Een gezonde leefomgeving… hoe begin je?

Steeds vaker steken berichten de kop op over weekmakers of hormoonverstorende stoffen in producten voor kinderen. Veel ouders die zich hierin verdiepen raken steeds meer overtuigd dat ze bepaalde dingen beter kunnen veranderen, wanneer het gaat om de leefomgeving van hun kinderen. Maar waar begin je?

Je kunt natuurlijk niet van de ene op de andere dag alles compleet veranderen. De meeste mensen zijn gewend om op een bepaalde manier te leven en dat verander je niet zo 1,2,3. Stap voor stap te gaan kijken welke dingen je makkelijk kunt veranderen, lukt waarschijnlijk wel. En dan daar mee beginnen. Hierbij enkele tips waar je op zou kunnen letten (behalve voeding).

Verzorgingsproducten

De meeste gangbare verzorgingsproducten zijn verre van natuurlijk en bevatten vaak hormoonverstorende stoffen. Merken als Weleda en Lavera zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. Deze merken hebben veel verschillende producten, denk hierbij aan shampoo, verzorgingscrèmes, zonnebrandcrème en tal van andere verzorgingsproducten.

Schoonmaakmiddelen

De standaard schoonmaakmiddelen zijn niet gezond voor het milieu en de mens. Op dit moment krijgt het merk Ecover steeds meer bekendheid en is verkrijgbaar in de bekende supermarkten. Echter hebben wij besloten dit merk niet in ons assortiment op te nemen. Hier kunt u lezen waarom, er zijn namelijk opties die natuurlijker en minder schadelijk zijn. Ook leveren we sinds kort de wasschillen van Seepje, natuurlijker kan bijna niet. Ook wijdden we al eens een blog aan het zelf maken van schoonmaakmiddelen.

Speelgoed

Toegegeven, het is onbegonnen werk om elk stuk plastic speelgoed met weekmakers uit huis te verbannen. Je kind alles ontzeggen wat andere kinderen wel krijgen is niet te doen. Toch is er tegenwoordig steeds meer speelgoed op de markt dat geen schadelijke stoffen bevat en bijvoorbeeld wordt gerecycled. En ook producten als klei, verf, stiften of lijm zijn te krijgen zonder schadelijke stoffen. Het merk Stockmar heeft bijvoorbeeld prachtige klei of krijtjes met bijenwas voor de kleine kinderhandjes.

Pyjama-of-t-shirt-Wol-ZijdeKleding

In 2012 deed Greenpeace onderzoek naar schadelijke stoffen in kleding. Wat daaruit kwam qua conclusies, was niet mis. Het bleek dat twintig internationale modemerken kleding verkocht waarin chemicaliën zaten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Greenpeace zei eind 2012 dat dit het topje van de ijsberg is. Ook in 2014 berichtte de milieuorganisatie hierover.

Kleding met een GOTS certificering is gemaakt van biologische materialen, met zorg voor de aarde en onder goede sociale omstandigheden. Kleding van wol en zijde is ook aan te raden voor baby’s en kleine kinderen. Wol met name vanwege de fantastische eigenschap dat het de temperatuur kan regelen, zodat je kindje het niet te warm of te koud kan krijgen.

Slapen

Je brengt ongeveer een derde van een etmaal door in je bed. Je kind nog veel meer, kijk maar naar een baby. We schreven al eens een blog over schadelijke stoffen in babymatrasjes. Maar ook veel dekbedden zijn tegenwoordig van synthetische materialen gemaakt. Er zijn qua dekbedden, kussens en zaken als beddengoed veel natuurlijke keuzes zoals wol, dons, tencel en kapok. Voor volwassenen die natuurlijk willen slapen, hebben we een uitgebreid assortiment met slaapproducten.

Plastic bordjes, bekertjes en lunchtrommels

Het is overal te verkrijgen en het lijkt op het eerste gezicht zo handig. De melamine en plastic bordjes en andere spullen zijn erg populair onder ouders, logisch, het blijft over het algemeen heel wanneer het op de grond valt en de lunchtrommels zijn verkrijgbaar met kinderhelden op de voorkant. Welk kind wordt daar niet blij van?

Melamine en plastic is echter niet 100% gezond helaas. Er blijft onduidelijkheid over het lekken van schadelijke ingrediënten, vooral als het in contact komt met warm of zuur voedsel. Volgens studies zijn de lekkende ingrediënten ongevaarlijk in deze hoeveelheden, echter kun je je afvragen of je het risico wilt lopen met je kind.

Vooral omdat er eenvoudige gezonde alternatieven zijn, zoals rvs, glas of aardewerk. Voor wie graag (vrijwel) niet breekbare bordjes en bekertjes in huis heeft is bijvoorbeeld bamboe servies speciaal voor kinderen een optie.

Voor de lunch heeft Green Jump erg fijne trommeltjes van rvs met verschillende compartimenten. Er is een keuze uit 1, 2, 3, 4 of zelfs 5 vakjes. Op deze manier kun je ook nog eens verschillende soorten etenswaren mee naar school geven, zonder dat het een door elkaar gemixt gerecht wordt. Voor wie meer mee wil geven dan brood is dit sowieso een goede uitkomst. Ook hebben we rvs en glazen drinkflessen voor de lunch, sport, onderweg of andere activiteiten. Lees hier onze blog over de verschillende opties en welke voor jou of je kind het handigst is.

Pannen

sfeerbeeld3Ook over het materiaal waarvan pannen zijn vervaardigd zijn dingen te zeggen. Pannen met een antiaanbaklaag zijn gemaakt van Teflon, de grondstof hiervan is schadelijk voor de gezondheid. We schreven hier vorig jaar een blog over. Alternatieven voor Teflon zijn pannen van gietijzer, keramiek, rvs, emaille en keramische antiaanbaklagen. Klik hier voor nog meer informatie over Teflon en alternatieven.

Tot slot

Er is nog veel meer te bedenken en eventueel te veranderen, maar iedereen heeft z’n eigen tempo hierin. Vaak groei je er langzaam in en ga je bij de aanschaf van nieuwe producten meer letten op de stoffen die erin verwerkt zijn. Het wordt een soort tweede natuur en je zult steeds meer kennis opdoen over schadelijke stoffen die verwerkt zijn in dagelijkse producten.

Vaak zijn de meeste natuurlijke en eerlijke producten wat duurder zijn in aanschaf, maar voor bijvoorbeeld rvs geldt dat het veel langer meegaat.

Reacties (6) -

 • valerie

  valerie

  10-11-2015 09:54:43 | Reply

  Dank voor de blog- nuttig om te lezen over ecover. Ecover is wel het enige merk waar je je flessen kunt bijvullen. Zou mooi zijn als andere merken dat ook aanbieden in het kader van zero waste. Ondanks dat Weleda een beter alternatief is, viel het me op dat van de babylijn in de gezichtscreme en shampoo alcohol verwerkt is. Ik vind dat niet zo vriendelijk voor het huidje van een baby/kind.

  • Goran

   Goran

   10-11-2015 11:21:12 | Reply

   Als je je huid met 60% alcohol afneemt, wordt het helemaal ontvet en super droog, zeer huid onvriendelijk, maar alles heeft te maken met hoeveelheden + samenstelling.
   Weleda gebruikt alcohol als oplosmiddel en vooral ook om te desinfecteren, zodat er geen chemische toevoegingen zoals parabenen in hoeven om de inhoud goed te houden.
   Er zit dan ook veel minder alcohol in en veel meer Biologische sesamolie en amandelolie in. Met als extra de verzachtende calendula. Het agressieve uitdrogende karakter van alcohol wordt daarmee te niet gedaan. Maar je hebt er wel de voordelen van.
   Daarmee wil ik niet zeggen dat alle producten met alcohol ok zijn.
   Het gaat om de balans, de gezichtscrème van weleda is helemaal niet uitdrogend eerder andersom

 • Maria

  Maria

  13-5-2016 08:53:44 | Reply

  Hoi,

  Ik ben al een hele tijd op zoek naar rieten/rotan etc manDen voor het opbergen van mijn zoontjes speelgoed. Onderstaande mand vinu ik super mooi en praktisch,maar is het ook veilig?  of weten jullie een goed alternatief?

  alvast heel erg bedankt!

  http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/00321440/

  Mvg,
  Maria

  • Manon

   Manon

   13-5-2016 16:33:15 | Reply

   Lijkt mij helemaal prima!

 • Leen

  Leen

  4-8-2016 15:34:09 | Reply

  Ik las ergens dat kleding die tijdens het wassen kleur blijft verliezen niet ok is. Ik heb zo een aantal kledingsstukken, die vaak artisanaal gemaakt zijn, vaak in Zuid-Amerika of Azië en die inderdaad kleur blijven afgeven. Is het beter deze te verwijderen ?

 • Danne

  Danne

  25-4-2018 00:14:19 | Reply

  Enig idee hoe het zit met de veiligheid van bellenblaas ? We hebben er veel thuis + navulflessen. Ingrediënten kan ik er niet op terugvinden... Ik hoop dat ze min of meer te vertrouwen zijn...

  Groetjes, Danne

Loading