Groen Poetsen en zelf veilig schoonmaakmiddel maken

schoonmakenSchoonmaken doen we vaak dagelijks en de winkels staan vol met vele merken schoonmaakmiddelen, volgens de verpakkingen nóg schoner, krachtiger en nóg makkelijker in gebruik. Jammer genoeg zijn veel van deze schoonmaakmiddelen erg chemisch en schadelijk voor gezondheid en milieu. De chemische stoffen worden ingeademd en ook via de huid kunnen ze worden opgenomen in je lichaam. Veel van de stoffen die gebruikt worden in reguliere schoonmaakmiddelen worden niet of slechts langzaam afgebroken in het lichaam en het milieu.

Gelukkig zijn er goede, ecologische alternatieven op de markt én blijkt het heel makkelijk te zijn om op eenvoudige wijze schoon te maken met veilige, zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Aan het eind van deze blog vind je een overzicht met “recepten” voor veelvoorkomende schoonmaakklusjes.

Schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen

Als je precies wilt weten welke stof gevaarlijk zou kunnen zijn en welk mogelijk schadelijk effect het heeft op de gezondheid kun je bijvoorbeeld kijken in de WECF gids over schoonmaakmiddelen.

De SIN-lijst van het International Chemical Secretariat geeft een mooi overzicht van schadelijke stoffen, waaronder ook een flink aantal die je in schoonmaakmiddelen terug vindt.

In het uitgebreide rapport met interviews en factsheets “gif, bloedlink het verhaal” van Greenpeace is ook heel veel informatie met bronvermeldingen te vinden.

Overdoseren

Schoonmaakmiddelen worden vaak overgedoseerd: een flinke scheut allesreiniger, afwasmiddel of een alles-in-1 vaatwasblokje. Op de flessen staat vaak een aanbevolen dosering maar je kunt meestal zelfs minder gebruiken dan dat. Daarnaast heb je niet voor elk klusje een ander soort schoonmaakmiddel nodig. De fabrikant doet ons geloven dat je allemaal verschillende schoonmaakmiddelen nodig hebt om je huis schoon te krijgen. Maar je kunt voor heel veel dingen gewoon hetzelfde gebruiken. Minder ingewikkeld, goedkoper en meer ruimte over in de kast.

Frisse lucht

Schoon is schoon, ook zonder bloemengeur. Vaak zijn aan schoonmaakmiddelen parfums toegevoegd, zodat deze je als consument het gevoel geven dat het schoon is omdat het fris ruikt naar bloemen, citrus of een andere “frisse” geur. Dit is eigenlijk niet nodig en ook gewenning speelt hierbij een rol. Ecologische schoonmaakmiddelen hebben vaak een subtielere geur. Als je hier eenmaal aan gewend bent, vind je reguliere schoonmaakmiddelen vaak veel te sterk ruiken. Tegen een vieze lucht in huis is goed luchten veel efficiënter en gezonder dan het gebruik van sterk geparfumeerde schoonmaakmiddelen en geur-verdoezelende luchtverfrissers. Af en toe even de ramen en deuren open dus!

Bacteriën

Desinfecterende, bacterie-dodende producten (zoals bijvoorbeeld desinfecterende allesreiniger, handgel, maar ook chloor) worden veel vaker dan nodig gebruikt. Het is echt niet zo dat een toilet pas schoon is als het naar chloor ruikt, eigenlijk is het toilet dan chemisch vervuild. Anti-bacteriële producten zijn meestal overbodig want als je het vuil simpelweg weghaalt is de bron van de bacteriën ook weg. Handen wassen en oppervlaktes gewoon schoon en droog houden zorgt ervoor dat je de gewone huis-, tuin- en keukenbacteriën makkelijk binnen de perken houdt. Gebruik je toch de echt ontsmettende middelen, doe dat dan spaarzaam. Je huis hoeft echt niet “steriel” te zijn, behalve in uitzonderlijke gevallen. Producten met gevaren symbolen zoals chloor kun je sowieso het best vermijden en enkel gebruiken als je echt niet anders kunt. Berg deze ook veilig op, zodat kinderen er niet bij kunnen.

Groen of niet-groen?

EU eco labelReguliere fabrikanten hebben vaak schoonmaakmiddelen met groene eco-claims. Hier kun je echter niet zomaar op vertrouwen. Meestal zijn ze niet zo groen als de fabrikant ons wil laten geloven. Ze zijn vaak wel net iets beter dan de rest van de flessen in het schap. Gelukkig zijn er onafhankelijke organisaties die producten beoordelen op hun eco-claims. Door deze instanties goedgekeurde producten zijn te herkennen aan bijvoorbeeld het EU eco-label en het Nordic Ecolabel.

Kijk ook eens bij het  overzicht van alle ecolabels die wereldwijd gebruikt worden op schoonmaakproducten.

Er zijn best een aardig aantal merken met echt groene schoonmaakmiddelen op de markt. Dit zijn bijvoorbeeld Froggy, Sonnett (onze keuze!) en bio-D. Kun je deze niet vinden bij je in de buurt dan kun je ze wellicht op internet bestellen of toch kiezen voor de groene variant van een regulier merk. Daarnaast zijn er ook de eenvoudigere schoonmaakmiddelen zonder poespas die biologisch afbreekbaar, algemeen verkrijgbaar en goedkoop zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de gele flessen driehoek vloeibare zeep/allesreiniger of bakjes groene zeep.

Zelf schoonmaakmiddelen maken

Groen schoonmaak middelWil je echt groen doen en daarnaast ook nog geld besparen? Dan kun je voor heel veel klusjes eenvoudige schoonmaakmiddelen inzetten of zelf maken. Dit lijkt misschien veel werk, maar zo ingewikkeld is het helemaal niet. Het zijn stuk voor stuk hele gewone, veilige en goedkope middelen die heel efficiënt hun werk doen. Hieronder worden een paar voorbeelden genoemd.

Allesreiniger

Erg handig is een laag vloeibare zeep/allesreiniger (bijv van driehoek) in een spuitflacon aanvullen met water. Ook kun je de dikkere groene zeep gebruiken, direct op een doekje of oplossen in warm water. Je kunt ook zelf vloeibare marseillezeep maken door 40 gram marzeillezeep of sunlight zeep te raspen en dit in 2.5 liter kokend water op te lossen. Paar minuutjes laten koken en een nacht laten afkoelen en indikken. Dit is trouwens ook prima handzeep of vloeibaar wasmiddel. Meerdere vliegen in één klap dus.

Dweilen

Veel vloeren hoef je niet met speciale schoonmaakmiddelen te reinigen. Je kunt ze gewoon met water dweilen. Is het erg vies, gebruik dan een klein beetje (zelfgemaakte) allesreiniger of groene zeep. Groene zeep is goedkoop, onschadelijk en milieuvriendelijk.

Antikalkmiddel

Natuurazijn in een spuitflacon met eventueel een paar druppels etherische olie voor de geur.

Schuurmiddel/ontvetter

Soda of baking soda kun je prima gebruiken als schuurmiddel. Het ontvet ook goed. Ook neemt het geurtjes op en werkt het goed als bleekmiddel.

Toiletreiniger

1 cup gedestilleerd water
1 cup baking soda (verkrijgbaar bij oa de toko)
1 cup vloeibare marseillezeep/groene zeep/afwasmiddel
¼ cup azijn
½ theelepel teatreeolie
½ theelepel lavendelolie

Als je dit in een oude lege toiletreiniger fles doet, kom je ook onder de rand.

Nog eenvoudiger is een handje soda in het toilet gooien en daarbij eventueel schoonmaakazijn doen.

Afvoerontstopper

Giet een kopje soda in/op de afvoer giet er heet water overheen. Voor ernstiger verstoppingen kun je er na de soda (voorzichtig!) een kopje hete huishoudazijn eroverheen gieten. Dit gaat erg bruisen en schuimen. Na 5 minuten een ketel kokend water eroverheen.

Ontsmettingsmiddel

Azijn is antibacterieel en ideaal om oppervlaktes maar ook speelgoed mee schoon te maken. Je kunt hiervoor ook baking soda gebruiken.

Ramen

Groen schoonmakenSchoonmaakazijn in warm water is een fantastische ruitenreiniger. Of gooi gewoon een in vieren gesneden ui in een emmer warm water.

Afwassen

Je kunt vaatwasblokjes in tweeën breken of, ook nog goedkoper, los vaatwaspoeder gebruiken. Je moet daarbij dan apart glansspoelmiddel en onthardingszout in je vaatwasser doen. Dit geeft zelfs vaak een beter afwas- en droogresultaat dan alles-in-1 tabletten en het is beter voor je machine.

Als glansspoelmiddel werkt ½ water ½ azijn prima. Dit ontkalkt ook meteen de vaatwasser.

Voor degenen die met de hand afwassen: wie kent er nog de ouderwetse zeepklopper? Dit is nog steeds een heel nuttig hulpmiddel. En gaat een blokje sunlight/marseille zeep in en je schud het heen en weer in je afwasteiltje met water. Groen en supergoedkoop vergeleken met flessen afwasmiddel.

Heb jij nog andere tips om groen schoon te maken?

Reacties (62) -

 • DagmarH

  DagmarH

  10-4-2013 21:40:21 | Reply

  Leuke tips! Schoonmaakazijn, soda en groene zeep zijn hier al vaste prik, maar zelf wasmiddel en ruitenvloeistof maken klinkt goed.

 • Marina

  Marina

  23-4-2013 21:53:00 | Reply

  Als je zou afwassen met marseillezeep, moet je dan je vaat grondig afspoelen? (Doe ik met ecover afwasmiddel nl niet)

 • Sandra

  Sandra

  24-4-2013 20:38:23 | Reply

  Marina,

  Je gebruikt een met marseillezeep gemaakt afwassopje net zoals je het met ander afwasmiddel maakt. Zeep is zeep.
  Het gekke is dat het iets Nederlands is om je vaat na het soppen niet af te spoelen. In de meeste landen is het gebruikelijk om twee wasbakken te hebben. Eentje voor het sopje en een voor het naspoelen. Veel Nederlanders doen "vies" de afwas omdat de vaat het steeds viezer wordende sopje ingaat en daarna alleen afgedroogd wordt of op en rekje te drogen wordt gezet. Er blijft dus wat van het vieze sopje aan de vaat zitten.
  Drogen met een theedoek hoeft ook niet perse, afspoelen en dan aan de lucht laten drogen kan ook heel goed. Dat laatste is zelfs hygiënischer omdat je geen theedoek gebruikt.

 • Marina

  Marina

  26-4-2013 10:06:44 | Reply

  Dank je Voor je reactie Sandra :) ik zal het aanpassen ;)

 • Henriette Verhoef

  Henriette Verhoef

  7-5-2013 14:39:21 | Reply

  Heeft iemand nog tips voor de wasmachine? Ik was hier nu met Sodasan en de ecowasbol maar vroeg me af of het nog goedkoper kan.
  Gebruik je gewoon niet biologische natuurazijn? Is schoonmaakazijn ook giftig? Dit gebruikte ik op een gegeven moment omdat het wel wat krachtiger werkte dan natuurazijn.
  Wat is marseillezeep of sunlightzeep en waar kan ik dit kopen?
  Baking soda halen wij altijd bij de apotheek dan heet het zuiveringszout, 100%Natriumbicarbonaat ik zal eens kijken of het bij een toko goedkoper is.
  Leuk en goed item! Bedankt!

  • Anne Drake

   Anne Drake

   19-1-2014 17:18:26 | Reply

   ik gebruik sinds een paar weken de Ecoballs. Je kan er 1000x mee wassen vooraleer je de steentjes moet navullen. Is zonder zeep en wast fantastisch, de was is ook veel zachter. zie bespaarbazaar.nl
   Groetjes,
   Anne

   • Manon

    Manon

    19-1-2014 19:45:42 | Reply

    Het is ook een beetje wat je fijn vindt, ik heb de Ecoballs tijdje gebruikt, paar maanden en ik vond het op een bepaald moment toch niet prettig meer ruiken. Het is zo persoonlijk. Groetjes Manon

  • Cristina

   Cristina

   12-3-2015 13:03:57 | Reply

   Ik gebruik wasnoot om te wassen, ook maak ik er schoonmaakmiddel en afwasmiddel van. Je kan het voor heel veel gebruiken en is goed voor het milieu. Zoek maar eens op internet daar is veel informatie te vinden.
   Groetje Christina    

 • Sandra

  Sandra

  8-5-2013 13:27:40 | Reply

  Henriette,
  Ik gebruik altijd natuurazijn voor de was. Schoonmaakazijn kan denk ik ook wel, maar het is veel zuurder dus ik neem liever natuurazijn. Schoonmaak azijn is giftig in de zin van dat je het  niet kunt opeten.
  Marseillezeep en sunlight zeep zijn beide heel naturel en zo handig omdat je er heel veel mee kunt. Wassen van je lichaam, haar, huishouden, de was. Voor de was is het echt heel goedkoop.
  Baking soda bij de apotheek ik volgens mij heel duur in verhouding tot die van de toko van bijv arm and hammer.

  • Henriette Verhoef

   Henriette Verhoef

   14-5-2013 20:22:26 | Reply

   Sandra hoeveel natuurazijn doe je in de wasmachine? Hetzelfde als regulier wasmiddel? En begrijp ik het goed dat je er dan ook Marseille en/of sunlight zeep bij doet? Hoeveel daar dan van? En waar koop je die zeep?
   Bedankt!

   • MeiSI

    MeiSI

    11-7-2013 19:37:40 | Reply

    Marseille zeep is goedkoop te koop bij de action 70 cent voor 200 gram.
    Sunlight is te koop bij de meeste supermarkten en ligt bij de wasmiddelen.
    300 gram voor 1.25 euro. Neem gelijk 8 pakjes mee zijn 16 blokje samen 2400 gram. En  soda, gewoon de goedkoopste en dat zijn NIET de zakjes soda, maar het vaatwasmachine reinigings zout, 2200 gram voor 98 cent.

    Waarom deze hoeveelheden? Dan heb je precies genoeg soda en zeep in huis om 150 liter wasmiddel te maken dus ongeveer 1500 wasbeurten voor 11 euro!
    Ik rasp alle zeep in de keukenmachine (op de hand kan ook) en weeg de vlokken en de soda af en doe deze in zakjes.  75 gram soda en 75 gram zeep is samen 9,5 liter wasmiddel. Doe de soda en de zeep in 1 liter water en laat het al roerend helemaal smelten, voeg de rest van het water erbij nachtje laten staan, ineen grote waterjerrycan, met kraantje ( Of twee liter flessen) . Voor de lol doe ik er meestal een kleurtje ( voedingskleurstof doorheen 5 druppels en een lekker luchtje.  Het wordt lobbig (snottig) dus is het handig om het wasmiddel in een bol te doen en in de wasmachine te stoppen ipv in het wasmiddelen bakje. Wel is het handig om als wasverzachter azijn te gebruiken klein scheutje, dit zorgt dat er geen zeep resten in je wasgoed achterblijven en de was zal dan niet verbleken.
    Gebruik per was ongeveer 50 ml, dit is meer dan genoeg....

    Voor 11 euro kan je zo 1100 x wassen, iedere dag een was ongeveer drie jaar lang...

    .........en wil je perse een lekkere wasverzachter? Koop dan de goedkoopste crèmespoeling maak deze warm en doe ongeveer 4 x de hoeveelheid crèmespoeling aan water er bij... dus 1 liter crèmespoeling+ 4liter water  is 5 liter wasverzachter.

    • Lia

     Lia

     3-11-2013 19:48:52 | Reply

     inderdaad is de apotheek met het zuiveringszout veel duurder dan de toke wat een buyitenalnds winkeltje is met de Baking Soda,bij de apotheek kost 154 gram 3,50 euro en bij de toko een pak Baking Sodan van 454 gram 1,65 euro.......wat een groot verschil he??!
     heb er vorige week zelfs deodorant van gemaakt wat ik op Beautygloss.nl had gezien....ECHT een aanrader!!
     Nu geen zweetvoeten of ruikende oksels meer......!!!!

    • Allie

     Allie

     6-6-2015 14:48:49 | Reply

     Beste MeiSl
     Vaatwasmachine zout is niet hetzelfde als soda hoor! Het heeft een totaal andere werking.
     Overigens is de goedkoopste en milieuvriendelijkste methode van schoonmaken altijd nog gewoon afwasmiddel! Je hebt slechts enkele druppels nodig voor een half emmertje sop en daar maak je de halve wereld mee schoon. Bij ons staat het op de aanrecht in een zeeppompje. Één druppeltje op je handen om je handen te wassen heeft net zoveel kracht als een straaltje van een of ander (zelfgemaakt) zeepje. Je hebt minder water om het af te spoelen en je handen ruiken tenminste niet zo naar zeep, hetgeen je dan weer op je eten overbrengt.

  • Truus

   Truus

   11-6-2013 11:12:55 | Reply

   Ik zag vorig jaar een onderzoeksprogramma op tv (Keuringdienst van waarden, of De wilde keuken, ik weet niet meer welke). Daarin werden azijnsoorten onderzocht. Schoonmaakazijn is gewone azijn, maar geconcentreerder. Het schijnt zelfs geschikt te zijn voor consumptie, als je het verdunt. Niet dat ik me daaraan waag, hoor!
   Maar wel zeer geschikt voor naspoelmiddel in de wasmachine.

 • Sandra

  Sandra

  14-5-2013 20:52:56 | Reply

  Ik doe een scheutje in het wasverzachterbakje. Ik denk net zoveel als je anders wasverzachter zou doen. Ik heb flink wat marseillezeep gekocht in Frankrijk, daar is het overal te krijgen. Hier in Nederland ook wel bij natuurwinkels, reformwinkels, dille & kamille etc.
  Ik doe voor wasmiddel 40 gram geraspte marseillezeep op 2.5 liter kokend water. Doorkoken en een nachtje laten staan. Dan 3/4 bolletje per was.

 • Truus

  Truus

  10-6-2013 12:27:37 | Reply

  Mijn ervaring is dat de was soms niet schoon wordt met zelfgemaakt wasmiddel. Ook niet met toevoeging van een schep soda. Voorbeeld: een lichte winterjas.
  Als ik het met 'normaal' waspoeder doe, worden de manchetten e.d. weer superschoon. Liever gebruik ik natuurlijke middelen. Heeft iemand tips?

  • Manon

   Manon

   10-6-2013 12:50:50 | Reply

   Misschien alleen in noodgevallen gewoon wasmiddel en verder wel het zelfgemaakte? Groetjes, Manon

  • Greetje

   Greetje

   15-6-2013 16:21:23 | Reply

   Even in een emmer water met daar aan toegevoegd een eetlepel zuiveringszout.

  • Janet

   Janet

   24-6-2013 21:14:48 | Reply

   vuile plekken eerst nat maken en goed insmeren insmeren met ossegalzeep, dan in de machine.

  • Riana

   Riana

   5-12-2015 11:01:43 | Reply

   Voor de witte was word er ook wel borax ingedaan.
   Mvgr Riana

 • Sandra

  Sandra

  10-6-2013 13:25:52 | Reply

  Je kunt vlekken voor het wassen even inwrijven met een stukje marseille-, sunlight- of ossengalzeep.  Misschien helpt dat?

  • Truus

   Truus

   11-6-2013 11:14:34 | Reply

   Bedankt voor de tips, Sandra en Manon.

 • Henriette Verhoef

  Henriette Verhoef

  16-7-2013 17:05:19 | Reply

  Mijn man kwam van de DA drogist vandaan met Sunlight zeep. Nu staat er bij de ingredienten: >30% zeep, <5%parfum, limonene, citronellol
  Dan is het toch niet duidelijk wat die 5%parfum is? Mijn stelregel is altijd niet iets te kopen als het niet duidelijk is wat die parfum inhoudt omdat het nml. van alles kan zijn, ook allerlei gifstoffen. Weet iemand wat die 5% parfum dan inhoudt? Anders vindt ik het eerlijk gezegd niet echt passen in groen en veilig poetsen. Zeker niet voor de was.
  Oh hier een stukje over dat de zeep ook niet helemaal zuiver is http://jenny-green-teeth.blogspot.nl/2013/03/een-lang-verhaal-over-zeep.html
  Dan ga ik toch voor de alep zeep. Marseille zeep zag ik in allerlei geurige varianten te koop bij de Intratuin, maar die hebben vage ingredienten dus die zou ik ook niet nemen. Er waren wel een paar echte blokjes Marseille zeep. Want let op er is veel nep in omloop. http://www.e-gezondheid.be/huid-kleding-reken-op-de-echte-marseillezeep/2/actueel/994 Dus daar maar 1 van gekocht. Is die van de Action echte Marseille zeep? Wel heel erg goedkoop namelijk...
  Waar is groene zeep eigenlijk van gemaakt? Dit vertrouw ik ook niet zo met het e nummer 525 erin...? http://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_zeep http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaliumhydroxide

 • Natasja

  Natasja

  23-7-2013 12:13:45 | Reply

  Ik las ook dat Sunlight zeep eigenlijk niet zo goed is. Dat het wordt gemaakt van rundervet en palmolie. Heeft er iemand meer informatie?

 • Sandra

  Sandra

  23-7-2013 16:33:38 | Reply

  Ik weet het zo niet, ik zal het eens gaan uitzoeken. Ik weet wel dat marseillezeep soms ook van palmolie gemaakt wordt.

 • Marja

  Marja

  26-7-2013 08:43:23 | Reply

  Hallo,ik heb nu 2x geprobeerd met Marseille zeep en water een papje te maken maar helaas lukt het niet.
  Het dikt niet in blijft vloeibaar.
  Ik laat het water koken en als ik de zeep erbij doe nog doorkoken maar helaas....

  • Christy

   Christy

   5-10-2015 21:18:28 | Reply

   Als het niet dik wordt is het volgens mij een goedkope neppe versie van Marseille zeep; had ik nl ook. Nu let ik erop dat er Marius Fabre op staat...

 • Mamasa

  Mamasa

  9-9-2013 13:12:19 | Reply

  Bij mij is het wasmiddel ook niet papperig maar het werkt prima.
  Ik gebruik Aleppo zeep om het te maken en per wasbeurt 75ml voor een gewone was.
  Oke voor de echt vuile luierwas gebruik ik 100ml. ^^

 • Sandra

  Sandra

  9-9-2013 21:05:07 | Reply

  Bij mij is het wasmiddel de ene keer vaster dan de andere keer, soms gewoon echt nog dun. Waar het aan ligt weet ik niet, maar voor de werking maar het niks uit. Ik ga nu net weer nieuwe maken, benieuwd hoe dik of dun het deze keer wordt.

 • Mia

  Mia

  5-10-2013 12:45:04 | Reply

  Hoi allemaal,

  Ik doe de afwas met 1eetlepel soda,1liter kokend water en wat koud water in 1teiltje.
  Een ander teiltje ernaast met warm water en een flinke scheut azijn.
  Het resultaat,schoon en glanzend en afdrogen is bijna niet of weinig nodig.
  Ik vind het fijn dat ik op deze manier ook niet met al dat stomme schuim zit.
  Het geeft me ook een goed gevoel dat ik milieu bewust bezig ben.

 • eline

  eline

  10-10-2013 10:30:18 | Reply

  Als afwassen met soda en azijn gaat, kan dat dan niet ook gewoon in de vaatwasser? Mijn blokjes waren op, en heb de afgelopen dagen even soda gebruikt als vaatwasmiddel tot ik nieuwe blokjes heb. Het was in ieder geval prima schoon.
  Weet iemand of dit kan voor de vaatwasser, voor de leidingen e.d.

  Groet,

  Eline

  • MeiSi

   MeiSi

   11-10-2013 11:35:42 | Reply

   Beste Eline,

   Heb het allemaal onderzocht. Vaatwas tabletten, zijn geperst natriumbicarbonaat, een ander woord voor Baking Soda. Dit is te koop bij de Toko  450 gram voor 1,29 euro, in gebruik bakingsoda gemixt met soda en als spoelmiddel een scheutje azijn in het gedeelte waar het spoelmiddel in gaat. Twee theelepels bakingsoda op een theelepel soda per vaatwas.....schone vaat, goedkoper en milieuvriendelijker.

   succes ermee

   • eline

    eline

    4-11-2013 11:59:39 | Reply

    Ik heb het een tijdje geprobeerd met die verhouding bakingsoda en soda, maar ik kreeg enorme wittige aanslag op al mijn servies en glazen. Dat kan niet de bedoeling zijn toch? Waar zou dat door kunnen komen?

    Groet,

    Eline

 • ilse

  ilse

  10-10-2013 16:13:25 | Reply

  hallo,
  hoeveel zelfgemaakte zeep gebruiken jullie in een wasmachine (jullie spreken van een bolletje maar dit heb ik niet)en hoeveel kg inhoud heeft jullie machine. ik heb nl een grote machine. gebruiken jullie (40 g zeep+ 2,5 l water) voor de gekleurde en (40 g zeep+ 2,5 l water + 40 g soda) voor de witte.

  ivm milieu zou de  Marseille zeep beter zijn omdat deze volledig natuurlijk is en de sunlight zou nog toevoegingen hebben (ergens gelezen), ook de palmolie zou niet ecologisch verantwoord zijn ivm ontbossing

  mvg

 • Sandra

  Sandra

  10-10-2013 16:27:48 | Reply

  Ik gebruik 3/4 bol. Dat is ca 100 ml. Onze wasmachine kan 7 kilo wassen. Naar mijn mening is Marseille zeep ook de beste optie. Die hoeveelheden die je noemt gebruik ik ook.

  • ilse

   ilse

   10-10-2013 16:31:43 | Reply

   bedankt, mijn machine is 8 kg. gebruik je deze met of zonder soda?

 • Mamasa

  Mamasa

  10-10-2013 18:53:47 | Reply

  Ik heb bewust voor Aleppo gekozen omdat er in Marseille palmolie zit, Aleppo is gemaakt van olijfolie en laurierolie.
  Voor de witte en luier was gebruik ik de fles met soda (dat bleekt) en de andere was zonder soda.
  Het bevalt me echt heel goed. Ik gebruik het ondertussen voor alles, was, keuken, badkamer, wc, dweilen en alles prima schoon.

 • Henriette

  Henriette

  13-11-2013 21:58:53 | Reply

  Hoe lang gebruiken jullie al soda, of baking soda. Ik lees nml. op internet dat dat een vervelende werking met aluminium heeft. En je het daar beter niet op kan gebruiken. Laten mijn gezonde met ceramic coating pannen nou wel van aluminium zijn gemaakt. En zijn ook niet bepaalde onderdelen van de bad en douche kraan van aluminium? En zit dat ook niet in je wasmachine?

 • vanderaarden annick

  vanderaarden annick

  23-1-2014 00:05:09 | Reply

  zeer leuke blog.
  ga er ook werk van maken.

 • Els

  Els

  29-1-2014 17:20:17 | Reply

  Heb net deze site ontdekt omdat ik allesreiniger met Marseille zeep wil maken die ik laatst in Frankrijk heb meegebracht.
  Baking soda gebruik ik al jaren om te koken en is in België in iedere supermarkt verkrijgbaar bij de bak spullen.
  Toegevoegd aan kookwater blijven b.v boontjes en broccoli knapperig en zijn vlugger klaar.Bij rabarber hoeft veel minder suiker als je er een beetje baking soda bij doet.
  dus ook in de keuken heel handig .

 • Bregje

  Bregje

  15-5-2014 17:16:00 | Reply

  Hallo,
  ik ben op zoek naar een 'gifvrije' emmer. Gewoon voor schoonmaakwerk, of om water naar het babybadje te dragen. Maar ze zijn nergens te vinden.
  iemand een tip?

  Groet, Bregje

  • Manon

   Manon

   15-5-2014 20:05:01 | Reply

   Beste Bregje, de meeste emmers zijn gewoon gemaakt van veilig plastic, hoef je je geen zorgen om te maken. Groetjes Manon

   • B

    B

    23-6-2015 11:57:53 | Reply

    Haha , veilig plastic bestaat natuurlijk niet ;-) .

 • carola

  carola

  24-6-2014 10:25:37 | Reply

  Hele handige tips! Ik wil m'n eigen schoonmaakmiddelen gaan maken. Dan weet ik in ieder geval wat erin zit. Mijn dochtertje is heel allergisch voor stof en ik vind het toch eng om haar bloot te stellen aan allerlei giftige schoonmaakmiddelen. Om het stof tegen te gaan in huis heb ik tegenwoordig een centraal stofzuigsysteem (http://www.astrovac.nl/). Dit is een stuk gezonder omdat dan niet al het stof nog in huis ronddwarrelt na het zuigen. Mijn dochtertje heeft sindsdien minder last van haar allergie.

 • Nel

  Nel

  27-7-2014 00:41:16 | Reply

  Wat n leuk blog.
  Gr Nel

 • Sofie

  Sofie

  5-1-2015 12:55:49 | Reply

  Waar kopen jullie jullie aleppo zeep voor de was?
  Ik kocht er nu in vlokken (via een webshop) maar na 4 verpakkingen was deze uitgeput ;)

  • Mink

   Mink

   5-1-2015 14:28:45 | Reply

   Elke degelijke natuurwinkel of drogist biedt deze zeep aan. Aleppo zeep wordt in Syrië geproduceerd; door de oorlog daar verloopt de bevoorrading stroef.

 • Elisabeth

  Elisabeth

  3-2-2015 11:48:39 | Reply

  Henriette, goede vraag! Dit is wat ik las ergens op internet: er zijn verschillende soorten soda, ‘gewone’ soda (natriumbicarbonaat), en bijtende soda (natriumhydroxide). Bijtende soda is inderdaad schadelijk, dit wordt vaak gebruikt als gootsteenontstopper. Niet in je wasmachine (of vaatwasser) gooien dus! Gewone soda is niet bijtend en dus niet schadelijk voor aluminium en RVS.

  • Allie

   Allie

   6-6-2015 15:06:10 | Reply

   Beste Elisabeth,
   je maakt een veel gemaakte fout.
   Natriumbicarbonaat, (de naam zegt het al), is dubbelkoolzuresoda en dat is in het Nederlands "zuiveringszout"en in het Engels "baking soda".
   Gewone soda is natriumcarbonaat. Dat kun je gebruiken om een ontstoken vinger in te weken, je vuile luiers in te weken, een schepje in de wasmachine, aangebrande r.v.s. pannen mee uitkoken, maar NIET voor aluminium! Echt NIET.

 • stephanie

  stephanie

  21-3-2015 13:08:23 | Reply

  leuke tips, ik heb me onlangs een stoomreiniger aangeschaft. heeft me wel 300€ gekost maar wat ik er mee uit spaar! byebye mr proper of ruitenspray.
  wel niet geschikt voor elke soort vloer maar ik ben er supergelukkig mee!

  • Allie

   Allie

   23-6-2015 13:48:40 | Reply

   Beste Stephanie,
   Wat je er mee uitspaart weet ik ook niet, ik denk niet veel Er zit n.l. een snoertje aan. En als iets zo heet verhit moet worden dat het stoom wordt dan kost dat aardig wat energie. Maar omdat je geen ruitenspray weer gebruikt zullen je ramen er inderdaad veel schoner uit zien. Ruitenspray is n.l. de pest voor ramen. Het laat een filmpje achter. Ik begrijp oprecht niet dat er mensen zijn die het gebruiken. Het maakt glas en spiegels vies i.p.v. schoon!

 • Cleanroom reinigen

  Cleanroom reinigen

  30-6-2016 10:21:02 | Reply

  Goede schoonmaaktips! Ik heb dit artikel gelijk laten lezen aan mijn moeder, omdat zij  er altijd van overtuigd was dat een fris ruikend (lees:bloemetjesgeur) huis ,pas een schoon huis is! Nu is ze er geloof ik op teruggekomen, want de ramen en deuren staan vaker open haha. Bedankt hiervoor!

 • Vicky Audenaert

  Vicky Audenaert

  23-8-2016 13:40:29 | Reply

  Hebben jullie Marseille zeep?

  • Manon

   Manon

   23-8-2016 15:26:54 | Reply

   Hai, helaas nog geen goede bio leverancier voor kunnen vinden. Mocht je wat tegenkomen dan horen we het heel graag. Groeten, Manon

 • Lisa

  Lisa

  26-8-2016 12:38:05 | Reply

  Ik heb in ons nieuwe huis een <a href="http://www.astrovac.nl">stofzuigsysteem</a>
  laten plaatsten, Ik stofzuig de helft minder omdat dit veel grondiger is. Ook heb ik minder last van mijn astma omdat de stofdeeltjes minder rondvliegen.

 • Jolanda

  Jolanda

  17-6-2017 19:49:58 | Reply

  baking-soda vind je in de supermarkt bij de bakprodukten. Het is namelijk een rijsmiddel en heeft een sterkere werking dan bakpoeder.
  maar je kan het ook heel GOED gebruiken als schoonmaakmiddel alleen NIET in combinatie met azijn zoals je héél véél tegenkomt bij tips voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.
  Zodra je azijn toevoegt aan de baking-soda gaat je mengsel heel mooi bubbelen maar zodra de bubbels je mengsel verlaten, verlaat de reinigingskracht het ook. Het is een soort ontbindings reactie. Wat overblijft is slechts zout water
  Dus baking-soda mixen met azijn is zonde van tijd en geld.

 • Schoonmaakbedrijf Amsterdam

  Schoonmaakbedrijf Amsterdam

  21-6-2017 15:55:39 | Reply

  Goed dat er aandacht besteedt wordt aan groen schoonmaken. Dat is iets wat wij bij BoenGroen ook dagelijks doen.
  http://www.boengroen.nl/

 • Renate

  Renate

  3-8-2017 14:53:17 | Reply

  Wat een handig tips allemaal. Ik kan ook echt niet zonder mijn <a href="http://www.astrovac.nl/" title="stofzuiger">stofzuiger</a> en schoonmaakproducten! Ik doe ook wel eens wat waspoeder opzuigen en dan ruikt het huis heerlijk na het stofzuigen.

 • Fransje

  Fransje

  16-10-2017 13:49:15 | Reply

  Hoi,
  Nog voordeliger: natriumBIcarbonaat kopen bij de Welkoop.
  Ik heb de inhoud van een hele grote zak overgeheveld naar een vochtvrije container en ik doe er al heel lang mee.

 • Emmylou

  Emmylou

  12-11-2017 19:21:49 | Reply

  Baking soda is ook te koop bij Jumbo! 435 g voor 1,66

 • Nijntje

  Nijntje

  5-1-2019 14:15:52 | Reply

  Ik heb zojuist de aleppozeep "aangebrand" toen ik wasmiddel wilde maken. Zou "gebraden zeep" wasmiddel ook schoon wassen?

 • Basvanheel

  Basvanheel

  18-5-2021 17:54:53 | Reply

  Google voor baking soda 'natriumbicarbonaat zak 25 kilo'
  Dit is hetzelfde spul voor veeteelt. Ergens tussen 10 en 20 euro voor 25 kilo.
  Opslag en verwerking is niet volgens menselijk hygiëne standaard maar helemaal prima en hetzelfde spul. Voor poetsen helemaal prima natuurlijk!

Loading