Kinderkamer: lakens, dekentjes en matrassen

In een eerder blog heb ik tips gegeven over het bed waarin je kindje slaapt. Natuurlijk heb je ook een matras en lakentjes en dekentjes nodig.

Omdat kinderen en zeker baby’s het grootste deel van de dag heerlijk slapend doorbrengen, is het van belang om juist hier te kiezen voor gezonde, biologische materialen. Je weet dan zeker dat je kindje zo min mogelijk giftige stoffen binnenkrijgt en zo goed mogelijk slaapt.

Lakentjes en dekentjes

Lakentjes van biologisch katoen en dekentjes van wol of biologisch katoen zijn een echte aanrader. Ze zijn zacht, ruiken lekker en zijn veel gezonder voor je kindje.

Boeren gebruiken bij de productie van ‘gewoon’ katoen veel pesticiden. Die leuke lakentjes die je net hebt gekocht bevatten deze nog steeds… Je kindje ligt hier met zijn lijfje en hoofdje op te slapen. In een ander blog ga ik in op biologisch katoen en de voordelen die het biedt.

Ook biologische wol is beter voor de gezondheid van jouw kind (en de schapen). Er worden geen gifstoffen gebruikt en de wol wordt niet gebleekt.Petfles

Gebruik ook voor de veiligheid alleen dekentjes van natuurlijke materialen. Fleece is niet geschikt voor kleine kinderen. Het wordt onder andere gemaakt van petflessen en is een zeer onnatuurlijk materiaal.

Matrassen van biologische materialen

Vind je het belangrijk dat je kind slaapt in een omgeving met natuurlijke materialen? Zonder gifstoffen? Koop dan ook een matras gemaakt van biologische grondstoffen. Dit wordt nog belangrijker wanneer je je zorgen maakt over allergieën, eczeem, astma en andere gezondheidsproblemen. Zeker voor een baby is dit erg belangrijk.

Gezonde materialen die worden gebruikt voor matrassen zijn:  Angorageit

 • Vezels van de kokosnoot;
 • Biologisch katoenen hoezen;
 • Schapenwol, van nature anti-huismijt en brandveilig, warm in de winter en koel in de zomer;
 • Mohair, wol van de angorageit (zie foto).

 

Je kunt matrassen ook laten behandelen met Neem, een natuurlijk anti huismijt middel.

Tweedehands matras wordt afgeraden

Staphylococcus aureus Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat gebruikte matrassen schimmels en bacteriën huisvesten en dan met name de Staphylococcus aureus die in verband gebracht wordt met wiegedood.

Daarnaast gebeurt het natuurlijk regelmatig dat een baby spuugt of dat er ontlasting op het matras komt. Ik raad je daarom aan om voor je baby (ook voor een broertje of zusje) een nieuw matras te kopen.

Reacties (6) -

 • Bo

  Bo

  8-4-2009 16:37:20 | Reply

  Voor een tweede kind zou ik gewoon het matras van mijn dochter gebruiken, maar nu ik dit lees is het misschien toch wel beter om een nieuw matras te kopen.

  Ik ga nu gelijk eens kijken waar de deken van is gemaakt waar ze onder ligt. Dat is een dure deken van katoen, maar of het nou ook biologisch katoen is?

  Wel eens interessant om kritisch naar te kijken.

 • Manon Gagic

  Manon Gagic

  8-4-2009 23:55:08 | Reply

  Lastig is dat he? Als je zeker weet dat er geen ontlasting of braaksel op is gekomen en je ventileert altijd goed dan zou je eventueel kunnen besparen door te kiezen voor een hoes om je matras die geen huisstofmijt doorlaat. Deze hoezen zijn heel goed tegen allergieën enzo.

  Bij www.allergiesupermarkt.nl verkopen ze die hoezen wel en volgens mij hebben ze er ook eentje van biologisch katoen.

  Voor onze webwinkel hebben we echt super leuke katoenen en wollen dekentjes ingekocht. Ik kan niet wachten tot ze op de site staan, echt zulke mooie kleuren!!

 • Bo

  Bo

  9-4-2009 10:31:12 | Reply

  Ik ben benieuwd.

  Een vriendin van me is nu zwanger en ik denk dat ik maar eens in de webwinkel moet kijken voor een leuk cadeau. Ik weet zeker dat ze het zal waarderen.

 • Peter

  Peter

  27-2-2011 12:37:18 | Reply

  Ik wilde dezelfde spulletjes gebruiken als die van me eerste kindje, maar het wordt me nu duidelijk dat ik beter nieuwe kaan aanschaffen. dank je voor de info!

 • Kimm

  Kimm

  11-6-2013 22:32:10 | Reply

  Goedenavond,
  onze zoon heeft nu een ledikantmatras van Lavital. Aangezien er een broertje of zusje aankomt willen we voor hem een groter bed dus ook groter matras gaan kopen. We twijfelen echter of we wel 800 euro willen uitgeven aan een Lavital matras. Zodoende kwamen we op jullie site en matrassen uit.
  Kunnen jullie aangeven wat het verschil is tussen een Prolana matras of van Lavital? Het bedrag scheelt behoorlijk, maar dan zijn wij zo'n types die denken...is het dan wellicht toch van mindere kwaliteit.
  Ik hoop dat jullie ons verder op weg kunnen helpen.

  gr, Charles & Kimm

  • Manon

   Manon

   12-6-2013 10:17:46 | Reply

   Hoi Kimm,

   Zowel Lavital als onze Dormiente en Prolana matrassen worden met de hand gemaakt in respectievelijk Nederland en Duitsland.

   Net als de Lavital matrassen zijn ook onze matrassen gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen en biologische wol. Je kunt hier meer lezen over de keurmerken http://www.hetecobed.nl/Informatie/20/Certificering-en-keurmerken

   Het grootste verschil is de kern. Bij Lavital is dat een binnenvering van staal, bij ons is dat natuurlatex en kokos, helemaal metaalvrij.

   Dormiente en Prolana gebruiken alleen maar natuurlatex, er wordt geen synthetische latex gebruikt. Daarnaast zijn zowel Prolana als Dormiente aangesloten bij onafhankelijke organisaties die garanderen dat de natuurlatex gewonnen en verwerkt wordt onder veilige en goede arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijk loon.
   Natuurlijk bevat de natuurlatex geen schadelijke stoffen. Ook rondom de natuurlatex wordt alles gecontroleerd door een onafhankelijk instituut. QUL http://www.qul-ev.de/index_eng.html

   QUL test zowel de grondstoffen als het eindproduct op chemische stoffen, pesticiden etcetera. Ook testen ze dat het gebruikte latex 100% natuurlatex is en geen synthetische latex.

   Met betrekking tot huisstofmijt: natuurlatex matrassen met biologisch katoen en wol is al niet prettig voor huisstofmijt, maar we bieden ook nog een extra behandeling met natuurlijke Neem-olie voor degenen die dat prettig vinden.

   Ik gok dat het erg arbeidsintensief om een metalen frame in elkaar te zetten met de hand want daar zit het grootste verschil dat zo'n prijsverschil kan veroorzaken. Een ander deel zal ongetwijfeld ook een stukje positionering zijn, ze kiezen voor de top van de markt die bereid is om veel te betalen, ons zul je niet vinden op de Miljonair Fair voorlopig, al weet ik zeker dat die kindjes (en volwassenen) ook op onze matrassen heerlijk zouden slapen.

   Mocht je nog vragen over verschillen hebben dan beantwoorden we ze graag want weet niet of ik alles benoemt heb.

   Groetjes, Manon

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading