Parabenen in baby shampoo, zeep en crème

Weleda Calendula Haar bodyshampoo zonder parabenen“Parabenen, wat zijn dit nu eigenlijk en waarom wil jij ze niet gebruiken?” vroeg een vriendin pas geleden aan mij. De mensen om ons heen weten dat wij alleen natuurcosmetica gebruiken en vaak geef ik dan aan dat daar onder andere geen parabenen inzitten.

Ik was eigenlijk wel blij dat ze het vroeg omdat ik me voor haar weer even in parabenen heb verdiept. Op een gegeven moment hebben wij besloten dat we geen cosmetica met parabenen wilden gebruiken en het precieze waarom zakt dan soms een beetje weg.

Parabenen: waar worden ze voor gebruikt?

Natuurlijke haargel zonder parabenenParabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Parabenen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen zodat er geen schimmels ontstaan in de spulletjes die  je gebruikt voor jezelf en voor je kind. Van schimmels kun je goed ziek worden en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Parabenen gevaarlijk?

Of parabenen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jou en je kinderen? De meningen daarover verschillen.

Voorstanders van parabenen

Er zijn wetenschappers die aangeven dat er maar heel weinig parabenen zitten in verzorgingsproducten en tegelijkertijd dat er veel gesmeerd wordt door een grote groep mensen waardoor er altijd wel iemand te vinden is die er last van heeft. De ‘voorstanders’ van parabenen geven ook aan dat er geen ander middel is dat zo goed werkt als conserveringsmiddel als parabenen en dat er dus eigenlijk geen goede vervanging is. Billenbalsem Weleda zonder parabenen

Tegenstanders van parabenen

Er zijn ook voldoende wetenschappers te vinden die aangeven dat er wel degelijk risico’s kleven aan parabenen. Ten eerste kunnen parabenen eczeem en uitslag veroorzaken. Ten tweede en veel belangrijker is dat er zeer sterke vermoedens zijn dat parabenen hormoonverstorend werken. Parabenen worden daarom ook wel ‘gender benders’genoemd.

Gender benders: hormoonverstorende parabenen

Kindertandpasta Lavera zonder parabenenHet is inmiddels via verschillende onderzoeken bewezen dat parabenen het lichaam binnen kunnen komen. Parabenen worden onder andere aangetroffen in lichaamsweefsel, tumoren, urine en bloed, zelfs al zeer kort na het aanbrengen van creme met parabenen.

Parabenen bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na. Er zijn vele onderzoeken die verwijzen naar de negatieve effecten die parabenen hebben op de ontwikkeling van vooral de mannelijke foetus en de vruchtbaarheid.

Parabenen en kanker

Weleda Iedere Dag Olie zonder parabenenEr worden linkjes gelegd tussen parabenen en kanker. Dit komt grotendeels door een onderzoek uit 2004 van Dr Darbre (een dame) die in een kleinschalig onderzoek ontdekte dat borstkankertumoren parabenen bevatten. Zij vermeldt daar zelf netjes bij dat het enige wat er geconstateerd is, is dat er parabenen worden aangetroffen in het lichaam en ze zegt daarmee niet meteen dat de parabenen de veroorzakers zijn. Ik vond op een ander blog een recent stukje van haar waarbij ze verwijst naar andere onderzoeken. Die onderzoeken heb ik opgevraagd, zodra ik ze krijg zal ik het hieronder vermelden. Er is inmiddels een recenter onderzoek van Dr. Darbre beschikbaar.

Alternatieven

Weleda Calendula Bodycreme zonder parabenenWat mij betreft zijn er voldoende aanwijzingen dat parabenen niet gezond zijn en daarom kies ik ervoor om parabenen te vermijden.

Dit is helemaal niet zo moeilijk want er zijn merken zoals Weleda, Dr Hauscka en Lavera  die er prima in slagen om lang houdbare shampoo, zeep, crème, gel enzovoort te maken zonder parabenen erin. Natuurcosmetica bevat geen parabenen ( en ook geen synthetische parfumstoffen, sodium lauryl sulfaat, paraffine, vaseline, siliconen en triclosan)

Zonnebrand Lavera zonder parabenenVoor mijn dochtertje heb ik vanaf de geboorte Weleda gebruikt en dat gebruik ik nog steeds voor haar. Weleda heeft eigenlijk alle producten die je nodig hebt voor een kindje zoals billenbalsem voor rode billetjes, bodycreme voor dagelijks insmeren, cremebad voor in het badje, haar en bodyshampoo om mee te wassen, iedere dag olie voor na het badje, weer en windbalsem voor buiten en kindertandpasta.

Lavera heeft bijvoorbeeld prima biologische haargel en als enige natuurcosmeticamerk goedgekeurde zonnebrandcrème en ook Lavera heeft kindertandpasta.

 Weleda Calendula Cremebad   Weleda KinderTandpasta  Weleda Weer en Wind Balsem    

Reacties (40) -

 • Juut

  Juut

  25-9-2009 11:08:27 | Reply

  Wij gebruiken ook vooral Weleda, al is het flink wat duurder. Wel jammer dat onze dochter er juist eczeem van kreeg toen ze nog heel klein was. Tegenwoordig gelukkig niet meer. Hoe zit  het eigenlijk met Kneipp & parabenen?

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  25-9-2009 11:20:32 | Reply

  Weleda is inderdaad wel duurder dan bijvoorbeeld Zwitsal. Tegelijkertijd doe je bijvoorbeeld met de billenzalf en bodycreme een half jaar ongeveer dus dan kost het je bijvoorbeeld 1,50 meer per half jaar. Met die overweging in het achterhoofd, vind ik het dan wel weer meevallen.

  Wat betreft Kneipp, zoals ik op hun site kan zien http://www.kneipp.nl/nl/planten_ingredienten/ingredienten.html lijkt het erop dat ze geen parabenen gebruiken. Ook als je zoekt op parabenen vind je alleen maar producten zonder parabenen. Ook bij de veelgestelde vragen geven ze aan dat ze geen conserveringsmiddelen gebruiken.

  De producten van Kneipp zijn volgens hun eigen site niet geschikt voor kinderen onder de vier jaar http://www.kneipp.nl/nl/veelgestelde_vragen.html

  Het meest onduidelijke ingredient dat er in Kneipp zit is parfum. Dat kan van alles zijn.

  En naar mijn mening jammer dat ze niet gewoon kiezen voor biologische planten en kruiden, dan wist je zeker dat er geen resten van pesticiden enzo inzitten.

 • Zoje

  Zoje

  25-9-2009 14:34:17 | Reply

  Ik gebruik ook producten zonder parabenen voor mezelf en ook voor mijn kind. Maar mijn voornemen om eens precies te gaan uitzoeken wat er precies schadelijk aan zou zijn en wie dat beweert, heb ik nog nooit uitgevoerd. Veel dank dus om dit hier even op een rijtje te zetten !

 • Linda Rikkers

  Linda Rikkers

  26-9-2009 16:14:51 | Reply

  ik vermijd ook parabenen, al een paar jaar. Naast de mogelijke effecten op mijn kinderen vind ik het gebruik van dergelijke middelen ook risicovol omdat er ook een groot deel in het milieu terecht komt. Via afvalwater bijvoorbeeld. Lijkt me gevaarlijk als het gaat om een schimmelwerende en hormoonverstorende stof.

 • Murja

  Murja

  26-9-2009 17:25:30 | Reply

  Hai Manon,
  Het gebruik van de term 'natuurcosmetica' is een beetje gevaarlijk. Deze naam is namelijk niet beschermd en fabrikanten maken hier handig gebruik van. Maar al te vaak is een als natuurlijk aangeprezen product helemaal niet zo natuurlijk, laat staan biologisch (dus zonder pesticiden etc.).
  Om verwarring te vermijden is het beter te spreken van gecertificeerd biologische cosmetica. Cosmetica met een BDIH, ECOCERT of Soil Association keurmerk bijvoorbeeld. Al deze keurmerken maken het ons wel lastig, bij BDIH bijvoorbeeld is het gebruik van bepaalde synthetische conserveermiddelen  toegestaan, en ook een stof als SLES is niet uitgesloten (dit zit bijvoorbeeld in de Kastanjeshampoo van Weleda). Maar je bent er als klant wel zeker van dat het productieproces gecontroleerd wordt en de dat de grondstoffen voor zover mogelijk biologisch zijn. Wil je absolute zekerheid, dan zit er niets anders op dan de ingrediëntenlijst door te spitten. Lastig in het begin, maar het went. En lees je hoofdzakelijk onuitspreekbare namen, dan kun je er van uitgaan dat het betreffende product niet goed is voor je gezondheid.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  26-9-2009 20:07:57 | Reply

  Linda, toevallig lijken paraben nu juist een stofje te zijn wat zich niet ophoopt in het milieu maar dat neemt niet weg dat ik zelf ook altijd heel bewust ben van wat ik door het afvoerputje spoel. Je kunt dat over paraben hier lezen: http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/704450/PARABEN/ en dan onderop het kopje : Persistence & Bioaccumulation

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  26-9-2009 20:12:34 | Reply

  Murja, thanks voor de correctie, ben het met je eens, over de woordkeuze.

  Wat betreft Weleda en de SLES kastanjeshampoo: die is dus niet BDIH gecertificeerd. Ik heb dit toevallig pas nagevraagd bij Weleda en kreeg daar een zeer uitgebreid antwoord. Een stukje daaruit:
  "Hartelijk dank voor uw reactie. Er zit inderdaad Sodium Laureth Sulfaat in onze shampoo. Het gebruik van synthetische stoffen in Weleda producten sluit niet aan bij de filosofie van ons bedrijf en daarom vermijden we bewust in al onze verzorgingsproducten het gebruik van synthetische conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen. De twee shampoos zijn de enige lichaamsverzorgingsproducten waar wèl synthetische stoffen in verwerkt zijn.

  Onze shampoos zijn door een combinatie van drie tot vier wasactieve stoffen met betrekking tot waskracht en schuimvermogen geoptimaliseerd. De gebruikte grondstoffen zijn internationaal toegelaten en dermatologisch en toxicologisch getest. Bovendien tonen vele jaren van ervaring aan dat gezondheidsrisico’s verregaand kunnen worden uitgesloten. De door ons gebruikte stoffen zijn naar de huidige stand van de techniek. Zo liggen de concentraties van ongewenste synthesenevenproducten duidelijk lager dan wasactieve substanties van een oudere generatie.

  Helaas bestaat er tot op heden geen natuurlijke wasactieve stof die voldoende tegemoet komt aan de eisen van de consument. Onderzoek in ons laboratorium heeft uitgewezen dat synthetische detergenten ingezet moeten worden om een product te krijgen dat goed reinigt, voldoende schuimt en in gebruik eenvoudig is. Een alternatief voor deze detergenten zou het gebruik van smeerzeep zijn. Hierbij moeten de haren echter uitgespoeld worden met onthard water. Dit is niet haalbaar bij de huidige leefomstandigheden en de eisen die de consument aan lichaamsverzorging stelt.

  De natuurlijke suikertensiden en wasactieve aminozuren, die de basis vormen voor onze douchecrèmes en Weleda Baby Calendula Haar- en Bodyshampoo zijn weliswaar heel geschikt voor respectievelijk de reiniging van lichaam en kinderharen, maar bieden onvoldoende intensiteit voor een shampoo voor volwassenen. Als er geen gebruik wordt gemaakt van gel, haarspray o.i.d. kan het echter wel een goed alternatief zijn, eventueel afgewisseld met Kastanje of Rozemarijnshampoo.

  Zie ook www.weleda.nl - informatie - over Weleda - kwaliteitsprincipes.
  Rozemarijn Shampoo en Kastanje Shampoo zijn niet BDIH gecertificeerd vanwege de wasactieve stoffen."

  Daarna heb ik nog de vraag gesteld of een shampoo dus nooit BDIH gecertificeerd kan zijn als er SLES inzit. Het antwoord was dat dat inderdaad niet mogelijk is. Voor shampoo is bij BDIH verboden:

  Broomverbindingen, o.a.
  - 5-Bromo-5-nitro-1, 3-dioxane.

  Sodium Lauryl Sulfate varianten:
  - Sodium Laureth Sulfate
  - Magnesium Lauryl Sulfate
  - Sodium Lauryl Sulfate
  - Ammonium Laureth Sulfate
  - Sodium Oleth Sulfate
  - TEA Laureth Sulfate

  • Lena

   Lena

   27-3-2012 17:03:18 | Reply

   Beste Lezer(s),

   Met interesse heb ik e.e.e. gelezen.

   Ik kan bevestigen dat het inderdaad bijna niet mogelijk is om je haar goed te reinigen met een shampoo zonder SLES als je (dagelijks) gebruik maakt van wat (Lavera en/of Sante) haarschuim, haarspray e.d. (ik heb helaas erg dun en slap haar)

   Voor ons zoontje van 2,5 jaar gebruik ik overigens ook dagelijks (Lavera) haargel en dat was ik wel met Weleda Baby Calendula Haar- en Bodyshampoo waarbij het goed gereinigd wordt en dat vind ik wel vreemd....

   • Maria

    Maria

    1-9-2012 18:01:38 | Reply

    Als je stylings- of verzorgingsprodukten met siliconen (dimethicone e.d.) gebruikt heb je een shampoo met SLES nodig om dat er uit te wassen. Verder zou je moeten kunnen volstaan met een natuurlijke shampoo.

    Ik gebruik shampoo van Aubrey Organics, daar zit alleen Coco Glucoside in. Soms probeer ik eens een ander merk en ook die werken goed. Overal zitten milde detergenten in zoals Lauryl en Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Lauroyl Sarcosinate/Glutamate enz. Als je overstapt van chemische naar natuurlijke haarverzorging moet je dat echt een paar weken de tijd geven. Beetje bij beetje verdwijnt de chemische zooi uit je haar en gaat het steeds meer aanvoelen als touw. Conditioner werkt in het begin ook nog niet goed door die chemische zooi. Pas als je haar helemaal 'schoon' is begint de werking van de natuurlijke produkten pas. Op dat moment is bijna iedereen al afgehaakt.

    • Manon Gagic

     Manon Gagic

     1-9-2012 20:59:07 | Reply

     Wat een super nuttige tips! Misschien wil je je post ook even helemaal onderaan zetten want dan lezen mensen het eerder dan zo tussen alle antwoorden. Groetjes, Manon

     • Maria J.

      Maria J.

      13-3-2017 20:37:45 | Reply

      Ik gebruik al sinds enkele maanden (en raadt aan) de DERCOS shampoo van Vichy.
      Verkrijbaar bij de drogist.
      GEEN Parabenen, GEEN sulfaten en geen kleurmiddelen,

      Ik ben zo tevreden dat ik niet langer naar een andere sulfaat vrije shampoo zoek.

      Niet goedkoop maar wel GOED!

 • Linda Rikkers

  Linda Rikkers

  26-9-2009 21:40:49 | Reply

  helaas kan ik niet doorklikken... maar mooi dat het ieg niet ophoopt. Heeft het dan helemaal geen effect op het dierenleven? Lijkt me dat hormoonverstorende stoffen ook op dieren 'genderbender'-end kunnen werken....

 • Murja

  Murja

  27-9-2009 01:10:43 | Reply

  Dank je voor de uitleg over de Kastanjeshampoo. Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat álle Weledaproducten een BDIH keur hebben. Misschien zouden ze eens moeten overwegen duidelijk bij deze producten op hun site te vermelden dat dit niet het geval is... De bewering van Weleda dat SLES veilig is, staat mijns inziens toch wel wat tegenover de informatie die je op cosmeticsdatabase hierover kunt vinden. Daar wordt deze stof benoemd als mogelijk carcinogeen, ze kan vervuild zijn met  Ethylene oxide en 1,4 Dioxane en ze kan irritatie aan de huid, ogen en longen veroorzaken. Niet iets wat je in een shampoo stopt lijkt me! Gelukkig zijn anderen er wel in geslaagd geweldige gecertificeerd biologische shampoos te maken. Ze schuimen niet, nee en ze ruiken ook niet zoals wij dat 'gewend' zijn, maar is het niet gewoon aan de consument om deze 'eisen' dan maar eens wat bij te stellen? Het gaat hier toch om onze gezondheid en om het milieu. Als een product gewoon effectief is (want ja je krijgt er schoon haar en een gezonde hoofdhuid van), wat zal je dan zeuren over schuim? Verder heb ik overigens niets tegen Weleda; ze maken heerlijke, goede, eerlijke producten. Niks mis mee. Maar die shampoo is een smet op hun assortiment; die moeten ze dan maar gewoon niet willen maken....

 • Murja

  Murja

  27-9-2009 01:17:03 | Reply

  We dwalen wel af he; deze blog ging over parabenen!
  Prima stuk trouwens weer, dat moet toch nog even gezegd!

 • kemdirect

  kemdirect

  30-9-2009 00:35:07 | Reply

  Parabenen zijn lang in gebruik en goed bestudeerd en worden algemeen als zeer veilig beschouwd.
  Lees er eens over op wikipedia of op de site van de FDA. Als je spookverhalen verzamelt ga je ook vaak in spoken geloven.
  Zouden jullie je dochter een tandpasta geven met een ingredient waarvan eustrogene activiteit wordt geclaimd? Denk het niet. In de bovengenoemde kindertandpasta zit venkelolie als conserveermiddel.
  http://www.gezondidee.nl/etherique/etherischeoliepages/infovenkel.htm

  Heel veel natuurlijke etherische olieën zijn milieugevaarlijk en vaak ook mog schadelijk voor de gezondheid.
  http://www.osme.nl/epages/61983268.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/61983268/Categories/Etiketering

  Conserveermiddel klinkt onveilig en etherische olie als zeer veilig. Het omgekeerde is waar.

 • Goran

  Goran

  30-9-2009 09:04:53 | Reply

  Manon linkt hier toch niet naar spook en conspiracy sites maar naar wetenschappelijke artikelen. Ik heb Wikipedia gelezen en zie dit:

  Even though it is impossible to link parabens directly with tumors based on the current studies, it is also impossible to say parabens are safe as well since their long-term health effects of exposure are essentially unknown.[17] "From this research it is not possible to say whether parabens actually caused these tumors, but they may certainly be associated with the overall rise in breast cancer cases. Given that breast cancer is a large killer of women and a very high percentage of young women use underarm deodorants, I think we should be carrying out properly funded, further investigations into parabens and where they are found in the body," says Dr.Philip Harvey, an editor of the Journal of Applied Toxicology, which published the research.[6] Molecular biologist Philippa Darbre at the University of Reading says that the ester-bearing form of parabens found in the tumors indicates it came from something applied to the skin, such as an underarm deodorant, cream or body spray.  

  En linkt naar de wetenschappers die Manon noemt. En als ik al die samenvattingen van de wetenschappelijke artikelen lees, komt daar elke keer uit, we zien negatieve aspecten, maar kunnen dat nog niet wetenschappenlijk direct linken aan parabenen omdat er gewoon meer onderzoek nodig is. Dus parabenen zijn dus niet goed genoeg bestudeerd en de Nederlandse Wikipedia is positiever dan de engelse. Ik zie wikipedia ook niet als een bron, maar als een mooie plek om potentieel mooie bronnen te vinden.

  Vervelend is ook dat ik voor parabenen heel veel moeite moet doen om die buiten de deur te houden, elke winkel zit er vol mee.

 • Goran

  Goran

  30-9-2009 09:38:36 | Reply

  Ben wel benieuwd naar het venkel verhaal, kan zo even niks vinden. Heb je wat links voor me? We moeten alleen denk ik niet een flesje 100% geconcentreerde etherische olie, vergelijken met die kwart druppel die in in een verzorgingsproduct zit.

  Ter vergelijking: Van 100gram zout ga je dood, flinke schep zout in je aquarium en je zoutwatervissen zijn dood, conclusie zout is een dodelijk, milieugevaarlijk gif. Gelukkig klaagt niemand erover dat je kilos zout bij de supermarkt kan kopen.

 • Murja

  Murja

  30-9-2009 14:11:38 | Reply

  @kemdirect: Jij doet Manons blog af als spookverhaal, maar zelf geloof je helaas in sprookjes! De bronnen waarnaar je verwijst ter ondersteuning van je claim dat parabenen veilig zijn, zijn niet bepaald de meest geloofwaardige. Wikipediabijdragen zijn lang niet altijd objectief en kunnen sterk gekleurd zijn door de insteek van de auteur. Jan en alleman kan hier artikelen toevoegen en bewerken. Verder heeft de FDA zelf allang toegegeven dat ze de veiligheid van cosmetica niet kunnen garanderen, simpelweg omdat de FD&C Act hen deze macht niet geeft.
  Van hun eigen website:
  "Does FDA regulate the use of preservatives in cosmetics?
  The Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FD&C Act) does not authorize FDA to approve cosmetic ingredients, with the exception of color additives that are not coal-tar hair dyes. In general, cosmetic manufacturers may use any ingredient they choose, except for a few ingredients that are prohibited by regulation."

  Meer informatie over de rol van de FDA en de veiligheid van cosmetica vind je hier: http://www.cosmeticsdatabase.com/research/fdafails.php

  Wanneer je verder leest op bovengenoemde site kom je ook de volgende feiten tegen: een enquête onder 2300 personen door de Environmental Working Group heeft in 2004  uitgewezen dat een gemiddelde volwassene per dag 9 verschillende verzorgingsproducten gebruikt en zich daarmee blootstelt aan 126 unieke chemicaliën. Meer dan 25% van de vrouwen gebruikt dagelijks zelfs 15 producten of meer. Meer dan één derde van de producten voor persoonlijke verzorging bevat minstens één ingrediënt dat gelieerd wordt aan kanker. 89% van de 10.500 ingrediënten gebruikt in cosmetica is nooit op veiligheid getest door de FDA of ander vergelijkbaar instituut.

  Verwijzen naar de FDA is dus niet echt een geruststelling! Bovendien is de EWG (Environmental Working Group) niet zomaar een instantie die wat spookverhalen rondbazuint. Je kunt je koesteren in schijnveiligheid en geloven dat de overheid ons wel beschermt tegen onveilige stoffen. Vraag het de slachtoffers van de tabaksindustrie of de mensen die asbetose opliepen... Momenteel speelt de kwestie over nanodeeltjes. Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kun je er het volgende over  lezen:

  "Zijn er zorgen om de veiligheid?"(...)
  "De cosmetica-industrie neemt haar beslissingen over het wel of niet gebruiken van ingrediënten in cosmetica op grond van resultaten van gericht wetenschappelijk veiligheidsonderzoek. Dit is ook van toepassing op het gebruik van nanotechnologie. Alle producten die de industrie op de markt brengt, moeten veilig zijn voor mens en milieu." (...) "Cosmetica moeten voldoen aan de veiligheidseisen volgens de Europese Cosmetica Richtlijn (76/768/EEC). De Voedsel en Waren Autoriteit ziet toe dat de regels in de praktijk worden nageleefd."  

  En ook:

  "Moet nano op het etiket?
  Of een product nanodeeltjes bevat staat niet apart vermeld op het etiket.
  Nanodeeltjes worden net als andere ingrediënten in cosmetica uitvoerig getest om risico’s voor de consument te voorkomen."

  Conclusie: nanodeeltjes zijn veilig? Op de site van de VWA vind je echter dit bericht:
  "01 februari 2008 - advies
  De ontwikkeling van de nanotechnologie heeft tot gevolg dat inmiddels consumentenproducten in de handel worden gebracht die nanodeeltjes bevatten. Gezien aanwijzingen voor bijzondere toxiciteit van bepaalde nanodeeltjes vindt het Bureau Risicobeoordeling van de VWA het belangrijk na te gaan in welke producten nanodeeltjes voorkomen en in hoeverre ze risico’s opleveren"

  Onlangs heeft de tweede kamer een motie aangenomen voor een meldingsplicht van nanodeeltjes op het etiket. Dat is niet omdat ze zo veilig zijn. Toch zijn deze stoffen jarenlang toegestaan en zijn wij daar als consument onwetend over gehouden. Conclusie: het is tijd om wakker te worden!
  Dus informeer je goed en neem dan zelf de beslissing of je een bepaalde stof al dan niet wilt gebruiken. Dat is precies waar Manon zich mee bezig houdt. En gelukkig wil zij de resultaten van haar grondige onderzoek hier met ons delen!

 • kemdirect

  kemdirect

  1-10-2009 14:23:40 | Reply

  OK. Wikipedia is wellicht niet echt 100% betrouwbaar al zijn daar de meningen over verdeeld.
  Wat dachten jullie van KWF kankerbestrijding?
  http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=16714
  Hier heb je nog meer zeer betrouwbare links.

  Helemaal eens dat er meer onderzoek moet komen waar er twijfels zijn. Tot dan kan je overgaan op alternatieven waar nog minder over bekend is, zeker over de lange termijn effecten, of je vult de blind spots met onderzoek. Ik zou voor het laatste kiezen.

  Omdat parabenen in een kwaad daglicht staan moet de industrie alternatieven gebruiken. Dit is momenteel op grote schaal gaande. Laten we het maar bij mijn voorbeeld van Venkelolie houden.  Dit heb ik vrij willekeurig gekozen naar aanleiding van de ingrediënten in de kindertandpasta. Ik ga er voor het gemak van uit dat dit, zoals vrijwel alle etherische olie,  als schadelijk en milieugevaarlijk is gelabeld.  Volgens de geldende wetgeving moet een product met 0,25% hiervan ook als milieugevaarlijk gelabeld worden.  Dan over de schadelijkheid. Die is inderdaad erg afhankelijk van de concentratie en de hoeveelheid die je binnen krijgt. Maar waarom zou je een kind uberhaupt een kleine hoeveelheid van een schadelijke stof laten binnen krijgen? Conserveermiddelen moeten aan steeds strengere eisen voldoen maar dat geld niet voor etherische olie omdat dat geen officieel conserveermiddel is.

  Voor alle duidelijkheid. Ik zou mijn kind gewoon laten poetsen met de tandpasta met venkelolie. Ik ga er van uit dat een producent geen onnodige risico’s zal nemen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik een voorkeur heb voor producten van de grote producenten die een zeer uitgebreide R&D afdeling hebben en zich geen enkele fout kunnen permitteren.

 • sophie

  sophie

  5-10-2009 09:34:36 | Reply

  Hallo Manon,

  Opnieuw een heel goed stukje ! Van harte proficiat ermee.
  Ik heb twee vraagjes :
  1. welke merken shampoo (voor volwassenen) bevatten geen sodium laureth sulfate e.d. ?
  2. wat zegt jouw het merk Ecover ? Zijn zij werkelijk zo 'biologisch' als zij zich voordoen ? Want met al die keurmerken zie ik door het bos de bomen niet meer ...

  Heel erg bedankt,
  Sophie

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  5-10-2009 09:46:14 | Reply

  Hoi Sophie, naar mijn mening is Ecover een hele goede keus als het gaat om wasmiddelen. Hun hele filosofie is groen en zij voeren dit ook door in hun eigen bedrijfsvoering. Over shampoo zonder SLS: ga een kijkje nemen in een natuurwinkel en kies voor een shampoo met BDIH keurmerk. Dan zit je zeker goed. Een voorbeeld is Urtekram. Groetjes, Manon

 • sophie

  sophie

  25-10-2009 18:16:37 | Reply

  Ok, Manon,
  En Biover ?

  Groetjes, Sophie

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  25-10-2009 22:27:25 | Reply

  Is Ecocert dus prima! http://www.biover.be/html/ndl/index.htm

 • Bas

  Bas

  22-11-2009 17:54:08 | Reply

  nog even inhakend op de term 'natuurcoemetica'
  deze term is wel beschermd, echter de minimumeisen zijn teleurstellend:
  het produkt moet tenminste [b]3%[/b] natuurlijke werkzame stoffen bevatten..
  uiteraard is dat dus veel te weinig!

  IK vind BDIH op zich een goed keurmerk, echter te onbekend.
  Ik heb vernomen van een fabrikant dat er een nieuw keurmerk op europees nieveau in de maak is, hopelijk gaat dat goed werken.

  Groet,
  Bas

 • Niki

  Niki

  10-1-2010 09:30:33 | Reply

  Manon linkt naar maar liefst 1 wetenschappelijk artikel. Dat vind ik niet spraakmakend te noemen en vooral niet overtuigend. Daarbij is dit artikel ook nog eens zeer genuanceerd, dus mij rest nog steeds de vraag waarom parabenen zo gevaarlijk zouden zijn?

  Overigens is de kunst van wetenschappelijk onderzoek dat je de nuancering begrijpt. Sowieso zijn er altijd wetenschappers die helaas geen deugdelijk onderzoek weten uit te voeren, resultaten niet goed weten te interpreteren of zelfs de zaak ronduit belazeren. Vaak komen op dit soort artikelen tegenreacties van wetenschappers die hun kritiek hierop uiten. Neemt Manon deze artikelen mee?

  Ik vermoed dat de meerderheid van de wetenschappers geen kwaad ziet in parabenen in cosmetica en dat Manon de kleine groep voor waar aanneemt. Waarom?

  Desalniettemin vind ik haar blogs fijn om te lezen omdat het je aanzet tot kritisch denken over de spullen die wij dagelijks gebruiken. Ik ben geen voorstander van een volledig biologisch leven, ik geloof daar absoluut niet in, maar wat bewuster omgaan met je spullen is niet verkeerd.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   10-1-2010 10:52:39 | Reply

   Hoi Niki, dank je wel voor je uitgebreide reactie. Naar mijn mening is er bij parabenen geen overtuigend bewijs dat ze schadelijk zijn en tegelijkertijd is er ook geen overtuigend bewijs dat ze onschadelijk zijn. Vandaar ook dat ik aangeef dat er 'naar mijn mening voldoende aanwijzingen zijn'.

   Mijn uitgangspunt is dat als er onduidelijkheid is over de veiligheid van producten én er tegelijkertijd een eenvoudige manier is om deze stoffen te vervangen of te vermijden, dan kies ik daar voor. Er zijn voldoende producten te vinden zonder parabenen dus waarom zou ik dan kiezen voor producten met parabenen?

   Hoop het hiermee wat verduidelijkt te hebben.

   Groetjes, Manon

 • Niki

  Niki

  10-1-2010 15:23:11 | Reply

  Hoi Manon,

  Wederom bedankt voor je toelichting. Ik ben blij met je opmerking want nu begrijp ik je standpunten beter en zal ik je blogs denk ik toch anders lezen (in de positieve zin). Gezien jouw overtuiging, kan ik begrijpen dat je kiest voor de 'zekere' producten. Dat doe ik overigens naar aanleiding van jouw blogs ook vaker dan voorheen (ik gebruik bijv. weleda producten en probeer speelgoed van zacht plastic zoveel mogelijk te vermijden).

  Gr

 • Arletta

  Arletta

  12-1-2010 15:47:58 | Reply

  Hoi Manon,

  En hoe zit het met Nature Babycare Eco (te koop bij Etos) billendoekjes en babyverzorging producten? Ze hebben geen BDIH keurmerk. Zijn ze veilig en ook zonder parabenen?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   12-1-2010 19:01:24 | Reply

   Hoi Arletta,

   Ik weet dat niet uit mijn hoofd, ga ik even uitzoeken. Ik weet toevallig dat er ook douchegel ofzo van is (voor kindjes) en dat daar heel groot op staat "BIOLOGISCH" en dan klein eronder "afbreekbaar materiaal". Dat vond ik persoonlijk wel jammer want dat is dan toch een beetje misleidend.

   Ik kom er op terug!

   Groetjes, Manon

  • Goran

   Goran

   12-1-2010 20:40:12 | Reply

   Hoi Arletta,

   Ik heb ook even gekeken. Nature Babycare Eco maakt zich in mijn ogen schuldig aan greenwashing (groener doen dan dat je bent). In het engels noemen ze het ECO Sensitive Shampoo de toevoeging ECO sensitive is niet een keurmerk en betekent niks.
   Wat ik wel zie is dat ze geen parabenen gebruiken en vaak maar niet altijd geen parfum (positief).
   ECO Shampoo is bijvoorbeeld een nederlandse naam die ze hanteren. EKO (met een K) is de beschermde naam voor biologisch voedsel (niet cosmetica) en daar liften ze ook weer op mee. Een natuurlijk keurmerk hebben ze niet.
   In het nederlands zeggen ze inderdaad BIOLOGISCH..... afbreekbare ingredienten.
   In het engels halen ze dat woordgeintje niet uit omdat het door de taal niet kan.
   Daar staat gewoon biodegradable ingredients, zonder het biologisch uit te vergroten.
   Ook hier wordt netjes binnen de regelgeving toch gesuggereerd dat het biologische ingredienten zijn, als je even snel leest.
   Biologisch afbreekbaar kan goed zijn maar dit hoeft niet zo te zijn. Sodium Laureth Sulfaat (SLS) is bijvoorbeeld ook biologisch afbreekbaar. In "biologisch afbreekbaar" heb je ook weer heel veel gradaties en dit is geen beschermde titel. Dus al het over 700 jaar afbreekt mag je het ook zo noemen.
   Voor de ingredienten kijk ik even op de website van de fabrikant zelf.
   Daar stikt het van de bovengenoemde moeilijke woorden, maar de ingredienten zijn er niet!
   Kortom hier houd ik helemaal niet van, vertel gewoon eerlijk wat je wel hebt en eventueel, wat je niet hebt. Dan kan ik mijn keuze maken.

   Dus hoewel ze beter zijn als veel gangbare merken, geeft de manier van communiceren mij totaal geen goed gevoel.
   Wij hebben in elk geval gekozen voor Lavera en Weleda, die wel de juiste informatie geven en deze is nog positief ook.

   • Goran

    Goran

    12-1-2010 21:10:38 | Reply

    Update:
    Ik zie nu dat we thuis een pakje billendoekjes van nature babycare hebben.
    Deze hebben we in een eerdere zoektocht als test exemplaar gekocht.
    Ik zie daarop een Good Enviromental Choice Label. (noemen ze niet op de website?!)
    Dit is een keurmerk die test of de chemische ingredienten inderdaad milieu vriendelijk zijn. De precieze maatstaven ken ik nog niet, maar het zag er wel OK uit zo op het eerste oog. Dus het milieu vriendelijke karakter kunnen ze inderdaad claimen. De rest van de greenwashing termen blijf ik jammer vinden.

 • Helga

  Helga

  1-2-2010 11:18:47 | Reply

  Interessante discussie; ik ben blij dat er mensen zijn die deze dingen in het oog houden, zodat we dan zelf onze conclusies kunnen trekken.

  Ik vraag me echter af, waarom al deze cosmeticaprodukten (natuurlijk of niet) gebruiken voor baby's en peuters? Heeft een peuter echt een "cremebad" nodig? Mijn zoontje van 1.5 zit graag een heel lang in bad, zonder schuim en zonder toevoegsels. En een baby'tje is zo fantastisch "ontworpen" dat de meeste wel overleven zonder telkens met olie ingewreven te worden na het bad. Zelf heb ik behalve luierzalf in erge gevallen de eerste 5 maanden of zo geen enkel produkt gebruikt voor mijn zoon, dus ook geen zeep en geen shampoo, en hij is er zonder schade of schrammen uitgekomen. (Ik ben bijgevolg nog steeds bij mijn eerste tube Weleda bodywash/shampoo, dus die extra kost kon er achteraf bekeken wel vanaf.)

  Ik vind het gewoon jammer dat wij als volwassenen ons laten wijsmaken dat we allerlei produkten nodig hebben, en die "behoefte" nu ook uitgebreid op onze jonge spruiten overgedragen hebben.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   2-2-2010 09:09:11 | Reply

   Beste Helga,

   Ik herken je punt want ik denk er hetzelfde over, heel veel dingen heb je helemaal niet nodig voor je kleintje in het algemeen. Ik gebruikte zelf toen Lana klein (tot 9 maanden ongeveer) het cremebad van Weleda omdat ze snel uitdroogde. Cremebad heeft namelijk 2 functies, reiniging en verzorging van de huid, er zit ook olie in.

   Lana gaat sinds die tijd ook zonder andere producten in bad. Wat ik wel doe, is haar billen wassen met de bodyshampoo van Weleda en soms haar handjes en voetjes. Ik vind dat toch wat hygiënische, zeker zodra ze zelf naar de wc gaan of wanneer ze de hele dag op blote voetjes hebben gelopen.

   De witte tube van Weleda, de billencreme, gebruik ik nog steeds af en toe. Lana heeft snel rode plekjes ook nu ze geen luier meer draagt, dat jeukt en kriebelt en na 1 x smeren is het dan weg.

   De oranje Weleda creme gebruikte ik toen ze kleiner was, tussen het verschonen van de luiers door. Als ik dat niet deed, dan was het nog sneller rood. Aangezien Weleda aanraadt om de witte alleen te gebruiken wanneer er echt wat aan de hand is en ik niet wilde wachten tot ze weer een paar uur rode billetjes had, gebruikte ik dus toch de oranje.

   Weer en Wind gebruikte ik alleen als ik met wind en kou langer dan een kwartiertje buiten met haar was. Op de fiets of in de wandelwagen is het toch voor sommige kindjes echt nodig, anders zijn ze binnen no time schraal.

   Ik heb Lana's haar nooit gewassen tot ze een jaar of 4 was, nu heel af en toe als ze bijvoorbeeld naar het strand is geweest en ze heeft vet haar van de zonnebrandcreme.

   Dus ja, ik ben het met je eens dat de producten niet altijd nodig zijn en tegelijkertijd hangt het denk ik heel erg af van je kindje want als ik dan zie wat ik toch allemaal gebruikte. Het ene kindje heeft nooit ergens last van qua huid en de ander heeft een gevoeligere huid. Ik deed wel altijd heel lang met de spulletjes want ik gebruikte nooit veel.

   Groetjes, Manon

 • marjan

  marjan

  6-4-2010 11:55:14 | Reply

  kijk ook eens op de site van USANA.com  en naar de producten van ERBAVIVA.(voor baby's )
  Huidverzorgingsproducten zonder parabenen. Over Usana kan ik meer vertellen.

 • Mercedes

  Mercedes

  22-4-2010 09:13:23 | Reply

  Echt een heel ander onderwerp maar kan het niet voor me houden. Ik kreeg van een andere moeder een tip voor droge huidjes van de kleintjes (en grote) om kokosolie te smeren. Het is heel voordelig en werkt echt super. Ik gebruik het van omega & more de biologische kokosolie, geen toevoegingen en je kan er ook nog eens mee koken ;) Ik heb een pot van 2 kilo voor dacht ik 20 euro, en als je dat alleen maar gebruik om te smeren blijf je wel een tijdje smeren ;) . Ik masseer mijn jongens na het douchen er lekker mee  en merk dat ze dat ook heel fijn vinden. En dan bedoel ik niet alleen de kokosolie maar ook het huid op huid contact die je met die kleintjes heb is heel fijn. Je heb hem in geurende varriant dus gewoon kokosgeur en in geurloos die is verwarmd zodat hij niet zo heftig naar kokos ruikt voor de mensen die daar niet van houden..

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   22-4-2010 09:22:55 | Reply

   Super dat het voor jullie zo goed werkt! Toevallig heeft de eigenaresse van Green Bliss, die veel afweet van biologische cosmetica kokosolie ook genoemd in haar blog (op een positieve manier, zeker als het ook nog betaalbaar is) http://greenbliss.nl/biologische-cosmetica/greenwashing_en_valse_claims_in_de_cosmeticabranche

 • lisa11

  lisa11

  29-12-2010 21:26:36 | Reply

  beste manon

  wij gebruiken ook de produkten van Weleda en dat bevalt prima.
  nu zoek ik echter haargel met zo min mogelijk rotzooi.....
  ik zag op je site dat weleda, dr. hauschka en/of lavera dat zouden hebben.
  helaas kan ik het niet vinden op hun sites.
  kun jij me helpen?

  vriendelijke groet, lisa

 • Inge

  Inge

  24-5-2011 21:08:10 | Reply

  Wij gaan tegenwoordig altijd naar de DM drogist in Duitsland, daar hebben ze ene eigen merk Alverda wat overeenkomt met de Weleda.
  Het scheelt de helft in prijs!

 • Maria

  Maria

  2-9-2012 18:07:20 | Reply

  Verklaring waarom een natuurlijke shampoo de eerste paar weken niet goed werkt:

  Als je stylings- of verzorgingsprodukten met siliconen (dimethicone e.d.) gebruikt heb je een shampoo met SLES nodig om dat er uit te wassen. Verder zou je moeten kunnen volstaan met een natuurlijke shampoo.

  Ik gebruik shampoo van Aubrey Organics, daar zit alleen Coco Glucoside in. Soms probeer ik eens een ander merk en ook die werken goed. Overal zitten milde detergenten in zoals Lauryl en Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Lauroyl Sarcosinate/Glutamate enz. Als je overstapt van chemische naar natuurlijke haarverzorging moet je dat echt een paar weken de tijd geven. Beetje bij beetje verdwijnt de chemische zooi uit je haar en gaat het steeds meer aanvoelen als touw. Conditioner werkt in het begin ook nog niet goed door die chemische zooi. Pas als je haar helemaal 'schoon' is begint de werking van de natuurlijke produkten pas. Op dat moment is bijna iedereen al afgehaakt.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   2-9-2012 19:42:33 | Reply

   Super bedankt voor je verhaal!!! Ik herken dit ook, het duurt even voordat je haar de overgang heeft verwerkt. En bijvoorbeeld het haar van Lana, mijn dochtertje, was ik bijna nooit, alleen als er massageolie in heeft gezeten en haar haar is nooit vet of vies. Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (2)+

Loading