga ze even mailen om te vragen of het een foutje was en of de zakjes dus al langer plasticvrij zijn.

     • Arevaar

      Arevaar

      26-4-2024 12:12:10 | Reply

      Aha, laat maar weten wat ze terug mailen. Hopelijk hebben ze de zakjes veranderd en niet alleen de tekst op de website.

      • Manon

       Manon

       29-4-2024 09:14:39 | Reply

       Jippie! Ook Clipper is oké! Hun antwoord:
       Onze Clipper theezakjes zijn non-heatseal theezakjes gemaakt van ongebleekt filterpapier zonder synthetische plastic vezels. Ze bevatten ook geen PLA (ook wel bioplastic genoemd). We gebruiken een vezel op basis van cellulose wat ervoor zorgt ervoor dat de theezakjes, die worden geknoopt met een biologisch katoenen touwtje, goed gevouwen/gesloten blijven. De theezakjes zijn geschikt voor bij het GFT afval (industriële compostering).
       De tekst op onze website was dus inderdaad niet correct, dit is vorige week aangepast. De tekst is waarschijnlijk ooit overgenomen van onze Clipper website in de UK. In de UK wordt namelijk ook nog een ander type theezakje gebruikt; de pillow bag (een zakje zonder touwtje en tag). In deze theezakjes zit wél PLA.

 • Arevaar

  Arevaar

  23-4-2024 23:34:39 | Reply

  Ik vond dit net op de website van ecogoodies!

  "Deze merken zijn plasticvrij
  Mocht je het toch een stuk handiger vinden om kant en klare zakjes te gebruiken: de zakjes van Clipper, Pukka, Celestial Seasonings, Dilmah en Piramide zijn vrij van plastic en composteerbaar."

  Dat is fijn om te weten toch?

  • Manon

   Manon

   24-4-2024 08:09:15 | Reply

   Als het zou kloppen, zou dat fijn zijn. Clipper is niet plasticvrij, Pukka is iemand anders hierboven aan het navragen. De andere ga ik eens bekijken. Dank je!

  • Manon

   Manon

   15-5-2024 10:21:04 | Reply

   Helaas bevat Pukka dus 30% PLA, zie een paar berichtjes hieronder hun antwoord.

 • Céline

  Céline

  25-4-2024 14:29:52 | Reply

  Zakjes van het merk Piramide zijn ook plasticvrij :)

  Hun reactie:
  Hartelijk dank voor uw bericht.

  Onze Piramide theezakjes zijn non-heatseal theezakjes gemaakt van ongebleekt filterpapier zonder synthetische plastic vezels. We gebruiken een vezel op basis van cellulose wat ervoor zorgt ervoor dat de theezakjes, die worden geknoopt met een biologisch katoenen touwtje, goed gevouwen/gesloten blijven. De theezakjes zijn geschikt voor bij het GFT afval (industriële compostering).

  • Manon

   Manon

   25-4-2024 14:42:42 | Reply

   Jippie!!!!

 • Ageeth

  Ageeth

  29-4-2024 19:38:02 | Reply

  Na lezen van de blog was ik benieuwd of de zakjes van T-sac die ik gebruik voor losse thee oke waren. Helaas (na een paar keer heen en weer mailen) kreeg ik het antwoord. Er zit PP / PE, helaas plastic dus.

  • Manon

   Manon

   29-4-2024 19:40:47 | Reply

   Dank je! Heb dit ook even kort aangevuld in het blog omdat die zakjes echt wel aanvoelen als papier.

 • Sonja

  Sonja

  29-4-2024 22:28:11 | Reply

  Zonnatura?

  • Ageeth

   Ageeth

   30-4-2024 14:42:18 | Reply

   Zonnatura gemaild. Ze gebruiken PLA:
   “Afgelopen jaar zijn wij voor al onze theeën overgegaan op composteerbare theezakjes (theezakjes die geschikt zijn voor bij het GFT afval). Onze theezakjes worden op een hele specifieke manier gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van hitte om de zakjes dicht te sealen. Om dit sealen mogelijk te maken is er plastic nodig. Wij maken echter gebruik van PLA, dat biologisch afbreekbaar plastic is.”

 • Ageeth Hendriks

  Ageeth Hendriks

  15-5-2024 09:04:25 | Reply

  Gister pukka nog even gemaild nadat ik zag dat er nog geen uitsluitsel over was.

  Helaas bevatten hun zakjes PLA: “Bedankt dat u contact heeft opgenomen met Pukka Centrum voor consumentenbetrokkenheid.

  De theezakjes bestaan uit 30% PLA. Ons theezakjespapier is gemaakt van een speciale mix van natuurlijke abaca (een soort van een banaan), houtpulp en plantaardige cellulosevezels – die allemaal goed zijn voor meer dan 99% van ons theezakjespapier.

  Zoals bij veel soorten papier die in ons dagelijks leven worden gebruikt, moet tijdens het maken van het papier een hars worden toegevoegd, zodat het niet uit elkaar valt (vooral bij het toevoegen van heet water!). In het geval van ons theezakjespapier maakt minder dan 1% van ons papier een hars uit.

  Onze theezakjes zijn nietjesvrij en aan elkaar genaaid met 100% biologisch, niet-GMO-katoen, in plaats van gelast met plastic.

  Onze theezakjes zijn gecertificeerd thuiscomposteerbaar, wat betekent dat u het theezakje, papier, biologisch touw en kruiden in u voedselafvalbak kunt gooien. De tag moet in uw papierrecyclingbak worden geplaatst.”

Loading