The Story of Cosmetics

In veel verzorgingsproducten zit eenvoudig gezegd gewoon troep. Vandaag liep ik met Lana in de drogist en als ik dan zie waar ze allemaal mee aan komt lopen dan schrik ik steeds opnieuw. Die leuke, lieve kinderproducten met prinsessen en beertjes en Sesamstraat, allemaal vol met sodium laureth sulfate, paraffinum liquidum, parabenen enzovoort. En dat noemt zichzelf dan hypoallergeen, zacht voor de huid en heel geschikt voor kleine kinderen. Bah!

Deze cartoon vertelt het beter dan ik ooit zal kunnen. Dit gaat over Amerika, de regels in Europa zijn wel iets strenger maar zeker niet streng genoeg. Het filmpje is ongelooflijk, confronterend en tegelijkertijd grappig. Ik heb in ieder geval de volle 8 minuten met plezier gekeken.

Deze cartoon is de opvolger van de Story of Stuff ook een zeer leerzaam en ongelooflijk filmpje. De Story of Stuff heb ik er daarom ook maar even bijgezet.

Reacties (35) -

 • DOCKA

  DOCKA

  24-7-2010 12:21:43 | Reply

  Interessant en belangrijk filmpje! Bedankt voor het posten.

  Wat gebruik je in plaats van de normale deodorant? Ik neem aan dat er in de 'normale' deo ook stoffen zitten die niet goed zijn voor ons lichaam. Ik heb weleens deodorant van de natuurwinkel gebruikt, maar die werkte echt niet goed. Ken jij goede alternatieven?

  • francis

   francis

   24-7-2010 23:23:56 | Reply

   Zucht, goede vraag van die deo...

   Ik heb nu geloof ik die van therme of zo. ik zal het eens even checken. Daar zit na een kleine 'studie' in de drogisterij volgens mij het minste troep in. Maar ik beken meteen dat ik na een uur al stink, bah.
   Een kristalsteen werkt bij mij helemaal niet goed.

   Ik ben ook echt benieuwd of er nog iets is wat wel werkt...

  • Ilse

   Ilse

   20-10-2010 12:35:18 | Reply

   Mijn vriend zweet altijd heel erg en stonk (ondanks gebruik van normale deo) altijd naar zweet. Dit is natuurlijk heel vervelend, dus heeft hij van alles geprobeerd. En met succes! Sinds een jaar heeft hij de oplossing (voor hem) gevonden. Hij zweert nu bij de combinatie van wassen met een zeep en parfumvrije, ph neutrale zeep (hij gebruikt het zeepblok van neutral) en de deokristalroller van het merk Urtekram (o.a. bij G&W winkel) (zijn wrsl ook wel goede rolers van andere merken hoor, maar deze werkt iig goed). Ik gebruik de deo nu zelf ook en ben er ook zeer enthousiast over. (heb in het verleden ook zo'n kristalsteen geprobeerd, maar was hier ook niet tevreden over) Hoop dat deze tip voor jullie ook werkt! Succes!

   • francis

    francis

    24-4-2011 21:51:49 | Reply

    Dank je!! Ben inmiddels een speurtocht naar de ideale zonnebrand aan het doen ;-) en kom ineens bij deze blog uit.
    Zie nu pas de reactie. Ga het zeker eens proberen.
    Inmiddels het ik als tussenoplossing de nieuwe nivea roller uit de pure lijn.
    Die bevalt redelijk goed!

 • DOCKA

  DOCKA

  25-7-2010 14:14:38 | Reply

  Misschien de deodorant van de Bodyshop (DeoDry). Ik kan er met mijn lekenogen geen 'gevaarlijke' ingrediënten in vinden. Jij wel? Heb je deze ooit geprobeerd?

 • Heleen

  Heleen

  29-7-2010 13:57:36 | Reply

  Ik heb ook altijd problemen gehad goede deo te vinden. Kristal werkt bij mij ook helemaal niet. Ik heb gebruik nu die van Sanex NaturProtect, omdat daar tenminste geen aluminium in zit. Hij werkt goed, maar is nog steeds hartstikke chemisch.
  Ik ga dus zeker eens die van de Body Shop proberen, bedankt voor de tip!

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  30-7-2010 13:24:52 | Reply

  Hé wat gek, ik dacht dat ik hierop gereageerd had. Reactie niet geplaatst....

  Techniek staat voor niks blijkbaar.

  Ik gebruik dus inderdaad deo van de natuurwinkel (Lavera of Dr Hauschka) en t werkt redelijk. Het stinkt niet maar blijft niet lekker droog zoals een Rexona bijvoorbeeld. Die gebruik ik dus af en toe als ik bijvoorbeeld een spannende bespreking heb ofzo. Niet fijn maar natte plekken is ook niet fijn.

  BodyShop ga ik ook proberen, ben onwijs benieuwd!!

 • Sophia

  Sophia

  3-8-2010 09:38:16 | Reply

  OT, maar wat een geweldige website en log heb je. Alhoewel ik het filmpje in sommige opzichten wat overtrokken vind en wat Amerikaans-kinderlijk sta ik helemaal achter de essentie ervan.


  Ik vroeg me af welke (wok)/koekenpannen jullie gebruiken? Want op de meeste zit een 'plastic' anti-aanbak tevlon- coating en nu ik daar over nadenk is dat ook niet zo gezond?... :/


  En over oogmake-up reiniger, ik had altijd die van nivea, maar nu deze op was heb i/d natuurwinkel die van Earth-line gekocht. (wel fijn met hygienisch pompje, mijn fav. merk Weleda leek niet specifiek een oog-makeup reiniger te hebben). Nu zal de samenstelling wel een stuk beter zijn dan die van nivea, maar ik schrok er toch nog van hoeveel stoffen er toch nog in een 100% 'natuurlijk' (ik weet dit is geen beschermde term ;) zitten... :/

 • Sophia

  Sophia

  3-8-2010 10:43:52 | Reply

  Bij het zoeken naar een biologisch matras/dekbed kwam ik terecht bij la Vital. Helaas zijn deze voor mij onbetaalbaar :(  Heeft iemand een alternatief?

  Alvast bedankt!!

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   3-8-2010 22:52:46 | Reply

   Lavital heeft twee lijnen, de Natural Beds line is wat betaalbaarder. Er zijn eigenlijk niet echt alternatieven in Nederland. Ik wil ze zelf ook erg graag hebben en ben ook aan het sparen.

  • francis

   francis

   24-4-2011 21:54:58 | Reply

   prolana of dormiente, wel loeizwaar!!! Net als lavital.
   Ik heb er 1 van lavital (top!! maar duur) en 1 van dormiente (ook fijn, maar dunner dan lavital)

 • Ellen

  Ellen

  4-8-2010 14:03:37 | Reply

  Hallo Manon,

  als je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor je dekbed/deken dat je nu gebruikt, wat doe je dan met je oude spullen als je dat alternatief gevonden hebt?
  Ik wil zelf voor een heleboek zaken ook en beter alternatief, maar ik denk dat als iedereen alles wegdoet en dan nieuwe koopt, dat je de cirkel die "the story of stuff"  beschrijft, juist bevordert. Wat nu doorgaat voor biologisch, ecologisch, niet-toxisch, enz, daarvan komen we er over een paar jaar vast achter dat er nog betere alternatieven zijn voor onze aarde.

  Wat is jouw visie hierop? Hoe ga jij daar in de praktijk mee om?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   4-8-2010 14:15:52 | Reply

   Hoi! Goede vraag, daar denk ik ook veel over na. Spulletjes die echt beter zijn voor onze gezondheid vervang ik graag. Haar oude dekbedje heb ik bewaard voor op het logeerbed, daar slaapt dan misschien 2 x per jaar iemand onder en dat heb ik liever dan dat Lana er 365 dagen per jaar onder slaapt.

   Maar ik gooi bijvoorbeeld niet mijn polypropeen bakjes weg omdat ze van plastic zijn, het plastic is veilig en als ik het weg zou gooien om te vervangen door een nog beter materiaal dan ben ik enorm milieuvervuilend bezig. Schaaltjes met bpa zijn wel weg, die gooi ik ook echt gewoon weg, ik wil het niet in mijn huis en zeker niet in mijn keuken waar t verwarmd kan worden in magnetron of vaatwasser.


   Groetjes, Manon

 • Sophia

  Sophia

  6-8-2010 12:37:50 | Reply

  Mijn dekbed is al jaaaren oud en echt op z'n eind, dus geen productverspilling als ik (eindelijk) een nieuwe aan zal gaan schaffen :)
  Dochter gaan straks naar een 1 p bed, dus heeft daar ook nog geen dekbed voor.

  Welke dekbedden raden jullie aan? Texelse wollen? Het moet behalve eko/veilig ook een beetje anti-allergisch zijn en uit principe wil ik geen donsdekbed.
  Betaalbaar is ook fijn :)

  Is er geen ekoforum waar we zouden kunnen kletsen? :)

  Groeten,
  Sophia

  • Maria

   Maria

   22-8-2010 13:23:26 | Reply

   Als een dekbed ook maar een beetje anti-allergisch moet zijn, d.w.z. wasbaar op 60 graden, dan zou ik eens googelen op F.A.N. Wash Cotton.

   Zowel de tijk als de vulling is van 100 % katoen. Qua warmte zit dit dekbed tussen synthetisch en wol in. Zeer redelijke prijs en wasbaar op 95 graden.

   Groetjes van Maria

   • Manon Gagic

    Manon Gagic

    22-8-2010 19:17:37 | Reply

    Zijn deze dekbedden van biologisch katoen of 'gewoon' katoen?

    • Maria

     Maria

     22-8-2010 19:42:01 | Reply

     Ze zijn van gewoon katoen hoewel het een uitzonderlijk materiaal is en blijft voor dekbedden. Buiten dit merk heb ik nooit ergens een katoenen dekbed gezien. Zeker in geval van allergie is dit ook het enige dekbed dat op minstens 60 graden gewassen kan worden.  

     • Manon Gagic

      Manon Gagic

      18-11-2011 10:18:31 | Reply

      Inmiddels hebben wij ook biologisch katoenen dekbedden in de winkel en daarnaast wollen dekbedden. https://www.greenjump.nl/Categorie/Slapen/Dekbed-en-kussen

      Allerlei maten verkrijgbaar van 100 x 135 tot tweepersoons.

 • Pomme

  Pomme

  18-8-2010 21:06:34 | Reply

  Wij halen veel van onze producten in duitsland (DM, maar ook de supermarkten en bv Aldi en Lidl zijn daar rijkelijk voorzien van  biologische en ecologische producten). Wat betreft de deo gebruiken wij de deo (zowel roller als spuiter zonder gas) van Alverde. Alverde heeft een uitgebreide verzorgingslijn met natuurlijke ingredienten.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   18-8-2010 21:25:51 | Reply

   Ik hoor een heleboel enthousiaste verhalen over Alverde, helaas is het alleen verkrijgbaar in de supermarkten in Duitsland en kunnen wij het niet inkopen, het is een soort 'huismerk'.

   Misschien toch een keer naar Duitsland om boodschappen te doen.

   Groetjes, Manon

 • Kim lambada

  Kim lambada

  24-8-2010 20:30:19 | Reply

  Hoi Manon,

  Waar heb jij het dekbedje voor je dochter gekocht?

  Groetjes, Kim.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   24-8-2010 23:15:58 | Reply

   Ik heb Lana's dekbed van wol gekocht bij Dormiente in Duitsland. Wat voor dekbed wil je hebben (maat, dikte etc), ik kan wel even voor je kijken wat ik kan bestellen.

   Groetjes, Manon

   • Kim lambada

    Kim lambada

    25-8-2010 08:03:35 | Reply

    Dat is aardig van je. Alleen heb ik hem nog niet nodig.
    Mijn zoontje is nu 14 maanden en slaapt nog een tijdje in een slaapzak.
    Ik las de eerdere berichtjes over dekbedden en wilde even kijken wat er op de markt is.

    Bedankt.

 • Sophia

  Sophia

  26-8-2010 11:25:40 | Reply

  Ik ben ook wel geinteresseerd.
  Wat zou de prijs ong. zijn voor een 1 en 2-p dekbed van Dormiente?

  Groetjes,
  Sophia

  • Goran

   Goran

   26-8-2010 16:00:28 | Reply

   Sophia,
   We zijn sinds kort leverancier van prolana (voor dekbedden http://www.prolana.de/Natural_bedding:::244.html)

   Dit is echt een toppertje, fair trade, FSC, GOTS (biokatoen) en nog meer andere onafhankelijke kwaliteits keurmerken.
   Ze hebben vele "sehr gut" labels van Öko-test gehad (alle geteste matrassen bijvoorbeeld). En ze hebben een unieke Neem natuurlijke antihuis stof mijt behandeling voor matrassen en dekbedden.
   We kunnen hun hele collectie leveren.

 • Eelke

  Eelke

  22-9-2010 12:30:11 | Reply

  Ik ben wel benieuwd naar jullie ideeen over de bodyshop deo. Ik heb hem ook heel enthousiast gekocht maar bij mij werkt deze niet zo goed... toch maar weer op mijn oude nivea roller overgestapt maar ik sta open voor een goed werkend alternatief voor droge oksels. Of moeten we gewoon geen droge oksels willen...

  • Goran

   Goran

   23-9-2010 00:43:34 | Reply

   De bodyshop heeft een groener imago dan dat ze waarmaken.
   Dit product ken ik niet, maar vond wel een review
   http://www.greenlivingonline.com/article/product-review-body-shops-deo-dry-deodorant

   eindconclusie werkt redelijk goed, nog lang niet groen/eco.

   Ik heb zelf succes met speick deo spray(BDIH keurmerk), dat is voor mannen dus, maar ze hebben ook een damesdeo.
   Je blijft niet droog, maar de geur is onder controle.
   Voor de moeilijke gevallen (overhemd/pak/warme lange dag)
   grijp ik nog wel eens naar de bekende merken, maar dat is zelden.

   Ik dacht dat er een oeko test was met 99 deo's, heb je die wel eens gezien.

 • Maria

  Maria

  22-9-2010 16:58:01 | Reply

  Voor zover mij bekend pretendeert bodyshop natuurlijk te zijn maar blijkt dit in de praktijk vaak tegen te vallen. Geen idee of de deo gecertificeerd natuurlijk is of dit qua ingredienten kan zijn. Mijn ervaring met gecertificeerde natuurcosmetica deodorant is dat ze gewoon niet werken. Met werken bedoel ik geen geur, droog kan me eigenlijk niet veel schelen. Er zitten tenslotte toch kleren overheen die wel weer drogen maar mezelf ruiken nadat ik net onder de douche ben geweest vind ik onacceptabel. Ik gebruik normaal gesproken de Thermé deo rollers (blauw na ontharen en groen voor normaal) maar heb vanmiddag de nieuwe deo roller van L'oreal men expert gekocht. Waarschijnlijk ken je de reclame van deze deo wel, bekende Nederlander wordt omgeroepen op Schiphol en haalt net op tijd zijn vliegtuig en zegt dan 'cool hier (hoofd) en cool daar (oksels). Deze deo is in de aanbieding bij Trekpleister voor 1,99 euro. De invisible protect roller is qua ingredienten de 'beste': water, alcohol denat., aluminium chlorohydrate, ppg-26-buteth-26, PEG-40 hydrogenated castor oil, parfum, hydroxyethylcellulose, eugenol, limonene, zinc PCA, linalool, benzyl salicylate, gerianol, citronellol, citral, coumarin.
  Van de L'oreal men expert was dit de enige zonder Dimeticone. Verder kom ik steeds vaker BHT tegen in deo's maar weet niet zeker of dit ook in deze lijn zit.
  Het is en blijft balen dat er geen natuurlijk stofje is dat zweetlucht voorkomt.  

 • francis

  francis

  20-10-2010 23:28:25 | Reply

  Hoihoi,

  Even over de matrassen: ik heb voor zoonlief een lavital, maaaaaar daar zit dan wel weer metalen binnenvering in en daar lees ik ook van alles over...
  Erg degelijk matras verder, wel erg hard en moeilijk hanteerbaar....

  In dormiente en prolana zit geen metalen vering... voor mij er afweging om deze voor dochter te kopen...

  Wat denken jullie??? ben benieuwd...

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   21-10-2010 09:12:43 | Reply

   Dormiente en Prolana hebben inderdaad hele fijne matrassen. Ze werken beiden met hetzelfde systeem, natuurlijk rubber (fair trade en fsc gecertificeerd)en/of gelatexeerd kokos. Prijs/kwaliteit verhouding is ook super.

 • muurbloempje

  muurbloempje

  25-5-2011 10:45:05 | Reply

  Weet iemand eigenlijk hoe het met scheergel/schuim zit?
  Tot nu toe heb ik slechts natuurlijke alternatieven gevonden die op mannen gericht zijn, zoals bijv. scheerschuim van Weleda.
  Deze is sterk geparfumeerd waar ik zowiezo al niet van houd maar hij ruikt ook nog eens naar een mannelijk parfum, bovendien is het een hele kleine verpakking, misschien genoeg voor iemands gezicht maar niet voor je benen...

 • Kim lambada

  Kim lambada

  25-5-2011 15:09:08 | Reply

  Ik scheer m'n benen en oksels altijd gewoon met douchegel van Weleda of van De Traay. Werkt bij mij prima!

 • Sanne

  Sanne

  7-6-2011 10:47:12 | Reply

  Ik gebruik idd ook de douchegel van Weleda om te scheren! Fijner dan scheergel en zuinig in gebruik. Wbt de deo's; ik heb veel bio alternatieven geprobeerd, maar kan idd ook niet echt een goede vinden. Ik gebruik daarom nu Sanex NaturProtect, deze is iig zonder aluminium, chlorohydrate, parabens & alcohol.

 • Lidewij

  Lidewij

  21-6-2011 20:20:19 | Reply

  Ik gebruik deodorant van Lush, zover ik weet (en lees) is de productie groen, over ingredienten weet ik niet zoveel. In ieder geval ben ik erg tevreden en ik ga er niet 'doorheen' transpireren. Hier een link: http://www.lush.nl/shop/product/product/path/154_187/id/364/huid-deodorant-aromaco

  Groetjes Lidewij

Loading