Aluminium in zonnebrand

Het is weer zonnebrandcrème tijd en dan komen regelmatig weer vragen over aluminium in minerale zonnebrand. Zonnebrand bevat vaak inderdaad aluminiumhydroxide of alumina. Deze stofjes zijn in deodorant af te raden omdat ze in die vorm in je lichaam komen, maar in zonnebrand wordt het gebruikt als stabilisator en dat werkt net anders. Daarom ook erg belangrijk om te kiezen voor een zonnebrandcrème met een betrouwbaar keurmerk, zodat je weet dat ze grondig gecontroleerd worden door een onafhankelijke instantie.

Zonnebrandcrème en aluminium hydroxide of alumina

Zonnebrandcrème blijft een lastig product. Het is namelijk nooit 100% goed eigenlijk, alleen verbranden is erger. Jezelf of een kind bedekken en volledig uit de zon houden, werkt in de praktijk niet altijd. Zonnebrand die in je huid trekt, met chemische filter is niet gezond en zonnebrand die op je huid blijft liggen is veilig maar bevat toch een aantal chemische stoffen (wel veilig) om werkzaam te zijn.

Aluminiumhydroxide en alumina zijn formule stabilatoren die nodig zijn in minerale zonnebrand. Deze zitten, net als titaandioxide en zink oxide, stevig gebonden in de deeltjes. Deze zonnebrand blijft op de huid liggen en doet daar op de huid zijn werk, het zonlicht weerkaatsen. Daarnaast kun je letten op de afwezigheid van nanodeeltjes. Deeltjes groter dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let er wel op dat de huid onbeschadigd is, bij bijvoorbeeld eczeem open plekken vermijden.

Aluminium hydroxide en alumina bij Skin Deep

EWG is een onafhankelijke organisatie die de schadelijkheid van allerlei ingrediënten toelicht. Zij geven aluminium hydroxide en alumina een zeer lage (veilige) score. Hieronder nog wat extra uitleg en zie ook even Skindeep van EWG (onafhankelijke organisatie die ingredienten checkt):

Loading