Green Jump's blog

Jouw bron voor gezonde keuzes en milieuvriendelijke tips

Nano particles of nanodeeltjes in zonnebrandcrème gevaarlijk?

Nano particles oftewel nanodeeltjes kunnen voorkomen in  zonnebrandcrèmes op minerale basis. Nanodeeltjes zijn deeltjes kleiner dan 100 nanometer. 1 nanometer (1nm) is 1 miljardste meter. Ter vergelijking: een menselijke haar is 80.000 nm.

Zonnebrandcrème is per definitie niet het meest geweldige product voor je lichaam, maar de schade die de zon aanbrengt wanneer je verbrandt is vele malen erger. Zonnebrandcreme is daarom heel erg belangrijk. De gevaren van UV straling zijn dermate groot dat behalve volledig uit de zon blijven zonnebrandcrème eigenlijk de enige remedie is.

Zonnebrandcrème op minerale of chemische basis

Zoals ik in een eerder blog al schreef is zonnebrandcrème op minerale basis gezonder dan zonnebrandcrème op chemische basis.

Kort samengevat: volgens de onafhankelijke Amerikaans Environmental Working Group bevat chemische zonnebrandcrème vier keer zoveel gevaarlijke ingrediënten waarvan bekend is of waarvan een sterke verdenking bestaat dat ze kanker of geboorteafwijkingen veroorzaken, invloed hebben op onze voortplanting en schade veroorzaken aan de zich ontwikkelende hersenen van kinderen. Daarnaast blijkt dat mensen die chemische zonnebrandcrème gebruiken 20% meer blootgesteld worden aan UV-A straling dan mensen die zonnebrandcreme met titanium- en zinkoxide gebruiken. (Bron: Suncreen Guide EWG 2010).

Kortom: in chemische zonnebrandcrème zit meer troep en minder bescherming.

Nanodeeltjes in zonnebrandcrème veilig of gevaarlijk?

Een zeer kritische Amerikaanse organisatie (Environmental Working Group) maakt zich reeds  jaren druk over nanodeeltjes. Toch hebben zij in hun laatste jaarlijkse verslagen, na 400 onderzoeken bestudeerd te hebben, geconstateerd dat veel minerale zonnebrandcrèmes met titanium dioxide en zink oxide tot de veiligste en meest effectieve zonnebrandcrèmes behoren die er zijn. EWG maakt een afweging tussen de risico’s van verbranding door de zon en ingrediënten van zonnebrandcrèmes. Van de 500 door hen onderzochte zonnebrandcrèmes bevelen ze er in 2010 slechts 39 aan en die bevatten allemaal titanium dioxide en zink oxide.

Zink oxide en titanium dioxide zorgen voor breed spectrum UVA en UVB bescherming en bestaande studies wijzen erop dat er door intacte huid geen of bijna geen penetratie van nanodeeltjes is. Het risico is daardoor erg klein en daartegenover is de zonnebescherming erg hoog.

Nanodeeltjes conclusie

Er is dus nog geen 100% zekerheid over de veiligheid van nanodeeltjes. Het is wel duidelijk dat minerale zonnebrandcrèmes met titanium dioxide en zink oxide de voorkeur genieten boven de chemische zonnebrandcrèmes.

Manon Gagic van Green Jump over nanodeeltjes in 2010.

Update

Zie ons laatste zonnebrand blog voor een update over de definitie van nanodeeltjes

19 reacties op “Nano particles of nanodeeltjes in zonnebrandcrème gevaarlijk?”

  1. Egon de Bruin avatar

    Ha Manon,

    Had je de update voor Lavera (over ) op goodguide.com / scorecard.org al opgemerkt?

    Er zijn zorgen over Lavera's ingredient ethyl alcohol. Daardoor krijgt het nu een [b]4[/b] voor gezondheid:
    http://www.goodguide.com/products/262608-lavera-family-sun-spray-spf-15

    Groet, Egon
    Treemagotchi / Kairos Tools

    1. Goran avatar
      Goran

      Hoi Egon,

      Ethyl Alcohol is ethanol oftewel alcohol zoals wij dat kennen in bier, wijn etc.
      Nu heeft goodguide een mooie nuttige website gemaakt, maar gaan ze hier wel te kort door de bocht. In een automatisch systeem worden alle ingrediënten van een product aangegeven en daar dan alle problemen bij gezocht. Om zo tot een score te komen.

      De problemen die goodguide aangeeft is dat alcohol giftig is voor lever en maagdarmkanaal. Dat weten we natuurlijk al van alcoholisten.
      Maar hier wordt alcohol toegepast voor de anti-bacteriële eigenschappen, in plaats van allerlei andere conserveringsmiddelen die juist wel problemen geven.

      De problemen die goodguide noemt kunnen alleen ontstaan als je het binnen krijgt.

      Dat zal hier niet het geval zijn, alcohol vervliegt/verdampt heel snel, wordt niet door de huid opgenomen en Lavera gebruikt alcohol in zeer kleine hoeveelheden in de baby- en kinderproducten.

      Lavera gebruikt 0.1% procent alcohol.

      Om dit in perspectief te plaatsen, neem een glas wijn, gooi hier 14 liter water bij, roer dit goed door, maak je hand nu nat in dit resultaat en smeer het op het armpje van je baby.

      We zijn heel blij met dit soort sites waardoor consumenten meer bewustzijn en informatie krijgen. Tegelijkertijd proberen we zelf altijd goed te analyseren wat er nu precies staat en hoe de scores tot stand komen.

  2. Nanopanel avatar

    Leuk artikel over een toepassing van nanotechnologie.

    Ik wil de lezers die dit interssant vinden gelijk even attenderen op het Nanopanel:[b]www.nanopanel.nl[/b] waar Nederlanders meedenken over de toekomst van nanotechnologie, wat zijn de maatschappelijke en ethische gevolgen van deze nieuwe technologie? Al enkele maanden discussiëren zij over uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan nanotechnologie op de website www.nanopanel.nl. Het panel staat nog steeds voor iedereen open.

    [quote]Investeren in de kenniseconomie, maar voorkomen dat je asbest-achtige situaties gaat krijgen, dat is de uitdaging bij de ontwikkeling van beleid over nanotechnologie. Van persoonlijke medicijnen zonder bijwerkingen en zonnebrandcrème tegen UV straling tot efficiënte waterfilters en milieuvriendelijke batterijen. Er worden steeds meer producten met behulp van nanotechnologie gemaakt. Nadenken over hoe hier mee om te gaan is een verhaal met vele kanten. Hoe zorg je ervoor dat je als land ook op langere termijn de juiste keuzes maakt over een onderwerp waarover nog zoveel onbekend is.
    [/quote]

  3. Nanopanel avatar

    Oja, omdat het als achtergrond bij de uitkomsten van de discussie en de peilingen waardevol is om te weten vanuit welke visie u reageert op de artikelen op het Nanopanel, kunt u alleen hele artikelen bekijken en reageren wanneer u ingelogd bent.

    U maakt na het aanmaken van een account (minder dan 5 minuten) bovendien kans op één van de vijftig VVV-Irischeques van €100,-!

  4. Pomme avatar
    Pomme

    Iemand ervaring met de sunblocker van Fes?!

    1. Manon Gagic avatar

      Ik niet in ieder geval. Groetjes, Manon

  5. Egon de Bruin avatar
    Egon de Bruin

    Ha Goran,

    Nog dankjewel voor je heldere antwoord. De meetmethode van GoodGuide heeft op dit vlak nog een logische slag te slaan dan. Sjonge, als er geen onderscheid nog wordt gemaakt in de wijze van gebruik van een ingrediënt…

    Groet, Egon

  6. Sara avatar
    Sara

    Dag Egon,

    Een menselijke haar is niet 80 maar 80.000 nanometer dik. Klein verschil.

    Groet, Sara

    1. Goran avatar

      Hoi,

      Je hebt helemaal gelijk een paar nulletjes te weinig. Ik heb het aangepast.

  7. Galina avatar
    Galina

    Eventjes een andere soort vraag, over de zonnebrandcreme die jullie verkopen.
    De meeste zonnebrandcreme die ik tot nu toe gebruikt heb laat gelige vlekken achter in kleding die ik er niet uitkrijg. (wat ik ook doe) Nu zijn er zonnebrandcremes die geen vlekken in textiel maken. Ik vroeg me af of de zonnebrandcreme van Lavera of van Sante dus gelige vlekken op katoen achterliet. Hoe zijn jullie ervaringen?

    Bedankt weer!
    Galina

  8. Ron Fonteine avatar
    Ron Fonteine

    De meeste nieuwe produkten zoals BPA in plastic waren eerst veilig. Voor de andere kant van de nanodeeltjes
    http://www.leefbewust.com/themas/zonnebrand.html

  9. Michael avatar
    Michael

    Lavera krijgt op de Site van EWG een 3, en er zijn een groot aantal merken veiliger.
    Welke is nu de veiligste zonnebrand in Nederland te koop ?

    1. Goran avatar
      Goran

      We zijn heel blij met EWG en hun database met informatie. Het geeft veel informatie en dat is altijd goed, maar het is lastig om die informatie juist te lezen.
      Het is ook lastig om op basis hiervan echt een ranking aan te geven.

      EWG geeft ingrediënten een cijfer 0-2 weinig geen risico, 3-6 gemiddeld risico, 7-9 hoog risico. ( 0 is dus het beste )
      Vervolgens kijken ze welke producten welke ingrediënten hebben en geven ze op basis daarvan een cijfer.

      Dat lijkt goed maar kan vertekenen.
      een stof kan bijvoorbeeld zeer irriterend zijn of zelfs giftig als het met je traanbuisjes in aanraking komt en krijgt een 6 van ewg, omdat er testen zijn die dat bewijzen. Een eyeliner die dit gebruikt krijgt terecht een slechte score, maar een nagellak die er een minimale hoeveelheid van als glansmiddel gebruikt ook.
      Terwijl die stof op een harde nagel helemaal geen kwaad kan.

      EWG houd dus geen rekening met het soort gebruik (doorslikken is anders dan je eelt er mee insmeren bijvoorbeeld) en ook niet met de hoeveelheid. Zit stof x er in dan is het een 6 want x is zelf 6.

      dus een product dat een heeel klein beetje van een stof met cijfer 6 gebruikt "scoort" lager dan een product dat heel veel van een stof met 2 gebruikt. Terwijl het netto effect van heel veel 2 schadelijker zou kunnen zijn.

      EWG zegt zelf
      "The ratings below indicate the relative level of concern posed by exposure to the ingredients in this product – not the product itself – compared to other product formulations. The ratings reflect potential health hazards but do not account for the level of exposure or individual susceptibility, factors which determine actual health risks, if any."

      Dat gezegd hebbende willen we het liefst een zonnebrand met 0 (geen risico's) deze bestaat niet. Lavera krijgt in totaal een 3 en heeft voor alle ingrediënten :
      19 X een 0,
      3 X een 1,
      4 X een 2,
      2 x een 4 en
      1X een 5.

      en voor de UV protectie:
      UVB PROTECTION (SPF) MODERATE
      UVA PROTECTION EXCELLENT
      UVA/UVB BALANCE EXCELLENT
      SUNSCREEN STABILITY EXCELLENT

      Het beste product dat wij konden vinden in die lijst die in NL te krijgen is is:
      Aubrey Organics met als score een 1.
      en de ingredienten 6x een 2 en de rest lager.
      en voor de uv protectie:
      UVB PROTECTION (SPF) GOOD
      UVA PROTECTION GOOD
      UVA/UVB BALANCE GOOD
      SUNSCREEN STABILITY EXCELLENT

      Weet ik echt 100% zeker dat deze beter is dan Lavera, het eerlijke antwoord: Nee, maar met de info die we hebben zou dat goed kunnen.

      We hebben Aubrey organics dan ook opgenomen in ons assortiment, het is onderweg.
      https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Zonnebrand-Natural-Sun-30-unscented

      Ewg test alleen de producten die in de USA te krijgen zijn.Sommige Europese producten (die beter zijn) zijn daar verboden.

  10. Iris avatar
    Iris

    Lovea factor 50 voor kids bevat weldegelijk nanodeeltjes titaniumdioxide!! Ik heb de fles hier voor me staan. Je lijkt er niet aan te kunnen ontkomen…

    1. Manon avatar
      Manon

      Beste Iris, de zonnebrandcreme bevat titanium dioxide maar niet in de vorm van nanodeeltjes, zie ook hier op hun site http://www.lovea.nl/q–a.html
      Waarom denk je dat het nanodeeltjes zijn?
      Groetjes, Manon

      1. Wietske avatar
        Wietske

        zojuist bezocht ik de lovea-site omdat ik op zoek ben naar een veilig zonnebrandproduct. Volgens de ingredientenlijst bevat Lovea inderdaad (helaas) nano-deeltjes: INGREDIENTEN SPF 15: AQUA (WATER), CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, [nano] ZINC OXIDE, DICAPRYLYL CARBONATE, MENTHA PIPERITA WATER* (MENTHA PIPERITA (PEPPERMINT) LEAF WATER), ALCOHOL*, GLYCERIN, [nano] TITANIUM DIOXIDE, LAURYL GLUCOSIDE, POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE, PONGAMIA GLABRA SEED OIL, COCOS NUCIFERA (COCONUT OIL), GARDENIA TAHITENSIS (TIARE FLOWER), GLYCERYL ISOSTEARATE, POLYHYDROXY STEARIC ACID, XANTHAN GUM, POLYEPSILON-LYSINE, TOCOPHEROL, PARFUM (FRAGRANCE), CITRIC ACID, GLYCERYL CAPRYLATE, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, BENZYL BENZOATE, BENZYL SALICYLATE, D-LIMONENE, LINALOOL. (99,9% natuurlijke ingrediënten, 15,4% organische ingredienten)
        Groet,
        Wietske

        1. Manon avatar
          Manon

          Beste Wietske, de regelgeving is net in mei 2014 veranderd en de definitie van nanodeeltjes is anders geworden. Tot voor kort was ook Lovea regeltechnisch gezien nanovrij maar onder de nieuwe regels niet meer. Terwijl de receptuur precies hetzelfde gebleven is. Eerst keek men naar het hele deeltje dat bestaat uit een intern element van titanium dioxide of zink oxide met daaromheen een coating. Nu kijken ze naar de grootte van het interne element zonder de coating. Die coating zit er natuurlijk nog steeds wel om heen. Lovea is heel snel geweest met het aanpassen van de labels (staat ook op onze site). Lavera en Aubrey bevatten grotere deeltjes van Lovea maar ook van die merken weet ik op dit moment nog niet zeker of zij obv de nieuwe regelgeving nog nano-vrij zijn. Misschien is er straks geen enkele zonnebrand meer nanovrij. Zodra daar helderheid over is, volgt er zeker een blog. Groetjes, Manon

  11. Henriette avatar
    Henriette

    Ik lees net dat de hele Weleda Edelweiss zonnecreme lijn nano vrij is. Mag ik dat aannemen?

    1. Manon avatar
      Manon

      Hoi, dat klopt inderdaad. Zie ook hier https://www.greenjump.nl/Catalogus/Zoeken?search=edelweiss Groetjes, Manon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *