Genoeg redenen om te kiezen voor biologische producten

Er zijn een heleboel goede redenen te bedenken om te kiezen voor biologische producten voor je kindje. Biologisch fruit, groente en vlees is tegenwoordig gelukkig ook bij veel supermarkten makkelijk verkrijgbaar. En er zijn ook goede, gezonde verzorgingsproducten voor kinderen op de markt.

Natuurlijk heb ik het ook wel eens te druk om naar de biologische winkel te gaan (45 minuten heen en dan weer terug) en dan koop ik wel eens iets wat  niet-biologisch is. Toch voel ik me daar niet lekker bij. Ik geef mijn dochtertje uiteindelijk dan toch liever het allerlaatste biologische appeltje dat er al meer dan een week ligt in plaats van de verse (niet-biologische) mango die ik net heb gekocht.

Minder pesticiden en andere giftige stoffen

Voor biologische producten wordt geen gebruik gemaakt van chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetische manipulatie. Hierdoor weet ik zeker dat mijn dochtertje geen gif binnenkrijgt.

Op de website Weet wat je eet staat bijvoorbeeld dat 2% van de niet-biologische druiven zorgt voor acuut gezondheidsrisico voor kleine kinderen. Deze druiven overtreden hiermee natuurlijk ook de grenzen die gesteld worden aan niet-biologische producten maar helaas zijn de wettelijke normen niet voldoende voor ongeboren en kleine kinderen. Zie ook de eisen van Weet wat je eet.

Via de Gifmeter kun je meer informatie vinden over de hoeveelheid gif in niet-biologische producten.

Vertrouwen in het product en de inhoud ervan

Op de etiketten van biologische producten staat precies wat er in zit. In reguliere producten zitten vaak smaakmakers, extracten enzovoort. Dan weet ik dus nog niets! Een mooi voorbeeld is de biologische appelmoes die mijn dochtertje vaak eet. Op het etiket staat: ingrediënten: appel. Daar word ik nou blij van!

Eten waarop ‘biologisch’ staat is gecontroleerd en voldoet aan bepaalde certificeringen die je kunt nalezen op de website van SKAL ( bijvoorbeeld in het document over Biocontrole). Een product mag alleen maar biologisch heten als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.

Dierenwelzijn

Biologische producten zijn niet alleen beter voor jouw kindje, maar ook voor dieren. De dieren die leven binnen de biologische agrarische bedrijven hebben meer ruimte, komen meer buiten en krijgen gezond eten. Ook krijgen ze de tijd om te groeien  en krijgen ze geen onnodige medicijnen of supplementen (bijvoorbeeld om eigeel geler te maken). Wij eten niet elke dag vlees, maar als ik het dan eet, geniet ik er meer van omdat ik dit weet.

De intensieve landbouw heeft ervoor gezorgd dat de leefomgeving van veel wilde dieren is aangetast. Sommige dieren worden hierdoor zelfs bedreigd met uitsterven. Biologische producten sparen de leefomgeving van de dieren in het wild en zorgen hierdoor voor meer wormen, insecten, vlinders, vogels, vissen enzovoort.

Gezonde landbouwgrond, planten en mensen

Compost Biologische productie draagt bij aan het voeden van de landbouwgrond door bijvoorbeeld het strooien van compost en het roteren van gewassen. Doordat de grond gezonder is, kunnen er sterkere planten groeien die beter bestand zijn tegen ziektes De ziektes die er zijn, zorgen ervoor dat de natuurlijke vijanden, de kleine beestjes, ook weer aan het werk gaan en sterker worden.

Als de onderkant van de voedselketen gezonder is, zijn wij bovenaan de voedselketen ook gezonder.

Minder vervuiling in ons drinkwater

Intensieve landbouw veroorzaakt veel vervuiling van grondwater en oppervlakte water. Dit leidt tot de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater. Het zuiveren van drinkwater kost veel geld en dit wordt betaald door ons (burgers) via belastingen.

Vergroten van werkgelegenheid

In de biologische sector wordt meer met de hand gedaan dan binnen de conventionele agrarische bedrijven. Een voorbeeld hiervan is onkruid wieden. Dit zorgt ervoor dat biologische bedrijven meer personeel aannemen waardoor de werkgelegenheid stijgt.

Bijdragen aan de gezondheid van de arbeiders

De mensen die werken in de landbouw worden blootgesteld aan de pesticiden waarmee ze werken. In de biologische sector zijn deze gevaarlijke stoffen niet aanwezig waardoor de arbeiders gezonder blijven.

Een dier- en milieuvriendelijker agrarisch systeem

Door te kiezen voor biologisch ben ik klant van al die boeren die inmiddels de overgang hebben gemaakt naar een dier- en milieuvriendelijkere bedrijfsvoering. Hoe meer klanten er zijn, des te meer signalen krijgen de winkels, boeren, fabrieken en overheidsinstanties dat burgers waarde hechten aan biologische producten. Hierdoor zullen er steeds meer biologische producten beschikbaar komen en zullen de prijzen van biologische producten dalen.

We kunnen kiezen!

Ik ben er in ieder geval superblij mee dat ik ervoor kan kiezen om biologische producten te kopen. Doordat er nu keurmerken zijn is deze keuze een stuk makkelijker geworden.

Loading