Traktatie: gezond, milieuvriendelijk én leuk trakteren bestaat!

traktatie verjaardag op school Traktaties op school voor de vierde verjaardag van mijn dochtertje……waar je je als ouder al niet je hoofd over kunt breken…..wat is nu een leuke én gezonde traktatie voor een peuter…eh….kleuter?

Traktaties op school

Tsja mijn dochtertje was duidelijk, ze wilde geen fruit trakteren zei ze. Zelfs geen biologisch fruit benoemde ze expliciet (bijna 4 jaar is ze, ik lag helemaal dubbel).

Uiteindelijk hebben we een compromis gesloten, ze wilde chocolade trakteren op school en we hebben gekozen voor een traktatie met biologische, fair trade chocolade. En dan wil je natuurlijk ook nog dat de traktaties er leuk uitzien. Tenslotte is het maar 1 x haar vierde verjaardag en tegelijkertijd verlaat mijn peuter de peuterzaal.

Levensboom van Fairytale

Levensboom Ik heb op de website van het Belgische Fairytale een levensboom gekocht om de traktatie in te doen. Deze levensboom is gemaakt van bananenbladeren en wordt gemaakt in Kenia. Je hangt er kleine mandjes aan en daar kun je de traktatie in doen.

Eén levensboom en 100 mandjes zorgen ervoor dat er in Kenia een kind een jaar lang naar school kan. Je koopt al een boom vanaf 15 euro en de mandjes zijn € 1,10 per stuk.

Fair Trade en FSC gecertificeerde ballonnen

Eco ballonnen Fair Trade Een traktatie met ballonnen ziet er ook altijd heel feestelijk uit. Ik heb ballonnen gevonden die én het FSC keurmerk hebben én fair trade zijn. De ballonnen worden gemaakt van rubber van FSC rubberbomen en een deel van de opbrengst komt ten goede aan een studiebeurs voor de kinderen van de arbeiders.

Ik vond het een super idee om met een ballon van natuurlijk materiaal ook nog eens een goed doel te steunen.

Traktatie ideeën

Ik bedacht me dat het eigenlijk heel makkelijk is om gezonde, milieuvriendelijke traktaties te maken. Als je googlet op traktatie dan vind je heel veel ideeën die met enig extra denkwerk om te bouwen zijn tot biologische, milieuvriendelijke traktaties waardoor je zeker weet dat jouw kind en de andere kinderen een leuke, veilige en gezonde traktatie krijgen.

Je kunt kiezen voor biologisch eten (fruit, kaas, worst, snoepjes, koekjes, chocolade). Je kunt kiezen voor fair trade en je kunt zorgen dat je geen gebruik maakt van aluminium folie, plastic bekers en plastic folie bijvoorbeeld.

Cadeautje bij traktatie vaak zonde

imageHet is ook ’in’ om een cadeautje te geven bij de traktatie. Deze cadeautjes zijn vaak echt rommel en als je kind er één dag mee speelt, is het kapot. Niet alleen milieuonvriendelijk, maar ook verdrietig voor de kinderen die er net zo blij mee waren. Misschien gewoon geen cadeautje erbij? Of iets kleins maar stevigs en milieuvriendelijks zoals een houten jojo?

Leuke, gezonde, milieuvriendelijke traktatie ideeën?

Heb jij een leuk idee voor een traktatie? Reageer dan op dit blog, ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie ideeën.

In de winkel

Omdat we er zo enthousiast over zijn, verkopen we de fair trade eco ballonnen nu ook bij Green Jump.

Reacties (17) -

 • Marieke

  Marieke

  10-7-2009 09:28:54 | Reply

  Wat een leuk idee! Met een dochter op de Vrije peuterspeelzaal zijn dit soort tips van harte welkom.
  In deze leeftijdscategorie kwamen we toch meestal wel weg met wat leuks geknutseld van papier.
  Om een doosje rozijntjes of mandarijntje heen.
  Het leukste tot nu toe was wel de toverstafjes gemaakt van een potlood met een doosje rozijntjes erop en daaromheen een ster van papier (dubbele papier).
  Zo heb je en een kadootje (milieubewust) en wat te snoepen.
  Zelf gebakken broodjes of cakejes blijven ook leuk....
  Nu ga ik aan de slag voor de afsluitende picknick van de Vrije school en aardbeien met watermeloen aan een sateprikker blijft ook een zomerse frisse traktatie!

  Groetjes Marieke

 • Marloes

  Marloes

  19-7-2009 12:21:06 | Reply

  Leuk zo'n boom! De laatste keer bij jongste heb ik een grabbelton gemaakt, met hooi dat daarna bij het konijn is gebruikt. De pakjes: hartige Chineese koekjes van de Chinese supermarkt (soort tucjes). Die zijn zo leuk versierd dat een kado echt niet nodig is.
  Overigens, niet al het alufolie is slecht, er is nu ook 100% recycled Aluminium Foil van If you Care te koop...Nog steeds wel alufolie, maar al weer een stapje beter!
  gr Marloes

 • Ellen

  Ellen

  19-7-2009 22:48:19 | Reply

  Bij ons op school hebben wij een heel creatieve mama die er telkens in slaagt om iets echt leuk te geven aan de kids bij de verjaardag van haar zoon. Dit jaar waren het appels met een wormpje op. Het wormpje was gemaakt van een gevouwen "muizentrapje" en daarop was een hoofdje bevestigd van een cirkeltje papier met een gezichtje op getekend. Het wormpje was met glazuur van bloemsuiker en water op de appel gekleefd. De klasgenootjes vonden het super!

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  19-7-2009 23:45:47 | Reply

  Ohhhh dat is inderdaad een leuk idee! Dan zijn de kinderen enthousiast over het plaatje en maakt het niet uit dat het geen 'snoep' is.

 • Anne

  Anne

  22-7-2009 22:48:43 | Reply

  Voor mijn zoontje heb ik dit jaar een muis gemaakt van een eierkoek.
  De oren van eetbaar papier en de staart van een dropveter. De eierkoek dubbelgevouwen en de ogen waren rozijntjes.
  Om de koek een beetje aan elkaar te laten 'plakken' heb ik er appelstroop tussen gesmeerd (heel weinig, alleen om het iets aan elkaar te laten bijven).
  Alle muizen lagen rond een van papier geknutseld stuk kaas... De kinderen vonden het geweldig. Cadeautje was écht niet meer nodig!

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  22-7-2009 22:59:27 | Reply

  Anne wat een super idee!! Ik heb meteen ideeën voor de komende jaren!

 • Manuela

  Manuela

  21-9-2010 13:13:58 | Reply

  Mijn oudste dochter zit op het kinderdagverblijf en daar wordt natuurlijk ook al getrakteerd. Ik erger me ook aan al die cadeautjes die gegeven worden. De jarige hoort toch cadeautjes te krijgen en niet de andere kinderen? Het is vaak plastic rommel. Zonde het is zo kapot, plastic etc. Over een paar maanden moet mijn dochter ook trakteren en ik heb een blijvend iets bedacht. De kindjes krijgen een doosje rozijntjes en voor op de groep, die ze verlaat koop ik een voorleesboekje en dan één van de favo's van dochterlief.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-9-2010 08:20:38 | Reply

   Oh wat een leuk idee!! Ga ik onthouden, ook superleuk voor afscheid van de onderbouw. Groetjes, Manon

 • Eelke

  Eelke

  22-9-2010 12:13:28 | Reply

  Mijn zoon is gek van auto's. Voor zijn derde verjaardag heb ik van plakjes ontbijtkoek wat hoekjes afgeknipt zodat je de vorm van een auto over hield en met gesmolten witte choclade de ramen en deuren erin getekend. De wielen waren door de midden gesneden druiven. De schaal vol met auto's zag er super feestelijk uit en de kinderen hebben ervan gesmuld.

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   23-9-2010 08:21:03 | Reply

   Ik heb jouw stukje even doorgemaild naar mijn zusje die een zoontje heeft die ook dol is op auto's. Groetjes, Manon

 • Mercedes

  Mercedes

  15-11-2011 15:38:55 | Reply

  O leuk allemaal, ik ben nu bezig om voor de verjaardag van mijn zoontje muisjes te maken van wolvilt hij wordt 4 december 4 jaar. Ik bak er ook rozijnenbroodjes bij. Ik heb het vorig jaar ook op een andere peuterspeelzaal gedaan met zijn verjaardag en kreeg allemaal reacties van ouders waar ik ze had gekocht, ehm zelf gemaakt?! Op die peuterspeelzaal was er net zo als hier een verbod op snoep, wat ik heel logisch vind maar waar de meeste ouders zich niet aan hielde. Gelukkig zijn de ouders op dit schooltje wel een stuk creatiever laatst kregen mijn jongens een vlinder bellenblaas oja en een papieren mqueen (cars) die op een doosje rozijntjes was geplakt met een briefje aan de uitlaat ik race naar de basisschool, die me weer aan een ander kindje herinnerd die deelde schepjes uit met de tekst : ik wil niet opscheppen maar ik ga naar de basisschool ;) Maar ik ben zeker voor de duurzame en gezonde traktaties

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   15-11-2011 16:33:29 | Reply

   Dat zijn leuke ideeën ook zeg!! Thanks voor het delen! Groeten, Manon

 • Anneke van Soest

  Anneke van Soest

  11-9-2012 22:44:21 | Reply

  Mijn dochter zit op een "normale" peuterspeelzaal en ik vind het vreselijk waar ze de laatste tijd mee thuiskomt. Laatst zelfs een waterkanon!!! Het lijkt wel alsof alle ouders willen laten zien hoeveel geld ze hebben. Gelukkig heb ik met haar de afspraak gemaakt dat als ze iets meekrijgt naar huis ze eerst haar brood moet eten, dan gaat slapen/rusten en dan pas de tractatie. Op die manier heb ik nog even de mogelijkheid om de tractaties "uit te pluizen" (lolly's schijnt heel normaal te zijn om te geven aan kinderen van 2 jaar...)

  Nu is ze zelf jarig en moet ik aan de bak. Ik maak lekker rupjes van aardbeien! Kroontje eraf, met een satéprikker een ruim gaatje erin maken en daar een dropveter/aardbeienveter doorheen doen. Als laatste een druif erop en klaar ben je! Nog een "bijtractatie", zoals dat hoort op het moment, van een bellenblaas die door middel van karton is omgetoverd tot een bloem. Op die manier heb ik volgens mij een superleuke tractatie, die gezond is, en aan de "eisen" van al die ouders voldoet!

 • Nathalie

  Nathalie

  16-12-2012 09:19:17 | Reply

  voor de verjaardag van onze zoon die 5 werd, die gek is op aapjes (zeul van geboorte rond met APIE, op school is z'n tekentje al 3j op rij een aap) hebben we zo'n levensboom (http://www.fairytale.be/index.htm) versiert met bio banaantjes en kiplingaapjes (gevonden  op 2dehandssite voor een prikje!) hij zelf en de kids vonden het reuze, nu nog hangen er aapjes aan hun boekentasjes of jasjes :D
  Ook de juffen vonden de levensboom een creatief concept heb de juf van vorig jaar deze cadeau gedaan, die gebruikt ze nu elk seizoen opnieuw...ook dit jaar doen we iets rond de boom en aapjes (die de juf dan weer krijgt) ben er alleen nog niet goed uit "wat" ;o)

 • Lianne

  Lianne

  10-3-2015 20:59:00 | Reply

  hihi wat leuk om te lezen.. Die appel met worm traktatie is een gouwe ouwe hoor! Die heb ik zelf 20 jaar geleden uitgedeeld op school! ;)

 • Caroline

  Caroline

  30-10-2015 12:18:52 | Reply

  Hier meerdere traktaties inmiddels gedaan, maar altijd gezond en leuk.
  Op het kdv hebben ze het liever niet, en op school ook niet.
  Ik ben er wel blij mee, want bijna elke week is er wel iemand jarig.
  Enkele voorbeelden van onze traktaties
  Doosje biologische rozijntjes met een klein boekje erbij was een groot succes
  Cupcakeje met een vingerpopje viel ook erg goed in de smaak.
  Een zakje gedroogd fruit en een houten fluitje.

 • Len

  Len

  31-5-2016 11:48:43 | Reply

  Wat ik nu een aantal keren heb gemaakt is een krokodil van komkommer met twee bolle ogen van kleine mozarellabolletjes, en op de rug kleine tomaatjes en kaasjes e.d en allerlei fruit en groenten eromheen (kan je zo biologisch maken als je zelf wilt!) Op internet zijn voorbeelden te vinden. Een feest om naar te kijken en met z'n allen aan tafel op te eten. Wel onder begeleiding van de kdv juf, vanwege de gebruikte satéprikkers.

Loading