Meer dan plastic nummer 1-7 ABS, CPE, EPS, PUR, PA, SAN, ASA, SPS, SBS en TPE

Hieronder een vervolg op ons blog over soorten plastic en recyclecodes. De stoffen in deze blog:

 • Vallen niet onder een van de recycle codes.
 • Zijn niet direct herleidbaar naar een recyclecode.
 • Vallen onder recycle code 7 (overig). Een grote, onduidelijke groep waarin veilige plastics, maar bijvoorbeeld ook het schadelijke polycarbonaat zitten.
 • Zijn een naam voor een groep uiteenlopende plastics.
 • Zijn geen plastic maar lijken erop waardoor ze in de volksmond plastic worden genoemd.

Om het overzichtelijk te houden, staan de stoffen op alfabetische volgorde.

ABS (Acrylonitril butadieen styreen)

ABS LegoABS is een zeer hard plastic van hogere kwaliteit en valt onder recyclecode 7 (overig). ABS is SAN met butadieen, en daardoor nog veel harder en sterker. De grondstof styreen is wel schadelijk, maar het eindmateriaal ABS blijkt geen schadelijke stoffen te lekken. ABS is een van veilige plasticsoorten in de gemengde groep met recycle code 7. Wel blijven opletten of ABS niet gecombineerd wordt met andere plastics zoals polycarbonaat (PC, recycle code 7) wat schadelijk BPA bevat. En even checken of er geen vlamvertragers toegevoegd zijn (met name bij keukenspullen).

Zit in: Heel veel producten zoals speelgoed (bijv lego), telefoons, computers, kunststof meubelen en huishoudelijke apparaten.

Lego: De gekleurde harde lego onderdelen zijn van ABS, de doorzichtige blokjes van polycarbonaat (niet veilig) en de buigzame, zachtere onderdelen van Delrin (een soort nylon, polyoxymethyleen). Of Delrin veilig is is niet helemaal duidelijk. Een van de grondstoffen is echter wel schadelijk formaldehyde en dit komt ook bij verhitting van Delrin weer vrij.

CPE (chlorinated polyethyleen)

CPE is een thermoplastisch elastomeer (TPE), een copolymeer van polyethyleen met chloride. Het is een veel gebruikt synthetisch rubber vanwege de hitte-, brand- en waterbestendigheid. CPE wordt vaak toegevoegd aan andere plastics zoals PVC, PE en ABS om deze beter bewerkbaar te maken. Bij de productie van CPE, komt, net als bij PVC, schadelijk dioxine vrij door de aanwezigheid van chlorine in het proces. Het is helaas niet helemaal duidelijk of CPE daadwerkelijk schadelijk is in het eindproduct, maar gezien de aanwezigheid van chlorine en het vrijkomen van formadehyde bij het produceren is het niet zomaar veilig te noemen. Ook kunnen er, net als bij PVC, weekmakers zijn toegevoegd aan CPE, opletten dus.

Zit in: Transportbanden, kabels, slangen, bedrading, regenpijpen en in de rubbers van de koelkast.

EPS (Expanded polystyreen)

EPS is geëxpandeerd polystyreen, ook wel polystyreen-hardschuim genoemd. In de volksmond heet het gewoon piepschuim wat wordt gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw maar ook als verpakkingsmateriaal. EPS is net als polystyreen (recycle code 6) schadelijk door lekkend styreen dus je kunt je kind beter niet met piepschuim laten spelen.

EVA (ethyleen vinyl acetaat) en PEVA (polyethyleen vinyl acetaat)

teenslippers flipflopDat niet alle vinyl per definitie schadelijk is, blijkt uit EVA en PEVA. Deze plastics zijn beide een thermoplastisch copolymeer van PE (polyethyleen, recycle code 2) met vinylacetaat, een vinyl dus. (P)EVA is een veilig alternatief voor schadelijke PVCs, plastics en foam. Om een goede keus te maken is het belangrijk goed op te letten bij vinyl want de meeste vinyl producten zijn van PVC gemaakt, schadelijk dus. (P)EVA en PVC lijken uiterlijk erg op elkaar. Het verschil is te zien aan de recycle code, PVC heeft code 3 en (P)EVA code 7.

Zit in: Uiteenlopende producten, yogamatten, poppen en speelgoed.

Homopolymeer en copolymeer

Homopolymeer en copolymeer zijn geen plasticsoorten maar hiermee wordt aangeduid hoe de chemische structuur eruit ziet (herhaling van steeds hetzelfde molecuul of verschillende).

Melamine

Melamine is eigenlijk geen plastic maar het wordt wel vaak zo genoemd en vergeleken met plastic. Melamine kan schadelijke stoffen lekken. In deze blog kun je er meer over lezen.

Zit in: Kinder- en kampeerservies, schoolbekers.

PU/PUR (Polyurethaan)

Bij de productie van PU komen schadelijke stoffen vrij en worden schadelijke grondstoffen gebruikt en het is niet 100% bekend of deze in de eindproducten nog aanwezig zijn. Gelukkig is men bezig met het ontwikkelen van minder schadelijke productiemethoden

 • PU: Kunstleer, autolak.
 • PU-elastomeren: stretch-/zwem-/sportkleding , kit en houtlijm. Maar ook in meer plastic aandoende producten zoals wieltjes, fietssloten en allerlei andere harde plastic voorwerpen. Er is helaas weinig informatie te vinden over de veiligheid van PU-elastomeren . Wat wel duidelijk is, is dat een aantal van de gebruikte grondstoffen wel schadelijk is.
 • PU-schuim: Zacht schuim als vulling voor kussens, knuffels en matrassen en harder schuim voor isolatietoepassingen.

PU-schuim bevat vaak schadelijk formaldehyde wat tijdens gebruik ingeademd kan worden, daarom stinken matrassen wel eens zo. Gelukkig zijn er alternatieve matrassen van natuurlijke materialen en zijn er kussens en knuffels met vulling van veilige materialen. In wasbare luiers en luieroverbroekjes wordt PUL (polyurethane laminate) gebruikt als waterdichte laag. Dit is een inert materiaal wat geen schadelijke stoffen lekt. Een 100% natuurlijk alternatief hiervoor is een wollen overbroekje.

PA (Polyamide)/Nylon

Polyamide is een polymeer van amide. Een veelgebruikt polyamide is nylon. Er is helaas niet heel veel informatie bekend over de veiligheid van nylon maar het lijkt redelijk stabiel te zijn als eindproduct. De grondstoffen en de stoffen die vrijkomen bij de productie zijn wel schadelijk. Wol en zijde zijn natuurlijke polyamiden.

Zit in: keukenhulpjes, kleding, tapijt, cosmetica

SAN (styreen acrylonitil)/AS (acrylonitril styreen)/ ASA (acrylonitrile styreen acrylaat)

SAN/AS is een copolymeer van styreen en acrylonitril. Het is een harde, sterke plasticsoort van hoge kwaliteit en is zeer hittebestendig. SAN is (samen met ABS) een van de veilige plastics die onder recycle code 7 vallen. SAN wordt ook wel gebruikt als veilig alternatief voor schadelijk polystyreen (recycle code 6). ASA is wat meer rubberachtig door toegevoegd acrylaat.

Zit in: Huishoudelijke apparaten, allerlei bakjes en bekers, cosmetica verpakkingen en computers. Brita kannen zijn (deels) van SAN gemaakt, de kan en de binnen kan zijn van SAN, het deksel van ABS met ASA, de voetjes onder de kan van TPU en het filter is van PP.

SB/SBS/SBR (styreen butadieen styreen en rubber)

SBS is een thermoplastisch elastomeer (TPE), ook wel TPE-S of TPS genoemd. Het is een zeer sterk flexibel, zacht aanvoelend synthetisch rubber. Hoewel er niet heel veel over te vinden is, lijkt het styreen niet te lekken.

Zit in: (Sport)schoenzolen, gereedschap, speelgoed, autobanden en kauwgom

SEBS (styreen ethylene butyleen styreen)

SEBS zie je ook wel als vervanger voor PVC. SEBS wordt net als SB/SBS ook TPE-S of TPS genoemd. Het is een flexibel en slijtvast plastic en valt onder recycle code 7 (overig). Het schadelijke styreen waaruit SEBS onder andere is opgebouwd blijkt, net als in SAN/AS en ABS, stabiel te zijn en er niet uit te lekken. SEBS en SBS worden soms ook gemengd met polypropeen (PP) of polyethyleen (PE). In deze blog kun je meer lezen over SEBS.

Siliconen

Siliconen worden in de volksmond nog wel eens plastic genoemd maar dit is het niet. Siliconen doen qua gevoel en uiterlijk wat denken aan plastic en zijn een prettig en veilig alternatief voor bepaalde plastic producten. In deze blog vind je meer informatie over siliconen.

SPS (Syndiotactisch polystyreen)

SPS is een hittebestendig polystyreen en is net als EPS en PS (recycle code 6) schadelijk door lekken van styreen.

Zit in: Apparaten en auto’s i.v.m. de hittebestendigheid.

TPE (Thermoplastische elastomeren)

TPE zijn rubberachtige materialen en die een brede toepassing kennen van inpakmateriaal tot medische producten. TPE wordt ook wel thermoplastisch rubber genoemd en wordt als veilig beschouwd. Er zijn verschillende types TPE, enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • TPS: Thermoplastisch styreen coblock polymeren (SEBS, SBS)
 • TPA: Thermoplastisch polyamide.
 • TPU: Thermoplastisch polyurethaan.

Zit in: De zachte onderdelen van tandenborstels, scheermesjes en potloden, yogamatten en in speelgoed

Thermoplastic

bekers plasticDit is een naam waarmee een grote groep van verschillende plastic soorten wordt aangeduid, zowel veilige als niet veilige soorten. De term kan gemakkelijk verward worden met thermoplastisch elastomeer, wat een veilig plastic is. Thermoplastics zijn plastics die vormbaar worden door verhitting op hoge temperaturen en na afkoelen weer hard worden. Enkele voorbeelden: ABS, Nylon, PE, HDPE, LDPE, PP, PS ,PVC en PTFE (Teflon, liefst vermijden).

Alternatieven voor plastic

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog wat meer duidelijkheid gekregen over een aantal veelvoorkomende plastics. Er zijn gelukkig een aantal plastics die als veilig wordt beschouwd. Plastic blijft echter chemisch geproduceerd waarbij soms schadelijke stoffen vrijkomen, schadelijke grondstoffen worden gebruikt en het is vaak onduidelijk is wat er precies inzit. Termen als Eco, natuurlijk of BPA/ftalaat/PVC-vrij betekenen helaas niet altijd dat het product van 100% veilig plastic gemaakt is.

De beste keus is daarom RVS of glas, zeker voor producten die met eten in contact komen of gebruikt worden door kinderen. Voor bepaalde producten kun je plastic helaas niet vermijden, in dat geval is het goed om uit te zoeken van welk type plastic het gemaakt is zodat je een veilige soort kunt kiezen.

Plastic is een erg breed en complex onderwerp dus als je opmerkingen, aanvullingen of vragen hebt kun je die bij de reacties hieronder kwijt.

Reacties (96) -

 • JLG

  JLG

  30-1-2015 22:37:30 | Reply

  Hoe zou het zitten met de goedkope alternatieven voor lego zoals hello kitty lego?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   31-1-2015 20:39:18 | Reply

   Beste Jade, ik zou het niet weten eerlijk gezegd. Wat ik zelf doe als ik twijfel is gewoon vragen aan het merk waar het van gemaakt is, veel merken geven dit gewoon aan. Groeten Manon

 • Yaing

  Yaing

  11-2-2015 13:41:58 | Reply

  ik heb een aantal RVS Thermosfles Thermax van het merk Thermos van jullie. Bij de beschrijving staat bpa vrije dop, zowel in dit artikel als in een ander artikel http://www.ahealthylife.nl/plastic-laat-je-niet-flessen/
  staat dat bpa vrij niet betekent dat het veilig is, sterker nog, bpa vrij is nog slechter. Rest mij de vraag is het veilig voor de gezondheid om deze thermosfles te blijven gebruiken, temeer omdat de dop constant in aanraking komt met heet water.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   11-2-2015 13:49:03 | Reply

   Hai, bpa-vrij betekent niet automatisch dat iets veilig is, het is van belang om te kijken welke andere materialen er dan wel in zitten. Als BPA wordt vervangen door BPS dan is dit zeker geen veiligere optie, maar als er gebruik wordt gemaak van een compleet andere soort stof zoals polypropeen dan is dit zeker een betere optie. Veel producten hebben nooit bpa bevat en worden dan alsnog gemarket als bpa-vrij omdat het voor consumenten onduidelijk is waar het wel/niet in zou kunnen zitten.

   De doppen van thermos zijn in ieder geval gemaakt van veilige materialen. Ze bevatten geen bpa, ook geen vervangers van bpa of andere schadelijke kunststoffen. Er wordt gebruik gemaakt van polypropeen of hdpe.

   Groetjes, Manon

 • Bregje

  Bregje

  23-4-2015 13:00:56 | Reply

  Hallo, ik ben op zoek naar een opblaasbadje of zwembadje voor buiten. Waar zou ik een gifvrij badje kunnen vinden?
  Groetjes Bregje.

 • Martina

  Martina

  26-4-2015 20:44:02 | Reply

  Hoi. Ik heb Grundtal bakje bij Ikea gekocht. Het is een RVS bakje met doorzichtig kunstof in het deksel. Er staat geen code op, maar op de site van Ikea staat, dat het om PCTG kunststof gaat. Is deze kunstof veilig ?

 • Sandra Green Jump

  Sandra Green Jump

  28-4-2015 18:39:49 | Reply

  Martina,

  Ik had nog niet van PCTG gehoord, maar ben er even naar op zoek gegaan: PCTG blijkt hetzelfde te zijn als Tritan copolyester en valt onder recyclecode 7 (overig)
  PCTG (polycyclohexaan dimethyl terephtalaat, gemodificeerd met glycol) is een redelijk nieuw alternatief voor polycarbonaat (PC). PCTG is een thermoplastisch copolyester waarbij de basis polyethyleen terephtalaat (PET) is.
  Omdat het relatief nieuw is, is er nog niet veel uitvoerig onderzoek gedaan. We heeft de FDA heeft PCTG goedgekeurd voor gebruik met voedsel tot 100 graden op basis van de gegevens van de fabrikant (Eastman).
  Er is nog niet heel erg veel bekend,  maar de fabrikant geeft aan dat PCTG BPA-vrij is en onderzoek door een externe partij laat zien dat PCTG inderdaad vrij is van BPA en geen hormoonverstorende effecten heeft. PCTG heeft wel als basis PET, en PET zou wel DEHP lekken bij hergebruik of beschadiging, dus daarbij vraag ik me af of het in PCTG dan inderdaad ook niet het geval zou kunnen zijn. Helaas heb ik daar nog niks over kunnen vinden.
  Veilig? Dit is een beetje een twijfelgeval wat mij betreft ook ivm de weinige informatie. Je zou het bakje evt het voordeel van de twijfel kunnen geven, het voedsel zelf zit in het RVS bakje en alleen het deksel is van PCTG. Ik zou het bakje met deksel erop in ieder geval niet verhitten en geen warm/heet eten in aanraking laten komen met het deksel.

  • Martina

   Martina

   30-4-2015 16:07:56 | Reply

   Bedankt voor het uitzoeken! Het bakje blijft :-)

 • JLG

  JLG

  29-5-2015 23:31:30 | Reply

  Heb ik nog een vraagje. Je komt nu overal bordjes en bekertjes van 'bamboo' tegen aangeduid met 'PLA'. Dit valt onder code 7. Is dit in alle gevallen veilig denken jullie? Er zit zo'n gigantisch prijsverschil tussen het ene bordje (€4) en het andere (€10) dat ik me afvraag of er een kwaliteitsverschil is en waar dat dan in zou zitten.

  • Manon

   Manon

   30-5-2015 06:50:13 | Reply

   Hoi, ik kan helaas niet in het algemeen antwoord geven daarop. Van de merken die wij zelf verkopen, weten we zeker dat ze onder goede arbeidsomstandigheden worden gemaakt, zonder schadelijke stoffen en milieutechnisch verantwoord. Voor andere merken weet ik dat niet. Bij Servies staat onze keus: https://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Servies Groetjes, Manon

 • Thea

  Thea

  5-6-2015 21:22:49 | Reply

  Hi Manon,

  In een picknickkleed van de hema is de bovenlaag 100% polyester en de onderkant is van 100% epe-vezel. Je mag het niet wassen, maar heb 'm toch in de wasmachine gedaan vanwege de 'regel' alles wassen voor baby's. Maar bedenk me nu dat dit het misschien juist onveiliger maakt. Weet jij wat epe-vezel is en of het veilig is? Daarna babykleertjes gewassen in de wasmachine en die uit voorzorg nu nogmaals gewassen. Dit omdat ik me bedacht dat ik het kleed misschien wel stukgewassen had en er misschien iets 'slechts' achter was gebleven in de machine en dus op de kleertjes zou zijn achtergebleven. Het kleed ziet er overigens ondanks het wassen nog prima uit.  In je blogs over plasticsoorten kom ik EPE niet tegen. Kan jij me helpen?

  Veel dank!

 • thea

  thea

  5-6-2015 21:59:32 | Reply

  Ik wil trouwens nog even zeggen dat ik heel veel aan je blog heb! Super hoor, zo duidelijk en geordend allemaal!

 • Kimland

  Kimland

  15-6-2015 18:33:45 | Reply

  Voor de liefhebber een mailtje van HAK terug op mijn vraag of er BPA in de deksels van de biologische groentes zit. Overigens een goede manier ook om BPA overal uit te krijgen: alle klantenservices van de verschillende bedrijven bestoken met de vragen naar BPA in blikken en deksels op potjes etc. Ook bij biologische producenten. Dat maakt bewust en zet bedrijven aan verandering te brengen.

  Geachte mevrouw Landstra,

  Allereerst hartelijk dank voor uw vraag via de HAK website.

  HAK verwerkt verse groenten en fruit in glazen potten en maakt deze houdbaar door middel van steriliseren (eigenlijk “wecken”) en een hermetische sluiting met een deksel. Om te voorkomen dat er roest aan de binnenkant ontstaat worden de deksels voorzien van een laklaag op basis van de kunststof epoxy. De grondstof voor epoxy is bisfenol A (BPA).

  HAK producten zijn gezond en veilig. Daarnaast bevestigen de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (de EFSA) en de Nederlandse Keuringsdienst van Waren (de NVWA) tot op heden dat bisfenol A veilig is in het gebruik voor (deksels en doppen van) levensmiddelenverpakkingen.

  Ondanks dat er door de autoriteiten geen gezondheidsrisico’s toegekend worden aan bisfenol A (BPA), zijn er recentelijk wel BPA vrije alternatieven voor bisfenol A op de markt aan het komen genaamd BPA NI (BPA non intent). Omdat HAK altijd de best mogelijke kwaliteit wil bieden aan haar consumenten verwacht HAK in maart 2016 over te stappen op deze BPA NI verpakkingen. Deze nieuwe verpakkingen voor HAK worden tot die tijd nog geoptimaliseerd en getest om optimale houdbaarheid en kwaliteit van onze groenten en fruit te garanderen.  

  Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u nog meer vragen heeft horen wij het graag.

  Met de bonen erbij van
  Annemieke Koorn
  Consumenten Service

  T:+31(o)183 446500
  @: consumenten.service@hak.nl

  • Manon

   Manon

   15-6-2015 18:46:23 | Reply

   Bedankt voor het delen!

 • Marijn

  Marijn

  16-6-2015 13:38:12 | Reply

  Goedemiddag,
  Ik vraag me af hoe veilig het plastic is waarin bijvoorbeeld de ah bio broccoli (en andere ah biologisch producten) verpakt is. Weten jullie dit al?

  • JLG

   JLG

   4-7-2015 06:09:41 | Reply

   Dit vind ik ook een goede vraag. En ik vroeg me ook af dat wanneer er gesteld wordt dat deze plastics biodegradable zijn... Hoe lang dat afbraakproces dan duurt? En of het dan dus écht beter is dan het gebruik van makkelijk recyclebaar PE (wat ze hiervoor gebruikten.)

  • Manon

   Manon

   4-7-2015 22:49:03 | Reply

   AH schrijft op hun site het volgende:
   We snappen dat dat vreemd is. En eerlijk gezegd zouden we het liever anders doen. Maar we hebben er wel een goede reden voor: het is wettelijk verplicht. En dat is niet voor niets. In de winkel kun je het verschil tussen een gewone en biologische komkommer namelijk niet zien. Zonder aparte verpakking loop je dus het risico dat bio en niet-bio met elkaar wordt vermengd. En dat je dus geen biologisch product mee naar huis neemt, terwijl je dat wel wilde. Omdat er meer gewone versproducten zijn dan biologische, hebben we gekozen om de kleinste groep te verpakken. Dan belasten we het milieu zo min mogelijk. We letten er trouwens wel op dat deze verpakkingen biologisch afbreekbaar zijn.

   Er staat niet bij welk materiaal het is. Als je bijvoorbeeld hardere, stevigere producten hebt, kan het een aantal jaar duren, afhankelijk van allerlei elementen in de grond waarin je het stopt, maar het is dan wel afgebroken.

 • JLG

  JLG

  4-7-2015 06:06:37 | Reply

  Met kinderen in huis sneuvelt er weleens iets. En soms kun je dat maken, maar soms ook niet. Dit met het gevolg dat er inmiddels al best wat niet te repareren spulletjes bij ons op het dressoir zijn komen te staan met recyclecode 7: PLA. Ze staan daar omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee aan moet. Iemand een idee? Ik las in de krant dat ze de recycleplastics PE en PP zo zuiver mogelijk willen houden om het zo vaak mogelijk te kunnen hergebruiken. Dus ik vraag me af of het daar wel bij mag.

  • Manon

   Manon

   4-7-2015 22:45:40 | Reply

   Hai, voor zover ik weet, mag het niet gewoon bij het plastic afval. Ik heb even zitten zoeken en zie niet zo snel hoe ze dat doen. Ik lees hier bijvoorbeeld over een Belgisch bedrijf dat PLA nu apart recyclet: https://en.wikipedia.org/wiki/Polylactic_acid#Recycling

   Misschien even bij het milieupark navragen?

 • Bregje

  Bregje

  19-7-2015 08:25:35 | Reply

  Hallo, ik zit met een dilemma. Mijn dichte van 1 kreeg voor haar verjaardag een plastic felgekleurd  loopautootje. Geproduceerd in china. Ik vind helaas geen code op de auto of de verpakking. Ook op internet geen info te vinden. Omdat het een cadeau is durf ik het ook niet te weigeren. Weggooien is ook wat lastig want ze kreeg hem van mijn zus.. Weet iemand waar dit soort loopauto's doorgaans van gemaakt zijn en hoe schadelijk ze zijn?

  Groetjes Bregje

  • Manon

   Manon

   19-7-2015 17:06:51 | Reply

   Hai! Heel herkenbaar dit dilemma! Als het van hard gekleurd plastic is gemaakt, is de kans groot dat het polypropeen is en dat is oke. Ik maak me bij hard, gekleurd plastic veel minder zorgen dan bij doorzichtig hard plastic (vaker met bpa) of zacht, rubberachtig plastic (weekmakers). Groetjes, Manon

  • Henriette

   Henriette

   20-11-2015 11:36:00 | Reply

   Om dit te voorkomen (lukt niet altijd), maak ik altijd een verlanglijstje op gratisverlanglijstje.nl en stuur deze met de uitnodiging mee. Het helpt ook als je zelf al dingen hebt gekocht en je mensen hier ook uit kan laten kiezen en ze het aan jou betalen. Dit vinden ze ook makkelijk omdat ze er dan niet zelf op uit hoeven. ;-)
   Succes

 • kirsten

  kirsten

  20-7-2015 14:13:10 | Reply

  Hoi, ik ben op zoek naar meer info over de veiligheid van papier lamineren, maar ik vind nergens duidelijkheid over bv. het plastic dat gebruikt wordt en of er altijd weekmakers toegevoegd worden in de machines. Weet u daar misschien iets over?
  Wat ik me ook nog afvroeg is of de 'dry-erase'-boekjes die ze tegenwoordig overal verkopen schadelijk plastic bevatten. Er is zo weinig info over te vinden...
  Bedankt alleszins voor het duidelijke overzicht op jullie bog!
  groetjes,
  Kirsten

  • Manon

   Manon

   20-7-2015 15:54:28 | Reply

   Hoi, hier weten we niets vanaf, misschien het handigste om bij de producent na te vragen waar het van gemaakt wordt. Persoonlijk vind ik lamineren vaak wel erg stinken en dat vertelt vaak wel al een boel. Groetjes, Manon

 • Marijn

  Marijn

  20-7-2015 20:07:24 | Reply

  Via de klantenservice van AH  heb ik begrepen dat de plastic verpakking waarin bio vlees en vleeswaren verpakt zijn  r-PET (nr1) is.
  De bio groenten zijn verpakt in PLA-folie (Polylacticacid).

 • Marjolein

  Marjolein

  15-8-2015 15:50:23 | Reply

  Hai, wie weet of het plastic van de Senseo apparaten veilig is? Er zijn tenslotte onderdelen waar gloeiend heet water door stroomt. Alvast bedankt voor reacties. Groet, Marjolein

 • Nathalie

  Nathalie

  26-10-2015 08:05:01 | Reply

  Goeiemorgen!

  Kan iemand mij vertellen of polyamide in kleding veilig is? Voor onze dochter ga ik zo veel mogelijk op zoek naar wol of organisch katoen, maar de keuze hierin is zo beperkt! De leukste kleding bevatten in mijn mijn ogen allemaal chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ik las al dat er bij de productie van polyamide wel schadelijke stoffen vrijkomen, maar hoe zit het met het dragen van het eindproduct? En komt er dan ook nog viezigheid vrij bij het wassen ervan?
  En weet iemand ook raad bij het uitkiezen van een speelgoedpop? Omdat de meeste poppen van vinyl zijn, welke ik dacht schadelijk te zijn, heeft mijn dochter enkel een stoffen pop. Maar die vindt ze dus niet zo leuk. Nu lees ik hier dat de stoffen EVA en PEVA wel een veilig vinyl zijn. Zijn de makers verplicht te melden uit welke stoffen uit materiaal is samengesteld?
  Hopelijk kunnen jullie me uit mijn twijfels verlossen, want ik zie alleen nog maar gevaren. Mocht de term 'biorexia' bestaan, dan had ik het vast :-)

  • Sandra Green Jump

   Sandra Green Jump

   30-10-2015 22:24:57 | Reply

   Nathalie,
   Het is een lastige zoektocht naar leuke én goede kleding en er zit inderdaad vaak polyamide in. Het eindproduct, de stof van polyamide, is op zich veilig omdat de moleculen waarschijnlijk niet los kunnen raken uit de keten waarin ze zitten. Het is vooral bij de productie dat er schadelijke stoffen gebruikt worden en vrij kunnen komen. Ik zou, als je kleding van polyamide koopt,  de kleding vooral goed voorwassen omdat  er resten van de productie  aanwezig zouden kunnen zijn.
   Er zijn veel mooie stoffen poppen, maar soms wil een kind toch echt graag een pop met een hard hoofd (en lijfje). Op veel poppen staat helaas niet waar ze van gemaakt zijn. Veel poppen hebben een hoofd van PVC en ze zijn er van PVC zonder of mét schadelijke weekmakers. Misschien ben je ook wel eens een pop tegengekomen met zo’n typische zoete vanille geur, dit zijn dan kunstmatige geurstoffen die worden toegevoegd om de geur van de weekmakers te verdoezelen. Dus als je dit ruikt weet je eigenlijk al dat er weekmakers in zitten. Babyborn poppen zijn van PVC gemaakt dus slecht voor het milieu, maar Babyborn gebruikt geen schadelijke weekmakers en maskerende geur. Als je dan toch een pop met een hard hoofdje/lijfje wilt kopen is Babyborn dus op zich een redelijke ok keuze. Daarbij worden er inderdaad vast ook veilige alternatieven gebruikt, zoals (P)EVA. Ik kan je helaas niet zeggen welke merken/poppen dat zijn. Als er niks op de verpakking staat is navragen bij de leverancier de enige manier om erachter te komen van welk materiaal de pop gemaakt is.

 • Evelien

  Evelien

  14-11-2015 16:35:12 | Reply

  Voor de geïnteresseerden: ik kreeg een antwoord van Stanley, die de typische RVS thermosflessen maakt in USA. Ik had al een thermosfles van hen, met dop #5. Maar op hun andere producten (foodjars) was geen info te zien, en op hun website vond ik enkel de uitleg dat ze hun eigen soort plastic hebben: "eCycle®, our proprietary mixture of 100% recycled plastics is also BPA-free. Each and every product we make is FDA tested and safe"

  Ze zeggen nu dat de doppen (waarmee je eten in de foodjars dus in aanraking komt) PolyPropyleen is, #5 dus. Wat me nog de best mogelijke optie in plasticland lijkt, als ik alles goed begrijp. Maar binnenin zit een isolatie"foam", waardoor de dop in zijn geheel onder #7 valt voor de recyclage-industrie.
  Qua gezondheid lijkt het me dus ok (als dat niet zo is, graag reactie!), maar milieu-impact is weer wat anders.
    

  Dear Evelien,

  Thank you for your email and for being a loyal Stanley customer.

  Our products are FDA tested and approved and all contact surfaces are guaranteed to be safe to use with food and beverages. The type of outer plastic material we use for our stoppers is BPA-free polypropylene.

  It is a common misconception that the #7 recycling code is not safe. In fact, #7 is used as a catch-all by the industry to identify a mix of plastics and/or other materials. Since our stoppers have an insulating foam puck welded inside, we are obligated to use the #7 code.

  For more information on the latest happenings with our brand and products, feel free to check out our website at www.stanley-pmi.com.

  Once again, thank you for contacting us today and please let us know if we can be of further assistance.

  Sincerely,

  Ellen O.
  Consumer Care Specialist
  Stanley

 • Henriette

  Henriette

  25-11-2015 11:53:38 | Reply

  Hoi weten jullie hoe het zit met neopreen?
  Ik was op zoek naar een fietsmasker omdat ik gek wordt van al die uitlaatgassen hier in Rotterdam.en kwam op de respro.com uit. Maar de meeste zijn van neopreen.
  Lekt dit giftige of hormoonverstorende stoffen?
  ALvast bedankt!

 • Romana van der Hoven

  Romana van der Hoven

  17-12-2015 20:47:40 | Reply

  Hey, weten jullie misschien hoe het met Kenlyte™ plastic zit?
  Dit is het materiaal van een ijsbereider die ik wil gaan kopen.
  Ik kan er zelf niks over vinden.

  • Manon

   Manon

   17-12-2015 20:58:34 | Reply

   Volgens mij is Kenlyte het plastic dat Kenwood gebruikt. Kenwood is streng met bpa, zie hier http://www.kenwoodworld.com/uk/about-kenwood/environmental <Misschien dat je hen kunt vragen wat Kenlyte precies wel is als het geen polycarbonaat bevat.

 • Taco Verhoef

  Taco Verhoef

  20-12-2015 21:44:08 | Reply

  http://www.bol.com/nl/p/bebe-jou-aankleedkussen-wit/9200000001239309/

  Hoi in bovenstaande link word benoemd dat het om PU comfort schuim gaat en dat het ekotex en toxproof gecertificeerd is, betkend dit dat er dan geen schadelijke stoffen in zullen zitten?

  Grt Taco

  • Manon

   Manon

   20-12-2015 22:05:41 | Reply

   Hai Taco! Wat fijn dat je een aankleedkussen hebt gevonden dat Okotex gecertificeerd is. Klopt, dat betekent dat het eindproduct vrij is van schadelijke stoffen! Dank voor de tip meteen! Groetjes, Manon

  • Manon

   Manon

   20-12-2015 22:11:47 | Reply

   Hoi Taco, nog een tweede reactie. Ik zie dat hetzelfde merk ook een polyester uitvoering heeft: http://bebe-jou.nl/verzorging/polyester-waskussen Die zou mijn voorkeur hebben. Die waar jij naar linkt is van PU en waarschijnlijk met pvc hoes als ik zo eens bij het merk kijk. Dat is qua productie sowieso milieuonvriendelijker. Maar beide zijn Okotex gecertificeerd.  Groetjes, Manon

 • Nicole

  Nicole

  4-1-2016 00:03:55 | Reply

  Ik heb een nieuwe waterkoker aangeschaft met glazen / rvs behuizing. Dacht hier goed mee af te zijn echter, het glas en rvs is aan binnenkant (bodem) van de waterkoker bevestigd dmv een klein kitrandje. Siliconen (en dus veilig?) of een ander plastic met weekmaker, zoals CPE? Ik ga uit van siliconen (het ziet er doorzichtig uit) maar hoe weet ik of dit het geval is?
  En verder: bedankt voor je informatieve blog!
  Groet, Nicole

  • Manon

   Manon

   4-1-2016 09:03:39 | Reply

   Ik zou het even navragen bij de fabrikant, ik zie ook geen andere oplossing.
   Groetjes, Manon

 • Henriette

  Henriette

  12-1-2016 13:35:48 | Reply

  Ik kwam deze vloerbedekking tegen http://www.desso-airmaster.com/home/consument/home/. Het is anti fijnstof en leek me wel fijn voor op de trap. De fabrikant zegt dat het is gemaakt van poliamide garens, maar dat het geen schadelijke stoffen bevat. Heeft iemand hier ervaring mee of een beter alternatief? Alvast bedankt.

 • Henriette

  Henriette

  13-1-2016 14:26:42 | Reply

  Op de Ikea site staat heel vaak voor vullingen van meubels en kussens:
  Polyether 25 kg/m3. Ik kan die term Polyether nergens vinden in je blogs of is het hetzelfde als een andere naam?

 • daphne

  daphne

  25-3-2016 20:09:02 | Reply

  Hallo.
  Voor mijn baby maak ik eten klaar in de babycook van beaba. Deze stoomt het eten met veel hitte dus ik vroeg me af of deze wel veilig is in gebruik?

  Alvast bedankt

  • Sandra Green Jump

   Sandra Green Jump

   30-3-2016 15:56:11 | Reply

   Beste Daphne,

   Je zou dan eerst moeten weten van welk materiaal jouw Babycook gemaakt is. Je kunt kijken op de Babycook of erop staat van welke plasticsoort deze gemaakt is of dit navragen bij de leverancier. Dit kunnen ook heel goed verschillende materialen zijn. Ik zie dat er verschillende soorten Babycook's zijn van Beaba. Ik kon op internet van een licht groen type "Sorbet" vinden dat deze is gemaakt van Polypropyleen (veilig) en Polysulfone. Polysulfone noemt Beaba BPA- vrij omdat de niveau's van BPA hierin lager zijn dan de detectie grenzen. Polysulfone wordt echter gemaakt met een diphenol en dit is of BPA of een andere stof (1,4 dihydroxybenzeen).
   Omdat je eten in een babycook verwarmt en deze waarschijnlijk veelvuldig gebruikt, is het goed om precies na te gaan waar de kom of beker waar je het eten in doet van gemaakt is zodat het goed uit te zoeken is of dit materiaal veilig is.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Polysulfone

 • Mirjam

  Mirjam

  1-4-2016 15:11:20 | Reply

  Ik ben op zoek naar een veilig afneembaar tafelkleed. De kinderen eten nl. à la Rapley vaak van het tafelkleed. De meeste afneembare tafelkleden bevatten pvc. Weten jullie of een tafelkleed met acrylcoating veilig is?

  • Manon

   Manon

   1-4-2016 15:36:30 | Reply

   http://www.stoffen-hemmers.nl/tafelzeil-stippen-grijs-wit-p-25336.html
   Okotex getest dus in ieder geval qua veiligheid oké.

   • Menno

    Menno

    3-6-2021 20:43:43 | Reply

    https://www.stoffen-hemmers.nl/gecoate-katoen-building-ground-lichtgrijs deze is van gecoate katoen met Oeko-Tex standaard 100 productklasse 2. De coating is van dubbele acryl- en teflonlaag, is dat erg? Is wel Okotex getest.

 • Anna

  Anna

  19-7-2016 22:06:06 | Reply

  Hallo,

  Kunnen jullie mij vertellen of broodtrommels die gemaakt zijn van Polypropyleen veilig zijn?

  Groet, Marleen

  • Manon

   Manon

   19-7-2016 22:26:11 | Reply

   Hai Marleen, als je toch kiest voor plastic voor een broodtrommel dan is polypropeen een goede keuze. Onze voorkeur heeft het niet omdat we dingen waar eten in gaat liever van rvs of glas hebben, zeker als je het ook nog in de vaatwasser doet en regelmatig gebruikt.
   Groetjes, Manon

 • Marleen

  Marleen

  20-7-2016 09:01:21 | Reply

  Goedemorgen,

  Bedankt voor je snelle reactie. Wat zouden de mogelijke nadelen kunnen zijn als je een broodtrommel van Polypropyleen gebruikt (ten opzichte van glas / rvs)? Er zitten dus geen schadelijke stoffen in?

  Groet Marleen

  • Manon

   Manon

   21-7-2016 10:27:40 | Reply

   Hai, polypropeen is één van de veiligste plastic soorten. Het blijft plastic en bij glas en rvs weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen, ook niet bij verhitting, vaatwasser, lang in de zon. Daarnaast gaat plastic gewoon sneller kapot en is rvs op lange termijn voor een broodtrommel duurzamer. Als laatste vind ik zelf dat plastic vooral in de vaatwasser vaak geurtjes / smaakjes opneemt en dat doen glas en rvs niet. Groetjes, Manon

 • Marjolein

  Marjolein

  6-11-2016 13:42:41 | Reply

  Hoi, ik heb een vraag over de veiligheid van die stevige speelkleden met bijv een autoweg erop, waar een baby makkelijk op kan kruipen. Die van Ikea is van nylon met een latex onderkant. Weten jullie hoe het zit met de veiligheid van dergelijke kleden en/of hebben jullie een alternatief?
  Alvast bedankt,
  Groeten, Marjolein  

  • Manon

   Manon

   7-11-2016 08:13:45 | Reply

   Ik zou persoonlijk zoeken naar vloerkleden met een Oekotex keurmerk, die zijn er ook in kindermotiefjes, dan weet je dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat. Als je googlet dan vind je verschillende. Groetjes, Manon

 • Marjolein

  Marjolein

  7-11-2016 21:54:44 | Reply

  Ach ja, natuurlijk. Bedankt!

 • ger

  ger

  20-11-2016 16:15:03 | Reply

  Is een telefoonhoesje van tpu siliconen giftig?
  Kan ik beter een gewoon siliconen telefoonhoesje voor mijn dochter kopen?

 • Wendy

  Wendy

  5-12-2016 08:39:56 | Reply

  Ik heb drie vragen: Is er iets mis met aardewerk, glazen of keramieken borden? Zitten er ook hormoonverstorende stoffen in? Zijn er plastic (diepvries)zakjes die wel goed om te gebruiken zijn? Heeft iemand hier ervaring mee? En Havaianas slippers worden gemaakt van 100% natuurlijk rubber, maar zit hier dan ook een addertje onder het gras? Ben benieuwd! Vr gr Wendy

  • Manon

   Manon

   7-12-2016 13:23:36 | Reply

   Hoi,

   Glazen borden zijn zeker goed. Ik gebruik zelf geen plastic zakjes om in te vriezen dus kan je daar niet mee helpen. Bij Havaianas zou je kunnen navragen wat de 100% is. Is de hele zool 100% natuurrubber? Of is het gebruikte rubber 100% natuurrubber en is de zool gemaakt van rubber plus nog iets? Groetjes, Manon

 • wendy

  wendy

  5-12-2016 12:11:48 | Reply

  Hoi, voor wie op zoek is naar biologische etenswaren die worden thuisbezorgd, check het Vlaamse pit-pit.com (ik heb geen belangen hierbij en volgens mij botst dit niet met eventuele belangen van greenjump). ik bestel er heerlijk smakende noten, zaden, etc. En heb ze gemaild of hun plastic verpakkingen ook schadelijke stoffen bevatten (omdat ik thuis keukenlades vol heb met die potjes waar ik op de bovenkant met merkstift schrijf wat er in zit zodat je direct een handig opbergsysteem hebt!). Dit is hun antwoord:
  Van de voedingsinspectie mogen we geen papier gebruiken omdat dit niet voldoende afsluit. De enige optie met papier zou gelamineerd papier zijn (papier met een plastic binnenlaag). Een dergelijk gemengde verpakking (plastic en papier in 1 verpakking) is echter erg milieuonvriendelijk omdat dit heel moeilijk te recycleren is. Daarom hebben we gekozen voor de PET potten.
  Als we kijken naar de verschillende mogelijke verpakkingen waarin voeding mag worden verpakt dan heeft PET de 2 kleinste ecologische voetafdruk (na glas met statiegeld, maar wel voor glas zonder statiegeld of voor aluminiumverpakkingen). In tegenstelling tot glas is PET een erg veilige verpakking om voeding in te verpakken en te verzenden.
  Onze PET potten bevatten geen schadelijke stoffen zoals BPA of weekmakers. PET is ook recyclebaar en deze kun je dan ook met een gerust hart bij het plastic afval doen of hergebruiken. Het is dan ook een bewuste keuze geweest om voor deze verpakking te kiezen.
  Hopelijk kunnen we je hiermee geruststellen, dank je wel om met ons mee te denken aan een betere wereld.

 • Luna

  Luna

  3-1-2017 13:21:18 | Reply

  Zijn jullie bekend met Celcon? Ik kan er niet echt iets over vinden.

  • Manon

   Manon

   3-1-2017 15:57:14 | Reply

   Hoi Luna. Celcon is een merknaam voor POM, een vraag die toevallig pas geleden ook langskwam. Ik weet er op dit moment onvoldoende vanaf helaas, we gaan dit wel uitzoeken, maar dat kan even duren. Groetjes, Manon

 • Mirah

  Mirah

  17-1-2017 20:04:23 | Reply

  Hoi Manon. Ik krijg net een bericht binnen dat ABS toch niet goed is?! Hoe zit dat dan met duplo? Mij zoon speelt er 24/7 mee, verder met niets haast... Is het dan vooral schadelijk als kinderen het in de mond doen? Of is het ook carcinogeen als het alleen in aanraking komt met de huid, de handjes? Dat zou een ramp zijn... Groeten Laura

  • Manon

   Manon

   17-1-2017 22:20:00 | Reply

   We gaan dat bericht goed uitzoeken, wat wij tot nu toe altijd hebben gevonden is dat het eindproduct ABS stabiel is en niet onveilig. Komt zeker een update op. Groeten, Manon

 • lisette

  lisette

  4-2-2017 09:02:36 | Reply

  Ik koop bij de Aldi biologische citroensap in een plastic potje. Onderop staat P E en een driehoekje en dan het cijfer 3.  Wat zegt dat??
  Lisette

  • Manon

   Manon

   4-2-2017 11:23:09 | Reply

   Hoi! Wat vreemd. Er staat PE en een cijfer 3? 3 staat voor pvc, zie hier https://blog.greenjump.nl/post/2010/10/10/Plastic-nummer-1-7-PET-HDPE-PVC-LDPE-PP-PS-PC.aspx  
   Ik zou 2 of 4 verwachten. Misschien kun je het even navragen bij het merk wat voor soort plastic het is? Ik ben ook wel benieuwd!

   Groetjes Manon

 • Vanne

  Vanne

  11-2-2017 22:08:04 | Reply

  Ik kocht haarrekkers voor onze 2 dochtertjes in het Kruidvat, van het merk 'Zenner'. Er staat op dat je ze niet vochtig mag maken, dat ze anders kleur kunnen afgeven. Dit lijkt mij niet zo gezond. Of overdrijf ik hier ? Ik kocht ook kleine echte elastiekjes om hele kleine staartjes te maken (van hetzelfde merk) en nu vraag ik me af of deze schadelijke stoffen kunnen bevatten (ik hoorde zoiets over de 'loom'-elastiekjes). Ik betrouw het dus niet helemaal en wacht dus nog efkes om beide te gebruiken. Als er risico zou zijn, kan je ons veilige merken aanraden ?

  • Manon

   Manon

   12-2-2017 20:59:00 | Reply

   Hoi, misschien kun je bij Zenner even navragen waar het van gemaakt is? Groetjes, Manon

 • Tanja

  Tanja

  14-2-2017 11:23:15 | Reply

  Ik gebruik toevallig ook de zenner elastiekjes, ik heb Zenner gemaild. En die kleine elastiekjes zijn van TPU zegt zenner. Dat lijkt me dus ok:

  Bedankt voor uw interesse in Zenner. De elastiekjes zijn gemaakt van TPU, dit staat voor thermoplastic polyurethane. Dit is een hybride materiaal, een mix tussen hard plastic en zachte siliconen. Het is een stevig en glad rubber dat geen stof aantrekt.

  • Henriette

   Henriette

   14-2-2017 22:43:58 | Reply

   Ik zit met soortgelijk probleem. Die hele kleine stiekjes durf ik mijn 1 jarige dochter niet in te doen. Want ze trekt ze uit en doet ze in haar mond. Ik ben bang dat ze ze doorslikt. Dus ik zoek stiekjes die gifvrij en baby sabbel proef zijn. Weet iemand iets?

   • Tanja

    Tanja

    15-2-2017 09:20:52 | Reply

    Ik gebruikte stoffen elastiekjes, weet niet wat er verder inzat. Ik stopte deze in de wasmachine. Misschien is dat iets? Maar mijn dochter sabbelde er niet op.

 • Vanne

  Vanne

  27-4-2017 21:47:33 | Reply

  Nog een vraagje : ik kreeg van iemand een tweedehands plastic overbroekje (voor over wasbare luier) cadeau. Het is van het merk 'kushies'. Op het etiket staat dat het is gemaakt van 100% vinyl coated polyester. Is dit veilig plastic ?

  • Manon

   Manon

   28-4-2017 09:55:44 | Reply

   Ik durf dat niet zo keihard te zeggen over een product dat ik niet ken. Vinyl is pvc, dat in ieder geval enorm milieuvervuilend is. Maar aangezien het broekje tweedehands is, is dat stuk eigenlijk al gebeurd. Wat er verder voor materiaal gebruikt is om het pvc zacht te maken (een vorm van weekmakers) dat weten we niet. Mijn persoonlijke keuze zou zijn om het niet te gebruiken. Groeten, Manon

 • vanne

  vanne

  29-4-2017 14:31:44 | Reply

  Ik schreef naar de plek waar ze dergelijke broekjes verkopen en kreeg het volgende antwoord :

  La composition de la culotte de protection Kushies est en 100% nylon enduit de polyuréthane.
  Elle ne contient pas de Plomb, BPA, PVC et Phthalate.

  geen probleem dus, zou ik denken ?

  • Manon

   Manon

   29-4-2017 21:44:36 | Reply

   Hoi, wat fijn, geen vinyl dus! Super! Veel plezier ermee. Groetjes, Manon

 • Romana

  Romana

  4-5-2017 14:07:50 | Reply

  Hey, ik ben op zoek naar een toilettas.
  Ik heb er een gevonden met het volgende materiaal: 300D ftalaatvrij TPE gelamineerd, 840D ballistisch nylon.
  Wat houdt TPE gelamineerd in en wat is ballistisch nylon?
  Alvast bedankt voor het meedenken!

  • Manon

   Manon

   6-5-2017 09:44:25 | Reply

   Beste Romana. Wij zoeken de producten die we zelf verkopen tot op het naadje uit. ik kan je natuurlijk geen 100% uitsluitsel geven want ik ken het product verder niet maar in z'n algemeenheid is TPE zeker te verkiezen boven pvc wat vaak gebruikt wordt. Ballistisch nylon is een super sterke soort nylon van Dupont. Wat daar dan precies inzit weten wij ook niet. Ik zou dit voor een toilettas wel aandurven persoonlijk. Groetjes, Manon

 • Janey

  Janey

  25-6-2017 19:05:10 | Reply

  Een paar jaar geleden heb ik voorraadbussen van Seno Store gekocht. De recyclingcode is SAN en ik begrijp uit deze post dat dat niet schadelijk is.
  Maar toen ik zojuist één van de bussen opende na lange tijd (inhoud: macaroni) kwam er een chemische (plastic) lucht uit. Ook de andere bussen die ik langere tijd niet geopend had hebben die geur.
  Bij geuren gaan bij mij de alarmbellen af. Zou het mogelijk zijn dat er na lange tijd toch kwalijke stoffen vrijkomen uit het materiaal?

 • Manon

  Manon

  27-6-2017 13:53:53 | Reply

  Hoi, op zich niet van het SAN denk ik, maar de deksel is misschien ander materiaal? En dan de afsluitrandjes? Als je een pot heel lang luchtdicht afgesloten laat zitten, komt er inderdaad wel vaker zo'n raar chemisch geurtje uit, meestal is dit van het afsluitrandje. Groetjes, Manon

  • Janey

   Janey

   27-6-2017 17:07:07 | Reply

   Dank je wel voor je reactie Manon. Het deksel heeft geen apart afsluitrandje en is gemaakt van plastic met code 05, ook een veilig plastic dus. Dan zal het te maken hebben met het lange bewaren. Een les om toch maar beter op mijn voorraad te letten ;)

 • Janna

  Janna

  13-8-2017 15:03:31 | Reply

  Ik wil graag een veilig en ademend Regenpak kopen voor onze kinderen. Ducksday is voorbijgekomen en ook Celavi, maar die gebruiken allebei PU om de pakken waterdicht te maken. Dan is er nog Herold en zij gebruiken Taslan/taslon nylon. Wat is volgens jullie de veiligste en beste keus?

  • Manon

   Manon

   13-8-2017 15:42:07 | Reply

   Beste Janna, volgens ons is Ducksday de beste keuze, we schreven er ook een blog over, zie hier https://blog.greenjump.nl/post/2016/11/14/Veilige-regenkleding-pvc-vrij-voor-kinderen.aspx Groeten, Manon

 • sanne

  sanne

  17-8-2017 21:38:10 | Reply

  Bedankt voor de duidelijke informatie in deze blogs over plastics.
  Weet u toevallig meer over recyclecode 21, PAP? Op de Engelstalige Wikipedia lees ik dat het staat voor "Non-corrugated fiberboard (paperboard)". Zitten hier schadelijke stoffen in?

  • Manon

   Manon

   19-8-2017 11:22:43 | Reply

   Hoi, PAP met recyclecode 21 is samengesteld uit verschillende soorten gerecycled papier en dan kom je net als met bijvoorbeeld pizzadozen terecht in een risico qua bpa. Is altijd lastig, Groeten, Manon

 • Sanne

  Sanne

  19-8-2017 21:01:54 | Reply

  Bedankt voor je reactie Manon. Ik moet nog even verder zoeken, want deze code gaat niet over het product waar ik het over wil weten (staafmixer) maar over de verpakking van de staafmixer... Ik heb de fabrikant al een mail gestuurd.

  • Manon

   Manon

   19-8-2017 21:03:35 | Reply

   Hihi :) als verpakkingsmateriaal natuurlijk helemaal geen issue. Ben benieuwd waar de staafmixer van is, maar ik neem aan dat het onderstuk wat het eten in gaat, gewoon rvs zal zijn. Groetjes, Manon

 • Marjolein

  Marjolein

  20-10-2017 06:58:04 | Reply

  Hoi Manon, hebben jullie je ooit vediept in het materiaal D30? Op hun eigen website staat dat ze voldoen aan REACH, maar ik weet niet of dat genoeg zegt.
  Ik ben op zoek naar een telefoonhoesje en zag er eentje van D30, maar als je geschikter materiaal aanraadt dan hoor ik het graag (leer is een optie, maar dat is nooit ecologisch gelooid, dus misschien ook niet zo veilig? Kunstleer leek me niet geschikt) Bedankt alvast!

  • Manon

   Manon

   20-10-2017 09:01:48 | Reply

   Hoi, niet verdiept in D30, zetten we op de lijst erbij. Siliconen vind ik zelf de ideale oplossing, dat is zeker goed. TPE zou mijn tweede keus zijn denk ik. Er zijn heel veel hoesjes (de ultraharde enzo) van polycarbonaat, die sla ik zelf altijd over. Groetjes, Manon

 • Marjolein

  Marjolein

  14-12-2017 18:36:28 | Reply

  Hoi manon, hoe staan jullie tegenover ballonnen? Lijkt me sowieso niet echt een duurzaam product, of valt dat mee? Bestaan er ballonnen van veilig plastic? Bedankt alvast, groeten, Marjolein

 • Valina

  Valina

  12-4-2018 10:24:24 | Reply

  Hoi, ik ben aan het rondkijken voor meubels en heb meerdere leuke stoelen gezien, alle zijn van kunstleer - polyurethaan. Ik heb geprobeerd te achterhalen of het proces verbeterd is en of de spullen veilig zijn, maar ik kan er wenig over vinden. Met jullie kennis, raden jullie kunstleren meubels af?

  • Manon

   Manon

   15-4-2018 17:41:04 | Reply

   Hoi Valina! Oef meubels zijn zo lastig! PU is redelijk, maar bij meubels is het zo'n enorme zoektocht als je het echt helemaal goed wil doen want je hebt natuurlijk ook nog te maken met de vulling, het hout, verf enzovoort. Ik wil daar niet mee zeggen dat proberen om het zo goed mogelijk te doen niet goed is want dan is natuurlijk super en zou goed zijn als iedereen al die vragen zou stellen, maar een ideale oplossing is heel moeilijk. Volledig hout is qua 'gifvrij' vaak een goede oplossing (maar wel hard aan je billen). Groetjes, Manon

 • nienke

  nienke

  21-5-2018 12:17:16 | Reply

  Weet iemand toevallig hoe het zit met PE foam? daar zijn flexibeam staven van gemaakt voor in het zwembad, hoor het graag! hartelijk bedankt alvast. mvg Nienke

 • Marjolein

  Marjolein

  22-8-2018 20:10:20 | Reply

  Is tritan plastic veilig van sistema

  • Manon

   Manon

   23-8-2018 07:49:40 | Reply

   Over Tritan bestaat twijfel, google maar eens op 'tritan toxic' . Tot rechtszaken aan toe. Onze keus is het niet omdat het alternatieven zijn die zeker veilig zijn.

 • Angelique

  Angelique

  31-8-2018 23:18:54 | Reply

  Hoi

  Voor mijn dochter op zoek naar crocs achtige sloffen voor op school. Zijn deze er ook in een gifvrije versie? Wat ik zelf over crocs vind is van 10 jaar geleden. En neppers gemaakt van EVA o.a. van playshoes. Die laatste lijken me een goede optie. Hebben jullie hier ideeën/een visie over?

  Groetjes!

 • Marjolein

  Marjolein

  5-5-2019 14:53:35 | Reply

  Hoi, weten jullie of neopreen een veilig materiaal is voor waterkleding?
  Alvast bedankt!

 • Ilona

  Ilona

  26-7-2019 19:38:55 | Reply

  Kun je een beker van SAN veilig gebruiken bij verhitting, bv om koffie/thee in te doen?

  • Manon

   Manon

   28-7-2019 09:40:09 | Reply

   Hoi Ilona, ik zou dat niet durven te bevestigen. Plastic en hitte is geen ideale combinatie en daarom zou ik dat zeker niet als dagelijkse beker gebruiken. Groetjes, Manon

 • Marc

  Marc

  17-4-2021 20:30:45 | Reply

  Geachte ,
  vraag :
  Is resin en Tpu verwerkt in een goedkoop naar schoenmakers lijm geurend sporthorloge uit China besteld gevaarlijk ?
  Ik heb er meermaals aan geroken omdat het zo'n vreemde lijmachtige geur afgaf , het betreft een Honhx 1866 , en ben beginnen lichte symptomen van hoofdpijn krijgen , en na 3 dagen nog niet weg ?

  • JLG

   JLG

   3-6-2021 15:06:31 | Reply

   Als plastic een geur afgeeft, zeg ik direct: nee.

 • Lisa

  Lisa

  3-6-2021 15:04:27 | Reply

  Voor de zekerheid hanteren we: stopt iemand het in de mond, of komt het in aanraking met voedsel, dan hoort het niet van plastic te zijn. En dan gewoon beginnen met alternatieven zoeken en vervangen.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading