Milieuvriendelijk schoonmaakmiddel

fotoMilieuvriendelijk schoonmaakmiddel, bestaat dat? Loop je weleens met gele handschoenen, dweilen en schuursponsjes door het huis? Schoonmaken kan een flinke klus zijn. Zeker als je je voldoende wilt beschermen tegen chloor en andere bijtende stoffen die in schoonmaakmiddelen zitten. Je moet beschermende kleding dragen en flink ventileren. Dat is niet voor niets.
Heb je je weleens afgevraagd of die agressieve schoonmaak producten ook echt nodig zijn? En zijn ze niet meer schadelijk voor de gezondheid als je ze eenmaal op de kasten, vloer en wc-pot hebt gebruikt?

Schoonmaakmiddelen veroorzaken een ongezond binnenmilieu

Wetenschappers pleiten al jaren voor minder schadelijke stoffen in schoonmaakproducten. Maar wij zijn als consument gaan geloven dat we al die felgekleurde flessen nodig hebben om gezond te blijven. En vaak worden deze producten ook bij elkaar gebruikt. Op deze combinaties worden de middelen überhaupt niet getest.

De schoonmaakgids van WECF

Foto4WECF, een non-profitorganisatie die zich onder andere bezig houdt met chemische stoffen,  is gestart met een campagne genaamd ‘Een Veilig Nest’. Daarmee willen zij  (aanstaande) ouders informeren over chemicaliën in hun eigen huis die schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van zuigelingen en kinderen. Voor die campagne hebben ze nu een (gratis) folder gemaakt: de schoonmaakgids (.pdf bestand). Hierin staan naast de gevaren ook simpele tips en oplossingen om je huis super schoon te krijgen zonder daarbij de lucht in huis te vervuilen. Denk bijvoorbeeld eens aan citroensap, baksoda, azijn en bloem.

Advies van het Green Clean Team

Wil je samen met een expert in je eigen huis aan de slag om alles op een gezonde manier schoon te krijgen? Dan kun je je opgeven voor een workshop van Een Veilig Nest.

Voorbeelden van schadelijke stoffen in schoonmaakproducten

Lees de etiketten van de schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, parfums (ja, ook de luchtverfrissers) en desinfecterende middelen. Ga vervolgens na wat de bijwerkingen kunnen zijn van de chemicaliën.

foto (1)Een paar voorbeelden die in de schoonmaakgids staan zijn:

 • Formaldehyde is kankerverwekkend en kan het DNA schaden
 • Triclosan verstoort de hormoonhuishouding
 • Glycol ethers, 2­ ethoxyethanol en ftlaten verminderen de vruchtbaarheid

Wat staat er in jouw keukenkastje?

Het is best confronterend om te zien wat je in huis haalt. En uit de folder blijkt ook maar weer dat er schadelijke stoffen zitten in ons dagelijkse wasmiddel, afwasmiddel en luchtverfrissers. Wat heeft jou het meest verrast bij het lezen van de etiketten?

Reacties (9) -

 • amailtje

  amailtje

  29-2-2012 13:05:17 | Reply

  Ik heb al 15 jaar een allergie voor schoonmaakmiddelen. "Opgelopen" tijdens een zaterdagbaantje in een bakkerij waarbij alles 's middags flink schoongemaakt werd met agressieve producten. Sindsdien kan ik alleen nog maar tegen milieuvriendelijke schoonmaakproducten (nee, niet de puur&eerlijk van AH). Ook een eye-opener was dat schoonmaakproducten bij kinderen een trigger kunnen zijn voor o.a. astma. Hier dus een heel schoon keukenkastje!

 • Linda

  Linda

  12-5-2013 12:41:48 | Reply

  Ik heb ook jarenlang een allergie voor schoonmaakmiddelen (vooral kleding schoonmaakmiddelen). Volgens mijn dermatoloog komt het echter door de chemische toegevoegde stoffen. Sindsdien ben ik op zoek geweest voor een neutrale schoonmaakmiddel. Ik ben sinds kort eentje tegengekomen uit Amerika. Als je " Econuts Kopen " op google opzoekt, is er een Nederlandse site ervan te vinden. Ik ben benieuwd.

 • e.doornbosch

  e.doornbosch

  1-7-2013 13:30:33 | Reply

  Op school moet er jaarlijks worden schoongemaakt, maar ik heb allergie, wat kan ik dan het beste gebruiken en waar kopen?

 • Sonja Gerbrands

  Sonja Gerbrands

  23-4-2014 10:07:05 | Reply

  Via mijn schoonmoeder ben ik getipt op een nieuw merk BIOnyx, welke 100% biologisch schoonmaakmiddelen heeft. Ik heb nu de allesreiniger en de vaatwastabletten gebruikt. prima resultaten, net zo schoon als met de reguliere merken, maar milieu vriendelijk. het maakt ook de leidingen schoon en voorkomt zo vieze geuren uit de vaatwasmachine. kan ik jullie zeker aanbevelen.

 • Johan

  Johan

  12-2-2015 22:29:29 | Reply

  Waar heb je die gekocht, Sonja?

 • Lis

  Lis

  27-6-2017 16:56:45 | Reply

  Ik ben op zoek naar schoonmaakmiddel, afwasmiddel, en handzeep zonder schadelijke stoffen. Nu kwam ik Marcel's green soap tegen. Is dit echt niet schadelijk of gewoon goede marketing? groetjes Lis

  • Manon

   Manon

   27-6-2017 22:52:06 | Reply

   Hoi Lis, wij kennen niet alle merken goed genoeg om te kunnen beoordelen. De merken die wij verkopen bij Green Jump hebben we door en door uitgezocht en die zijn goed. Sonett bijvoorbeeld heeft alles wat je zoekt, zie hier https://www.greenjump.nl/Categorie/Huis Groetjes, Manon

 • Lis

  Lis

  11-7-2017 12:25:25 | Reply

  Dankjewel Manon, ik zal daar een kijkje nemen!

 • Vincent

  Vincent

  27-1-2021 12:33:52 | Reply

  Bedankt voor het delen van dit artikel over milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Ik vind het ook belangrijk om producten te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het milieu en mijzelf. Ik ga vanaf nu ook beter letten op de inhoud van de middelen. https://www.enwatnu.nl/portal-webpagina/limburg

Loading