In mijn blog over de ingrediënten van de zonnebrandcrème van Zwitsal had ik toegezegd om bij Zwitsal na te vragen wat het ingrediënt ‘parfum’ inhoudt.
Parfum heeft als risicofactor 8. De reden van deze hoge risicofactor is dat niemand weet wat er bedoeld wordt met ‘parfum’.
Dit bleek ook duidelijk uit het antwoord wat de medewerker van Zwitsal had ingesproken op mijn voicemail:
“Het is niet te omschrijven wat er in parfum zit omdat dat uit 1000 verschillende componenten bestaat . Het is inderdaad een brede term en als je allergisch bent voor parfum dan kun je beter overschakelen op ongeparfumeerde producten. Helaas is het niet te omschrijven wat er in parfum zit dat is onmogelijk”
Oftewel, het is dus inderdaad erg onduidelijk en ook bij Zwitsal weet men niet wat er bedoeld wordt met één van de ingrediënten.
Gerelateerde berichten
- Keurmerken verzorgingsproducten en natuurcosmetica, weten wat je smeert
Het is bij wet niet vastgelegd wat ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ betekent als we het hebben over cosmetica. Echte regels zijn er dus niet. Gelukkig is er in 2016, met ISO 16128-I (richtlijnen voor ingrediënten van natuurlijke en organische cosmetica) en ISO 16128-II (richtlijnen voor berekening van percentage biologische ingrediënten), wel overeenstemming bereikt over een ISO standaard voor natuurlijke en biologische cosmetica. Daarnaast hebben ook private instanties in de loop der jaren verschillende richtlijnen en standaarden voor natuurcosmetica opgesteld en aangescherpt. Het resultaat? Een range aan talloze keurmerken en handelsmerken, die – eerlijk is eerlijk – veel op elkaar lijken. Hoog tijd om het kaf van het koren te scheiden! In deze blog vind je een overzicht van de meest voorkomende keurmerken die je bij (natuur)cosmetica tegen kunt komen. Uiteraard gerangschikt op type, zodat jij die weloverwogen keuze makkelijker kunt maken.
- Hormoonverstoorders: praktische tips!
In onze vorige blogs gaven we je een overzicht van de meest bekende hormoonverstorende stoffen. En misschien zag je het al, deze stoffen zitten in veel producten. Van speelgoed tot meubels, van elektronica tot shampoo, overal kan je ze tegenkomen. Dus om maar meteen met de deur in huis te vallen: het volledig vermijden van EDC’s is onmogelijk. Maar, zelf stappen zetten om de blootstelling eraan te verminderen kan wel degelijk en daar helpen we je graag mee. Daarom vandaag het (voorlopig) laatste deel over hormoonverstoorders: praktische tips voor jou en je gezin!
- Schadelijk aluminium in deodorant, hoe zit het nu echt?
Geef een reactie