Baby’s krijgen via plastic babyflessen microplastics binnen

Babyfles-glas-met-siliconen-hoes-260-mlOndanks dat we bij Green Jump al jaren heel bewust kiezen voor glazen en rvs babyflessen, zijn we toch geschrokken van het artikel dat maandag 19 oktober 2020 verscheen in the Guardian.

Door het steriliseren van plastic babyflessen komen microplastics vrij

Baby’s krijgen dagelijks microplastics binnen via kunststof drinkflessen. Het steriliseren van de flessen op 95 graden in combinatie met het schudden van het melkpoeder met verwarmd water in de fles zorgt er voor dat er microplastics en nanoplastics vrijkomen. Dit komt vooral door het hete water en het schudden.  Het artikel spreekt over ‘millions of microplastics’ en ‘trillions of even smaller nanoplastics’.

Gezondheidseffecten microplastics in babymelk

De gezondheidseffecten hiervan worden nu verder onderzocht, maar de wetenschappers raden aan om uit voorzorg de manier om melk te bereiden aan te passen. Baby’s zijn nog volop in ontwikkeling en zijn daarom gevoeliger voor alles wat er binnenkomt aan schadelijke stoffen. De wetenschappers waren compleet overdonderd door de hoeveelheid microplastics die in een babyfles wordt geproduceerd. Veel van de microplastics zullen waarschijnlijk weer worden uitgescheiden maar er wordt nu verder onderzoek gedaan naar hoeveel er opgenomen worden in de bloedbaan en zo op andere plekken in het babylijfje terecht kunnen komen.

RVS-Kid-Babyfles (1)Hoe voorkom je dat je baby microplastics binnen krijgt?

De allersimpelste manier is om te kiezen voor glazen of rvs babyflessen, dan vermijd je het probleem.

Een omslachtigere manier om het aantal microplastics uit de plastic babyfles te verkleinen is om de gesteriliseerde fles drie (3!) keer af te spoelen met afgekoeld water dat gekookt is in een plasticvrij product. Ook de melk maak je klaar in een plasticvrije fles, laat je afkoelen en giet je dan in de omgespoelde fles.

Reacties (7) -

 • Fam

  Fam

  24-10-2020 15:56:08 | Reply

  En wat als je een glazenfles steriliseert in een magnetron sterilisator? Deze is vaak van plastic. Komen er dan aan de binnenkant van de sterilisator ook nanoplastics vrij?
  En de speen en speenhouder die je op de glazenfles draait, die zijn van plastic en daar komen dan ook nog nanoplastics in vrij?

 • Green Jump

  Green Jump

  27-11-2020 08:47:50 | Reply

  Nul plastic zou ideaal zijn, maar niet altijd even haalbaar of praktisch.

  Maar er zijn wel verschillen in risico.
  Als je opwarmt is er het meeste hitte en komen de nanodeeltjes vrij, in een plastic fles is juist op dat moment het melk over een groot oppervlakte in contact met het plastic en komen de deeltjes dus in de melk.
  Glas heeft daar geen last van.
  Als je het daarna aan de baby geeft is het al wat afgekoeld.
  eventueel nog aanwezig plastic zal daarna minder kwaad kunnen,
  En bij veel  glazen flessen is er helemaal geen plastic contact
  De speen is van siliconen of natuurrubber, beide zijn geen plastics.
  en de plastic ring waar de speen in zit is aan de buitenkant, de fles sluit af op de speen en de ring drukt de speen tegen de fles aan, Geen plastic contact is dus mogelijk.

  Over de sterilizator heb ik geen info, maar ook die is verangbaar voor een andere of een andere methode als je je zorgen maakt.
  De fles is wel stap 1


 • Barbara

  Barbara

  20-12-2020 19:54:25 | Reply

  Hoe zit het flesjes van een kolfapparaat? Ik kook die altijd uit, net als de andere onderdelen van het apparaat die met de moedermelk in aanraking komen. Zou je die dan na het uitkoken, ook 3x moeten omspoelen?

 • Auke

  Auke

  3-2-2021 11:34:25 | Reply

  Zijn er al bronnen bekend over de effecten van micro en nano plastics? Ik kan ze moeilijk vinden.

  • Manon Green Jump

   Manon Green Jump

   1-6-2022 11:24:49 | Reply

   Hoi, een late reactie maar toevallig zijn er in het afgelopen jaar meerdere onderzoeken geweest naar de effecten. Zie hier een samenvatting:https://blog.greenjump.nl/post/2022/05/01/Microplastics-hebben-ze-effect-op-ons-lichaam.aspx

 • Diederik Hebels

  Diederik Hebels

  10-2-2021 00:03:04 | Reply

  Het beste dat je kan doen is natuurlijke borstvoeding. Maar anders zou ik kiezen voor glazen drinkflessen. Uit RVS kan namelijk in beperkte mate nikkel vrijkomen waar sommige mensen (baby's) allergisch op reageren.

 • ladybird

  ladybird

  4-3-2021 09:38:46 | Reply

  Ik zou ook het gebruik van de magnetron tot het uiterste beperken of helemaal achterwege laten, vooral waar het babies betreft. Wil je weten waarom? Ga eens onderzoeken hoe een magnetron werkt en wat het met voedsel doet. Het voert te ver om dit hier uiteen te zetten.

  BTW, het is schandalig dat zaken zoals deze na jaren pas publiek gemaakt wordt.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading