Milieuvriendelijk schoonmaakmiddel, bestaat dat? Loop je weleens met gele handschoenen, dweilen en schuursponsjes door het huis? Schoonmaken kan een flinke klus zijn. Zeker als je je voldoende wilt beschermen tegen chloor en andere bijtende stoffen die in schoonmaakmiddelen zitten. Je moet beschermende kleding dragen en flink ventileren. Dat is niet voor niets.
Heb je je weleens afgevraagd of die agressieve schoonmaak producten ook echt nodig zijn? En zijn ze niet meer schadelijk voor de gezondheid als je ze eenmaal op de kasten, vloer en wc-pot hebt gebruikt?
Schoonmaakmiddelen veroorzaken een ongezond binnenmilieu
Wetenschappers pleiten al jaren voor minder schadelijke stoffen in schoonmaakproducten. Maar wij zijn als consument gaan geloven dat we al die felgekleurde flessen nodig hebben om gezond te blijven. En vaak worden deze producten ook bij elkaar gebruikt. Op deze combinaties worden de middelen überhaupt niet getest.
De schoonmaakgids van WECF
WECF, een non-profitorganisatie die zich onder andere bezig houdt met chemische stoffen, is gestart met een campagne genaamd ‘Een Veilig Nest’. Daarmee willen zij (aanstaande) ouders informeren over chemicaliën in hun eigen huis die schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van zuigelingen en kinderen. Voor die campagne hebben ze nu een (gratis) folder gemaakt: de schoonmaakgids (.pdf bestand). Hierin staan naast de gevaren ook simpele tips en oplossingen om je huis super schoon te krijgen zonder daarbij de lucht in huis te vervuilen. Denk bijvoorbeeld eens aan citroensap, baksoda, azijn en bloem.
Voorbeelden van schadelijke stoffen in schoonmaakproducten
Lees de etiketten van de schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, parfums (ja, ook de luchtverfrissers) en desinfecterende middelen. Ga vervolgens na wat de bijwerkingen kunnen zijn van de chemicaliën.
Een paar voorbeelden die in de schoonmaakgids staan zijn:
- Formaldehyde is kankerverwekkend en kan het DNA schaden
- Triclosan verstoort de hormoonhuishouding
- Glycol ethers, 2 ethoxyethanol en ftlaten verminderen de vruchtbaarheid
Wat staat er in jouw keukenkastje?
Het is best confronterend om te zien wat je in huis haalt. En uit de folder blijkt ook maar weer dat er schadelijke stoffen zitten in ons dagelijkse wasmiddel, afwasmiddel en luchtverfrissers. Wat heeft jou het meest verrast bij het lezen van de etiketten?