BPA, bisphenol A, giftig in Canada. Hoe staat het in Nederland?

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van blootstelling aan BPA. De uitkomsten zijn schrikbarend. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat BPA een hormoonverstorende werking heeft.  Lage doses BPA hebben effect op de ontwikkeling van de voortplantingsorganen van meisjes en jongens, kunnen leiden tot verandering in gedrag en in de hersenen en hebben effect op de leeftijd waarop meisjes in de puberteit komen.

De onderzoeken laten zien dat er al schadelijke effecten optreden bij doses die ver  onder de nu acceptabel geachte hoeveelheid zitten.

Onderzoeken naar BPA

In omringende landen is zichtbaar dat de overheid deze onderzoeken serieus neemt. Er zijn vele onderzoeken, de één een stuk betrouwbaarder dan de ander. Helaas worden sommige onderzoeken gefinancierd vanuit de industrie en is de uitkomst daardoor niet verrassend te noemen; de conclusie IS veelal dat de hoeveelheid waaraan we blootgesteld worden heus wel veilig is. Terwijl andere studies, die vaak kleiner zijn omdat er gewoonweg geld ontbreekt, vaak op zijn zachts gezegd toch een heel stuk minder gunstig uitvallen.

Los van de onderzoeken kunnen we met ons gezond verstand wel bedenken dat de blootstelling aan oestrogene stoffen zoals BPA, niet gezond kan zijn. Vooral niet voor de ontwikkeling van foetussen, baby’s en kinderen. Ook niet in kleine hoeveelheden.

Acties met betrekking tot BPA in Nederland

Wat doet de Nederlandse overheid met de conclusies uit de gedane onderzoeken en wat doen omringende landen om de volksgezondheid te bewaken? De VWA geeft telefonisch aan dat er geen verschil zou mogen zijn tussen de regelgeving in de verschillende EU landen.

Maar als we kijken naar wat er gebeurt in omliggende landen is er een groot verschil met Nederland. Nederland lijkt vooral aan het afwachten te zijn wat er door de Europese Unie wordt besloten. Terwijl andere landen wel actie ondernemen, en daarmee laten zien de mogelijke risico’s van blootstelling aan BPA vooral voor foetussen, baby’s en kinderen serieus te nemen.

Canada plaatst BPA op de lijst van toxic substances

Danger Eerst een kijkje buiten Europa. In de komende 8 tot 10 weken zal Canada als eerste land het proces afronden waarmee BPA wordt toegevoegd aan de lijst van toxic substances.

Canada is al vanaf 2008 actief bezig met BPA en heeft vooral op het gebied van babyflesjes en babyvoeding al eerder maatregelen genomen.

Amerika

Ook in Amerika zijn er al meerdere staten die vooruitlopend op nationale regelgeving zelf al een verbod op BPA hebben afgekondigd.

Denemarken verbiedt BPA tijdelijk

In Denemarken heeft het parlement in maart 2010 een tijdelijk verbod vastgesteld voor het gebruik van BPA in babyflessen. De Denen zijn in afwachting van het oordeel van de EFSA (European Food Safety Authority). Dit oordeel zou al in juli beschikbaar zijn, maar is nu opnieuw uitgesteld tot september. De Denen maken zich hier boos over en handhaven de ban in de tussentijd.

Frankrijk verbiedt BPA in babyflessen

Op 5 februari 2010, stelde het Franse agentschap voor voedselveiligheid (AFSSA) vraagtekens bij de eerdere evaluaties van de gezondheidsrisico's van BPA.
Begin juli is er in Frankrijk een wet aangenomen die BPA in babyflessen verbiedt. Frankrijk overweegt nog om BPA in andere producten ook te verbieden.

Nederland wacht af

Slow-Road-Sign-378px Op 6 november 2008 heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (VWA), vermeld in een nieuwsbrief dat de baby flessen vervaardigd uit policarbonaat plastic geen meetbare concentraties loslaten van bisfenol A en daarom veilig te gebruiken zijn.

Er zijn verder in de openbaarheid geen stappen ondernomen en er wordt af gewacht wat de Europese Unie besluit. Misschien gebeurt er achter de schermen iets? In Nederland lijkt het vooral van belang geen paniek te zaaien.

Europese Unie

eu_flag Het laatste nieuws van juli 2010 is dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid nog steeds geen definitieve reactie heeft gegeven over de giftigheid van BPA. De planning is nu september.

Men werkt aan een alomvattend advies over BPA. Daarin wordt ook het Stump 2009 onderzoek geëvalueerd op basis waarvan de Denen BPA verboden hebben. Er is daarover door de EFSA al aangegeven dat de studie geen bewijs levert van effecten op het neurologische gedrag en het lerend vermogen.

In een brief aan de Europese Commissie heeft de EFSA aangegeven dat de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor BPA op 0,05 mg / kg lichaamsgewicht per dag op dit moment in stand blijft. Er is wel aangegeven dat er bepaalde gebieden van onzekerheid zijn die nadere aandacht verdienen.

Verbazing over uitblijven actie in Nederland

De VWA zegt dat er geen verschil zou moeten zijn in wetgeving binnen de Europese Unie. Hoe kan het dat in Denemarken de Stump studie wel de reden is om actie te ondernemen rondom BPA en dat er in Frankrijk zelfs al een wet is?

De afwachtende houding, vooral als het gaat om de blootstelling van een giftige stof als BPA aan kinderen kan toch niet. Waarom is het verschil zo groot in besluitvorming en wat zijn de belangen? Nederland wacht gewoon de uitslag van de EFSA af.

Gelukkig kunnen we zelf ook al iets doen, geen producten meer kopen die BPA bevatten, zo min mogelijk voeding uit blik gebruiken en geen kassabonnetjes meer aannemen. Voor veel gangbare producten hebben wij alternatieven gevonden.

Update: BPA in babyflessen per half 2011 verboden in de EU. En eindelijk wordt het ook breed bekend gemaakt, ook de Telegraaf schrijft over BPA.

   

Reacties (3) -

 • Mihaela

  Mihaela

  4-9-2010 12:33:24 | Reply

  I think it is a shame that Dutch authorities don't do anything about the Bisphenol A matter.
  It is too late for my child, we used quite long AVENT products--- we threw them away only a month ago. But we hope to ponder the exposure to BPA with a healthy life, it's all we can do now.
  I hope many mothers will read this blog.
      

 • HeleenQ

  HeleenQ

  21-9-2010 15:12:38 | Reply

  Ook ik ben overgestapt naar BPA vrije drinkflessen en trommeltjes voor de kinderen. Mijn man en ik hebben ook elk een rvs fles om uit te drinken als we onderweg zijn. Nog los van het feit dat dit veel milieubewuster is, vind ik het een fijn idee dat we onszelf op deze manier in ieder geval niet meer blijven vergiftigen! Een kleine stap, maar daar begint het mee!

 • Galina

  Galina

  25-11-2010 21:37:34 | Reply

  eindelijk!

  http://www.nu.nl/economie/2387693/eu-verbiedt-gevaarlijke-stof-in-babyflesjes.html

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading