Waterfles RVS versus aluminium waterfles

K27-horseshoe.2_sRGB_full-resWe love Klean Kanteen waterflessen. De roestvrij stalen drinkbekers gaan overal mee naar toe: de sportschool, vergaderingen, school en in de bidonhouder op de fiets. De rvs waterflessen zijn zelfs in zoveel kleuren verkrijgbaar dat je ze aan kunt passen aan je outfit. Omdat mijn tas vaak nogal volgepropt zit is het fijn dat deze waterfles zo onverwoestbaar is. In het verleden zijn er al heel wat pakjes drinken ontploft tussen mijn boeken. Dat maakt deze fles voor schoolgaande pubers ook de perfecte stoere bottle in the bag!

En daarnaast is het heel fijn om te weten dat ze gemaakt zijn van RVS, voor ons toch een bewuste keuze boven aluminium waterflessen.

Roestvrij staal (RVS): oersterk!

Reflect-BothRoestvaststaal (zo heet roestvrij staal in de industrie) is een ijzerbevattende legering gemaakt van een aantal basiselementen die op aarde gevonden worden, ijzererts, chroom, silicum, nikkel, koolstof, stikstof en mangaan, die ervoor zorgen dat er een roestvaste huid ontstaat. De eigenschappen van het uiteindelijke metaal veranderen afhankelijk van de verschillende hoeveelheden van deze elementen. Er bestaan meer dan 57 soorten roestvrij staal.

Klean Kanteens zijn vervaardigd uit hoogwaardig 18 /8, food-grade roestvrij staal. De getallen staan ​​voor de percentages van chroom en nikkel in het staal, 18% en 8% respectievelijk. Chroom verhoogt de hardheid van het metaal en nikkel maakt het sterk. Ongeveer 10-15% van de mensen is gevoelig voor nikkel, maar de hoeveelheid nikkel in het RVS dat Klean Kanteen gebruikt zijn zeer laag en hetzelfde RVS is het voorkeursmateriaal van de voedings-, zuivel-en brouwerij-industrie. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroom(III)oxide (ook genaamd: dichroomtrioxide) (Cr2O3), oftewel de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming. Bovendien herstelt het zichzelf wanneer het beschadigd wordt.  Door dit geniale systeem is er geen lining (waterdicht binnenlaagje) nodig zoals bij aluminium flessen.

Aluminium versus Roestvrij staal (RVS)

sigg-water-bottle-lEr zijn niet alleen drinkflessen van RVS, maar ook van aluminium. Aluminium is licht maar kan schadelijke stoffen lekken wanneer het warm wordt of in contact komt met zuren, blootstelling aan aluminium is door wetenschappers zelfs verbonden met Alzheimer. Om aluminium veilig te maken, moet het worden bekleed met een extra laag, de ‘lining’ zodat het vocht niet in aanraking komt met het aluminium. Het is voor producenten van aluminium drinkflessen niet makkelijk om een duurzame lining zonder Bisphenol A (BPA) te maken. De meest voorkomende soorten lining zijn plastic harsen of ‘baked-on epoxy’, die beide BPA en andere schadelijke stoffen kunnen lekken of waar krassen in kunnen komen zodat het vocht toch in aanraking komt met het aluminium. Ook kan de lining smaakjes opnemen waardoor je drankjes een vreemd smaakje kunnen krijgen.

De lining is vaak niet toegepast op het schroefdraad waar de dop mee sluit, omdat deze daar door het openschroeven zou beschadigen. Dit betekent dat je drankje toch in contact komt met aluminium. Ook komt er na aankoop vaak een enorme chemische lucht uit de fles als je de dop er af draait en aan de binnenkant ruikt.

Zorgwekkender nog is dat veel bedrijven die aluminium drinkflessen maken niet willen vrijgeven waar de lining van gemaakt is. Veel consumenten waren hevig teleurgesteld toen bleek dat de BPA-vrije lijn aluminium flessen van SIGG toch Bisphenol A bleek te bevatten. De fabrikant heeft toegezegd dat alle aluminium flessen, die na augustus 2008 geproduceerd zijn BPA-vrij zijn, maar wil de samenstelling van de lining nog steeds niet openbaar maken en heeft daarmee nog steeds het consumentenvertrouwen niet terug kunnen winnen.

wide openHet  reinigen van  RVS is een stuk makkelijker, omspoelen met water en af en toe een sopje is vaak voldoende. De afwasborstel past door de grote opening. Als grote beurt kun je de fles laten staan gevuld met een azijn- of (bak)sodaoplossing. Beide zijn veilige schoonmaakmiddelen.

Aluminium flessen moeten vaak met speciale tabletten en door de vorm ook met speciale borstels gereinigd worden.

Klean Kanteen waterflessen en drinkbekers

LanaRoestvrijstaal is qua gezondheid en gebruiksgemak naar onze mening beter. Bovendien zijn er zoveel uitvoeringen van de Klean Kanteen dat er voor iedereen een goede keuze is.

Reacties (13) -

 • Ellen

  Ellen

  11-7-2013 17:34:58 | Reply

  Hoi Manon,

  Inmiddels heb ik een fles van Klean Kanteen, deze bevalt prima. Alleen door de plastic dop krijgt het water toch een plastic smaak, dus regelmatig verversen. Ik zou ook graag een pannenset en een grote soeppan van rond de 10 liter willen aanschaffen van 18/8 RVS. Maar zelfs BKpannen zijn 18/10. Op websites staat vaak geen code bij de pannen, ga er vanuit dat het meestal 18/10 is. Heb jij een goed adres/website voor 18/8 pannen? Bedankt!

 • Joke

  Joke

  3-2-2016 11:46:13 | Reply

  Hallo Manon. Ik heb een vraagje over tonijn/zalm in blik en kokosmelk van Ekoplaza in blik.
  Ik heb ergens gelezen dat die blikjes van binnen een lining hebben en dat die van BPA is.
  Ik kan natuurlijk de winkels bellen. Maar misschien kun jij me duidelijkheid geven.Ik denk dat die blikjes allemaal van alliminium gemaakt zijn en dat lekt als de pest.
  Groetjes Joke

  • Manon

   Manon

   3-2-2016 15:02:31 | Reply

   Hai, het klopt inderdaad dat aan de binnenkant van blikjes een coating wordt gebruikt van epoxyhars op basis van bpa. Je kunt hier meer info lezen: https://blog.greenjump.nl/post/2010/02/07/BPA-Bisphenol-A-Bisfenol-A-start-van-de-discussie.aspx en hier ook: https://blog.greenjump.nl/post/2010/03/22/BPA-Bisphenol-A-Bisfenol-A-vermijden-in-voeding.aspx
   Groetjes, Manon

 • Jenny

  Jenny

  12-10-2016 15:37:56 | Reply

  Hallo Manon,
  Bedankt voor je duidelijke artikel. Ik vroeg me tijdens het lezen af hier dit zit met waterkokers. Ik weet dat het merk Solis een waterkoker verkoopt die BPA vrij is.
  Maar zijn niet alle RVS waterkokers BPA vrij dan?

  Groet,
  Jenny

  • Manon

   Manon

   12-10-2016 15:44:28 | Reply

   Beste Jenny, ik zou geen uitspraak willen doen voor alle waterkokers ineen. Ons advies is om een waterkoker te kiezen van glas of rvs waar het water niet in aanraking komt met plastic. Plastic en hitte is sowieso al geen fijne combinatie, welk plastic het ook is. Groetjes, Manon

 • Mirah

  Mirah

  19-12-2016 12:12:59 | Reply

  Vraagje, ik heb ooit een goedkope (kook) pannenset gekocht bij Hema en ging ervan uit dat het rvs is. De pannen zijn best zwaar. Het gaat dus om pannen zoals steelpannen, niet om te bakken. Hoe weet ik zeker of ik goed en veilig materiaal heb en dat het niet toch iets met aluminium is? Verder schrijf je dat hitte en plastic een slechte combinatie is. Hoe zit het dan met steriliseren van babyflesjes en speentjes? Dat doe ik in een magnetronsterilisator maar wordt dus kokend heet.. Ik word er wel een beetje bang van nu allemaal.. Heb ik mijn kinderen onbewust in gevaar gebracht? Bedankt hoor!

  • Manon

   Manon

   19-12-2016 12:39:15 | Reply

   Hoi, rvs is helemaal prima qua materiaal en grote kans ook dat het rvs pannen zijn, zeker als ze niet licht zijn, maar HEMA kan je dat vast vertellen. Speentjes zijn meestal gemaakt van siliconen dus maak je daar geen zorgen over. Flesjes zouden als het goed is gemaakt moeten worden van materiaal dat er tegen kan om gesteriliseerd te worden. Glas is altijd een veilige oplossing wat dat betreft. En weet je, als je eenmaal begint te lezen dan kun je jezelf helemaal gek maken en dat zou ik proberen niet te doen. Je bent je er nu van bewust dus grote kans dat je vanaf nu bewuster dingen doet en aanschaft en dat is heel fijn. Onze ouders wisten ook niet alles en we kunnen alleen maar dingen doen als we info hebben. Ik hoop dat het lukt om het positief te zien, hoe meer je leert, des te bewuster kun je kiezen vanaf dat moment. GRoetjes, Manon

 • Tamara Vreman-Blommers

  Tamara Vreman-Blommers

  14-1-2017 22:58:54 | Reply

  Hallo Manon, hier ook een grote fan van de Klean Kanteen flessen :)
  We nu op zoek naar een nieuw koffiezetapparaat maar dat lijkt nog niet zo makkelijk als je een beetje op de materialen let. Misschien een beetje off-topic hier, maar heb jij misschien een goede suggestie hiervoor? Hartelijke groetjes, Tamara

  • Manon

   Manon

   15-1-2017 11:42:14 | Reply

   Wij vinden zelf de Chemex een hele goede oplossing: https://www.greenjump.nl/Merk/Chemex

   Als je dat niks vindt, dan zie je hier een fb topic waarin ik die vraag stelde en veel antwoorden kreeg: https://www.facebook.com/GreenJump.nl/posts/978321372231825?match=a29mZmll

   Groetjes, Manon

 • Angelique

  Angelique

  18-7-2018 10:30:55 | Reply

  Hoi

  Is er intussen meer bekend over sigg?

  Ben benieuwd naar de coating. Nog steeds niet goed?

  Groetjes Angelique

  • Manon

   Manon

   18-7-2018 13:07:27 | Reply

   Beste Angelique, wij hebben helaas zelf geen laboratorium om dit soort dingen te testen dus ik kan dat niet beantwoorden. Feit is in ieder geval wel dat een coating bij rvs of glas gewoon niet nodig is dus waarom zou je de gok dan wagen. Groetjes, Manon

   • Angelique

    Angelique

    18-7-2018 20:01:16 | Reply

    Hoi Manon

    Dat is waar!! Kreeg een aanbod om de sigg kids uit te proberen maar twijfelde al vandaar de vraag. Bedankt voor het antwoord.

    Groetjes Angelique

 • Jo

  Jo

  5-11-2019 13:40:54 | Reply

  Hallo kun je mij ook vertellen waarom ik een RVS lunchbox wel of juist niet kan gebruiken om eten in te vriezen?
  Alvast dank voor je antwoord.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading