De luchtkwaliteit in de babykamer en in huis is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. De lucht die we inademen, beïnvloedt onze gezondheid en vooral onze longen. Wist je dat we gemiddeld meer dan twintig uur per dag binnen doorbrengen. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker voor binnen geldt dat de lucht vaak vervuild is. Dit kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Dit geldt nog eens extra voor baby’s, omdat hun nog kwetsbare longen veel baat hebben bij gezonde, schone lucht om de kans op astma en allergieën te verkleinen. Maar wat bepaalt die luchtkwaliteit eigenlijk en hoe verbeter je deze in jouw huis?
Wat bepaalt de Luchtkwaliteit in huis en in de babykamer?
Binnenlucht bestaat uit een mix van stoffen zoals CO2, vocht, schimmels, fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide. CO2, het gas dat we uitademen, kan zich ophopen als er niet goed geventileerd wordt. Ook vocht en schimmels ontstaan vaak door onvoldoende luchtcirculatie. Koolstofmonoxide, een geurloos gas, komt voornamelijk vrij bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld bij een gaskachel, open haard of (een verkeerd geïnstalleerde) cv-ketel. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes die kleiner zijn dan tien micrometer (5 x zo klein als een haar). Hoe kleiner de stofdeeltjes zijn, hoe dieper ze in je longen kunnen doordringen en schade kunnen veroorzaken. Het kleinste fijnstof (ultrafijnstof) komt zelfs in je bloedbaan terecht en kan voor hart- en vaatziekten zorgen. In huis komt de meeste fijnstof van koken of door rook van een open haard. Goede afzuiging tijdens het koken, kan dit grotendeels wegnemen. Bij een open haard is het van belang dat deze goed geïnstalleerd en onderhouden is en dat je op de juiste manier stookt. En tenslotte, vluchtige organische stoffen (VOS) komen vrij uit allerlei producten zoals bouwmaterialen, verf, meubels, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, plastic producten en zelfs cosmetica.
De luchtkwaliteit in je omgeving wordt dus sterk beïnvloed door verschillende stoffen. Hier ligt een flinke kans voor verbetering. En dat hoeft niet in één dag. Door bewust na te denken over ventilatie en de materialen die je in huis gebruikt, kun je stap voor stap werken aan een schonere leefomgeving.
Tips om de Luchtkwaliteit in Huis te Verbeteren
1. Belang van Ventilatie voor de Gezondheid van Baby's
Ventileren, Ventileren, Ventileren! Zorg regelmatig voor frisse lucht in huis. Open ramen en deuren, vooral tijdens het koken of na het douchen.
2. Groene Vrienden
Planten zoals de Sanseveria, Monstera of Calathea hebben de naam een luchtzuiverende werking te hebben maar nieuw onderzoek wijst uit dat je echt enorm veel planten zou moeten neerzetten. Natuurlijk hebben planten wel andere fijne effecten.
3. Schoonmaken zonder Nare Stoffen
Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Bij elke nieuwe aankoop kun je overstappen op gezondere alternatieven en natuurlijk kan zelf maken ook.
4. Zelfgemaakt Wasmiddel is geen rocket science
Je kunt eenvoudig zelf wasmiddel maken met natuurlijke ingrediënten zoals zeep, water, baking soda en eventueel essentiële oliën voor een lekker geurtje. Let wel op met geurstoffen, het kan een allergische reactie teweegbrengen. Dat geldt zeker voor de gevoelige huid van je baby.
5. Kies voor Ongeparfumeerd
Wanneer je producten koopt, zoals kaarsen of speelgoed, kies dan altijd voor een versie zonder geurstoffen.
6. Natuurlijke Materialen
Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen in huis en wees kritisch bij de aanschaf van nieuwe producten. Vermijd geperst hout, er wordt sterke lijm gebruikt die vaak VOC’s bevatten. Nieuwe meubels kun je het beste buiten uitpakken en daar eerst laten luchten.
7. Tweedehands is Duurzaam
Koop bij voorkeur tweedehands meubels. Deze zijn vaak al goed gelucht. Check wel het gebruikte materiaal en de verf. En voor (tweedehands) babyspulletjes geldt natuurlijk dat je altijd moet opletten of alles aan de huidige veiligheidseisen voldoet.
8. Verven met Zorg
Probeer het verven zo goed mogelijk te timen; op de momenten in het jaar wanneer je goed kunt ventileren. Begin met verven, daarna pas vloerbedekking, gordijnen en andere zaken. Schadelijke gassen uit verf kunnen namelijk geabsorbeerd worden door het textiel en daarmee langer in huis aanwezig blijven. En er zijn ook veiligere soorten verf zoals Moose Färg.
9. Meet de Kwaliteit
Een luchtkwaliteitsmeter kan je helpen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Een slimme luchtkwaliteitsmeter geeft je via een app tips hoe je je beschermt tegen vervuilde lucht. De meter meet fijnstof, temperatuur en luchtvochtigheid.
10. Fijne geur in huis zonder Schadelijke Stoffen
Maak je eigen natuurlijke luchtverfrissers door een mengsel van kruiden in water te koken zoals kaneel, kruidnagel en schillen van citroen of sinaasappel. Of neem een sinaasappel en steek daar kruidnagels in, het geeft een heerlijke geur af! Ook een diffuser met natuurlijke essentiële oliën zorgt voor een fijne geur zonder schadelijke stoffen.
Wil je meer tips voor een gezonde leefomgeving voor jou en je baby? Lees dan vooral ook de andere blogs in deze serie. Of kijk eens rond op ons blog.