Nano particles oftewel nanodeeltjes kunnen voorkomen in zonnebrandcrèmes op minerale basis. Nanodeeltjes zijn deeltjes kleiner dan 100 nanometer. 1 nanometer (1nm) is 1 miljardste meter. Ter vergelijking: een menselijke haar is 80.000 nm.
Zonnebrandcrème is per definitie niet het meest geweldige product voor je lichaam, maar de schade die de zon aanbrengt wanneer je verbrandt is vele malen erger. Zonnebrandcreme is daarom heel erg belangrijk. De gevaren van UV straling zijn dermate groot dat behalve volledig uit de zon blijven zonnebrandcrème eigenlijk de enige remedie is.
Zonnebrandcrème op minerale of chemische basis
Zoals ik in een eerder blog al schreef is zonnebrandcrème op minerale basis gezonder dan zonnebrandcrème op chemische basis.
Kort samengevat: volgens de onafhankelijke Amerikaans Environmental Working Group bevat chemische zonnebrandcrème vier keer zoveel gevaarlijke ingrediënten waarvan bekend is of waarvan een sterke verdenking bestaat dat ze kanker of geboorteafwijkingen veroorzaken, invloed hebben op onze voortplanting en schade veroorzaken aan de zich ontwikkelende hersenen van kinderen. Daarnaast blijkt dat mensen die chemische zonnebrandcrème gebruiken 20% meer blootgesteld worden aan UV-A straling dan mensen die zonnebrandcreme met titanium- en zinkoxide gebruiken. (Bron: Suncreen Guide EWG 2010).
Kortom: in chemische zonnebrandcrème zit meer troep en minder bescherming.
Nanodeeltjes in zonnebrandcrème veilig of gevaarlijk?
Een zeer kritische Amerikaanse organisatie (Environmental Working Group) maakt zich reeds jaren druk over nanodeeltjes. Toch hebben zij in hun laatste jaarlijkse verslagen, na 400 onderzoeken bestudeerd te hebben, geconstateerd dat veel minerale zonnebrandcrèmes met titanium dioxide en zink oxide tot de veiligste en meest effectieve zonnebrandcrèmes behoren die er zijn. EWG maakt een afweging tussen de risico’s van verbranding door de zon en ingrediënten van zonnebrandcrèmes. Van de 500 door hen onderzochte zonnebrandcrèmes bevelen ze er in 2010 slechts 39 aan en die bevatten allemaal titanium dioxide en zink oxide.
Zink oxide en titanium dioxide zorgen voor breed spectrum UVA en UVB bescherming en bestaande studies wijzen erop dat er door intacte huid geen of bijna geen penetratie van nanodeeltjes is. Het risico is daardoor erg klein en daartegenover is de zonnebescherming erg hoog.
Nanodeeltjes conclusie
Er is dus nog geen 100% zekerheid over de veiligheid van nanodeeltjes. Het is wel duidelijk dat minerale zonnebrandcrèmes met titanium dioxide en zink oxide de voorkeur genieten boven de chemische zonnebrandcrèmes.
Manon Gagic van Green Jump over nanodeeltjes in 2010.
Update
Zie ons laatste zonnebrand blog voor een update over de definitie van nanodeeltjes
Geef een reactie