Update blog: Billendoekjes met schadelijke stoffen voor baby’s: waar moet je op letten?

clip_image001Wanneer je jonge kinderen hebt, zijn er een aantal (verzorgings)producten die je elke dag gebruikt. Soms wel meerdere keren per dag! Denk bijvoorbeeld aan billendoekjes. Het is dan belangrijk om te weten of de billendoekjes die je voor je kindje gebruikt, vrij zijn van allerlei schadelijke stoffen. Op veel pakken billendoekjes vind je de termen ‘hypoallergeen’ en ‘dermatologisch getest’. Helaas zegt dat niet altijd voldoende. Het blijft altijd belangrijk om ook de lijst met ingrediënten goed te bestuderen. Er bestaan namelijk wel veilige billendoekjes.

Zorgwekkende stoffen in billendoekjes

clip_image002Een onderzoek dat de Franse Consumentenbond al in 2013 deed, UFC Que Choisir liet zien dat er een aantal zorgwekkende stoffen zit in babydoekjes. Nadat zij 34 verschillende soorten billendoekjes onderzocht hadden, was hun conclusie: ‘Keer terug naar water en zeep.’ UFC Que Choisir onderzocht babydoekjes die niet in Nederland verkocht worden. In 32 van de 34 onderzochte producten werden stoffen gevonden die ongunstige effecten kunnen hebben op baby’s. Ook de Consumentenbond (https://www.consumentenbond.nl/luier/wat-zit-er-in-babydoekjes) in Nederland heeft in 2020 de babydoekjes bekeken op ingrediënten en ook daar kwam een lijst uit van doekjes die ingrediënten bevatten die je liever niet gebruikt voor de billetjes van je baby. Gelukkig waren er ook babydoekjes waar niets op aan te merken was, zoals onze Bambo Nature, Water Wipes en Jackson Reece babydoekjes. Echt gevaarlijke of schadelijke ingrediënten, zoals hormoonverstoorders of kankerverwekkende stoffen werden gelukkig niet meer aangetroffen in de babydoekjes. Ook werden in de doekjes die onderzocht zijn door de Consumentenbond geen parabenen aangetroffen waar dat eerdere jaren wel het geval was.

Wat kan het effect zijn van dit soort ingrediënten?

Doekjes die nog wel allergene stoffen en/of antibacteriële anti-oxidanten bevatten kunnen contacteczeem veroorzaken en allergieën in de hand werken. Het vervelende is ook dat de billendoekjes meerdere keren per dag gebruikt worden, en dat na gebruik van de doekjes de huid van de baby niet afgespoeld wordt met water waardoor de stoffen veel tijd hebben om in het huidje van de baby te trekken.

Babydoekjes met parfum

Het Duitse Ökotest deed in 2023 onderzoek naar parfum in vochtige babydoekjes. Wat bleek, alle producten die zij testten bevatten parfum. Dit terwijl parfum overbodig is om het luiergebied goed schoon te maken. Het tegendeel geldt juist: geurstoffen kunnen de gevoelige babyhuid (verder) irriteren. Het lijkt misschien fijn als een babydoekje lekker ruikt, maar parfumstoffen zijn prominente allergenen. Dat is de reden dat we bij Green Jump kiezen voor ongeparfumeerde en alcoholvrije doekjes. Andere, mogelijk ongewenste, ingrediënten die zij tegenkwamen in babydoekjes met parfum: organohalogeenverbindingen. Een aantal van deze grote groep stoffen hebben een allergene werking en velen daarvan hopen zich ook nog op in het milieu. Daarnaast ook PEG-verbindingen, van deze verbindingen zijn er een aantal die de huid meer doorlaatbaar kunnen maken voor vreemde stoffen. Er kunnen echter ook ongewenste ingrediënten zitten in ongeparfumeerde vochtige doekjes, waaronder organohalogeenverbindingen en PEG-verbindingen. Ook bij de test die door de Consumentenbond gedaan is, bleek dat de doekjes die worden afgeraden voornamelijk de test niet doorstaan vanwege de aanwezigheid van parfum en sterke allergenen.

Wat te doen, en waar moet je op letten?

De billetjes van je baby zijn prima schoon te maken met een natgemaakte hydrofielluier, washandje of wasbaar billendoekje met eventueel wat babyolie. Omdat dat niet altijd even praktisch is, wil je wellicht toch graag veilige billendoekjes kopen. Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, ook in het buitenland. Kijk op het etiket of de doekjes:

  • Vrij zijn van parfum en alcohol
  • Vrij zijn van parabenen
  • Vrij zijn van sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate
  • Hypoallergeen zijn
  • Biologisch afbreekbaar zijn

Milieuvriendelijke en babyvriendelijke billendoekjes bij Green Jump

Bij Green Jump vind je billendoekjes die aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Ze zijn zo zacht, dat ze ook geschikt zijn als toetenpoetsers. Deze doekjes zijn ongeparfumeerd en alcoholvrij. Ze bevatten plantaardige en biologische ingrediënten én ze zijn biologisch afbreekbaar. Fijn dus voor je kindje en het milieu.

Voor wie liever wasbare billendoekjes gebruikt, zijn er bij Green Jump ook zachte, wasbare billendoekjes. Je kunt de blokjes van Terra Gaia gebruiken voor het bevochtigen van de wasbare billendoekjes.

Loading