Fluoride tandpasta of Fluoridevrij of tandpasta met Xylitol?

Tandpasta-Tabletten-Kind-Aardbei-met-Stevia-125-stuksEen goed begin is het halve werk en zo is het met gebitsverzorging ook. Start je met poetsen als de eerste tandjes doorkomen, dan wordt het een routine waar kinderen hun leven lang plezier van hebben. Want een goede mondgezondheid is van belang voor je gehele gezondheid. En gaatjes? Die hebben we liever niet. Daarom hebben we bij Green Jump ons assortiment tandpasta’s recent verder uitgebreid. Er zijn tubes, tabletjes, poeder met fluoride, zonder fluoride en met of zonder xylitol, voor kinderen of volwassenen. Zo kan jij nog beter kiezen wat bij jou of je gezin past. Vandaag nemen we je graag mee in de wereld van de mondgezondheid en wat wij je daarin te bieden hebben!

Auw! Een gaatje

Door een combinatie van etensresten en speeksel ontstaat er op je tanden tandplak, een plakkerig, kleurloos laagje. Bacteriën in deze tandplak zijn dol op koolhydraatrijk voedsel. Ze zetten de suikers om in zuren en daardoor ontstaat er elke keer dat je iets eet of drinkt een zuuraanval op je tanden en kiezen. Juist deze zuuraanvallen tasten je tandglazuur aan, waardoor cariës, ofwel gaatjes, kunnen ontstaan.

Een goede mondgezondheid

Die krijg je door te letten op wat je eet en drinkt en hoe vaak je dat doet. Maar ook door te flossen én door goed te poetsen met een geschikte tandpasta om tandplak te verwijderen. En qua tandpasta’s is er inmiddels aardig wat keuze. Zo bestaan er tandpasta’s met fluoride, zonder fluoride, met xylitol, zonder xylitol…en natuurlijk tandpasta’s waarin fluoride en xylitol met elkaar gecombineerd worden.

Natuurlijke-tandpoeder-in-glazen-potje-CinnamonFluoride, het wondermiddel tegen cariës?

Fluoride is een natuurlijk mineraal, dat het tandglazuur harder maakt en daarmee beter bestand tegen zuuraanvallen. Zo helpt het cariës voorkomen. Het wordt daarom wereldwijd geadviseerd in de strijd tegen gaatjes. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, Australië en delen van Engeland, wordt zelfs het drinkwater gefluoriseerd. In Nederland is dat sinds 1976 niet meer toegestaan. Want hoewel fluoride na jaren en jaren van onderzoeken effectief lijkt te zijn tegen cariës, heeft het in de loop der tijd ook een slechtere naam gekregen. Hoe zit dat?

De andere kant van de fluoride-medaille

De inname van fluoride kan namelijk bijwerkingen hebben, van mild tot ernstig. Een acute fluoride vergiftiging kan bijvoorbeeld leiden tot misselijkheid, overgeven, coma of in hele ernstige gevallen zelfs fataal aflopen. Gelukkig komt een acute fluoride overdosis vrijwel nooit voor, een hele tube tandpasta neemt je kind immers niet zo snel in.

Maar neem je gedurende langere tijd te hoge concentraties fluoride in? Dan kunnen er wel chronische effecten optreden. Voorbeelden daarvan zijn fluorose, botontkalking en vergroeiing van het bot. Deze bijwerkingen komen vooral voor in landen met gefluoriseerd drinkwater, vanwege de grote inname van fluoride aldaar.

Hoe herken je fluorose?

‘Dental’ fluorose zijn witte of bruine vlekjes op de volwassen tanden, die eigenlijk vooral ontsierend zijn. Deze ontwikkelingsstoornis kan enkel ontstaan tijdens de tandontwikkeling. Eenmaal doorgebroken volwassen tanden kunnen geen fluorose meer ontwikkelen. De aandoening varieert van zeer mild (witte vlekjes) tot ernstig (bruine vlekken) en de ernst ervan kan ook weer afnemen tijdens het volwassen worden. In Nederland komen soms milde vormen van fluorose voor, die voornamelijk het gevolg zijn van onjuist gebruik van fluoride tabletten of het doorslikken van te veel tandpasta.

Kindertandpasta-originalXylitol, het alternatief voor fluoride?

Lang leek xylitol de aangewezen kandidaat om fluoride te vervangen. Een natuurlijke zoetstof, eenvoudig toe te voegen aan kauwgom of snoepjes, met hooguit milde bijwerkingen als diarree en buikkrampen bij overmatig gebruik. Klinkt als een goed alternatief, toch? Helaas is de werkzaamheid van xylitol nog altijd niet onomstotelijk vastgelegd. Recent onderzoek laat weliswaar zien dat xylitol kauwgom een verminderend effect kan hebben op tandplak, maar er zijn nog geen overtuigende bewijzen dat xylitol fluoride kan vervangen. Xylitol lijkt op dit moment vooral geschikt als goede aanvulling op het gebied van mondverzorging. We hopen dat hier in de toekomst meer duidelijk over wordt.

Welke tandpasta kies jij?

De WHO is er heel duidelijk over: poetsen met een fluoridehoudende tandpasta is onze beste selfcare optie in de preventie van cariës. Maar we begrijpen dat je terughoudend kan zijn om voor fluoride te kiezen, vooral als je kindje moeite heeft tandpasta uit te spugen. Zelf hebben we inmiddels ervaren dat juist voor de kinderen fluoride van belang kan zijn bij het voorkomen van gaatjes. En dat de noodzaak bij volwassenen nogal eens kan verschillen.

Bij Green Jump vinden we dat een goede mondgezondheid van groot belang is. En vooral dat ieder voor zich moet kunnen beslissen welke producten daarbij passen. Daarom vind je in ons assortiment vanaf nu ook tandpasta mét fluoride. Maar! Natuurlijk zijn ook dit producten met de kwaliteit die je van ons verwacht: fijne tandpasta’s voorzien van een natuurcosmetica keurmerk. Zodat je weet dat het met de ingrediënten, werkomstandigheden en verpakking goed zit.

Natuurlijke-tandpasta-in-glazen-potje-100-ml-BlackWat je ook kiest: Poetsen, poetsen, poetsen!

Goed poetsen is het advies, welke tandpasta je ook kiest. En begin met poetsen zodra de eerste tandjes doorkomen. Leer je kindje ook om de tandpasta niet door te slikken. Gebruik je een tandpasta met fluoride? Zolang kindjes niet goed kunnen spugen gebruik je een peutertandpasta. Deze heeft namelijk een lagere concentratie fluoride (aangegeven in ppm – parts per million). Je hoeft dan ook niet direct in paniek te raken, mochten ze deze tandpasta toch een keer doorslikken. En houd je bij het poetsen aan deze voorschriften:

- Gebruik, zodra de eerste tandjes doorkomen, een rijstkorreltje peutertandpasta met 500-750 ppm fluoride

- Vanaf 5 jaar gebruik je een erwtje tandpasta per poetsbeurt met 1000 – 1500 ppm fluoride

- Vraag eventueel advies aan je tandarts of mondhygiënist voor de beste poetstechniek.

Reacties (9) -

 • Barbara

  Barbara

  23-5-2022 20:31:07 | Reply

  Hoi, wat fijn deze blog! Ik hoorde een tijdje geleden iemand over natuurlijke tandpasta met Hydroxyapatite, zoals het merk "Risewell". Het is volgens mij helaas niet verkrijgbaar in Europa en ik kan er hier ook weinig informatie over vinden. Weten jullie misschien wat meer? Er wordt geclaimd dat het een precieze vervanging van Fluoride is, iets wat voor de meeste natuurlijke tandpasta's natuurlijk niet geldt. Hopelijk komt er hier ook snel meer informatie over Hydroxyapatite. Alvast bedankt voor de reactie!

  • Manon Green Jump

   Manon Green Jump

   1-6-2022 22:05:37 | Reply

   We gaan er eens een blog aan wijden. Er zijn 3 tandpasta producten bij Green Jump die dit al bevatten: https://www.greenjump.nl/Catalogus/Zoeken?search=Hydroxyapatite

  • Manon

   Manon

   25-8-2022 17:59:24 | Reply

   Hoi Barbara, het heeft even geduurd maar hier is het blog https://blog.greenjump.nl/post/2022/08/25/Hydroxyapatiet-de-gouden-standaard-in-de-Japanse-mondzorg.aspx

 • Lucas Brouns

  Lucas Brouns

  23-5-2022 21:33:52 | Reply

  Inderdaad een belangrijk onderwerp, goed zo!
  Meer en andere informatie is te vinden op de website van de Weston A. Price Foundation, https://www.westonaprice.org/dentistry/
  Met vriendelijke groet, Lucas, te Den Bosch

 • Kas

  Kas

  30-5-2022 21:19:05 | Reply

  Wow, wat jammer dat zijn jullie ook gekocht door bigfarma etc. Je kan veel bewijzen vinden dat fluoride is heel schadelijk voor hersenen (van pijnappelklier steen maken) die hebben że ook gebruikt tijdens WW2 zodat mensen doen wat ze willen. En who is gesponsord infer andere door billygates enschab- die afgelopen jaren nog meer aarde ontvolken

  • Grammar dear.

   Grammar dear.

   30-5-2022 22:32:54 | Reply

   Grammar please Kas. Oh, en gooi je vieze kneuterige bekrompen theorietjes weg, dat is veel veiliger voor het milieu.

 • Manon Green Jump

  Manon Green Jump

  1-6-2022 11:11:03 | Reply

  Dank je wel voor jullie reacties, we willen het op ons blog heel graag informatief houden op basis van zoveel mogelijk onderbouwde bronnen, daarom nemen we veel links op in ons blog. Uiteindelijk kan iedereen zelf kiezen voor wel of geen fluoride. Groetjes, Manon

 • Femke

  Femke

  27-6-2022 20:37:22 | Reply

  Dit artikel vond ik een eyeopener wat betreft fluoride
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/13/waarom-stond-er-op-die-tandpasta-niet-gebruik-op-eigen-risico-a4133283

 • BEBE

  BEBE

  25-7-2022 13:22:38 | Reply

  <a href="http://www.privateinvestigatorwa.com/">Private Investigator Tacoma</a>

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading