Melamine bordjes en bekertjes

Op 16 april 2010 heeft de EFSA (European Food Safety Autority) de dagelijks aanvaardbare inname van melamine verlaagd van 0,5 milligram naar 0,2 milligram per dag per kilo lichaamsgewicht. Blootstelling aan melamine blijkt eerder te leiden tot nierschade dan men dacht. De verlaging is ingegeven door het feit dat naast voeding ook de migratie van melamine uit melamine plastic bekers en borden verantwoordelijk is voor inname van de stof.

Melamine gevaarlijk?

In september 2008 was China wekenlang negatief in het nieuws omdat er melamine was aangetroffen in babyvoeding. Heel veel baby’s waren ziek en een aantal baby’s zijn zelfs overleden. In 2007 was er een schandaal in Amerika toen er melamine in katten- en hondenvoer werd aangetroffen.

Melamine en cyanuurzuur

Melamine is een chemische stof die onder andere wordt gebruikt voor het maken van plastic, pesticiden en meststoffen. Melamine zelf is niet zo giftig maar in combinatie met cyanuurzuur kan het ernstige leverproblemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bij de katten en honden in Amerika en de baby’s in China. In een artikel in de Washington Post over melamine staat dit uitgebreid beschreven. De Amerikaanse voedsel & warenautoriteit (FDA) heeft aangegeven dat melamine in een bepaalde hoeveelheid onschadelijk is in voeding, maar dat er in babyvoeding geen melamine mag zitten.

Melamine en formaldehyde

Het materiaal van bijvoorbeeld kinderservies wordt vaak melamine genoemd maar het materiaal wordt gemaakt van de bouwstoffen melamine en formaldehyde. Aangezien formaldehyde troep is, gingen bij mij de alarmbellen af. Melamine mag niet in babyvoeding zitten en formaldehyde is ongezond voor iedereen.

Het National Toxicology Program in Amerika heeft in 2008 aangegeven dat er meer onderzoek nodig is naar de schadelijke effecten van melamine, zeker in combinatie met cyanuurzuur. 

Lekt er melamine?

Melamine servies Er zijn verschillende onderzoeken gedaan in 1986, 1990, 2005, and 2006 waaruit blijkt dat melamine, net als andere plasticsoorten, ingrediënten lekt, vooral bij warm en zuur voedsel. De studies geven wel aan dat de hoeveelheden die lekken veilig zijn zijn. Ik maak me dan wel zorgen over hoe veilig die lekkages zijn in combinatie met andere chemische stoffen die Lana binnenkrijgt en wat toch ook wel vaak voorkomt is dat ‘veilige hoeveelheden’ jaren later opeens worden aangepast.

Hoe kun je omgaan met melamine spulletjes?

Melamine servies zou ik zelf niet in de magnetron doen. Omdat een vaatwasser zo heet wordt zou ik die er niet voor gebruiken en ik zou zeker geen warm en zuur voedsel ervan eten.

Andere opties dan melamine

Mijn standpunt is eigenlijk altijd dat als er mogelijk risico is en dat risico is makkelijk te vermijden en/of er zijn alternatieven, dan kies ik ervoor om het risico niet te nemen.

De leuke melamine bordjes en bekers gaan dus aan mij voorbij. Maar gelukkig is er genoeg leuks in andere materialen te vinden.

Reacties (51) -

  • Marits

    Marits

    3-9-2009 00:23:23 | Reply

    Hi Manon,

    Voor onze dochters Farah (bijna 3) en Madee (1jr8mnd) en ook voor onszelf
    op zoek geweest naar veilige drinkbekers. Ook vanwege onze sportieve achtergrond terecht gekomen bij Sigg drinkflessen. Ze hebben zelfs dora exemplaren! Tot nu toe zeer goed bevallen. Er zijn ook lunchboxen, maar dat moet ik nog eens uitzoeken. In eerste instantie hebben we mepal drinkflessen en boxen voor de meisjes gebruikt, ziet er heel leuk uit met een gekozen kleur en eigen naam erop, echter het rubber van een van de drinkflesjes ging kapot en ik had dus meteen een reden om een goed alternatief te zoeken.

    Leuk om je berichten te lezen! Ik begrijp precies waar je mee bezig bent en herken mezelf er enorm in.
    Grappig om te zien dat op de verjaardagsfoto van Lana ze dezelfde sandaaltjes aanheeft als onze dochter Farah. Lana heeft bij ons in het "namenrijtje"  gestaan toevallig he?

    Ik heb al eens bij je besteld en ga dit zeker vaker doen.

    Keep up the good work!!

    Hartelijke groeten van Marits

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    3-9-2009 08:18:36 | Reply

    Nou dat is inderdaad heel toevallig! Ik ga de Sigg flessen ook eens bekijken!
    Ik herkende inderdaad je emailadres van een bestelling :-). Leuk! Heb je gezien dat we nu ook luiers hebben?

    Groetjes, Manon

  • Marits

    Marits

    3-9-2009 13:20:38 | Reply

    Ja, nu wel, net even gekeken. Ik gebruik al vanaf het begin nature babycare luiers en doekjes. Bevalt prima, maar zijn nogal prijzig. De luiers van Joppies bevatten wel plastic toch? Vind het af en toe best lastig om het juiste te kiezen. Ik ga wel even een vergelijkend warenonderzoek doen qua prijs.
    Wil je vanaf de luiers op broekjes overstappen (ivm zindelijkheid) is er geen goed product te vinden, dus dan maar weer een "gewoon" luierbroekje.
    De lunchboxen van Sigg zijn van aluminium, wat vind je daarvan?

    Groetjes, Marits

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    3-9-2009 19:55:40 | Reply

    Ik had me eigenlijk nog niet zo verdiept in aluminium en was dus nu even aan de slag gegaan.

    En heel toevallig is Sigg net in een green washing schandaal beland. omtrent BPA in hun flessen die voor augustus 2008 zijn gemaakt.  

    http://blogs.findlaw.com/injured/2009/08/sigg-changes-its-story-admits-bpa-in-water-bottles.html

    http://thesoftlandingbaby.com/2009/09/01/swap-your-aluminum-sigg-for-a-stainless-steel-bottle/

    http://www.treehugger.com/files/2009/08/sigg-bottles-now-bpa-free.php

  • Marits

    Marits

    4-9-2009 08:20:03 | Reply

    Oeps!!
    Als ik dat geweten had, was ik "just to be on the safe side" zeker gegaan voor rvs flessen! In de beschrijving van de Sigg flessen staat specifiek dat de binnenkant
    een organische coating betreft (ik was wel alert op die coating) en via info op verschillende sites had ik er toch een goed gevoel over. Mn het feit dat ze lekkere grote flessen hadden vond ik een pre. Niet goed genoeg gezocht dus.
    Ga meteen even een mail sturen naar webwinkel waar ik die dingen gekocht heb om zeker te weten dat exemplaren betreft van na aug. 2008.
    Blijft nog de zoektocht naar een goede lunchbox.

    Thanks voor de info!

  • Goran

    Goran

    4-9-2009 09:31:33 | Reply

    Marits, Aluminium is niet zo sterk als RVS, je kent het misschien wel als je aluminium folie over voedsel doet dat bijvoorbeeld een beetje zuur is, dat dan de volgende dag gaten in de folie zitten.

    Om dit te voorkomen wordt bij aluminium eigenlijk altijd een coating toegepast. De stoffen die gebruikt worden zijn(WikiPedia):
    "uncross-linked epichlorohydrin-bisphenol type epoxy resin," "epichlorohydrin-bisphenol type epoxy resin cross-linked with a urea-formaldehyde resin," "epichlorohydrin-bisphenol type epoxy resin cross-linked with a vinyl resin," "vinyl organosols, solution vinyls, vinyl phenolics and epoxy phenolics.
    Oftwel bisphenol achtigen (BPA) en PVC.
    Voor mij geen aluminium dus.

  • Goran

    Goran

    4-9-2009 09:43:39 | Reply

    Marits, organische coating suggereert misschien iets natuurlijks, maar dat is niet zo. Deze naam is scheikundig historisch zo ontstaan. Maar alles waar Carbon(koolstof) in zit is een organische stof volgens de scheikunde.

    BPA valt dus onder de organische stoffen.
    De fabrikant liegt dus niet, maar misleidt wel vind ik.
    Overigens loog Sigg dus wel over de flessen, zie de links van Manon.

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    5-9-2009 12:21:30 | Reply

    Klean Kanteen heeft trouwens een reactie gepubliceerd nav de SIgg aluminium flessen. Natuurlijk wel een beetje reclame maar oké, de reactie staat hier:

    http://www.kleankanteen.com/news/SIGG-bpa-metal-bottles-letter.html

  • Marits

    Marits

    5-9-2009 14:14:48 | Reply

    Hoi Goran,

    Heb meteen een mail gestuurd naar de verkoper van onze Siggflessen. Hij is een en ander nagegaan en bewuste flessen zijn voorzien van een lichte coating zonder BPA in tegenstelling tot eerdere exemplaren met een heldere messingkleurige coating. In principe zou hun bewering van organische coating nu moeten kloppen (afgaande op jouw uitleg betr. het begrip organisch). Wat er verder in die nieuwe coating zit weet ik niet. Laat ik er maar  vanuit gaan dat Sigg nu wel echt goed op de veiligheid heeft gelet! Maar zoals eerder geschreven, een tweede keer zou ik zeker rvs flessen aanschaffen. Aluminium lunchbox wordt het dus duidelijk niet.
    Zou graag bij jullie lunchbox aanschaffen;)

  • Hiskia

    Hiskia

    16-9-2009 20:48:08 | Reply

    Ben erg benieuwd naar de broodtrommels & kom zeker kijken of je ze al gevonden hebt!

  • Jannie

    Jannie

    18-9-2009 17:42:07 | Reply

    Goed om te lezen weer!
    Heb je enig idee hoe het zit met voorraadboxen (tupperware)?

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    18-9-2009 20:11:13 | Reply

    Hoi Jannie! Toevallig ook wel eens naar gekeken  en ik kom er nog niet 100% uit. Als ik kijk op hun site bij materialen dan blijkt dat zij voor een aantal toepassingen polycarbonate (dus bpa) gebruiken. http://order.tupperware.com/pls/htprod_www/tup_widget.show_page?fv_page_code=prodcodes&fv_section_name=help&fv_category_code=search&fv_item_category_code=200530

    Ze gebruiken ook polypropeen voor dingen en dat is dan wel ok. Ook heel raar dat juist in hun magnetron dingen  bpa zit want dit lekt sneller bij warmte.

    Ik kan op de Amerikaanse site de voorraadbussen niet vinden. Ik ga eens verder snuffelen.

  • nicole

    nicole

    20-9-2009 12:44:10 | Reply

    misschien eens een idee om op het forum dragen en voeden rond te kijken...
    en is wasbare luiers wel een goede(en ontzettend leuke)oplossing voor het luier probleem!

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    20-9-2009 12:54:09 | Reply

    Hoi Nicole, ik zit ook op het D&V forum, geweldig forum vind ik het!!! En wasbare luiers komt ook zeker een blog over.

  • Mercedes

    Mercedes

    21-9-2009 16:06:32 | Reply

    Even over de broodtrommels ik heb denk ik wel wat gevonden. http://www.oompa.com/cgi-bin/category.cgi?category=search&query=^brand.sql&q-1=Lunchbots&pageTitle=Lunchbots%20-%20View%20all%20Lunchbots
    Vriendelijke groet, Mercedes

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    21-9-2009 21:23:32 | Reply

    Hoi Mercedes! De Lunchbots zijn zeker een goede optie, dank je wel! Klein nadeel vind ik dat ze niet lekdicht zijn, ik geef zelf bijvoorbeeld graag tomaatjes mee en dat vind ik dan lastig. Dat is trouwens met alle rvs lunchboxen het probleem. Daarom heb ik dus gekeken naar andere alternatieven. Ik heb contact met Lunchbots en verwacht eerlijk gezegd dat dit ze gaan worden! Groetjes, Manon

  • Marits

    Marits

    27-9-2009 22:10:44 | Reply

    Ziet er goed uit die lunchbots!
    Zijn er ook roze of paarse exemplaren;)
    Jammer genoeg niet lekdicht. Zo zie je maar hoe lastig het is om een goed product te vinden!
    Groetjes, Marits

  • Marits

    Marits

    27-9-2009 22:47:57 | Reply

    Ben ik weer.
    Niet direct gerelateerd, maar ik wil graag jullie mening over "gezonde" bakvormen.
    Onze oudste is binnenkort jarig en het leek me leuk om iets zelf te bakken. Voor welke bakvorm ga je dan kiezen? Zelf denk ik dat de glazen bakvormen van pyrex wel geschikt zijn (de speciale vormen zoals tulband of cake zijn echter nergens te krijgen) of rvs exemplaren, wederom zeer slecht verkrijgbaar.
    Instinctief voel ik minder voor de vormen met antikleeflaagjes (teflon).
    Groetjes. Marits

  • Helga

    Helga

    1-2-2010 14:38:42 | Reply

    re drinkbussen: SIGG is bereid hun oude (BPA-) flessen uit te wisselen.

    re tupperware: de harde (polycarbonaat) dozen kan je sowieso beter niet kopen want ze gaan gewoonweg kapot. de onze zijn na een jaar of vijf zodanig beginnen barsten dat ze niet meer lekvrij zijn.

    re bakvormen: glazen vormen zijn misschien gezonder maar geven vaak een slechter bakresultaat dan zwarte/donkere metalen bakvormen

    Groet,

    Helga

    • Marits

      Marits

      13-4-2010 23:41:11 | Reply

      Hallo Helga,

      Misschien lees je dit nog wel eens.........

      Heb glazen bakvormen aangeschaft. Vwb bakresultaat: ik kan geen vergelijk maken met andere vormen. "Het is goed te eten" zegt mijn vriend.

      Tevens rvs ronde springvormen besteld. Was lastig omdat deze vormen eigenlijk alleen in de professionele keuken worden gebruikt en zelden verkocht worden in de winkel.

      Vwb gifvrij en bewust leven hebben we het onderwerp "bakvormen" getackled.
      Nu de rest nog...........

      Groet Marits

      • Vera

        Vera

        13-5-2014 12:48:39 | Reply

        Hoi Marits,

        Ik zoek al een tijdje rvs bakvormen. Ik vind dat toch fijner als glazen/pyrex bakvormen. Waar heb jij ze gevonden?

  • Manon Gagic

    Manon Gagic

    19-4-2010 12:42:45 | Reply

    Nieuws van 16 april http://www.evmi.nl/nieuws/voeding-gezondheid/8770/efsa-verlaagt-adi-melamine.html

    [b]EFSA verlaagt ADI melamine[/b]

    PARMA - EFSA heeft de dagelijks aanvaardbare inname (ADI) van melamine verlaagd van 0,5 milligram naar 0,2 milligram per dag per kilo lichaamsgewicht.

    Blootstelling aan melamine blijkt eerder te leiden tot nierschade dan eerder gedacht. De ADI is nu gelijk aan de aanvaardbare inname die door de WHO is vastgesteld.

    Het voedselagentschap komt tot die verlaging doordat naast voeding ook migratie van melamine uit plastic bekers en borden verantwoordelijk is voor de inname van de stof.

    Naast melamine komen ook vergelijkbare stoffen voor als cyanuurzuur, ammelide en ammeline. EFSA stelt in de opinie dat onderzoek nodig is naar de gevolgen van de blootstelling aan die stoffen samen.

    Melkpoeder
    Melamine zorgde de afgelopen jaren voor veel ophef omdat de schadelijk stof in China aan melk werd toegevoed om te verhullen dat de melk was aangelengd. Het verontreinigd melkpoeder werd wereldwijd aangetroffen in voedingsmiddelen.

  • Nina

    Nina

    14-4-2011 15:28:08 | Reply

    Ik zie dat het bericht al een tijdje geleden is geplaatst.
    Maar weet iemand hoe het zit met melamine met code 4.
    Code 4 is veilig, maar melamine niet toch?

    En hoe zit het met silicone bakvormen?

    Groetjes Nina.

    • Susan

      Susan

      1-5-2011 22:00:33 | Reply

      Ik heb laatst hetzelfde via de mail gevraagd. Dit was het antwoord van Goran:

      Siliconen zijn veilig, maar je hebt verschillende gradaties in kwaliteit.
      Als het de juiste kwaliteit is dan kan het prima in de oven zelfs.
      Maar er zijn dus ook siliconen die in de oven bij hoge temperaturen beginnen te vervallen met bijbehorende ongezonde stoffen.

      Wij nemen het zekere voor het onzekere en zeggen dat Kinderville wel in de magnetron mag, maar niet in de oven.
      Er zijn ook spullen die zijn gedeeltelijk van siliconen en gedeeltelijk van kunststoffen maar ook die worden siliconen genoemd
      , ook hier kan je problemen verwachten.

      Kortom lastig, maar er zijn zeker ook andere goede siliconen spullen, en wil je veilig zitten dan moet je niet hoger dan 150 graden gaan of er heel zeker van zijn dat de spullen ervoor geschikt zijn.


