Toen ik zwanger was wilde ik het allerbeste voor mijn baby. Tegelijkertijd dacht ik na over de wereld waarin mijn kind terecht zou komen. De combinatie bleek niet altijd even eenvoudig, maar door lang en goed te zoeken ben ik er grotendeels uit gekomen. Die informatie wil ik graag doorgeven en met anderen delen.
Ik wil in een aantal blogs de producten bespreken die we in Nederland vaak kopen of gebruiken voor onze kinderen.
Ik geef daarbij tips over hoe je, vaak op een eenvoudige manier, kunt kiezen voor gezonde en milieuvriendelijke producten, onder andere door te kiezen voor biologische en ecologische producten. Hoe gezond zijn bijvoorbeeld de veelgebruikte verzorgingsproducten voor je baby? Waar vind ik milieuvriendelijke cadeautjes? Waarom zou ik kleding kopen van biologisch katoen?
Must haves op de uitzetlijst
Tijdens mijn zoektocht naar de producten die ik ‘moest’ hebben (van de kraamzorg, de verloskundige, de deskundigen en de babywinkels en warenhuizen) kwam ik allerlei baby-uitzetlijsten tegen zoals de lijst van de HEMA of die van de Prenatal. Als kersverse ouder weet je vaak niet welke producten je nu écht nodig hebt.
Het is natuurlijk leuk om nieuwe spulletjes te kopen voor je kindje. Denk aan de inrichting van de babykamer, kleding, spullen voor bed en bad, verzorgingsproducten, speelgoed, luiers, flessen en spenen, servies, autostoeltjes, kinderwagens, draagdoeken, enzovoort. Maar heb je deze producten ook echt allemaal nodig? En zijn er gezonde en milieuvriendelijke alternatieven?
Welke kinderproducten heb je écht nodig?
De beste tip is om spullen pas te kopen wanneer je ze echt nodig hebt of wanneer je zeker weet dat je ze gaat gebruiken.
Babywiegjes bijvoorbeeld zijn natuurlijk super schattig. Tegelijkertijd worden er steeds meer kindjes geboren die groter zijn dan 50 centimeter en dan is zo’n schattig, klein, smal babywiegje al binnen een paar weken te klein. Wanneer je baby er wel inpast, dan is het advies van Consument en Veiligheid om binnen drie maanden over te stappen naar een ledikantje. Het risico van verstikking wanneer je kindje zich omrolt, is in een wiegje namelijk veel groter dan in een ledikantje.
Een ander bekend voorbeeld zijn flessen, spenen en fopspenen in alle maten en soorten. Mijn eigen dochtertje heeft lang borstvoeding gehad en ze heeft (borstvoeding uit een flesje) tot een jaar gedronken met speen maat 1 (0-3 maanden). De spenen tussen de 3 en 12 maanden heeft ze niet gebruikt en die heb ik dus allemaal weggegeven.
Tweedehands kopen
Bepaalde producten kun je ook veilig tweedehands kopen. Denk hierbij vooral aan (pvc-vrije) plastic spullen. Deze zijn in de productiefase vaak slecht voor het milieu, maar gemakkelijk tweedehands te gebruiken omdat ze heel goed schoon te maken zijn. En als ze langer worden gebruikt heeft de vervuiling tenminste nog een beetje zin gehad…….
Een babybadje bijvoorbeeld wordt vaak weinig gebruikt. Voor zijn huidje doe je je baby niet elke dag in bad. Soms ga je ook met hem douchen of je gaat lekker samen in het grote bad en uiteindelijk gebruik je het badje maar maximaal 1 x per week. Na een paar maandjes past je baby er al niet meer in en is het badje misschien 20 x gebruikt. Via Marktplaats koop en verkoop je deze producten eenvoudig.
Andere tweedehands producten waar je aan kunt denken zijn slaapkamermeubels, kinderstoelen en kinderwagens.
Niet tweedehands gebruiken of heel goed opletten
Het lijkt zo leuk om een wiegje of ledikantje voor je baby te gebruiken dat al lang in de familie is. Ben je dit van plan? Let dan goed op zaken als de verf waarmee het bedje geverfd is. Deze kan namelijk lood bevatten. In een later blog kom ik hierop terug.
Ook plastic kinderservies en flesjes gemaakt voor 1 januari 2007 kunnen ongezond zijn voor je kindje. Deze waren namelijk niet onderworpen aan de EU- richtlijn die de zes meest gevaarlijke ftalaten (weekmakers) verbiedt in speelgoed en kinderverzorgingsproducten. De beste tip is om deze producten maar helemaal niet te gebruiken, zodat je zeker weet dat deze stoffen niet aanwezig zijn.
Op weekmakers kom ik in een ander blog nog terug. Recent onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit wijst helaas uit dat er nog steeds veel speelgoed en kinderverzorgingsproducten zijn met een te hoog gehalte weekmakers.
Resultaat voor jouw baby en zijn toekomstige wereld
Elke kleine aanpassing die je maakt draagt bij aan de gezondheid van jouw kind en een betere wereld voor iedereen. Het doel van mijn blog is dan ook om je aan het denken te zetten. Als zoveel mogelijk mensen een kleine aanpassing doen kunnen we daarmee een grote groene sprong verder komen.