Menstruatiecups - de test

Menstruatiecup-MamiCupOndanks dat ik al jaren bezig ben mijn voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen, lukte het me maar niet om van tampons over te stappen op de menstruatiecup. Het leek me echt helemaal niets. Ik maakte mezelf wijs dat het met ecologische tampons vast ook wel mee zou vallen qua afvalberg, en de gemiste prijsbesparing nam ik ook maar voor lief. Ik was namelijk echt bang voor gesmeer en bloedbaden op plekken waar dat gênant zou zijn. Geen menstruatiecup voor mij dus.

Toch bleef het me intrigeren, zo nu en dan. Wanneer ik weer eens las dat veel sporters zweren bij het gebruik van cups. Met name zwemmers en hardlopers. En ik ben zo’n hardloper. Ik vind het enorm irritant wanneer zo’n tampon verschuift tijdens het rennen. Want ik ren behoorlijke stukken en een naar beneden gezakte tampon is dan echt geen pretje. Maandverband vind ik nog vreselijker, ook geen optie. Dus misschien toch maar aan de cup?

Menstruatiecups review

Voor Green Jump testte ik daarom de twee cups die ze in het assortiment hebben, twee totaal verschillende: de Mamicup en de FemmyCycle-menstruatie-cupFemmycycle.

De Femmycycle is er in drie verschillende maten. Eentje voor tieners en vrouwen die geen kind hebben gebaard, of een keizersnede hebben gehad. Eén voor vrouwen met een lage cervix, en één voor vrouwen die een natuurlijke bevalling achter de rug hebben. Aangezien ik negen jaar geleden twee kinderen via de natuurlijke weg baarde, koos ik voor de laatste. De Mamicup is er in twee maten, maar wel in drie kleuren, zie de foto hierboven. Ook hier kon ik aan de hand van een tabel bepalen welk formaat ik moest kiezen.

Mijn collega raadde me aan er tenminste twee menstruaties de tijd voor te nemen, om aan het gebruik te wennen. En nadat ik al mijn vragen op haar had afgevuurd, want het leek me nog steeds een smerig gebeuren, en zelfs ’s avonds instructievideo’s en reviews zat te kijken, kon ik de volgende dag meteen beginnen met testen. Want het was de tijd van de maand.

Hoe gebruik je een menstruatiecup

Ik begon met de Femmycycle. Na het ding uitgebreid te hebben bestudeerd, besloot ik de gebruiksaanwijzing zo goed mogelijk te volgen. Want met het zien van de cup dacht ik, en met mij vele vrouwen: hoe krijg je dat ding erin?! Dat viel me dus honderd procent mee. Je knijpt hem dicht, vouwt hem in een u-vorm en zo schuif je hem bijna net als een tampon naar binnen. Ok, het is uiteraard een klein beetje anders, maar het wijst zich vanzelf. Informeer je vooral via deze blog over het gebruik van menstruatiecups. Lees ook inderdaad goed de gebruiksaanwijzing wanneer je ermee begint. Wasbare-Inlegkruisjes-bio-katoenNeem er vervolgens in het begin even goed de tijd voor. Dan zal het in principe goed gaan. Zo merkte ook ik. Je bent gewoon al die jaren iets anders gewend, dus het is even wennen. Wel is het raadzaam in het begin, en sowieso als je je daar prettig bij voelt, een (wasbaar) inlegkruisje te gebruiken.

Eigenlijk was ik direct helemaal om en erg enthousiast. Niet dat een menstruatie an sich mij vrolijk stemt, maar het feit dat er iets is wat dit maandelijkse ongemak vergemakkelijkt, is erg prettig. Eenmaal ingebracht voelde ik de cup niet. Ik kon hem veel langer laten zitten dan een tampon, maar na een tijdje, terwijl het nog helemaal niet nodig was, haalde ik hem eruit om te kijken of hij wel goed had gewerkt. Het werkte! Het was helemaal geen bloedbad, om heel eerlijk te zijn vond ik het niet eens vies. Ik leegde de cup, spoelde hem om en bracht hem weer in.

Oefening baart kunst

Dat het meteen zo makkelijk ging, was tegelijkertijd ook mijn valkuil. Na twee dagen deed ik het op een ochtend allemaal wat gehaast en toen ik net het huis verliet, merkte ik dat hij niet goed zat. Ik had dat niet goed gecheckt. Dom! Ik snelde me weer het huis in en besloot de Mamicup te gebruiken. Daarmee voelde ik erg makkelijk dat hij goed zat en waande ik mij weer veilig een weg naar buiten. Sindsdien neem ik elke keer even de tijd om de cup in te brengen. En dat is niet eens zo vaak, want zo’n cup kan maximaal twaalf uur blijven zitten, afhankelijk van de zwaarte van je menstruatie. Als je net begint met het gebruik, moet je dit dus iets vaker checken. Op een gegeven moment weet je vanzelf welke dag zwaarder is en wanneer je de cup vaker moet legen. Maar in principe, wanneer je niet enorm heftig menstrueert, kun je hem dus gewoon laten zitten tijdens een dag werken.

Bloedbad?

Mijn angst voor enorme bloedbaden in openbare toiletten bleek gelukkig irreëel. Bij het verwijderen van de cup blijft het bloed gewoon in de cup zitten. Die giet je leeg in het toilet. Ben je in een openbaar toilet, of bijvoorbeeld op je werk, dan kun je hem met een flesje water even schoonspoelen. Persoonlijk vind ik het allemaal een stuk hygiënischer dan tampons. En het is fijn om te merken dat je dus geen afval achterlaat. Na een paar keer, raak je er gelukkig snel aan gewend. Geef het gewoon even de tijd, oefen vooral thuis. En bedenk je vooral: toen we ooit begonnen met tampons en/of maandverband, moesten we er ook aan wennen. Kortom: het komt allemaal goed. Al snel zie je vooral de voordelen!

Sporten met een menstruatiecup

Om de cups maximaal te testen, ben ik er ook flink mee gaan sporten. Tien kilometer hardlopen was geen probleem. Ik voelde de cup absoluut niet zitten of verplaatsen. Met tampons heb ik tijdens het hardlopen wel andere ervaringen. Ook het zwemmen ging probleemloos. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat iedere sport met een cup prima kan worden beoefend.

Conclusie?

Hoewel ik beide cups prettig in gebruik vind, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar de Mamicup. Bij deze cup merkte ik erg snel dat hij goed zat, en daardoor had ik het inbrengen snel onder de knie. Waarschijnlijk zal ik snel hetzelfde hebben met de Femmycycle, maar als je beide soorten hebt liggen en één van de twee heeft je voorkeur, dan pak je die sneller. Dat merkte ik in ieder geval.

Voor de beide cups geldt: het gebruik is erg makkelijk en hygiënisch. Je laat geen afval meer achter tijdens je menstruatie. Ook bespaar je er een hoop geld mee, want de aanschaf van een cup is eenmalig. Dus iedereen aan de menstruatiecup!

Reacties (5) -

 • Mieke

  Mieke

  22-12-2017 14:07:18 | Reply

  Bedankt voor deze tip! Ik had nog nooit van menstrutiecups gehoord maar heb ze meteen meebesteld. Ik hoop dat ze mij ook bevallen.

 • danne

  danne

  7-2-2018 22:23:18 | Reply

  Ik heb een menstruatiecup en heb toch wat problemen bij het inbrengen. Ik volg de gebruiksaanwijzing, maar merk dat de cup moeilijk vacuum zuigt (als ik controleer met mijn vingers rond de cup). Ik gebruik hem dan toch op die manier, maar voelde hem eens zakken tijdens een wandeling, tot hij er helemaal uit was (en dat was absoluut geen pretje). Voorlopig gebruik ik hem maar af en toe, omdat ik het niet helemaal vertrouw. Kan iemand mij helpen ?

  • Sandra- Green Jump

   Sandra- Green Jump

   8-2-2018 13:04:42 | Reply

   Beste Danne,

   Welke menstruatiecup gebruik je? Als een cup tijdens het gebruik naar beneden zakt is hij of niet goed ingebracht of te klein, dit zou ook verklaren waarom het vacuüm niet behouden wordt na het inbrengen. Als je wilt dat we even met je meedenken kun je een email sturen naar onze klantenservice: klantenservice@greenjump.nl

  • Anneke

   Anneke

   4-4-2018 20:10:17 | Reply

   Ik had eerst de mamicup. Voor aanschaf echt goed gelezen welke ik nodig had, maar ik had hetzelfde probleem, hij zakte uit, ik voelde hem zitten, hij lekte veel en hij zoog niet vacuüm. Ik ging hem steeds minder gebruiken en daar baalde ik van, want het leek mij heel fijn om een cup te hebben ipv tampons of maandverband. Daarna heb ik de femmecycle gekocht. Vanaf de eerste keer inbrengen was ik daar helemaal weg van. Hij zat gelijk perfect, ik lek praktisch niet door en ik verschoon hem gelijk vanaf het begin maar 2x op een dag wat prima gaat.

   • Manon

    Manon

    4-4-2018 22:25:51 | Reply

    Fijn om te horen dat de femmycycle goed zit. Het blijft zo persoonlijk ook. Groeten, Manon

Loading