In de Nederlandse kranten staat een redelijk kort door de bocht weergave van een onderzoek dat is gedaan naar de effecten van UV licht op zink oxide. De titel van het artikel luidt: ‘Stof in zonnecrème verhoogt risico op huidkanker’
Natuurlijk schrik je daar als consument van, het is ook nooit goed! Kies je voor minerale zonnebrandcrème om allerlei negatieve effecten van chemische zonnebrandcrème te vermijden en dan komt er in het nieuws dat één van de minerale bestanddelen van zonnebrandcrème, namelijk zink oxide, het risico op huidkanker verhoogt.
Onderzoek naar zink oxide in vroeg stadium
Wat verder zoekend naar informatie over het onderzoek, kom je terecht op een uitgebreider artikel over het onderzoek naar zink oxide waaruit duidelijk blijkt dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, dat er getest is met longcellen en niet met huidcellen en dat die cellen in een laboratorium zijn blootgesteld aan een oplossing met nanodeeltjes zink oxide (percentage onbekend) en blootgesteld zijn aan UV licht.
Er staat over het onderzoek: ‘ Early research from Missouri University suggests that zinc oxide, when exposed to sunlight, undergoes a chemical reaction that may release unstable molecules known as free radicals.’ Dat leest toch net even anders dan de titel van het artikeltje in de Nederlandse krant, vindt ook een Canadese blogger die een kritische noot schrijft over het artikel.
Zonnebrandcrème blijven smeren
De onderzoekers geven zelf ook duidelijk aan dat dit niet betekent dat je moet stoppen met het smeren van zonnebrandcrème omdat verbranden nog veel schadelijker is. Het Britse Cancer Research centrum geeft ook aan dat de studie geen zekerheden biedt maar dat het wel zeker is dat het risico op huidkanker sterk verhoogd wordt door verbranden. Concreet gezegd: pijnlijke verbranding om de twee jaar, verdrievoudigt de kans op kwaadaardig melanoom, de meest gevaarlijke soort huidkanker.
Blijven smeren is dus zeker het devies. En natuurlijk is blijven onderzoeken en wat ons betreft het goed in de gaten houden van de onderzoeken ook heel belangrijk. Tot nu zeggen wij samen met onder meer de Environmental Working Group dat juist zink oxide en titanium dioxide goed beschermen tegen de zon en dat zelfs de voordelen van nanodeeltjes daarbij opwegen tegen de mogelijke nadelen. Verbranden is echt heel schadelijk.
Meer info over vrijkomen vrije radicalen
Tegelijkertijd heeft de Environmental Working Group ook een stuk geschreven in hun Sunscreen Guide 2011 over vrijkomen van vrije radicalen bij ingrediënten van zonnebrandcrème (niet alleen bij zink oxide). Hierin wordt ook geschreven dat de zink oxide en titanium dioxide deeltjes gecoat kunnen worden, zoals de fabrikanten van onze zonnebrandcrèmes ook doen, waardoor dit risico daalt. Verder is het van belang om voldoende zonnebrandcrème te gebruiken zodat er een balans ontstaat waarbij de bescherming tegen de zon opweegt tegen het vrijkomen van de vrije radicalen.
Zonnebrandcrèmes zonder zink oxide
Wil je toch graag een zonnebrandcrème zonder zink oxide dan kun je kiezen voor een zonnebrandcrème met titanium dioxide zoals bijvoorbeeld de factor 30 zonnebrandcrème van Lovea .
Geef een reactie