Bamboe servies ecologisch, milieuvriendelijk en veilig?

milieuvriendelijk kinderservies eco bamboeNu steeds meer mensen uit milieu- en veiligheidsoogpunt minder plastic of melamine willen gebruiken, worden er alternatieve materialen ontwikkeld die plastic camping-, tuin-, en kinderservies vervangen. Pure basismaterialen zoals porselein, RVS of hout zijn veilig en duurzaam maar er blijft toch ook een grote behoefte aan onbreekbaar, kleurrijk en lichtgewicht (kinder)servies. Het servies moet makkelijk in de vaatwasser kunnen en een leuk printje of vrolijke kleur is ook een plus.

Zo’n product maken, is best lastig. En het wordt nog moeilijker als je op een  milieuvriendelijke manier wilt produceren én een product zonder schadelijke stoffen wilt maken. Milieuvriendelijke producten van volledig plantaardige en veilige materialen zijn er wel, maar deze zijn breekbaarder dan plastic of melamine.

In winkels, fysiek en online, kun je tegenwoordig niet meer om bamboeservies heen. Het is volgens de reclames en verpakkingen hét ecologische, natuurlijke en milieuvriendelijke alternatief voor plastic en melamine: biologisch afbreekbaar, sterk, vaatwasserbestendig en het voldoet aan alle andere eisen die ouders en kinderen stellen.

Maar…….., waar is dat bamboeservies nou eigenlijk van gemaakt? Wat zit erin en is dit wel zo milieuvriendelijk als aangeprezen wordt? En heel belangrijk: geeft het geen schadelijke stoffen af?

Misleidende en onduidelijke informatie op bamboe servies

Veel van deze bamboe producten die je bijvoorbeeld bij de grote winkelketens vindt, zijn merkloos en hebben geen duidelijke materiaalinformatie waardoor je eigenlijk niet weet waar het van gemaakt is en waar het vandaan komt.

Als je de tekst op de verpakking leest, dan lijkt het net alsof het volledig gemaakt is van bamboe. Maar eigenlijk zie je natuurlijk meteen dat het nooit puur bamboehout kan zijn.

Om boven tafel te krijgen wat er precies in zit, moet je op zoek naar de fabrikant en hopen dat je daar transparante informatie krijgt. Als je wel een merknaam hebt en gaat informeren naar de grondstoffen, blijken veel fabrikanten echter onduidelijk of onwetend, bewust of onbewust. Een klein aantal fabrikanten is gelukkig wel eerlijk en vermeld op hun website en bij de producten de productsamenstelling waardoor een consument een eerlijke keuze kan maken.

Na grondig speurwerk blijkt veel bamboeservies voor een groot deel te bestaan uit melamine binder/resin/hars die de bamboevezeltjes bijeen houdt en de vorm en hardheid aan het product geeft. Een binder is voor al deze producten dus noodzakelijk en wij hebben in Nederland geen enkel merk gevonden dat vrij is van melamine resin. De binder in bamboe kinderservies bevat in veel gevallen melamine en in enkele gevallen in plaats van melamine polyactic acid (PLA) plastic. Niks natuurlijk, afbreekbaar of ecologisch en de etiketten en reclames voor dit soort producten zijn dus gewoon misleidend want een alternatief voor melamine bevat gewoon melamine.

Green Bamboo MugsMelamine schadelijk

In bamboevezel servies is melamine resin dus een belangrijk onderdeel. De bamboevezel is slechts een vulmiddel in plaats van het hoofdbestanddeel. Melamine resin is ook het hoofdbestanddeel van melamine servies. Melamine resin bestaat uit de monomeren melamine en formaldehyde die samen een zogenaamd copolymeer vormen. Het probleem bij deze stoffen is dat er altijd losse melamine en formaldehyde achterblijven die uit het eindproduct het voedsel in kunnen lekken. Bij warme levensmiddelen of verhitting neemt dit toe. Melamine en formaldehyde zijn beide schadelijke stoffen. Je kunt producten met melamine beter vermijden, zeker in combinatie met warm en/of zuur eten of drinken en zeker bij dagelijks gebruik.

Bamboe servies: weinig bamboe, veel melamine plastic

Informatie over de aanwezigheid van melamine binder (of resin) in bamboeservies is niet gemakkelijk te krijgen. Het onafhankelijke Duitse onderzoeksinstituut CVUA Stuttgart deed gelukkig een grondig onderzoek naar bamboe servies. De resultaten liegen er niet om. Er werden 13 producten getest van 6 verschillende distributeurs. De diverse bamboevezel producten bleken slechts uit 20-37% bamboe te bestaan, de rest is plastic/melamine. In 11 van de 13 monsters werd melamine resin gevonden. In 2 van de 13 monsters zat in plaats van melamine resin, PLA. PLA is een bioplastic en deze term betekent helaas niet automatisch dat het biologisch afbreekbaar is. Deze PLA-bamboe producten bleken slechts 34% bamboe te bevatten. Elk getest product bevat dus een groot aandeel plastic/melamine.

Bamboe servies geeft melamine af

De hoeveelheid melamine bleek in 3 geteste bamboe servies monsters zelfs zo hoog dat het de wettelijke migratielimiet overschreed (migratielimiet= de maximale hoeveelheid van een stof die in eten mag terechtkomen vanuit een product onder diverse omstandigheden). Deze producten zouden echt vermeden moeten worden omdat ze een gevaar voor de gezondheid vormen.

Green Bamboo Plates SetMisleidende marketing bamboeservies

Bamboe servies is een goed voorbeeld van greenwashing en slimme misleidende marketing. De, veelal merkloze, bekers, borden, drinkflessen en kommetjes van bamboevezel zijn helemaal niet zo milieuvriendelijk, afbreekbaar, natuurlijk en veilig als de verpakkingen doen voorkomen. Ze bevatten allemaal veel minder dan 100% bamboe (20-37%) en een niet afbreekbare binder van melamine (of PLA plastic) waarvan de monomeren melamine en formaldehyde kunnen worden afgegeven aan het voedsel.

Servies van bamboevezel is een ecologische hype waarbij de manier waarop producten in de markt worden gezet misleidend is. Er is namelijk helemaal geen volledig natuurlijk en afbreekbaar, plastic- en melaminevrij bamboeservies. De ecologische sluier die over deze producten hangt, blijkt schijn.

Hoe dit te verbeteren? Veel van deze producten komen Europa binnen vanuit China zonder juiste codering voor plastic of melamine. Tezamen met de onduidelijke informatie over de samenstelling maakt het een gecompliceerd probleem om aan te pakken. Duidelijke en eerlijke informatieverstrekking is de belangrijkste eerste stap om bewustwording bij consumenten te creëren waardoor gefundeerde keuzes gemaakt kunnen worden. Tegelijkertijd moet de regelgeving worden aangepast waardoor deze productgroep op de juiste manier en met de juiste controles een land binnenkomt.

Daarnaast zijn er ook gewoon Europese merken waarbij het na enig zoeken wel te vinden is dat er een plastic of melamine bestanddeel in zit, maar ook hier staat dit niet duidelijk op de etiketten.

Waarom Green Jump geen bamboevezel servies verkoopt

Ook hier blijkt helaas weer dat je tekst op een verpakking en informatie van de fabrikant niet zomaar kunt vertrouwen. Goed informeren en vooral kritisch doorvragen is belangrijk. Dit is iets wat wij bij Green Jump een must vinden. Wij vergaren zoveel mogelijk kennis, verdiepen ons in merken, producten, ingrediënten, onderzoek en regelgeving. Producten die niet 100% op alle vlakken kloppen met onze visie willen wij niet verkopen. Vandaar dat je in onze webwinkel geen servies van bamboevezel (meer) vindt (wel houten producten van bamboe). In het verleden waren er een aantal merken (Ekobo en Pure Kids) die zijn gestart met bamboevezel in combinatie met een plantaardige binder. Dit bleek in de praktijk breekbaarder dan verwacht waardoor dit is aangepast naar een melamine binder omdat dit veel steviger is.

kinderservies zonder schadelijke stoffenBamboeservies advies en alternatieven

Wil je ondanks bovenstaande informatie toch bamboe servies gebruiken? Houd er rekening mee dat er sowieso melamine of PLA in zit. Het beste kies je een merk met zo weinig mogelijk melamine of PLA resin en gebruik je het alleen met koude levensmiddelen en niet in de magnetron. Gebruik het slechts af en toe, voor langdurig en dagelijks gebruik is een drinkfles, tuit-, kinder-, of koffiebeker van bamboe waarschijnlijk niet de beste keuze in verband met het vrijkomen van de schadelijke stoffen in het (warme) drinken.

Er zijn genoeg alternatieven waarbij meer zekerheid is over de materialen, zoals RVS bekers, thermos- of koffiebekers, bijvoorbeeld van Klean Kanteen. Voor kinderen is siliconen een veilig onbreekbaar materiaal. Siliconen kinderservies is flexibel en in vrolijke kleuren verkrijgbaar. Ook RVS borden en bekers kunnen tegen een stootje. Vind je het belangrijk dat het RVS servies vrolijk is, dan is er ook kinderservies van RVS met een gekleurde buitenkant. Volledig plantaardig kinderservies zonder schadelijke stoffen is er van The Dida, gemaakt van rijstvlies met een binder van zetmeel. Dit lichtgewicht, milieuvriendelijke servies is sterk, maar is doordat het van volledig plantaardig materiaal gemaakt niet onbreekbaar.

Bronnen:

Chemisch en Veterinair onderzoeksinstituut CVUA Stuttgart:

http://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=1&Thema_ID=3&ID=2010&lang=EN&Pdf=No

Melamine:

https://blog.greenjump.nl/post/2014/05/12/Melamine-bordjes-en-bekertjes.aspx

https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/ChemicalContaminants/ucm199525.htm

https://www.who.int/foodsafety/publications/melamine-cyanuric-acid/en/

https://www.who.int/csr/media/faq/QAmelamine/en/

Reacties (13) -

 • diana

  diana

  30-4-2019 02:05:26 | Reply

  Ik hoef het hele verhaal niet eens te lezen. We weten het toch al. Milieu en opwarming van de aarde zijn de trent. Bio zgn. Alles toegevoegd met chemise stoffen met een prijskaartje eraan. Denken we dat we iets goed doen voot onze planeet. Groene energie, palmvet. Elektrische aito, met accu,s etc. Ik vraag niet om al die troep, uitputtend, slopende en onnatuurlijke verbindingen in mijn eten. Al dat plastiek en toch zijn wij de schuld volgens het systreem van de vervuiling, we doen er allemaal aan mee volgens hen. Klein beginnen, nee de vervuilers monepolie aanpakken, die er geld aan verdienen, nu vooral macht. Ziek worden we er van. Monsanto met zoetstoffen, gemodificeerd neemt alles over. Toch ben ik blij dat er nog mensen zijn die moeite doen om dit alles te veranderen en mensen erop wijzen dat bamboo niet zo bamboo is als ze denken. De panda sterft uit, wil niet meer omdat zijn leefgebied onleegbaar is beperkt en voedsel schaars word.

 • huberdina

  huberdina

  6-5-2019 13:09:43 | Reply

  Misschien moeten we de auto een keertje laten staan, en de trein nemen.

 • J.WIllem

  J.WIllem

  6-6-2019 22:30:00 | Reply

  Ik ben het eens met de stelling van Diana geplaatst op 30 april dit jaar. Op zich is het niet iets nieuws, dat fabrikanten, producenten en de hele handelsketen ons consumenten global voor de gek houden. Onjuiste informatie verschaffen, of bewust informatie weg laten. Gekkenhuis. Persoonlijk doe ik al enkele jaren mee aan het hergebruiken van spullen en kleding. Niet dat ik dus meer milieuvriendelijk ben dan anderen wellicht, maar ik koop niets of nauwelijks nieuws. Materialen die anderen niet meer willen (gebruiken) neem ik graag over. Onder andere via ruilwinkels. Ook dat scheelt. Ik heb wel het idee dat er steeds meer mensen bewust zijn van alle onvriendelijke en schadelijke dingen voor natuur, dieren enzovoort. Steeds meer mensen lijken zich aan te passen, andere en milieuvriendelijke oplossingen te zoeken. Begin dit jaar heb ik mijn auto eruit gedaan. Om meerdere redenen. Ja, ik heb makkelijk praten. Voor werk heb ik geen auto nodig. Voor al het andere is het een kwestie van fietsen. Niets mis mee. Ik blijf fit, geniet meer van mijn omgeving en hoef me stukken minder te storen aan het verkeer.    

 • Ilona

  Ilona

  23-7-2019 21:31:30 | Reply

  Koziol heeft een 'organic'-lijn met o.a. borden. Deze zijn gemaakt van thermoplastisch kunststof. Dit materiaal is milieuvriendelijk, voedselveilig, heeft natuurlijke cellulose en 100% recyclebaar claimen ze. Zou dit een 'veilig' product zijn? Ik kan namelijk nergens vinden thermoplastische kunststof er precies gebruikt is.
  Daarnaast hebben ze nog een andere lijn met borden (Koziol Rondo) deze zijn gemaakt van kunststof. Meer info kan ik er niet over vinden. Behalve dat het zuurbestendige materiaal zou zijn. Weten jullie hier misschien meer van?

  Verder is het nog vrij lastig om onbreekbare glazen te vinden (niet die gekleurde kinderbekers) voor op de camping die geen melamine of andere rommel bevatten. Ook hier kwam op het Koziol glas Crystal Transparant uit, maar meer informatie behalve dat het gemaakt is van kunststof, BPA vrij is en 100% recyclebaar kom ik niet verder. Is dit 'veilig'? Want niet alle kunststof varianten zijn naar mijn weten veilig.

  • Anke

   Anke

   2-8-2019 18:18:27 | Reply

   Ik ben benieuwd of iemand (van greenjump?) het antwoord weet op de vraag van Ilona... het is een lastige zoektocht!

  • Manon

   Manon

   4-8-2019 21:43:31 | Reply

   Beste Ilona, misschien is het een idee om Koziol te vragen van welke materialen het is gemaakt? Ik ken de producten niet goed genoeg en heb zelf een sterke voorkeur voor glas en als het onbreekbaar moet zijn dan gewoon rvs. Minder vrolijk qua kleur maar dan weet ik zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten, ook niet als ik er warme dranken in doe. Ik gebruik op vakantie vaak gewoon de rvs drinkflessen die ik ook gebruik voor onderweg of voor sporten of om mee naar school te geven. Ze wassen net zo makkelijk af en zo zijn ze multifunctioneel. Groetjes, Manon

 • Rini

  Rini

  6-11-2019 17:13:45 | Reply

  Heb ik een paar weken geleden net 8 mooie bamboo soepkommen gekocht van Bekking en Blitz en dan lees ik nu dat ze niet zo veilig zijn zeker niet met hete vloeistoffen zoals soep dus meestal.
  In deze kommen zit 45% bamboo, 30% cornstarch en 25 % melamine blijkt uit een test. Weet iemand of dat (te)veel is wbt de melamine?

  • Manon

   Manon

   6-11-2019 18:33:53 | Reply

   Beste Rini, het wat jammer is dat dan he :( Niemand weet zeker wat uiteindelijk de effecten zijn, maar ik zou ze persoonlijk gewoon voor niet-warme dingen houden, ze staan vast ook heel leuk met nootjes of yoghurt ofzo. Groetjes, Manon

 • Manon

  Manon

  15-11-2019 21:28:19 | Reply

  HIer nog een recente link https://www.iamexpat.de/lifestyle/lifestyle-news/stay-away-bamboo-coffee-cups-german-consumer-group-warns?

 • Yvonne

  Yvonne

  15-2-2021 19:13:16 | Reply

  Vandaag komt in het nieuws wat Greenjump in dit artikel van bijna twee jaar geleden al zei...
  Is de NVWA dan zo traag of minister van Ark, wat betreft dit onderwerp?
  Of zit het anders? In ieder geval zijn dit wel douze points voor Greenjump.. ik blijf jullie volgen en durf met een gerust hart bij jullie te kopen.

 • Willemijn Derks

  Willemijn Derks

  16-2-2021 08:47:29 | Reply

  Ik vraag me af of , net als bij spaanplaat kasten , de formaldehyde na verloop van tijd vervliegt uit de melamine . Ik heb een heleboel melamine borden en kommen ,vanwege reuma ,is het fijner omdat het licht is . Dus ik zie er tegen op om alles weg te doen .
  Mijn vraag is dus , word de afgifte van giftige stoffen bij verhitting minder na verloop van tijd ?
  Met vriendelijke groet
  Willemijn

 • Aisha Paul

  Aisha Paul

  28-2-2021 19:16:12 | Reply

  @ Willemijn: Ja dat zou erg jammer zijn.. maar ik zou denken dat het iets anders werkt bij materialen die hard zijn gemaakt en niet poreus zoals spaanplaat of vloeibaar zoals lijm.

  Ik begrijp die fabrikanten niet van dit bamboe vezel producten, zijn ze werkelijk zo gewetenloos?
  Ik vraag mij nu af hoe het zit met spullen gemaakt van suikerriet zoals 'the natural bottle'. Ik kan er niet echt iets over vinden..

 • Esther

  Esther

  18-11-2021 08:55:07 | Reply

  In mijn zoektocht naar herbruikbare rietjes kwam ik de bamboe rietjes hier tegen. Er staat bij dat ze in de vaatwasser kunnen. Maar was het niet zo dat juist om bamboe servies vaatwassermachine bestendig te maken, er een schadelijkere stof aan toegevoegd werd, welke vrij komt bij hogere temperature? Hoe zit dat dan bij deze rietjes?

Loading