Sneeuwwitje poppetjes Albert Heijn: van welk materiaal?

Mijn man kwam vandaag thuis met boodschappen van Albert Heijn en daar zaten vijf zakjes bij. Ik ben nooit zo op de hoogte van de acties van supermarkten en ik vind die spulletjes meestal troep.

Daarnaast vind ik het eigenlijk helemaal niet prettig dat een supermarkt mij via mijn kind wil overhalen om bij die supermarkt te kopen.

In de zakjes zitten poppetjes uit het sprookje van Sneeuwwitje. Ze zijn gemaakt van een soort kunststof en eigenlijk ben ik wel heel benieuwd wat voor kunststof dit is.

Ik denk namelijk dat mijn dochtertje het hartstikke leuk vindt dus als het veilig materiaal is, dan kan ik ze aan haar geven (zonder te vertellen dat er meer van zijn en waar je die kunt krijgen hihi).

Mijn email aan Albert Heijn

Ik heb daarom vandaag, 31 oktober, gemaild naar Albert Heijn:

“Hoi,

Ik wil graag weten van welk materiaal de Sneeuwwitje poppetjes gemaakt zijn.

Met vriendelijke groeten, Manon”

Ik ben erg benieuwd naar de reactie en ik hou jullie op de hoogte!

Antwoord van Albert Heijn op maandag 2 november om 9.42 uur

Albert Heijn reageert in ieder geval snel!

“Geachte mevrouw Gagic,

Onze spaarfiguren zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal levert de beste kwaliteit voor onze klanten. Naast de hoge eisen die AH zelf stelt aan de figuurtjes, het productieproces en de arbeidsomstandigheden voldoen deze uiteraard ook aan alle geldende wet- en regelgeving.

Met vriendelijke groet,

Albert Heijn Klantenservice”

Aanvullende vragen

Ik heb naar aanleiding hiervan nog twee aanvullende vragen gesteld:

“Zijn er dan weekmakers gebruikt om het poppetje zachter te maken? En wat voor verf is er gebruikt?

Ik maak me er echt zorgen over want als je de poppetjes even in je handen hebt, dan ruiken je handen al helemaal naar plastic. Lijkt me niet zo gezond? Ik snap natuurlijk dat AH geen risico wil lopen maar toch vraag ik het me af.

Dank je wel voor je snelle reactie!”

Wordt vervolgd!

Tweede reactie Albert Heijn 4-11

Woensdag 4 november kreeg ik een mailtje dat mijn vraag is doorgestuurd:

"Het antwoord op uw vraag hebben wij op dit moment niet. Daarom hebben wij uw vraag gesteld aan de verantwoordelijke afdeling binnen onze organisatie.

Zodra wij een antwoord hebben gekregen laten wij u dit weten. Uw vraag is bij ons bekend onder reactienummer:  03021165

Met vriendelijke groet, Albert Heijn Klantenservice"

Wordt opnieuw vervolgd! (6 november in ieder geval nog geen antwoord)

10 november nog geen reactie van Albert Heijn

Vandaag heb ik een herinnering gestuurd aan Albert Heijn:

"Zie onderstaande emails. Ik zou graag reactie krijgen deze week, want als het zo moeilijk te achterhalen is, maak ik me serieus zorgen." 

Ik vraag me serieus af of ze me pas antwoord gaan geven als de actie afgelopen is.

Email gestuurd aan de pers

Vanmorgen heb ik onderstaande email gestuurd aan de pers. 270 mensen ontvangen deze email. Ben benieuwd of dit helpt.

Beste journalisten,

Albert Heijn geeft geen nadere uitleg over PVC in Sneeuwwitje poppetjes.  Zijn deze poppetjes wel veilig? Waarom lokt Albert Heijn onze kinderen met onduidelijk materiaal? Kan de media hierbij helpen?

Ik ben moeder van een dochter van vier en schrijf blogs over gifvrij opgroeien. Ik weet inmiddels dat uit onderzoek regelmatig naar voren komt dat echt niet alles veilig is wat je in Nederland kunt kopen. Afgelopen week nog bracht de Voedsel & Waren Autoriteit het nieuws naar buiten dat er in kinderspeelgoed van PVC nog steeds verboden weekmakers zitten.

Ik probeer erachter te komen wat er in de Sneeuwwitje poppetjes van Albert Heijn zit en of het veilig is. Albert Heijn reageert echter niet inhoudelijk. 

1 november kreeg ik de eerste Sneeuwwitje poppetjes van Albert Heijn. Na het openmaken hadden mijn handen meteen een chemisch geurtje en ik wil de poppetjes daarom niet aan mijn dochtertje geven.
Ik heb die dag meteen Albert Heijn gemaild om te vragen waar de poppetjes van gemaakt waren. 

2 november antwoord van AH: “Onze spaarfiguren zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal levert de beste kwaliteit voor onze klanten. Naast de hoge eisen die AH zelf stelt aan de figuurtjes, het productieproces en de arbeidsomstandigheden voldoen deze uiteraard ook aan alle geldende wet- en regelgeving.”

Ik schrok daarvan. Waarom kiest Albert Heijn ervoor om in zulke grote aantallen PVC poppetjes aan onze kinderen te geven? PVC is keihard is en er zijn weekmakers nodig om dit materiaal zachter te maken. Daarom heb ik Albert Heijn dezelfde dag teruggemaild met de vraag of er weekmakers inzitten en welke verf er gebruikt is.  

4 november reageert klantenservice van AH: “Het antwoord op uw vraag hebben wij op dit moment niet. Daarom hebben wij uw vraag gesteld aan de verantwoordelijke afdeling binnen onze organisatie. Zodra wij een antwoord hebben gekregen laten wij u dit weten. Uw vraag is bij ons bekend onder reactienummer:  03021165”.

11 november vandaag en nog steeds geen antwoord, ook niet na mijn herinneringsmail op 10 november. 

Albert Heijn liet vorig jaar 29 miljoen smurfen maken. Ik weet niet hoeveel Sneeuwwitje poppetjes er zijn ingekocht, maar het zullen er niet veel minder zijn. 

Ik ben iemand die me heel veel zorgen maakt om dit soort dingen. Ik blog hier ook over en heb ook dit onderwerp in een blog gezet. Ik hoop dat ik met behulp van journalisten verder kom want het is toch niet normaal dat Albert Heijn zoveel poppetjes verspreid in Nederland en geen antwoord kan geven op een simpele vraag?

Reactie van Albert Heijn, geen weekmakers gelukkig!

Ben net gebeld door de Telegraaf. Albert Heijn heeft hen een reactie gestuurd en die heeft ze me doorgestuurd:

"De betreffende klacht is bekend bij ons en alsvolgt beantwoord.

Hartelijk voor het uitdrukken van uw bezorgdheid in verband met de Disney
figuurtjes.
De figuurtjes zijn gemaakt van PVC ( Poly Vinyl Chloride) zonder toevoeging
van phtalaten en voldoen aan alle wettelijke bepalingen welke getest zijn
door een onafhankelijk geacrediteerd onderzoeks laboratoria.(SGS)
Hierbij werden testen uitgevoerd op alle figuurtjes met betrekking tot het
materiaal en de gebruikte verf.
Tevens zijn alle figuurtjes getest en goedbevonden volgens de speelgoednorm
EN 71
De resultaten van deze raporten hebben aangegeven dat in geen enkel geval
een detecteerbare stof kon worden geidentificeerd welke niet voldeed aan de
wetgeving.
(Reach EC552/2009 Annex XVII EC 1907/2006)
Hopende u hiermee voldoende te hebben ingelicht, danken wij u nogmaals voor
het uitdrukken van uw bezorgdheid."

Helaas heb ik van Albert Heijn zelf nog geen rechtstreeks reactie gehad, maar mijn vraag is in ieder geval beantwoord.

Reactie Albert Heijn 12-11

Bovenstaand antwoord heb ik ook rechstreeks ontvangen op donderdag. Daarnaast nog een aanvulling:

"Zoals u kunt zien zijn er zeer veel verschillende kleuren verf gebruikt, namelijk 44 kleuren. Iedere kleur is uitvoerig getest op zware metalen en het eventueel loslaten van die metalen. Dit wordt overigens ook vereist in de Europese standaarden voor de veiligheid van speelgoed. Alle kleuren op de poppetjes voldoen volledig aan de eisen in deze Europese regelgeving er is dus geen enkele reden te twijfelen aan de veilighied van de verf. De gebruikte verf op de disneyfiguurtjes is absoluut onschadelijk."

Ik vind de poppetjes nog steeds stinken en geef ze toch maar niet aan mijn dochtertje (ze vraagt er ook niet om dus dat is makkelijk). De vraag zou kunnen zijn wat er dan wel inzit en of we de testrapporten in mogen zien Ik heb besloten hier niet verder achteraan te gaan.

Berichtje Telegraaf

Op de website van de Telegraaf is er nog een berichtje geplaatst. De laatste quote is niet letterlijk van mij, maar ik ben wel enigzins opgelucht.

Onrust rond AH Sneeuwwitje-poppetjes

 

Reacties (15) -

 • Melvin

  Melvin

  31-10-2009 23:13:44 | Reply

  Hi,

  Ze zijn gemaakt van PVC en goed getest. Het zijn kindvriendelijke figuurtjes.

  Groet,
  Melvin

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  1-11-2009 00:26:43 | Reply

  Melvin, Ik waardeer het dat je zo snel reageert!Ik zie net op je twitter profiel dat je "Online Coordinator @ Walt Disney Studios Home Entertainment " bent. Dus je weet het zeker.
  Ben heel benieuwd nr die testen, zijn die ergens in te zien? Ik begrijp natuurlijk wel dat Walt Disney en Albert Heijn het er zeker niet voor over hebben om gevaarlijke producten op de markt te brengen maar toch snap ik niet dat er gekozen wordt voor pvc. Je kunt zoveel als grote onderneming, waarom dan niet een andere, milieuvriendelijkere en gezondere keuze? En zitten er weekmakers in?

 • Melvin

  Melvin

  1-11-2009 00:44:53 | Reply

  Hi Manon,

  Ik ga proberen volgende week de rest van je vragen te beantwoorden.

  Ik houd je op de hoogte.

  Gr, Melvin

 • Hiskia

  Hiskia

  2-11-2009 10:28:54 | Reply

  go manon :) (en wat geweldig dat je al zo snel antwoord krijgt!)

 • M. van Uffelen

  M. van Uffelen

  10-11-2009 09:38:17 | Reply

  Hallo Manon,

  Ik twitterde al dat ik me aansluit bij je vragen! Wel vroeg ik me nog af hoe die figuurtjes zijn beschilderd, waar en door wie? Hopelijk niet door kinderhanden...

  Die vraag heb ik aan AH gesteld. Ik hou je op de hoogte.

  Margreet
  @vizioen

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  10-11-2009 10:16:32 | Reply

  Ben heel benieuwd!! Wil je je antwoord dan ook hier posten? Ik ga ze even een reminder sturen.

 • Mirjam

  Mirjam

  11-11-2009 21:35:58 | Reply

  Hoi Manon,
  Wat fijn dat AH geen weekmakers in de Sneeuwwitje poppetjes heeft gestopt, maar wat belachelijk dat ze jou persoonlijk nog geen antwoord hebben gegeven en de Telegraaf wel. Is de klant of de pers nu koning?
  Groetjes,
  Mirjam

 • hans

  hans

  12-11-2009 14:08:33 | Reply

  Ik ben nieuwsgierig wat ze er dan wel in hebben gestopt als weekmaker. Het feit dat je vingers er sterk naar ruiken wil zeggen dat de toevoeging uit het materiaal migreert. Jammer genoeg worden bekende stoffen met een gering risico vaak vervangen door een onbekendere stof met onbekendere risico's. Dus mijn vraag aan AH zou zijn wat zit er wel in?

 • Stefan Offringa

  Stefan Offringa

  16-11-2009 07:42:25 | Reply

  Ha Manon! Leuk om dit bericht ook in de krant te volgen. Had al zo'n voorgevoel dat er een dergelijk staartje aan zat te komen. AH kennelijk niet...

 • Sander

  Sander

  17-11-2009 20:11:08 | Reply

  JEZUSSS,, wat zijn er toch moeilijke mensen op de wereld die de boel altijd weer lekker kunnen overdrijven.. zeker te veel vrije tijd over..heb hier zelf ook n stuk of 30 figuurtjes staan, maar nog nooit niks geroken dus dat is gewoon totale onzin.....

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-11-2009 15:44:27 | Reply

   Hoi Sander, ik heb maar heel even met de poppetjes in mijn handen gezeten en toen roken mijn handen overduidelijk naar kunststof. Verder verschillen we duidelijk van mening over waarover we ons druk maken.

   Groetjes, Manon

 • Jannie

  Jannie

  20-11-2009 19:41:03 | Reply

  Voor mij is het abracadabra, dat antwoord. Maar uit jouw bericht merk ik op dat het volgens de huidige inzichten geen kwaad kan. Wel typisch dat ze wel reageren naar de Telegraaf en niet naar jou. Heeft de media inlichten iig wel nut gehad.

 • Mephisto

  Mephisto

  30-12-2009 02:24:53 | Reply

  Ik zal wel als hardcore bestempeld worden, maar is plastiek niet een soort van filterprodukt van olie?
  Anders gesteld: waar zijn die houten poppetjes gebleven?
  of waren die nog schadelijker voor mens & milieu?

  En inderdaad, waarom geven zoveel bedrijven zoveel troep weg met de kerstdagen?
  Dat is zóveel geld- en milieuverspilling! PVC voor poppetjes die 2 dagen leuk zijn en dan in de vuilnisbak verdwijnen. Vervolgens wordt die rotzooi verstookt in de lokale energiecentrale van de gemeente!

  ps. doet mij denken aan KlimaForum09, Kopenhagen. Dat was gericht "ope een beter, leefbaarder milieu". Als vrijwilligers moesten we op vrijdag alle flyers en folders verwijderen. 3 kliko's vol oud papier, stápels en stápels met ongelezen, versgedrukt papier. Zelfs twee-en een halve pallet vol glossy magazines. De USA-dames in kwestie hielden het uitdelen voor gezien en lieten de pallets achter als oud papier. Zóveel afval!

  Maar ja, daarom zeg ik ook: ik zal wel als hardcore bestempeld worden...
  Afval = voedsel (docu Tegenlicht) http://player.omroep.nl/?aflID=3352715

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   30-12-2009 06:37:41 | Reply

   Wat mij betreft niet hard core, ben het helemaal met je eens!

 • Linda Rikkers

  Linda Rikkers

  7-2-2010 20:16:23 | Reply

  De actie is al even over, en nu delen ze voetbalplaatjes uit. In plastic verpakking. Ik ben er hoe dan ook niet blij mee, al zijn ze veilig verklaard. Het is allemaal eventjes leuk, en dan ligt het in de hoek. Of op de afvalberg. En dat allemaal bedoeld om ons meer te laten kopen, met nog meer afval tot gevolg. We vergeten het, maar de gratis poppetjes betalen we uiteindelijk gewoon zelf. En het verwerken van het afval ook. Met geld, maar ook met ons leefmilieu.

Loading