Schadelijk arsenicum in rijst, rijstmelk en andere rijstproducten

rijstebloemRijstmelk om pannenkoeken mee te bakken, rijstwafels als tussendoortje, rijstebloem en rijstpap, allemaal voedsel dat we aan kinderen geven.

En arsenicum, dat is toch een gif? Ja, dat is het inderdaad en het blijkt in zorgelijke hoeveelheden aanwezig te zijn in rijst en allerlei rijstproducten zoals rijststroop, rijstmelk en rijstwafels. Omdat arsenicum een schadelijke stof is, is het belangrijk om te weten wat het is, dat het in bepaalde voedingsmiddelen zit en wat je eraan kunt doen om de inname bij jezelf en je kinderen te beperken.

Deze informatie is ook breed bekend bij internationale organisaties. Amerikaanse en Europese organisaties op het gebied van voedselveiligheid én kinderartsen raden het af om kinderen rijstmelk te geven.

Rijst en kinderen

rijstwafelBaby’s en jongen kinderen krijgen vaak relatief veel rijstproducten binnen door de goede beschikbaarheid, verdraagzaamheid en voedingswaarde. Denk aan rijstebloem door de voeding om het dikker te maken of rijstpoeder, -pap of –melk. Rijstwafels zijn vaak een van de eerste snacks die aan baby’s gegeven worden. Ook wordt rijst vaak gegeven als warm eten en in potjes voeding vind je ook vaak rijst. Al deze producten samen kunnen behoorlijke hoeveelheden arsenicum bevatten. Uit onderzoek blijkt dan ook dat kinderen(absoluut) meer arsenicum binnenkrijgen dan volwassenen.

Wat is arsenicum

Arsenicum (Arseen) is een chemisch element dat van nature voorkomt in bepaalde gesteentes. Via stroming van het grondwater verspreidt het zich vanuit de gesteentes naar de bodem en het grondwater. Ook komt het in de bodem/grondwater en lucht terecht via bijvoorbeeld verkeer, afvalverwerking en de industrie. In Nederland wordt zelf geen arsenicum geproduceerd, op andere plekken in de wereld gebeurt dit wel. Er zijn twee varianten van arsenicum, organisch en anorganisch (niet aan koolstof gebonden). In deze blog wordt met arsenicum de anorganische, meest schadelijke variant bedoeld.

Schadelijkheid arsenicum

Arsenicum werd vroeger niet voor niks gebruikt als chemisch moordwapen. Het is in hoge concentraties zeer giftig en dodelijk bij 70-180 mg. Ook langdurige blootstelling aan lichtverhoogde hoeveelheden arsenicum is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid. Arsenicum kan huid-, long- en blaaskanker en andere hart- en longaandoeningen veroorzaken. De door de Environmental Protection Agency (EPA) en Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) vastgestelde grenswaarde voor arsenicum in drinkwater is 10 ppb (parts per billion) of µg/l. De gemiddelde arsenicumconcentratie in Nederlands drinkwater is 5 ppb. Het RIVM heeft in overeenstemming met een aanbeveling van de Gezondheidsraad een tolereerbare dagelijkse inname voorgesteld van 1 microgram/kg lichaamsgewicht/dag.

Arsenicum in voeding

In grond, lucht, water en dus ook gewassen komt arsenicum voor en blootstelling is hierdoor nooit helemaal te vermijden. Biologisch of niet-biologisch maakt niet uit, de arsenicum komt vanuit de bodem en het water in het product terecht. Er zitten echter grote verschillen in de hoeveelheid arsenicum tussen de verschillende gewassen en voedingsmiddelen.

Rijst bevat veel meer arsenicum dan andere gewassen. Rijst neemt van nature gemakkelijk arsenicum op en houdt arsenicum vast waardoor het zich concentreert. Tel daarbij op dat er vroeger veel pesticide met arsenicum werd gebruikt, ook op rijstvelden. Deze arsenicum zit nog steeds in het water en de grond.

Andere voedingsmiddelen die meer dan gemiddeld arsenicum bevatten zijn:

  • Appel-, peren- en druivensap. Deze fruitsoorten hebben door de in het verleden gebruikte pesticiden een matig verhoogde concentratie en bij het maken van het vruchtensap wordt dit extra geconcentreerd.
  • Paddenstoelen.
  • Algen (waaronder zeewier). Deze nemen anorganisch arsenicum op en zetten het om in schadelijk organisch arsenicum.
  • Sommige zeevruchten en vissen bevatten ook hoge concentraties arsenicum, maar dit is meestal de organische vorm die minder schadelijk is.

Wat doet de overheid

De Amerikaanse Food And Drug Administration (FDA) is samen met o.a. EPA en WHO sinds 1991 bezig met het “total diet study program”, een grootschalig en langdurig onderzoek naar de gezondheidseffecten van arsenicum. De FDA bekijkt en vergelijkt de hoeveelheden arsenicum in voedingsmiddelen, waaronder dranken, rijstproducten en verschillende soorten rijst uit verschillende regio’s. De resultaten lopen uiteen van 0,1 tot 7,2 µg per portie rijst. Het eerste gedeelte is inmiddels afgerond en het onderzoek bevind zich nu in fase 2 welke bestaat uit analyses om mogelijke risico’s van de consumptie van rijst en rijstproducten in kaart te brengen.

De Environmental Working Group (EWG) en EPA zijn van mening dat er zeker reden is tot zorgen vanwege de hoeveelheden arsenicum in rijst(producten) en vruchtensappen die veelal groter zijn dan is toegestaan in drinkwater. Overheden zouden wereldwijd grenzen moeten stellen aan de toegestane hoeveelheid arsenicum in voedsel om de blootstelling van consumenten te beperken, maar helaas gaat het opstellen van deze regelgeving traag en is het afhankelijk van (lang) lopende onderzoeken.

Omdat er wereldwijd naar verhouding veel rijst geconsumeerd wordt door jonge kinderen zijn er intussen een aantal adviezen uitgebracht over het gebruik van rijst en rijstproducten. De Food Standards Agency (UK) adviseert ouders om kinderen tot 4½ jaar geen rijstmelk te geven als alternatief voor koemelk. De Europese en Amerikaanse verenigingen van gespecialiseerde kinderartsen delen de bezorgdheid geven hetzelfde advies met als aanvulling dat het ook geldt voor oudere kinderen. Ook pleiten ze voor meer en beter onderzoek zodat er goed gefundeerde richtlijnen kunnen worden opgesteld voor arsenicum in rijst.

Wat kun je zelf doen

Arsenicum is bewezen schadelijk en voor water zijn er wereldwijd duidelijke grenswaarden vastgesteld. Arsenicum in voedsel is hoogstwaarschijnlijk dus ook schadelijk maar waarschijnlijk wil je niet jaren afwachten tot er daadwerkelijk maatregelen worden genomen. Je kunt zelf de richtlijn van het RIVM in je achterhoofd houden en je hebt invloed op de inname van voedingsmiddelen. Je kunt zelf dus redelijk gemakkelijk stappen ondernemen.

De grenswaarde voor arsenicum in drinkwater is 10 ppb. Maar hoeveel is 10 ppb in voeding? Er zijn berekeningen gedaan waaruit blijkt dat de grens van 10 ppb arsenicum wordt bereikt bij het consumeren van ca 115 gram rijst met een relatief hoog percentage arsenicum. Mensen die vrij veel rijst, rijstmelk en rijstproducten eten, kunnen aan deze hoeveelheid komen.

  • Je kunt in veel gevallen kiezen voor alternatieven zoals havermout, tarwe, mais of gierst.
  • Maak je wel rijst klaar dan kun je beter kiezen voor witte rijst omdat juist in het vlies van de rijstkorrel (zilvervliesrijst!) het meest arsenicum zit. Kook rijst in een ruime hoeveelheid water in plaats van de kleine hoeveelheid die meestal gebruikt wordt. Je vermindert de hoeveelheid arsenicum hiermee met ca. 50%. Witte rijst kun je voor het koken goed spoelen en zo een deel van de arsenicum kwijtraken.
  • Rijstmelk (ook zelfgemaakte) bevat erg veel arsenicum, wel 17-70 ppb. Dit is meer dan de toegestane hoeveelheid in drinkwater en je kunt rijstmelk dus het beste niet of zeer beperkt gebruiken.
  • Houd etiketten van producten in de gaten. Rijststroop wordt veelvuldig gebruikt als zoetstof in allerlei producten zoals dranken en repen en zit ook in “natuurlijke” producten. Rijststroop blijkt, omdat het zeer geconcentreerd is, hoge concentraties arsenicum te bevatten.
  • Naast deze adviezen voor rijst (producten) is het met het oog op arsenicum toch ook van belang te letten op vruchtensappen. In verband met de hogere concentratie arsenicum in vruchtensappen van appel, peer, druiven of gemengd fruit is het advies om kinderen maximaal ½-1 glas per dag hiervan te geven.

Conclusie

Het is soms frustrerend om weer iets tegen te komen wat niet zo gezond is. Gelukkig is rijst redelijk goed te vermijden en verschillende instanties zijn bezig met verdere onderzoeken naar arsenicum in rijst en rijstproducten. Als je nog niet wist van de aanwezigheid van schadelijke hoeveelheden arsenicum in voedsel, weet je het nu en kun je als je wilt stappen ondernemen om het gebruik van de producten waar veel arsenicum in zit te verminderen en eventueel vermijden bij jezelf maar vooral ook bij je kinderen omdat deze vaak relatief meer worden blootgesteld aan arsenicum via rijstproducten.

Heb jij meer of andere informatie of tips voor alternatieven voor rijst en rijstproducten? We horen het graag!

Bronnen

http://www.ewg.org/enviroblog/2012/09/getting-arsenic-out-your-and-your-kids-diet

http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm319948.htm

http://www.consumerreports.org/cro/magazine/2012/11/arsenic-in-your-food/index.htm#

http://www.food.gov.uk/science/research/surveillance/food-surveys/fsisbranch2009/survey0209

http://www.wolterskluwer.com/Press/Latest-News/Pages/Press%20Releases/2014/pr15Jul2014.aspx#.VFKVe_mG8_9

Reacties (70) -

  • Wendy

    Wendy

    14-11-2014 10:55:24 | Reply

    Mijn dochter heeft glutenintolerantie en eet dus veel rijst (en mais) producten. Zij en mijn zoon krijgen vaak rijstwafels als tussendoortje. Nu dus maar iets anders gaan zoeken... Iemand enig idee of mais ook zo overmatig als rijst belast is met een gifstof???

    • Sandra

      Sandra

      4-4-2015 09:45:40 | Reply

      Hai Wendy, ik maak zelf crackers gemaakt van pompoen-, zonnebloempitten enz. Mengen met water en chiazaden. Google maar es. Is heel makkelijk te maken.

  • Linda

    Linda

    14-11-2014 13:08:37 | Reply

    Hoe zit het met rijstolie om in te frituren?

    • Sandra_

      Sandra_

      14-11-2014 16:34:44 | Reply

      Rijstolie is een goede vraag. Het is natuurlijke een product van rijst dus zal meer dan gemiddeld arsenicum bevatten, maar of het ook zo geconcentreerd is als in rijstmelk en rijststroop weet ik niet. Dat ligt er aan waar de olie uit gehaald wordt. In het vlies zit het meeste arsenicum.

  • Esther

    Esther

    14-11-2014 14:16:18 | Reply

    Is t hetzelfde verhaal met bio rijst producten?

  • Linda Rikkers

    Linda Rikkers

    14-11-2014 14:19:41 | Reply

    Geldt dit ook voor biologische rijst?

  • Sandra_

    Sandra_

    14-11-2014 16:16:47 | Reply

    Wendy, bij een glutenallergie is het lastig, rijst is daarbij een veel gebruikt alternatief. Mais is niet zo belast als rijst. Rijst is door de manier waarop het groeit eigenlijk het enige gewas wat uit de ondergelopen rijstvelden zoveel arsenicum opneemt en dat vasthoudt. In alles wat groeit en bloeit kan wel wat arsenicum zitten, het zit nou eenmaal in de bodem. Je ziet in de blog een lijstje welke gewassen en producten naar verhouding meer arsenicum bevatten dan "gemiddeld".

    Het is wel zo dat in rijstwafels de arsenicum minder geconcentreerd zit dan in rijstmelk en siroop. Daar zit het meeste in en dat is de reden waardoor het door verschillende instanties en kinderartsen wordt afgeraden als vervanging voor koemelk voor jonge kinderen.  

    Rijst helemaal bannen is niet perse nodig, maar als je erg veel rijstproducten gebruikt is verminderen door variatie misschien een optie? Misschien kun je rijstwafels wat meer afwisselen met andere glutenvrije tussendoortjes?

  • Sandra_

    Sandra_

    14-11-2014 16:23:22 | Reply

    Biologisch of niet maakt helaas niet uit, het gaat om de groeiwijze van rijst en hoe het Arenicum opneemt uit de bodem en in zich vasthoudt. Daarbij gaat het extra om de specifieke producten die gemaakt worden uit die delen van de rijst waar het zich vooral in concentreerd. Melk en siroop bijvoorbeeld.

  • Sandra_

    Sandra_

    14-11-2014 16:29:54 | Reply

    Je zou eigenlijk moeten weten welke soorten van nature minder arsenicum opnemen. Dit is ook wat ze in het FDA onderzoek wat in de blog genoemd wordt bekijken. Welke soorten rijst bevatten meer of minder arsenicum en waarom? Pas dan kun je bepalen om die rijstsoorten te gebruiken voor afgeleide rijstproducten. Gelukkig zijn de instanties wereldwijd (waaronder ook de Europese EFSA) en verschillende onderzoekers ermee bezig en zal er op den duur meer duidelijkheid kunnen komen hierover.

  • Saskia Ros

    Saskia Ros

    14-11-2014 17:08:28 | Reply

    Pfff ik vind het wel steeds moeilijker worden hoor om gezond te blijven eten
    er zit zóveel troep in ons eten! Maar bedankt voor deze tip!

  • Judith

    Judith

    14-11-2014 19:21:43 | Reply

    Mmmh, ik lees dit nu ik net mijn zoontje rijstmelk laat drinken. Melk is geen optie vanwege een melkintolerantie, sojamelk geef ik liever ook niet. En alleen diksap is ook zo wat. Wat kan ik hem nog wel geven? (Thee en water wil ie niet :-(()

    • Linda

      Linda

      15-11-2014 13:31:02 | Reply

      Judith, is havermelk of geitenmelk een optie?

      • Judith

        Judith

        16-11-2014 11:16:33 | Reply

        Dank voor de tip! Geitenmelk is geen optie, omdat daar ook lactose in zit. De havermelk heb ik mijn hand gehad. Leek me zelf niet lekker dus nu gekozen voor de kokosmelk. De havermelk is zeker een optie als hij de kokosmelk niet drinkt of allergisch reageert.

        • Yas

          Yas

          25-1-2016 10:04:14 | Reply

          Judith, ik las je berichtje en wilde je wijzen op kamelenmelk, veel lactoseintolleranten reageren hier bijzonder goed op, staat ook het dichts bij moedermelk, in Nederland is ook een kamelenboerderij waar je het kunt kopen (of online bestellen)

    • Alie

      Alie

      27-11-2014 13:18:12 | Reply

      Hallo Judith,

      mijn man heeft ook lactoseintolerantie. Hij heeft baat bij de lactosevrije melk van Aldi en Lidl.  

      • Judith

        Judith

        27-11-2014 20:08:30 | Reply

        Dank je! Ik wist niet dat ze die melk daar ook verkopen.

    • San

      San

      19-12-2014 23:21:13 | Reply

      misschien pompoensap (pompoen koken met extra water of daarna aanlengen met water), bloemkoolsap (zelfde wijze)
      werkte goed bij mijn kind die weinig water wilde drinken

  • JLG

    JLG

    15-11-2014 06:38:34 | Reply

    Mijn dochter van tweeënhalf is weg van appel/spa (heeft ze zelf bedacht). Krijgt ze één maal daags wel appelsap maar dan met 3/4 kraanwater erbij. Handig voor de hoge concentratie suikers maar wellicht hier dan ook beter voor. Kinderen willen inderdaad weleens iets anders dan water of thee.

    Overigens adviseert ons consultatiebureau dat rijstebloem mag, maar dat je het net zogoed weg kunt laten als het niet echt nodig is.

  • Chrissy

    Chrissy

    15-11-2014 11:25:55 | Reply

    Voor wat betreft mais dat is in de meeste gevallen genetisch gemanipuleerd en daardoor ook ongezond voor consumptie. Zou ik ook niet direct voor kiezen. Het wordt wel lastig zo.

    • Strongwoman

      Strongwoman

      24-1-2016 04:27:08 | Reply

      idd. Mais  wordt volgens mij ook afgeraden als je echt gezond wilt eten.

  • Ann

    Ann

    15-11-2014 13:01:32 | Reply

    Ik weet dat er ook rijst in Italië wordt gekweekt, misschien is dat wel om die reden, vraagik mij af. Maak mij toch wel ongerust, want ik eet (omwille van gluten- en melkintolerantie) bijna dagelijks rijstbrood. Bio weliswaar, maar dat blijkt blijkbaar niet uit. Ik heb net via Facebook de vraag gesteld aan Lima BioFoods.

    • Ilse

      Ilse

      22-1-2016 14:18:06 | Reply

      Heb je van Lima Bio Foods een reactie terug gekregen? Daar dacht ik nu ook net aan om het hun te vragen, hier ook glut.en lactosevrij eten. Ben heel benieuwd naar hun reactie.

  • Esther

    Esther

    15-11-2014 18:24:17 | Reply

    En hoe zit t dan met noten melk en kokosmelk?

  • Irma

    Irma

    20-11-2014 18:30:09 | Reply

    ?

  • Eefje

    Eefje

    26-11-2014 17:14:59 | Reply

    Havermelk vind ik (en mijn kinderen) de lekkerste melk die er is. Maar wat wordt het lastig zo... Hier ook een kind met tarwe, melk en witte suiker-intolerantie :-(
    We eten speltbrood, maar tussendoor ook vaak een rijstwafel... Ook wel gedroogd fruit en noten. Maar te veel noten is niet goed vanwege looizuur. Te veel gedroogde appel zit dus ook arsenicum in. Mais en soja zijn ook niet goed om veel te eten. Aardappel is ook niet zo gezond... Wat blijft er nog over wat we wel veilig kunnen eten?

    • Manon

      Manon

      26-11-2014 17:22:23 | Reply

      Van alles een beetje is mijn keuze. Veel variatie (voor zover dat kan met allergie natuurlijk). Groetjes, Manon

  • Anna

    Anna

    3-12-2014 09:07:57 | Reply

    Hoe zit het dan in landen waar ze heel veel rijst eten in Azie? Hun voedingswijze wordt juist als gezond bestempeld.

    • Manon

      Manon

      3-12-2014 11:40:27 | Reply

      De landen waar rijst één van de basis voedingsstoffen is, zijn ook de landen waar heel veel groente en vis wordt gegeten. Het voedingspatroon wordt als gezond bestempeld vanwege de groente en vis, niet zo zeer vanwege de rijst. Groetjes, Manon

    • Suzanne

      Suzanne

      8-12-2014 13:06:00 | Reply

      In veel landen in Azië eten ze meestal witte rijst. Die bevat minder voedingsstoffen, maar ook minder arsenicum omdat dat zich voornamelijk in het vlies ophoopt.

    • tommy

      tommy

      8-3-2016 19:47:17 | Reply

      Nou ik woon in vietnam. En het eten dat ze hier kan supergezond zijn. Maar helaas is dat echt niet helemaal waar. Er wordt teveel gesjoemeld en de bodems en water hier zijn verontreinigd. In vietnam zijn helaas heel veel ziektes en miskramen die door bijvoorbeeld arsenicum gekomen zijn. Maar nooit goed gedocumenteerd worden. Dus denken dat Azie gezond is, is alleen omdat we denken aan de voedsel die ze hebben. Dus niet aan alle verontreinigen, slechte controle, geen regels voor, corruptie en armoede. Ik zou zeggen google zelfs maar over bodem in vietnam (of ander land) of drinkwater. In Nederland hebben we tenminste een betere controle. Niet dat drinkwater in Nederland niks bevat, als je weet wat daar in zit wil je dat waarschijnlijk ook niet meer drinken.

  • Astrid

    Astrid

    11-12-2014 08:39:30 | Reply

    Ik heb laatst zelf amandelmelk gemaakt, 90 gram amandelen op ongeveer 250 - 500 ml water. Minder water wordt het romiger/dikker, meer water dunner. Nachtje laten weken. Dan in de blender met twee zachte medjool dadels (die zachte zoete). ik vond het best lekker zoetig en romig.

  • Carla Westmaas

    Carla Westmaas

    7-1-2015 19:48:56 | Reply

    Ik heb een paar weken geleden ergens gelezen, dat het rijst betreft uit specifieke landen ( weet niet meer welke helaas ) maar de rijst uit Spanje bv niet...en er waren nog een paar landen...

    • Helena

      Helena

      24-1-2015 19:50:11 | Reply

      Dit heet STEMMINGMAKERIJ....dom dom dom. En inderdaad de ene soort rijst is de andere niet. Ik heb dit artikel dan ook doorgestuurd naar de RIVM. Zodat zij stappen gaan ondernemen om dit soort leugens niet meer te publiceren.

      • Manon Gagic

        Manon Gagic

        24-1-2015 21:00:08 | Reply

        Beste Helena,

        Ik zou het heel fijn vinden als dit stemmingmakerij was, maar zoals je kunt zien in de linkjes die onder het blog staan, wordt het gewoon afgeraden om baby's en peuters rijstemelk te geven vanwege de arsenicum levels.

        Groeten, Manon

      • Strongwoman

        Strongwoman

        24-1-2016 04:37:13 | Reply

        Hoi Helena,

        Ergens vind ik t niet helemaal eerlijk wat je doet. Dat jij je er niet in kunt vinden is goed te begrijpen maar je keuze om stappen te ondernemen vanwege deze informatie vind ik apart. Ooit gezien wat voor vulstoffen en nepstoffen ze in de supermarkt verkopen? Dat wordt allemaal al jaren goed gevonden. En ondertussen zijn daar steeds meer mensen de dupe van.
        Als je dan toch zo graag stappen wilt ondernemen waarom doe dat dan niet tegen de bedrijven die er enkel aan willen verdienen in plaats van te denken aan de gezondheid van de mens?
        Maar zelfs dat is een keuze die aan jou is, echter ontneem dan mensen die een andere mening (dan jou) zijn toegedaan niet de keuze om t dan gelijk maar te gaan verbieden.

        Respect is van 2 kanten!

        Vriendelijke groet,

        Strongwoman

      • tommy

        tommy

        8-3-2016 19:51:57 | Reply

        ten eerste kan RIVM niks aan deze van wat jij zegt "leugen" doen.
        Koopt dan anders zelf maar papieren arsenic testers en test het zelf en bewijs maar dat dit een leugen is. Kijk maar op youtube en zoek arsenic in rice of arsenic in rice test. Dan zie je het zelf.

  • Virginie

    Virginie

    13-1-2015 16:23:35 | Reply

    Weet er iemand of het ook zo is voor speltmelk? Dit smaakt bijna net hetzelfde als rijstmelk dus kan goed alternatief zijn. Alleen weet ik dus niet of er daar ook ergens een gezondheidsprobleem mee kan zijn?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      13-1-2015 21:11:26 | Reply

      Ik ben niet specifiek iets tegengekomen daarover. Variatie is sowieso een goede oplossing.

  • shirley

    shirley

    4-2-2015 21:50:28 | Reply

    ik vroeg mij af geld dit nu ook voor biologische appels?
    deze bevatten geen pesteciden.
    groetjes shirley

  • Star

    Star

    19-3-2015 21:14:33 | Reply

    Hoe zit het met zwangerschap?  Mijnschacht u nu 1 en krijgt geen amandelmelk, maar ik heb dit zelf tijdens mijn nieuwe zwangerschap wel gedronken omdat koemelk nou ook niet bepaald gezond is...

  • Petra

    Petra

    28-3-2015 15:56:15 | Reply

    Hi Manon,

    Wat fijn dat jij al deze dingen uitzoekt! Ik ben me wel rotgeschrokken van dit bericht. Ik geef mijn kinderen al jaren rijstmelk in de overtuiging dat dat het beste voor ze is (ipv koe melk en sojamelk). Weet je ook wat het gevolg is van een teveel aan arsenicum? Verdwijnt het lichaam ook weer vanzelf uit het lichaam als je het niet meer tot je neemt? Alvast bedankt! Petra

  • Petra

    Petra

    28-3-2015 15:57:08 | Reply

    Verdwijnt de ARSENICUM ook weer uit het lichaam.... moet het natuurlijk zijn!

  • Evelyn

    Evelyn

    7-4-2015 14:15:22 | Reply

    Nou zèg!
    Ik schrik me even  een flauwte!
    Mijn man en ik zijn ongeveer een 8 mnd geleden overgeschakeld op rijstmelk (Alpro)ipv. koemelk. Dit omdat wij besloten hebben voortaan vegetarisch te eten. Wat wij ons tot op heden niet beklagen.
    Wij dachten van diervriendelijker te zijn daar voor de productie van koemelk en andere dierlijke melk het kalfje bij de moeder wordt weggenomen (ja,ja). Het moederdier heeft hier veel verdriet over. Ook wordt er voor elke kaasbol een kalfje gedood voor het stremsel.Toch gaan wij niet terug  dierlijke melk drinken.

  • Star

    Star

    7-4-2015 14:19:41 | Reply

    Hi, ik was mij dus ook kapot geschrokken, maar nu las ik dat het voornamelijk geldt voor rijst uit de VS: http://www.foodlog.nl/artikel/arsenicum-in-rijst-uit-vs/
    Dit is waarschijnlijk een rechtstreeks gevolg van het gebruik van arsenicumhoudende pesticiden op de vroegere katoenplantages in de zuidelijke staten. Mijn vraag is dan ook of dit klopt of dat het voor alle rijst geldt?

    • tommy

      tommy

      8-3-2016 19:59:36 | Reply

      niet voor alle rijst het zelfde waarde. In de VS schijnt dat erg hoog te zijn. Ze hebben ook veel geimporteerde rijst en daar zit het ook in. Het komt van nature overal in voor. In de grond, lucht en water.
      Door natuurlijke of menselijke activiteiten. En beide hebben efecten op je lichaam helaas. Als je engels kunt spreken..met engels vindt je veel meer over nieuws over arsenicum, ook over arsenicum in europa. De fda en rivm doen er nog niet echt veel aan. En zal waarschijnlijk heel lang duren. Maar zelfs 5 ppbm in water schijnt schadelijk te zijn voor de mens. En FDA heeft de grens op 10 gezet. Vaak gaat het om geld he. Rijst is een grote import en export wereldwijd. Dus het gaat zoals gewoonlijk weer om geld natuurlijk.

  • Milou

    Milou

    6-5-2015 12:37:02 | Reply

    Hallo allen, ik ben blij dat ik dit topic ben tegengekomen. Mijn dochtertje is 4 mnd en mag lamgzamerhand beginnen met haar eerste hapjes..consultatiebureau wil ook dat ik eenmaal daags 1 schepje rijstebloem in haar voeding ga doen. Zijn er andere alternatieven?

  • Marijan

    Marijan

    5-8-2015 09:09:40 | Reply

    Voor de meeste me.nsen met lactose intolerantie is het zo dat ze een pasteurisatie intolerantie hebben. Drink dus geen winkelmelk maar zoek een goede boer met koeien voor rauwe melk. Op www.voedingisgezondheud .nl vind je een adressenkaart voor deze boeren. Biologisch en grasgevoerd.

  • Jos

    Jos

    28-10-2015 09:07:17 | Reply

    Goed artikel.
    Rijstmelk wordt niet gemaakt van het vlies van de korrel maar van de korrel zelf. Dat strookt niet met wat er in dit stuk staat.

    • Sandra -Green Jump-

      Sandra -Green Jump-

      16-11-2015 20:34:42 | Reply

      Dankjewel voor je opmerking, je hebt helemaal gelijk, ik heb het aangepast. Rijstmelk wordt inderdaad gemaakt van de hele rijstkorrel, dit kan ook zilvervlies rijst zijn waardoor het vlies (waar veel arsenicum in zit) er bij in zit. Beter dus rijstmelk van witte rijst in plaats van vliesrijst als je dit toch graag wilt drinken.

      • tommy

        tommy

        8-3-2016 20:05:21 | Reply

        Ja in het vlies zit meer. Maar in de korrel zit het ook. En hoeveel arsenicum wil je innemen of aan je kindje geven??? Arsenicum wordt gelinkt aan kankers, leerproblemen...mentaal en lichamelijke problemen, Zoals zwarte plekken, wratten, moedervlekken en veel meer. En langduriggebruik kan later nog voor een hoop problemen zorgen. Als je echt gezond bezig wilt zijn, is het beter denk ik om naar een tester te zoeken. Want de FDA en RIVM kunnnen er nog een aantal jaren over doen. Dus aan hun heb je weinig.

  • Michel

    Michel

    22-1-2016 23:40:18 | Reply

    Weet je wat ook heel dodelijk is? Leven, daar gaan elk jaar miljoenen mensen aan dood... Houd toch eens op met die hysterische onzin, alles met mate en in balans. En voor iedereen die nu overstapt op de kokosmelk o.i.d. Daar komt ongetwijfeld ov er een paar jaar ook een bericht dat er gif X in zit en het heel slecht voor je is...

  • VDV

    VDV

    25-1-2016 10:26:03 | Reply

    De wereld is gewoon zo vervuild. Het lijkt wel steeds gecompliceerder te worden om aan "goed" voedsel te komen.
    Het blijft inderdaad de gulden middenweg, maar toegegeven ervaar ik steeds meer een 'door de bomen het bos niet meer zien' verhaal.
    Mijn gezin en ik consumeren dagelijks veel aan biologische geteelde producten en ook veel aan alternatieven voor de "gangbare" voedingsmiddelen zoals dus bijv. rijstwafels, rijstmelk en olie.
    De belangrijkste bronnen va deze stof bevinden zich trouwens in Rusland, China, Zweden, Mexico, Bangladesh en India. Azië is wel een deel van de wereld waar het
    grootste gros aan rijst geteeld word.
    Wellicht dat er ook in andere landen anders dan bovengenoemde landen, rijst geteeld wordt?

    Hoe het ook zij...dit en vele andere artikels en studies hierover laten dan toch maar weer duidelijk naar voren komen hoe wij onze aarde vervuild hebben...

  • VDV

    VDV

    25-1-2016 11:39:25 | Reply

    Na nog het één en ander aan nazoekwerk te hebben gedaan, vraag ik mij af waar de producten vandaan komen welke ze getest hebben...denkend aan de landen als belangrijkste bron waar deze stof voorkomt. Het grootste gros aan rijstproducten met name de rijst zelf is afkomstig van Azië.
    Maar, ook landen zoals bijv. Italië produceren rijst en producten afkomstig van rijst, denk aan melk en wafels... Veel van dergelijke biologische geteelde producten afkomstig uit Italië zijn te vinden in Reform/natuurwinkels en op verschillende websites waar je veel aan biologische producten kunt kopen.
    Ook Suriname en Afrika produceren rijst. Wel allemaal landen die niet in het rijtje voortkomen als belangrijkste bron voor deze schadelijke stof.

    Bij mij reist nu de vraag: Gaat het om alle producten gemaakt van rijst, ongeacht land van herkomst? Of maakt het wel degelijk uit waar het vandaan komt en zijn de producten van bijv. Italië wel veilig voor consumptie lees bevatten dus helemaal geen arsenicum?

    • tommy

      tommy

      8-3-2016 20:14:43 | Reply

      Tuurlijk maakt het wel uit, maar dan alleen de hoeveelheid arsenicum. En in Azie is het helemaal niet zo schoon. Ik vraag me af waarom zoveel mensen dat denken. Vietnam is een heel groot export land van rijst en is nog steeds aan het groeien. De waters hier zijn bevuilt met giftige stoffen waaronder arsenicum. Dus de bodems ook. Ook worden deze landen nog derde wereldlanden genoemd. En niet alleen dat, wat dacht je van de muggen met virussen die ze het land importeren. Mensen zijn hier niet gezonder, in tegendeel eigenlijk. Maar dat is te begrijpen doordat het arme landen zijn. Maar ja kijk naar china rijk, maar hoeveel gif komt al niet van china. Maar arsenicum komt overal voor in de bodem, lucht en water. Maar wat dacht je van de Nitraten in de nederlandse gronden, door al die koeien en aardappels.

  • Flo

    Flo

    25-1-2016 15:42:35 | Reply

    Arsenicum album is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel en heeft antivirale eigenschappen. Het wordt veelal toegepast bij misselijkheid die gepaard gaat met angst en onrust. Arsenicum album is een element dat een overgangsvorm is tussen een metaal en een niet-metaal. - See more at: http://www.vereniginghomeopathie.nl/gezondheidsklacht/braken-overgeven#sthash.fEeROusp.dpuf
    Ademen is inderdaad schadelijker, vooral als je in een stad woont! Niet ademen dus! oh, wacht dat is ook dodelijk.

  • Sun

    Sun

    19-2-2016 19:03:02 | Reply

    in azie wonen de oudste mensen ter wereld en die eten vnl rijst en zeewier..

    • Goran

      Goran

      19-2-2016 22:49:13 | Reply

      Sun, Dat is een algemene opmerking, waarmee je een verkeerde conclusie trekt. "Omdat er ergens in Azië iemand 110 is geworden moet dat wel door rijst komen"
      in Nederland wordt men gemiddeld 81 in Thailiand 74, in China 75, conclusie aardappel is gezonder dan rijst, zou ik dan terug kunnen zeggen.
      Dat is te simpel, We hebben het hier over specifieke kennis dat arsenicum ongezond is en dat je er via rijst te veel van binnen kan krijgen, zeker kleine kinderen. Dat is heel specifiek, wat jij zegt is heel algemeen en niet eens juist. Europeanen worden ouder dan Aziaten met Japan als uitzondering. http://goo.gl/5D8S7C
      Zie grafiek, elk balletje is een land, Hoe hoger het balletje hoe ouder men wordt, blauwe balletjes zijn Europa, groene balletjes zijn Azië

  • VDV

    VDV

    20-2-2016 07:54:38 | Reply

    Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het een onduidelijk artikel vind.
    Ik heb al twee keer eerder gereageerd...maar heb daarna nog meer nazoekwerk gedaan...
    Het blijft onduidelijk voor mij van welke landen de geteste producten afkomstig zijn.
    Daarnaast is er ook een zeer groot verschil in biologisch dynamische producten, waar tevens grondkwaliteit getest wordt... Italië is een van de grootste verstrekkers als het gaat om biologisch (dynamische) produkten van rijst...een land waar (mag ik vanuit gaan, daar hij niet in de lijst staat) geen arsenicum in de grond voorkomt...

    • Manon

      Manon

      29-2-2016 12:27:58 | Reply

      Hai, het duurde even maar we hebben een uitgebreid extra blog geschreven met antwoorden: https://blog.greenjump.nl/post/2016/02/29/Arsenicum-in-rijst-en-rijstproducten-verdieping-en-antwoorden-op-veel-gestelde-vragen.aspx

      Groetjes, Manon

    • tommy

      tommy

      8-3-2016 20:28:43 | Reply

      http://www.italie.nl/Gif+in+drinkwater+regione+Lazio/51929/p1528/default.html

      nou ja zelfs drinkwater is hoog vervuilt met arsenicum in italie. Was in 2011.maar toch slecht nieuws niet. Nee echt overal mensen helaas. Corruptie ook helaas. geld komt altijd voor he..niet de gezondheid van de bevolking.

      ik denk dat de maker van deze blog je alleen wilt waarschuwen voor de gevaren die er kunnen zijn. Wat je ermee wilt doen moet iedereen zelf weten. Maar ik vind het heel goed, vooral voor nederlands die geen engels spreken. Voor degene die dat wel kunnen zoek maar eens in het engels op google of youtube. Dan vind je veel meer

  • Manon

    Manon

    29-2-2016 12:27:16 | Reply

    Naar aanleiding van alle vragen hebben we een extra blog geschreven met extra info, ook over landen, biologisch ja/nee enzovoort. Het staat hier: https://blog.greenjump.nl/post/2016/02/29/Arsenicum-in-rijst-en-rijstproducten-verdieping-en-antwoorden-op-veel-gestelde-vragen.aspx

  • Manon

    Manon

    29-2-2016 12:28:50 | Reply

    Beste Leonie, helaas geen onzin, hier nog wat extra informatie, uitgezocht en wel: https://blog.greenjump.nl/post/2016/02/29/Arsenicum-in-rijst-en-rijstproducten-verdieping-en-antwoorden-op-veel-gestelde-vragen.aspx Groeten, Manon

  • Ivonne

    Ivonne

    3-3-2016 17:28:00 | Reply

    Haal je voeding rond om je huis en uit NL of Europa, maar niet uit Spanje of Zuidelijker en ook niet uit Polen en verder naar het Oosten. Soja , rijst kokos enz. Allemaal producten uit verwegistan. Ik koop al jaren niks meer uit het buitenland. kijk in de winter maar eens goed naar de groentes uit Spanje en zie dat die er heel anders uit zien dan bij ons.Bestrijding doen ze daar per vliegtuig en op de veiling worden producten opgepoetst en eerst schoongemaakt.  Alles verder dan Frankrijk en oostenlijker dan Duitsland heeft heel andere regels. Helaas snappen de nederlandse consumenten niet dat bij ons geproduceerd voedsel aan heel hoge eisen voldoet. We produceren de gezondste voeding vd wereld. Veel hoger zelfs dan nodig zou zijn. Maar daarmee is het wel zeker veilig. Helaas zijn import eisen veel lager voor wat Nl binnen komt. En bestrijdingsmiddelen worden over heel de wereld in hoge mate gebruikt. Hier is alles verboden. In China en Zuid America worden producten toegepast die hier net na de oorlog al verboden waren. Boeren moeten hier aan alles voldoen en wij burgers laten die producten links liggen in de schappen omdat buitenlands voedsel zo goedkoop is. En mais is bij ons niet genetisch gemanipuleerd. Importmais soms wel maar hoeft niet. Wat een onzin laten we ons toch allemaal wijsmaken. En biologisch is niet heilig hoor. Gangbaar voldoet aan hogere eisen dan wat menig van jullie nu eet.
    En al die zogenaamde superfoods. Nee kijk eerst waar het geteeld is. Kan nig zo voedzaan zijn maar Met bestrijdingsmiddel hoef ik het niet. Ik kocht vorig jaar een zakje van die zaden (superfoods)voor in de yoghurt maar vergat het. Maand later zat het zakje vol vliegen die er in uit kwamen. jakjes dus zo schoon was dat spul niet.
    We hebben genoeg alternatieven en koemelk is zo gek nog niet. Zoek je een alternatief nou dan zoek iets van dichtbij. Is dat er niet laat het dan weg en neem wat anders. Maar vooral gevarieerd eten ( dat betekend niet elke dag hetzelfde eten ) en zelf koken en klaar maken. Geen toevoegmiddelen en al die nepproducten. Weet wat je eet.

  • tommy

    tommy

    8-3-2016 20:20:05 | Reply

    Ha ik woon in Azie. En kanker is hier 1 van de grootste problemen. Waar haal je uit dat hier minder kanker voorkomt???? ook nog eens niet ingeënt, dan blijven jullie zeker in Nedeland. Maar kan, niet iedereen hoeft er last van te hebben.(als je tenminste veel rijst eet zoals de gluten intolerant) En er zijn genoeg bewijzen en testen te vinden. Waardoor de FDA en RIVM en andere ook in het nieuws uiten dat zij dit onderzoeken. Maar dat zal nog heel lang duren. Maar om zo te reageren vind ik wel een ja lullig, want je komt ook niet zelf met bewijzen voor het tegendeel. Vraagje water is zeker schoon in Nederland? Haha

  • tommy

    tommy

    8-3-2016 20:41:56 | Reply

    Main article: Arsenic contamination of groundwater
    The oxides of arsenic are the most common threat since arsenite and arsenate salts are the most toxic. These forms are components of geologic formations and are extracted into the ground water. Thus although arsenic poisoning can be related to human activities such as mining and ore smelting, the most serious problems are natural, resulting from water wells drilled into aquifers that have high concentrations of arsenic. "Inorganic arsenic" (arsenate and arsenite salts) are more harmful than organic arsenic exposure.[2]



    https://en.wikipedia.org/wiki/Arsenic_toxicity

    Inorganic is more harmfull then organic. But still harmfull. And how harmfull in long term???
    Anorganisch is schadelijker dan organisch. Maar toch schadelijk. En hoe schadelijk over langdurig gebruik? Dat is gewoon nog niet goed getest.

    En mag vragen wat voor branche?
    En wat bent u aan het promoten??

  • tommy

    tommy

    8-3-2016 20:48:07 | Reply

    Ja maar nederland is ook niet de beste hoor. Zelf kweken zou waarschijlijk het beste zijn. We hebben regels, maar word vaak de andere kant gekeken. En vriendjes politiek en geld politiek is overal. Ik werkte in de chemie. Ja wordt vaak gecontroleerd ja en dan krijgt de controleur wat geld en ok alles goed. En met producten als rijst en weet ik wat..ja economie. ik kan je wel meer dingen vertellen over Nederland, maar dat laat ik dan maar. Ik geef je wel gelijk met weet wat je eet! En koop niks van landen waar meer slecht nieuws is of teveel armoede is.

  • tommy

    tommy

    8-3-2016 21:30:23 | Reply

    En nog even over witte en bruine rijst. Witte rijst is wit omdat ze daar  de vlies, zemelen en kiemen ervan weghalen. En het dan schoonpolijsten, vandaar dat het ook zo lang goed blijft. Omdat meeste gezonde dingen ervan weggehaald zijn. En daarom ook minder arsenicum. Voor kinderen die beginnen met eten. Geef gewoon groentes en dergelijke die ze kunnen pakken. Mijn kinderen aten al heel snel op vroege leeftijd. En voor de melk intolerantie zijn er ook heel veel alternatieven. Zelfs al vinden ze het eerst niet lekker, blijven proberen te geven. Kinderen kunnen soms lastig zijn. En denk ook om te overschakelen van drinkwater naar gezuiverde water in een flesje. Maar doe daar ook onderzoek naar, want sommige merken zijn minder. In het nederlands water  zit toch nog veel troep. En zoals ik van de chemie geleerd heb is dat ze de waardes van chemische stof dat in de lucht vrijkomt steeds moeten verlagen, omdat toch blijkt na jaren dat het schade heeft op de mens. Zo is dat ook met stoffen in het eten en drinkwater. Dat is op te zoeken hoe de waardes eerst waren en nu!!! Zoals ik al zei economie komt altijd eerst, daarna de gezondheid pas. Maar ook doordat vele ziektes op elkaar lijken, is het moeilijk voor dokters het te diagnoseren of het door bijvoorbeeld arsenicum komt....Hum ja ook de aardappel schijnt volgens vele niet zo goed te zijn. Vele gezinnen zijn daar van afgestapt met wonderbaarlijke veranderingen. Aardappel is familie van de nachtschade. Dus familie van de tomaat en de tabaksplant, die hebben allemaal het zelfde stofje, maar alleen onder een andere naam. Het is tot nu toe nog steeds niet duidelijk waardoor er zoveel intolerantie is en dergelijke. Dus ja als je iets hebt blijven proberen tot je iets vindt wat voor je werkt ;)

  • Renaatjebz

    Renaatjebz

    22-7-2016 09:52:45 | Reply

    Ik lees nu steeds terug dat mais geen goede vervanger is als je gezond wil. Kan iemand mijnuitleggen waarom niet? Of is dat alleen om de gen manipulatie, want biologisch is toch automatisch niet gemsnipuleerd? Begin met gezond leven maar pfffff best ingewikkeld hoor. Moet steeds 2 stappen terug doen ha ha. Ik ben vast niet de enige.

  • RENNY REYNS

    RENNY REYNS

    28-12-2018 17:40:10 | Reply

    Is rijst ook schadelijk voor honden?

    • Manon

      Manon

      28-12-2018 19:05:18 | Reply

      Beste Renny, ik weet niets van honden af dus ik durf niet te zeggen of de arsenicum in rijst invloed heeft op honden. Het lijkt me op zich niet veel anders maar dat zou je dan aan een dierenarts moeten vragen. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading