“Parabenen, wat zijn dit nu eigenlijk en waarom wil jij ze niet gebruiken?” vroeg een vriendin pas geleden aan mij. De mensen om ons heen weten dat wij alleen natuurcosmetica gebruiken en vaak geef ik dan aan dat daar onder andere geen parabenen inzitten.
Ik was eigenlijk wel blij dat ze het vroeg omdat ik me voor haar weer even in parabenen heb verdiept. Op een gegeven moment hebben wij besloten dat we geen cosmetica met parabenen wilden gebruiken en het precieze waarom zakt dan soms een beetje weg.
Parabenen: waar worden ze voor gebruikt?
Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Parabenen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen zodat er geen schimmels ontstaan in de spulletjes die je gebruikt voor jezelf en voor je kind. Van schimmels kun je goed ziek worden en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Parabenen gevaarlijk?
Of parabenen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jou en je kinderen? De meningen daarover verschillen.
Voorstanders van parabenen
Er zijn wetenschappers die aangeven dat er maar heel weinig parabenen zitten in verzorgingsproducten en tegelijkertijd dat er veel gesmeerd wordt door een grote groep mensen waardoor er altijd wel iemand te vinden is die er last van heeft. De ‘voorstanders’ van parabenen geven ook aan dat er geen ander middel is dat zo goed werkt als conserveringsmiddel als parabenen en dat er dus eigenlijk geen goede vervanging is.
Tegenstanders van parabenen
Er zijn ook voldoende wetenschappers te vinden die aangeven dat er wel degelijk risico’s kleven aan parabenen. Ten eerste kunnen parabenen eczeem en uitslag veroorzaken. Ten tweede en veel belangrijker is dat er zeer sterke vermoedens zijn dat parabenen hormoonverstorend werken. Parabenen worden daarom ook wel ‘gender benders’genoemd.
Gender benders: hormoonverstorende parabenen
Het is inmiddels via verschillende onderzoeken bewezen dat parabenen het lichaam binnen kunnen komen. Parabenen worden onder andere aangetroffen in lichaamsweefsel, tumoren, urine en bloed, zelfs al zeer kort na het aanbrengen van creme met parabenen.
Parabenen bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na. Er zijn vele onderzoeken die verwijzen naar de negatieve effecten die parabenen hebben op de ontwikkeling van vooral de mannelijke foetus en de vruchtbaarheid.
Parabenen en kanker
Er worden linkjes gelegd tussen parabenen en kanker. Dit komt grotendeels door een onderzoek uit 2004 van Dr Darbre (een dame) die in een kleinschalig onderzoek ontdekte dat borstkankertumoren parabenen bevatten. Zij vermeldt daar zelf netjes bij dat het enige wat er geconstateerd is, is dat er parabenen worden aangetroffen in het lichaam en ze zegt daarmee niet meteen dat de parabenen de veroorzakers zijn. Ik vond op een ander blog een recent stukje van haar waarbij ze verwijst naar andere onderzoeken. Die onderzoeken heb ik opgevraagd, zodra ik ze krijg zal ik het hieronder vermelden. Er is inmiddels een recenter onderzoek van Dr. Darbre beschikbaar.
Alternatieven
Wat mij betreft zijn er voldoende aanwijzingen dat parabenen niet gezond zijn en daarom kies ik ervoor om parabenen te vermijden.
Dit is helemaal niet zo moeilijk want er zijn merken zoals Weleda, Dr Hauscka en Lavera die er prima in slagen om lang houdbare shampoo, zeep, crème, gel enzovoort te maken zonder parabenen erin. Natuurcosmetica bevat geen parabenen ( en ook geen synthetische parfumstoffen, sodium lauryl sulfaat, paraffine, vaseline, siliconen en triclosan)
Voor mijn dochtertje heb ik vanaf de geboorte Weleda gebruikt en dat gebruik ik nog steeds voor haar. Weleda heeft eigenlijk alle producten die je nodig hebt voor een kindje zoals billenbalsem voor rode billetjes, bodycreme voor dagelijks insmeren, cremebad voor in het badje, haar en bodyshampoo om mee te wassen, iedere dag olie voor na het badje, weer en windbalsem voor buiten en kindertandpasta.
Lavera heeft bijvoorbeeld prima biologische haargel en als enige natuurcosmeticamerk goedgekeurde zonnebrandcrème en ook Lavera heeft kindertandpasta.