BPA effect op hersenontwikkeling

We schreven inmiddels al vele blogjes over BPA, de hormoonverstorende stof die verdacht wordt van invloed op allerlei gezondheidsproblemen zoals onder andere  vruchtbaarheidsproblemen, gedragsproblemen en overgewicht. BPA is onder meer te vinden in hard doorzichtig plastic, de binnenkant van conservenblikjes, kassabonnetjes en allerlei dagelijkse gebruiksproducten.

Invloed van BPA op zenuwcellen

Er is reeds aangetoond dat BPA het zenuwstelsel in ontwikkeling beïnvloedt en door het nieuwe onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van Duke Medicine is meer duidelijkheid ontstaan over het hoe en waarom.

Er is onderzoek gedaan naar het effect van BPA op corticale neuronen van muizen, ratten en mensen. Dit effect bleek aanwezig en vraagt om verder onderzoek om aan te tonen of BPA ook effect heeft op neurologische aandoeningen.

Wat is er onderzocht?

Er zijn experimenten uitgevoerd met zenuwcellen van muizen, ratten en mensen om te bestuderen hoe BPA leidt tot veranderingen die daarna weer invloed hebben op de genregulatie.

Als neuronen zich ontwikkelen, zijn er hoge chlorideniveaus aanwezig in de cellen. Als dit niveau hoog blijft, kan dit het neurale circuit beschadigen waardoor het vermogen van zenuwcellen om naar de juiste positie in de hersenen te gaan wordt beschadigd.  Om dit niveau naar beneden te krijgen, is het het eiwit KCC2 nodig.

Als neuronen blootgesteld zijn aan minimale hoeveelheden BPA, wordt het KCC2 gen geblokkeerd en blijft het chloridegehalte langer hoog. Dit kan leiden tot problemen in de ontwikkelende hersenen. Het lijkt erop alsof de aanwezigheid van BPA een ander eiwit versterkt, MECP2, en dit blokkeert het KCC2 gen.

Voortgaand onderzoek

Dit onderzoek roept natuurlijk allerlei verdiepingsvragen op, maar opnieuw blijkt BPA al in zeer kleine hoeveelheden een negatief effect te hebben. Wij blijven het dan ook zoveel mogelijk vermijden in het dagelijks leven en bij Green Jump vindt je niets waar BPA in zit.

Reacties (39) -

 • Dolores

  Dolores

  3-3-2013 09:06:55 | Reply

  Beste,
  Ik heb een vraag. Zitten er ook bpa stoffen in matrassen van bijvoorbeeld koudschuim? Of HR Special foam?

  • Goran

   Goran

   3-3-2013 11:44:37 | Reply

   @Dolores

   Koud schuim en HR schuim zijn beide vormen van polyurethaan schuim.
   Bpa wordt meestal gebruikt bij hard plastic en dat lijkt mij onwaarschijnlijk bij matrassen. Maar helaas is dat niet het enige waar je je zorgen om hoeft te maken.
   In dit onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10735518
   werd getest hoeveel vluchtige stoffen er uit polyurethaan schuim wiegmatrasjes ontsnappen en wat het effect daarvan is.
   O.a. Irritatie van de luchtwegen, vermindering van het ademvolume, niet echt iets waar je op zit te wachten zeker niet bij een baby.
   Er bleek dat dat materiaal gewatteerd met biologisch katoen een heel ander effect had, beter ademhalen met meer volume...

 • Mieke

  Mieke

  3-3-2013 12:32:40 | Reply

  Weet jij iets over BPA of andere schadelijke ellende in waterkokers? Is een ouderwetse fluitketel beter?
  En dezelfde vraag over N0vilon (vinyl)? Als je dat in huis hebt liggen, komen daar dan nog stoffen uit vrij, of alleen tijdens en kort na het leggen? Een search op internet leerde me alleen iets over leggen en verwijderen, niets over gewoon gebruik.

  • Manon

   Manon

   3-3-2013 14:45:01 | Reply

   Beste Mieke,

   Er zijn waterkokers zonder BPA, je hebt ze bijvoorbeeld van ander soorten plastic (ondoorzichtig) met een rvs binnenkant of een geheel rvs waterkoker. Een rvs fluitketel is natuurlijk ook super.

   Wat betreft vinyl (pvc) op de vloer. Helaas is er inderdaad veel bekend over dat dit ongezond is, ook tijdens de periode dat het er ligt. Als je googlet op 'vinyl flooring healthy' bijvoorbeeld dan vind je behoorlijk veel informatie.

   Groetjes, Manon

   • Mieke

    Mieke

    3-3-2013 19:17:45 | Reply

    Jammer, daar was ik al bang voor. Heb van dit specifieke merk nooit de stoffen erin kunnen vinden maar dat zegt vast al genoeg. :-(
    Ik baal gigantisch dat ik allerlei dingen niet wist toen we 4 jaar geleden dit huis inrichtten... nu zitten we er mee.

 • Dolores

  Dolores

  3-3-2013 12:37:00 | Reply

  Beste,
  Weet u dan misschien waar ik zo'n matras zou kunnen kopen met een bio katoenen tijk? Ik kan geen geheel eco matras betalen helaas.

  • Manon

   Manon

   3-3-2013 14:41:19 | Reply

   Beste Dolores, helaas ken ik geen merken die iets maken wat tussen natuurlijk en synthetisch in zit. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een goedkoper matras en daar een oplegger opleggen van natuurlijke, biologische materialen. Zie hier voor voorbeelden: http://www.hetecobed.nl/Categorie/Eco-Matrastopper/Onderdeken

 • Pauline

  Pauline

  25-3-2013 11:39:25 | Reply

  Ik heb een mail gestuurd naat tetrapak (de verpakking van o.a.koffiemelk en tomatensaus) met de vraag of er BPA verwerkt is aan de binnenzijde van de verpakking.
  Ze hebben net een mail terug gestuurd dat er geen BPa in is verwerkt dus dat is goed nieuws denk ik.
  Is dir evt. ee goed alternatief voor de tomatenpuree?
  groeten Pauline

 • bianca

  bianca

  24-4-2013 19:53:30 | Reply

  Na alle info over bpa's maar meteen de "kleen kanteen" besteld. Ik heb hem gisteren ontvangen, en mijn dochtertje vind hem gelukkig super stoer! Hij heeft inderdaad nog niet gelekt. Wat me vooral ook trok was dat er geen geurtjes kunnen ontstaan, want mijn hemel wat ruiken die plastic bekers muf op een gegeven moment.

 • vera

  vera

  6-5-2013 09:53:38 | Reply

  Graag zou ik willen weten of er ook BPA in duplo blokjes zit. En is er nog een ander alternatief voor een badje buiten? Ik begreep dat in dat plastic juist veel BPA zit.
  Verder wil ik nog een laten weten dat ik nu verschillende producten van green jump in huis heb en m.n. erg enthousiast ben over de herbuikbare rietjes! Mijn meiden (1 en 5 jaar) vinden ze geweldig en ik neem ze overal mee naar toe.

  • Manon

   Manon

   6-5-2013 10:05:26 | Reply

   Hoi, in Duplo zit geen BPA. Wat betreft de badjes voor buiten, daarin zit geen BPA maar PVC met weekmakers. De bekende 'douchegordijn-geur'. Ik zoek me al jaren een breuk naar pvc vrije badjes maar dat is echt een probleem. Voor je allerkleinste is het niet zo moeilijk, de hard plastic badjes, zoals de bekende blauwe schelp enzo waar ook  zand in kan, die zijn veilig. Voor je grotere kind is dat niet meer leuk. Heb daar helaas geen oplossing voor, zou ik zelf ook heel graag willen. Groetjes, Manon

   • vera

    vera

    6-5-2013 12:01:25 | Reply

    Bedankt voor je snelle reactie. Het gaat me idd om m'n oudste dochter van 5 jaar. Wie weet komt er nog eens iemand met de gouden tip;)

   • Kes

    Kes

    31-8-2013 21:52:43 | Reply

    Wij hebben een grote hardplastic kuip (zwart), ik denk een vijverbak. Onze kinderen passen er nog net met z´n vieren in en hebben een hoop lol!
    (Daarvoor hadden we zo´n grote cementbak, ook zwart.)

    Is dat ook veilig, denk je?

    • Manon

     Manon

     1-9-2013 13:09:29 | Reply

     Altijd erg moeilijk van afstand omdat ik echt niet weet welk materiaal het is. BPA zal er niet inzitten, misschien pvc?

  • Reint Ezenga

   Reint Ezenga

   5-5-2024 15:42:19 | Reply

   Zit er  ook geen BPA in Duplo van 35 jaar oud?
   Ik wil mijn kleinkind graag de Duplo geven waar haar vader mee gespeeld heeft.

   • Manon

    Manon

    5-5-2024 18:37:51 | Reply

    Omdat Duplo ondoorzichtig plastic is, schat ik de kans dat in de oude Duplo bpa zit in als heel klein.

 • vera

  vera

  6-5-2013 12:01:40 | Reply

  Bedankt voor je snelle reactie. Het gaat me idd om m'n oudste dochter van 5 jaar. Wie weet komt er nog eens iemand met de gouden tip;)

 • vera

  vera

  6-5-2013 13:35:44 | Reply

  Toch nog even een vraag. Wij kopen bijna alles biologisch m.b.t. voeding. Graag zou ik willen weten of er in biologische producten ook BPA kan zitten b.v. aan de binnenkant van conservenblikjes.  

  • Manon

   Manon

   6-5-2013 14:12:53 | Reply

   Zeker kan dat, biologisch en bpa hebben helaas niks met elkaar te maken. Ad binnenkant van conservenblikjes zit gewoon een voering van epoxyhars met bpa. Liefst alles in glas en dat is er dan wel weer meer in bio, zoals tomaten en tomatenpuree.

   • vera

    vera

    6-5-2013 15:05:22 | Reply

    Jee, ik dacht dat biologisch altijd goed voor mens en dier was. Maar idd goed om vanaf nu rekening mee te houden. Dank je!

    • Manon

     Manon

     6-5-2013 15:21:40 | Reply

     Gewoon geen blikjes kopen :)

 • vera

  vera

  7-5-2013 13:05:06 | Reply

  Hoi Manon,
  Ik zat toch nog even te denken. In potjes zit daar in die dop ook niet een speciale laag/voering van BPA? Waar is het eigenlijk van gemaakt?

  • Henriette Verhoef

   Henriette Verhoef

   7-5-2013 14:56:45 | Reply

   He ja dat zat ik me ook al af te vragen de laatste tijd. Vooral omdat ik na het legen van zo'n potje hem nog even vul met water en dan met deksel erop schudden zodat alle puree er echt uit is en dan het nog door het eten gooi...weet iemand dit?Anders eens de fabrikant mailen.

   • Manon

    Manon

    7-5-2013 22:18:57 | Reply

    Binnenkant dekseltje is inderdaad ook daarmee gevoerd. Toch wel een stuk minder in aanraking met voedsel dan als het hele blikje zo is, maar wel jammer. De versafdeling is toch t fijnste :)

 • vera

  vera

  14-5-2013 19:15:50 | Reply

  Hoi Manon,
  Ik heb al jaren een nijntje huis in huis staan en mijn kids zijn er gek op. Maar het is wel van hard plastic. Er zitten van die nijntjes bij, snuffie het hondje e.d. en ook hebben we er zo'n auto bij. Hoe veilig of onveilig is dat eigenlijk?
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groet, Vera

 • Manon

  Manon

  14-5-2013 19:25:01 | Reply

  Hoi,

  Ik durf dat echt vanaf afstand niet te zeggen. Je zou even aan de leverancier kunnen vragen waar het van gemaakt is. Groetjes, Manon

 • Miranda

  Miranda

  19-5-2013 21:18:23 | Reply

  Hallo,

  Vandaag las ik voor het eerst over de  mogelijke effecten van BPA.
  Ik schrok hier heel erg van. Mijn dochtertje van 7 is geboren met een corticale displasie. Ongeveer 2/3 van haar linker hersenhelft is niet goed ontwikkeld.
  Meteen begin ik me af te vragen of ik tijdens mijn zwangerschap blootgesteld kan zijn aan deze stoffen. Is er een manier om hier achter te komen?

  Miranda

 • SuuS

  SuuS

  25-8-2013 12:04:55 | Reply

  Hoe zit het eigenlijk met in plastci verpakte komkommer?
  Idem paprika die verpakt is in een dun laage plastic?
  Gewassen sla wordt ook in plastiv verpakt.

  Hoe weet je of er BPA inzit?

 • margreet

  margreet

  2-9-2013 13:48:56 | Reply

  hoi,
  ik struin al een paar dagen jullie blogs af opzoek naar een antwoord.
  heb van de week een 2ehands tummy tub gekocht met standaard. mijn oude tummytub is pp5 dus veilig. maar op de nieuwe staat geen code. het is een shantala tummytub. kan ook geen contactadres vinden om de fabrikant te vragen.
  de tummy tub vraag is al eerder gesteld hier ergens maar daar staat volgens mij geen antwoord bij.
  hopelijk weten jullie meer??

  alvast bedankt, groetjes margreet

  • Manon

   Manon

   2-9-2013 14:20:12 | Reply

   Beste Margreet, ik kan dat dan ook helaas niet met zekerheid zeggen :( Vaak zijn badjes en tummytubs van PP5 en dus veilig maar als het er niet op staat, dan weet ik het ook niet. Misschien kun je een winkel vragen die het verkoopt? Die hebben wel contact met de leverancier. Groetjes, Manon

 • margreet

  margreet

  9-9-2013 11:56:44 | Reply

  mod. Dep.Nr. 279Made in holland 
  Kunnen jullie iets met deze code? Die staat onderaan het badje.

 • Steff

  Steff

  29-9-2013 12:20:03 | Reply

  Pppfff wat verschrikkelijk dat veel zo onveilig is en dat we onze kinderen deels uit ontwetendheid niet overal kunnen tegen beschermen.

  Hoe zit het eigenlijk met kolven en de bewaarbakjes?

  Groet Steff

  • Manon

   Manon

   30-9-2013 09:56:29 | Reply

   Beste Steff, je kunt bij de leverancier van de kolf en de bewaarbakjes even navragen van welk materiaal het is gemaakt. Het is per merk verschillend. Als je het weet, kan ik even met je meedenken. Groetjes, Manon

 • Steff

  Steff

  4-10-2013 11:31:07 | Reply

  Dank je wel Manon, het duurde even voor ik het een en ander achterhaald heb en nog blijft het vaag. Alles is in ieder geval BPA-vrij. Maar wat er verder in zit is moeilijk te achter halen, ze weten het amper. De bakjes heb ik achterhaald en zijn van siliconen en poliprotileer. Onze blender (ook van philips, dus meteen gevraagd) van SAN. De kolf van Ameda is BPA-vrij en verder niks kunnen vinden.... Het flesje van philips Avent weet ik ook niet even als een oefen drink beker van Difrax.

 • Yvonne

  Yvonne

  22-10-2013 18:03:44 | Reply

  Met interesse lees ik al deze berichtjes over BPA. Ik heb een dochter van bijna twee en toen ik een tijdje terug een uitzending van Kassa, geloof ik, zag over BPA was ik ook geschokt. Als een gek ben ik alle babyproducten gaan checken, heb Prénatal gemaild of onze sterilisator wel veilig was etc. etc.
  Later hoorde ik dat BPA ook in bijvoorbeeld cd hoesjes zit. Op een gegeven moment heb ik het maar wat losgelaten. Tuurlijk, ik let wel op b.v. het speelgoed dat ik koop. Maar als ze een cadeautje van plastic krijgt waarop niet duidelijk is aangegeven of er BPA inzit dan ren ik niet als we bezetene naar de vuilnisbak. Ik denk dat je het een beetje moet relativeren. Je gaat ook niet op de crèche checken of alles BPA proof is en ook op plastic van vriendjes en vriendinnetjes kun je geen invloed uitoefenen. Ik ben 35 en ben ongetwijfeld mijn hele jeugd blootgesteld geweest aan BPA. Je kunt het niet geheel uitbannen. Het is goed om een signaal te doen uitgaan richting fabrikant maar om nou alles weg te gaan gooien en je zorgen te maken als je kind af en toe in een BPA zandbak zit... We willen allemaal dat onze kinderen heel gezond heel oud worden maar er zijn zo ontzettend veel factoren die van invloed zij daarop. Net als bio voedsel, ongetwijfeld beter maar ook als dit naast de snelweg wordt verbouwd? Op een blog dat ik volg lees ik verhalen van mama's die druk in de weer zijn met rijstcrackers, hummus, gedroogd fruit etc. Goed en eigen keuze maar een koekje met suiker uit de winkel kan af en toe echt geen kwaad. Als je kind op schoolkamp gaat kun je op geen voedselpakket meegeven en als het later gaat studeren/ heb huis uit gaat dan zal het ook eigen keuzes maken, misschien is de verleiding om ongezond voedsel te kopen dan nog wel groter. Sorry, dit gat niet meer over BPA. Wat ik wil zeggen; middenweg lijkt mij het best, goed opletten maar niet al te spastisch doen want dan beperk je jezelf en je kind.

  • Manon

   Manon

   22-10-2013 19:57:15 | Reply

   Kan me in je reactie vinden. Ik ga er van uit dat als ik me bewust ben van de risico's dat ik dan al heel veel uitsluit en het voor het overgrote deel veilig doe. Ik maak me dan ook niet druk over die zaken die maar af en toe voorkomen, maar alleen over de dingen die regelmatig voorkomen, zoals een billencreme die je élke dag een paar keer gebruikt, of een drinkfles waar je kind elke dag uit drinkt of het lievelingsspeelgoed wat ook nog eens in het mondje verdwijnt enzovoort. Net als met eten en drinken, wat je heel af en toe eet, kan prima troep zijn, maar voor de belangrijke, veelvoorkomende dingen wil ik dat het goed is. Bewustzijn helpt daar bij. Groetjes, Manon

 • Yvonne

  Yvonne

  22-10-2013 21:35:45 | Reply

  Daar ben ik het wel mee eens. Ik wilde vooral even reageren omdat ik zag dat er in de vorige berichten vragen werden gesteld over babybadjes, vijverbakken e.d.
  Ik zou mij daar geen zorgen over maken. Een baby doe je niet iedere dag in bad, droge huid is ook niet fijn en bovendien zijn ze na enkele maanden het badje ontgroeid. Ik weet dat ik zelf erg heftig reageerde op die uitzending over BPA,ik was echt in shock. Ik vind dat je mensen absoluut goed moet informeren maar dat je het ook in het juiste perspectief moet plaatsen, zelfs als je milieuvriendelijke producten verkoopt zoals Greenjump. Dus ook enige geruststelling geven. Iedereen zit elkaar maar op te jutten en er zijn tegenwoordig al genoeg zaken om je zorgen over te maken. En stress is ook niet goed voor een mens :-) Gr. Yvonne

  • Manon

   Manon

   22-10-2013 22:11:16 | Reply

   Yvonne, stress is inderdaad ook niet gezond :) Wat ik voor mezelf wel aanhoud, is dat als er een eenvoudig, risicoloos alternatief beschikbaar is, dat ik daar dan wel voor kies. Naar mijn mening zijn er een heleboel simpele dingen op een betaalbare manier veiliger te doen en dan vind ik het wel zonde om het te laten. Tegelijkertijd heb ik ook niet mijn hele huis leeggehaald en alles vervangen. Er zijn grenzen aan budget en andere mogelijkheden. De blogs over bpa zijn ook echt bedoeld om te informeren, omdat er in NL weinig info beschikbaar is. Er komt binnenkort een nieuw blog aan over het laatst gepubliceerde onderzoek, ik wil graag dat het hier compleet is. Dank voor je praktische, nuchtere kijk! Groetjes, Manon

 • xandra

  xandra

  21-6-2021 16:40:40 | Reply

  Waarom zie je dit zo weinig (niet?) in de grote media terug. kan het niet begrijpen. Ik zag een vraag over waterkokers. ik heb uiteindelijk een BPA vrije waterkoker van Philips gevonden op bol.com. op https://www.waterkokeradvies.nl/bpa-vrije-waterkoker/  staat meer uitleg over BPA in waterkokers.

Loading