Hydroxyapatiet: de gouden standaard in de Japanse mondzorg

Met een gezond gebit loop je minder kans op gaatjes én het ondersteunt je algehele gezondheid. Dus we gaan trouw naar de tandarts, de mondhygiënist en we flossen, poetsen en spoelen wat af. Welke producten je kiest voor je mondverzorging is natuurlijk heel persoonlijk. Eerder schreven we over fluoride en waarom we sinds kort ook fluoride-tandpasta’s in ons assortiment hebben opgenomen. Vandaag vertellen we je graag meer over hydroxyapatiet.

Hydroxy-apa-watte?

Hydroxy-apatiet, ook wel HA, HAp of hydroxyapatite, is een mineraal dat ontstaat uit de verbinding tussen calcium en fosfaat. Dit mineraal komt van nature veel in ons lichaam voor: niet alleen ons botweefsel, maar zelfs ons tandglazuur bestaat voor het grootste deel uit hydroxyapatiet. En juist dát maakt deze stof voor de tandheelkunde zo interessant!

Hoe hydroxyapatiet je tanden wit en sterk houdt

Het glazuurlaagje van je tanden kan onder invloed van zure stoffen ‘demineraliseren’. Het calcium uit het glazuur lost dan op en komt in ons speeksel terecht. Hydroxyapatiet vervangt het opgeloste calcium en vult de ontstane ruimtes in het glazuur op. Zo krijgen bacteriën geen kans en kan HA cariës voorkomen en kleine beginnende gaatjes helpen herstellen. Als extra bonus wordt het tandoppervlak gladder en oogt het witter.

Een stukje geschiedenis

Tandpasta’s met hydroxyapatiet hebben we grotendeels te danken aan de NASA. In 1970 ontwikkelde de ruimtevaartorganisatie namelijk een nieuw soort tandpasta: met hydroxyapatietdeeltjes als werkzaam bestanddeel. Ze hoopten dat astronauten met behulp van deze minerale deeltjes minder last zouden hebben van botverlies en tandbederf in de ruimte. Enkele jaren later, in 1978, kocht het Japanse bedrijf Sangi-Co Ltd. het patent van de NASA en begon deze tandpasta verder te ontwikkelen en onderzoeken. En met succes! In 1993 verklaarde de Japanse overheid hydroxyapatiet tot officiële werkzame stof in mondverzorging. Sindsdien zijn tandpasta’s met dit mineraal de gouden standaard in het Aziatische land.

De voordelen van HA

Dat ze er in Japan zo dol op zijn is niet zo gek, want hydroxyapatiet heeft best wat voordelen. Het mineraal versterkt het tandglazuur op natuurlijke wijze, kan de gezondheid van het tandvlees verbeteren en het kan ervoor zorgen dat je tanden witter lijken. Daarnaast is het mineraal niet giftig voor ons én vriendelijk voor de goede bacteriën in je mond. Voor zover bekend zijn er dan ook geen noemenswaardige bijwerkingen. Hydroxyapatiet in tandpasta kan synthetisch of natuurlijk zijn. In het laatste geval wordt het mineraal gewonnen uit onder andere visbotten, eierschalen en zeeschelpen, maar ook uit planten, algen en kalksteen. Uit onderzoek is gebleken dat synthetische deeltjes vrijwel identiek zijn aan natuurlijke hydroxyapatiet.

Is hydroxyapatiet dé vervanger van fluoride?

Fluoride en HA werken ieder op hun eigen manier. Fluoride gaat een verbinding aan met het calcium van je glazuur en creëert daarmee een laagje fluorapatiet dat je tanden beschermd. Hydroxyapatiet is een lichaamseigen stof die je tanden versterkt en remineraliseert. Om goed werkzaam te zijn tegen cariës is het belangrijk dat de concentratie van hydroxyapatiet in tandpasta minimaal 10-15% is. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat fluoride de nummer 1 keuze is: van fluoride is niet alleen veel minder nodig (gemiddeld 0,1 – 0,15 %), maar nano-HA schijnt tot wel 10x duurder te zijn dan fluoride. Qua werking lijkt het mineraal vooralsnog niet onder te doen voor fluoride. Er worden ook micro-deeltjes gebruikt, een slagje groter dus.

Tandpasta’s met hydroxyapatiet

Ondanks dat dit mineraal al meer dan 40 jaar de go-to optie is in Japan, vind je hier (vrijwel) geen tandpasta’s die, in plaats van fluoride, hydroxyapatiet gebruiken. Maar vanwege de eigenschappen van HA zijn steeds meer producenten geïnteresseerd in deze markt. De deeltjes worden dan meestal toegepast voor de positieve effecten die het voor je gebit kan hebben, zoals wittere tanden zonder te bleken en extra ondersteuning voor gevoelige tanden.

En die nano-deeltjes, zijn die wel veilig?

Daar kunnen we helaas nog geen antwoord op geven en er zijn ook merken die voor micro-deeltjes kiezen. Over de veiligheid van nano-hydroxyapatietdeeltjes in mondverzorgingsproducten zijn zeker vragen. Waar sommige onderzoeken stellen dat de nanodeeltjes geen invloed hebben op onze cellen (en dus veilig zouden zijn), is de Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) hier nog niet zo zeker van. In dit maart dit jaar heeft de Europese Commissie het SCCS wederom om een opinie gevraagd op basis van nieuwe informatie. De conclusie daarvan is dit najaar te verwachten. We houden onze oren en ogen open voor meer informatie. Wordt vervolgd!

Reacties (10) -

 • virginie

  virginie

  6-9-2022 11:15:49 | Reply

  Interessant. Voor m'n kindjes blijf ik op zoek omdat ze heel erg snel gaatjes hebben, en  nogal tegen m'n zin gebruik ik fluortandpasta, en let ik erg op hun voeding, maar dan nog. Hebben jullie gebaseerd op wat jullie weten en hebben gelezen een tandpasta gevonden met HA die goed zou kunnen zijn? Bedankt!

 • Manon

  Manon

  6-9-2022 11:46:10 | Reply

  Hoi, niet in de combinatie met fluor en ik heb hetzelfde gedaan als jij, toch een tijd fluor gebruikt voor mijn dochter want tanden zijn zo enorm belangrijk. groetjes, Manon

 • Esther

  Esther

  6-6-2023 08:20:27 | Reply

  Het is belangrijk dat jullie de stof fluoride niet verwarren met fluor, dit is een totaal andere (giftige) stof en als je op zoek gaat naar info met de verkeerde naam krijg je zeker verkeerde info!
  Verder vind ik de gegeven informatie van Greenjump uitstekend, en goed wetenschappelijk onderbouwd.

  • Manon

   Manon

   6-6-2023 11:18:12 | Reply

   Wij verwarren fluoride zeker niet met fluor. Dank voor je compliment!

 • Sietske

  Sietske

  18-7-2023 09:50:36 | Reply

  Mijn dochter heeft ook een tijd erg veel gaatjes gehad en op een bepaald moment kreeg ze zelfs tandontstekingen en werden er bij haar op 7-jarige leeftijd 3 tanden getrokken. Tegen die tijd had ik al van alles geprobeerd. Ze bleek erg gevoelig voor fluoride, moest ervan overgeven, dus dat was geen optie. Ik probeerde het met voeding (geen suiker, voeding met veel vitamine D en A), maar ook dat werkte niet. Ineens besefte ik dat het daar niet aan lag, omdat wij hetzelfde eten, maar niet dezelfde gebitsproblemen hebben. Ik ben met haar naar een homeopaat gegaan. Dát bleek de oplossing! Binnen 2 maanden na aanvang van de kuur (die in totaal anderhalf jaar duurde) had ze geen gebitsproblemen meer en waren bestaande gaatjes hersteld. Sindsdien heeft ze nooit meer problemen gehad met haar gebit. De tandarts snapte er niets van!

  • Yasmine

   Yasmine

   18-7-2023 22:23:27 | Reply

   Heb je een goede aanrader van merk dat je gebruikt hebt? Ik lijk er geen te vinden met een hoog gehalte hydroxiapatite, of er zit toch nog fluoride in.

   • Manon

    Manon

    18-7-2023 23:19:49 | Reply

    Hoi, ik vind de Fresh Mint fijn:https://www.greenjump.nl/Product/Natuurlijke-Tandpasta-zonder-Fluoride-met-Xylitol . Er is nog niet zoveel keuze inderdaad.

  • Celine

   Celine

   6-6-2024 10:57:36 | Reply

   Hoi Sietske!

   Wat ontzettend fijn dat jouw dochter geen gebitsproblemen meer heeft!
   Zou je misschien de naam van de homeopaat willen doorgeven? Ik zit namelijk met hetzelfde verhaal en zoek dringend échte, goede hulp..
   Heel erg bedankt voor je reactie alvast.
   Vriendelijke groeten,
   Celine

 • Virginie

  Virginie

  18-7-2023 09:57:45 | Reply

  Beste  Sietske, uw verhaal is heel herkenbaar,  mijn zoontje is 7 en nu ook al drie tanden getrokken. Ook al vanalles geprobeerd en bloed laren nemen: geen tekorten. Ik let ook heel sterk op voeding en mondhygiëne.  Ik ben benieuwd welke behandeling de homeopaat dan gaf? Ik woon jammer genoeg in België anders zou ik de naam vragen :). Alvast bedankt!!

 • Bart Sanderse

  Bart Sanderse

  7-6-2024 13:27:17 | Reply

  Regelmatig roggebrood eten scheelt enorm in het voorkomen van gaatjes in de tanden. Werkt echt heel goed.

Loading