      Ik gebruik zelf wel de siliconen bakvormen, maar gebruik hier geen scherpe materialen in en controleer op scheurtjes...

      gr
      Susan

  • Nina

    Nina

    2-5-2011 12:35:08 | Reply

    Bedankt Susan.

    Hier heb ik wat aan!

  • Angelique

    Angelique

    8-5-2014 21:40:09 | Reply

    Wij hebben hier een lunchbox en een drinkbeker in gebruik Klean Kanteen, maar er stond op het foldertje v.d. lunchbox dat er geen vochtige voedingswaren in konden. Ik had het eigenlijk gekocht voor de fruithap, is het niet mogelijk om dat er in te bewaren? En om wat voor reden is dat? Ik zie nl graag alles nader uitgelegd, maar daarvoor kan ik wel bij jou terecht ;)

    Hij ligt nu ongebruikt in de kast. De beker is wel een topper en geven we met veel genoegen mee naar school.

    • Manon

      Manon

      8-5-2014 21:46:51 | Reply

      Hai, ik denk dat dat er in staat omdat de trommel die je hebt niet 100% lekdicht is. Ik geef zelf in ieder geval gewoon fruit en groente er in mee, heel heel heel soms lekt er iets, bijvoorbeeld als ik tomaat in stukjes snijd. Zie hier voor heel veel voorbeelden http://www.pinterest.com/greenjump/green-jump-broodtrommels/ Groetjes, Manon

  • Angelique

    Angelique

    8-5-2014 21:50:05 | Reply

    Dat ziet er wel heel lekker en mooi uit, Manon! Het is dat ik vanuit huis werk, maar anders had je die van mij ook wel eens mogen vullen ;)

    Even alle gekheid op een stokje..
    Dank voor je info, dan is het dus alleen puur om het lekken begrijp ik nu.
    Fijne avond!

  • Karlijn

    Karlijn

    14-6-2014 22:12:58 | Reply

    Interessant artikel, inclusief de reacties, wat mij aan het denken gezet heeft. Ben nog op zoek naar servies voor het buiten eten en was op zoek naar melamine servies. Na het lezen van dit artikel heb ik dat idee uit mijn hoofd gezet. Het lezen van de reacties deed mij concluderen om alleen nog maar RVS servies te kopen, maar daar hou ik eigenlijk helemaal niet van.

    Mijn vraag: hoe zit het met bamboe servies? Iemand kennis over de 'veiligheid' van bamboe servies? Ik hoor het graag.
    Groetjes, karlijn

    • Manon

      Manon

      17-6-2014 16:21:44 | Reply

      Beste Karlijn, Ekobo maakt geweldig (en veilig) servies van bamboe en bamboevezels, zie hier jump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Koken-en-Serveren/Servies-ecologisch

      Groetjes, Manon

      • Karlijn

        Karlijn

        17-6-2014 21:55:24 | Reply

        Hoi Manon,
        Bedankt voor je reactie. Noem jij nou specifiek Ekobo omdat die in het bijzonder vrij is van gifstoffen, of gewoon omdat jij persoonlijk dat merk kent en mooi vindt (en zijn andere merken bamboe servies ook gewoon  verantwoord)?
        Mijn vraag was namelijk eigenlijk of Bamboe servies in het algemeen vrij is van gifstoffen, omdat er hierboven alleen gesproken werd over melamine, aluminium, glas en RVS.

        Merken bamboe servies die ik gevonden heb, zijn onder andere Zuperzozial, Delta Proterra, Rubytec, Outwell en zo zijn er volgens mij nog vele.

        • Manon

          Manon

          17-6-2014 22:30:16 | Reply

          Beste Karlijn, van Ekobo ken ik het productieproces en de ingrediënten, waar het wordt gemaakt en hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Van de andere merken heb ik niet dezelfde info. Op zich is bamboe een fijn materiaal en de meeste serviezen zoals van Ekobo zijn een mix van bamboevezels met hars zodat het hard wordt bij het bakken. Groetjes, Manon

          • Karlijn

            Karlijn

            17-6-2014 23:40:29 | Reply

            Ok, heel erg bedankt voor je info!!!

  • Karlijn

    Karlijn

    17-6-2014 23:40:36 | Reply

    Ok, heel erg bedankt voor je info!!!

  • henriette

    henriette

    10-7-2014 10:43:46 | Reply

    Beste Manon,

    Mijn kinderen hebben bij vrienden slushes gemaakt met een zoku slush en shake maker. Ik las dat het bekertje bpa en phthalate vrij is en de koeling niet toxisch.
    Weet jij waar deze bekers van gemaakt zijn (melamine?) en of ze schadelijk zijn voor de gezondheid van onze kinderen?
    Er is ook een slush maker van chillfactor...

    Bij voorbaat vriendelijk bedankt, groetjes Henriette

    • Manon

      Manon

      10-7-2014 12:16:27 | Reply

      De binnenkant van de Zoku vormpjes is aluminium met een bepaalde lining (voering) want aluminium mag niet in contact komen met voedsel. Dat is de reden dat wij ze niet in de winkel hebben, we hebben echt een voorkeur voor rvs, wat gewoon onschadelijk is van zichzelf. Aluminium waar dan weer een laagje op moet, zijn we geen fan van. Groetjes, Manon

  • Maaike

    Maaike

    18-5-2016 22:34:27 | Reply

    Beste Manon,

    In mijn onderzoek naar geschikt servies voor de kleine en de camping kwam er ineens een vraag naar boven.
    Hoe denk je over melaminehars?

    Hoor het graag

    Groet Maaik

  • Leen

    Leen

    4-8-2016 16:27:42 | Reply

    Ik heb een babycook gekregen van een vriendin (merk beaba). Ze kocht die zelf in 2005. Enig idee of die te vertrouwen is qua plasticsoort en of die geen gevaarlijke stoffen lekt ?

    • Manon

      Manon

      4-8-2016 22:33:18 | Reply

      Hai, dat zou ik echt niet durven zeggen :( In ieder geval was het in die jaren nog veel minder een issue dan nu. Misschien dat het merk je kan vertellen met welke soorten plastic het eten van je kindje in aanraking komt? Groetjes, Manon

  • Lisa

    Lisa

    11-8-2016 13:45:59 | Reply

    Heel goed, ik ben ook van mening; Is er een risico? Dan niet! Ik was hier niet van op de hoogte en wij zijn thuis met een groot gezin helemaal weg van <a href="http://www.deheerenwillems.nl/melamine">melamine</a> servies gezien de duurzaamheid.

  • Mirah

    Mirah

    2-1-2017 15:49:58 | Reply

    Hallo, ik heb helaas mijn kinderen de eerste jaren (2) dagelijks warm! Eten van melamine bordjes laten eten.. Ik wist niet dat het gevaarlijk was. Hoe schadelijk is dit denk je?

  • yo

    yo

    4-7-2017 13:16:00 | Reply

    https://www.trouw.nl/home/een-bord-van-bamboe-is-niet-per-se-bio~afc667af/

    • Manon

      Manon

      4-7-2017 13:25:43 | Reply

      Hoi Yo, wilde je iets vragen of alleen het linkje posten? Wij hebben zelf meegewerkt aan het artikel dus is bekende info :) Groetjes, Manon

  • Biba

    Biba

    20-7-2017 16:50:45 | Reply

    Ik zoek via Google naar een antwoord wb bamboeservies en kom nergens tegen wat de werkelijke ingrediënten zijn. Ik heb bamboeborden gekocht en al het melamine (waar mn kinderen en ik eerder jaren van gegeten hebben) de deur uit gedaan. Ik dacht dat bamboe veilig was en puur gemaakt van bamboepulp en hars. Ik heb ze gekocht bij Hema.

    Nu zag ik van de week bamboeshortjes voor vrouwen bij Hema hangen en ik dacht: wat een mooi alternatief. Toch even op het kaartje gekeken wat eraan hing. Blijkt de bamboe verwerkt te zijn tot viscose! Bij het maken van viscose worden zeer chemische stoffen gebruikt. Wat een misleiding als je niet verder kijkt dan de voorkant van het kaartje. Dat deed mijn twijfels over de bamboeborden toenemen. Ik vond het nml al vreemd dat er nergens te vinden is wat het naast bamboe bevat.

    Nu is het enige wat ik heb kunnen vinden via Google dat bamboeplaatmateriaal wordt gemaakt van bamboepulp, hars en formaldehyde (!). Ik ben nu heel benieuwd of dit hetzelfde materiaal is als voor bamboeservies. Weet iemand dit?

    • Manon

      Manon

      20-7-2017 20:48:34 | Reply

      Beste Biba, helaas heb je helemaal gelijk! Het meeste bamboeservies wordt gemaakt van bamboevezels die aan elkaar worden gesmolten met een soort hars met dezelfde basis als melamine. Wij verkopen dat daarom ook niet. Wij verkochten wel bamboeservies maar op het moment dat de samenstelling daarvan veranderde van plantaardige hars naar de hars met formaldehyde, hebben wij dit uit de winkel gehaald. De reden dat dit gebeurt is dat het steviger is, onbreekbaarder en dus minder garantieproblemen voor de producent. Het servies wat wij nu hebben bevat deze hars niet, maar het aanbod daarvan is klein. Eigenlijk is glas ideaal en als je iets onbreekbaars zoekt voor kinderen dan rvs. Minder kleurig en fleurig maar zeker zonder troep. Groetjes, Manon

  • Biba

    Biba

    20-7-2017 16:52:30 | Reply

    Ooh, suf, ik zie nu hierboven een link over bamboe. Top. Ik kijk daar ook even.

  • Biba

    Biba

    22-7-2017 10:35:00 | Reply

    Dank voor je zeer duidelijke reactie, Manon. Al had ik het kunnen verwachten, ik schrik er toch van dat er formaldehyde of op melamine gebaseerde hars inzit. Die bordjes gaan gelijk de deur uit. Ik rook er gisteren eens goed aan en de geur is niet echt prettig te noemen. Het valt me ook erg tegen van Hema dat ze niet meer informatie geven over hun bamboe-artikelen en w.b. de shortjes zou je zelfs denken dat je goed bezig bent als je het koopt. Misleiding in feite. Zie dat helaas bij veel winkels gebeuren w.b. kledingstoffen. En dat is blijkbaar toegestaan? Goed dat er mensen zijn zoals jij die anderen attent maken op foute stoffen en mensen meer zelf laat nadenken i.p.v. klakkeloos alles aannemen.

    Ik gebruik nu alleen nog geglazuurde aardewerken borden en bekers (in de hoop dat deze geen giftige stoffen in ons eten geven) en een paar bpa-vrije kunststof bekers van Ikea (zelfde kunststof als de Doppers. Helaas is de 'tuit' van de Dopper volgens mij wel van melamine. Staat geen merkteken in).

  • Karlijn

    Karlijn

    23-7-2017 10:22:59 | Reply

    Hoi Manon, kun je dan stellen dat bamboe servies waarin hars met formaldehyde is verwerkt net zo slecht is als melamine bordjes?

    • Manon

      Manon

      23-7-2017 11:12:13 | Reply

      Beste Karlijn, ik zou dat zo niet durven stellen. Het is meer een afweging die wij maken voor Green Jump. Wij willen potentiële risico's vermijden, zeker als er een goed alternatief is. Dus daarom kiezen we er niet voor om producten met A5-hars (zo heet de hars) te verkopen. Groetjes, Manon

  • Menno

    Menno

    9-4-2019 11:03:44 | Reply

    Hoe zit het met deze bekers van Zuperzozial:
    http://zuperzozial.com/products/91-little-egg-heads
    Zit 20 tot 30% melamine-hars in. Volgens Wikipedia is dit gewoon melamine formaldehyde: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Melamine_resin
    Volgens een PDF van Zuperzozial zijn deze bekers afbreekbaar, en duurt het tussen de 12 en 24 maanden: https://duurzaamheidskompas.nl/wp-content/uploads/FAQ-Nederlands-Zuperzozial-RAW-EARTH-JAN17.pdf zijn deze bekers veilig en lekken deze bekers geen melamine als je er bijvoorbeeld thee uit wilt drinken. En zijn deze bekers 100% biologisch afbreekbaar?

    • Manon

      Manon

      9-4-2019 22:08:56 | Reply

      Beste Menno, we schreven hier heel kort geleden een blog over dus enorm toevallig dat je dit schrijft. Ik dacht zelfs dat het een reactie op ons andere blog was. Zie hier: https://blog.greenjump.nl/post/2019/03/22/Bamboe-servies-ecologisch-milieuvriendelijk-en-veilig.aspx . Zuperzozial is bamboevezel gemixt met melamine hars en ik zou er zeker geen warme dranken uit drinken en ben heel benieuwd naar hoe dit biologisch afbreekbaar kan zijn. In ieder geval niet in je eigen composthoop. Groeten, Manon

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading