Microplastics in de ontlasting van baby’s

pexels-eva-elijas-7630328_resizeZodra je één voet binnenzet in de wereld van babyproducten zijn de mogelijkheden soms eindeloos. Alles wat je je kan bedenken (en meer) is te koop. Bekertjes, speelgoed, lepeltjes in de meest uiteenlopende kleuren en vormen. Wat is handig, wat is veilig? Je zou haast niet weten waar je moet beginnen! We helpen je graag op weg.

Veel van deze producten worden gemaakt van kunststof, net als ontzettend veel andere producten om ons heen. Waar plastic tientallen jaren geleden de oplossing leek te zijn voor…nou ja, bijna alles, wordt steeds duidelijker dat het gebruik van kunststof, naast voordelen, ook nadelen met zich meebrengt.

Zo heeft een nieuw, kleinschalig, onderzoek van de New York School of Medicine aangetoond dat er microplastics terug te vinden zijn in de ontlasting van baby’s. Én dat de concentratie daarvan ook nog eens 10 tot 20 maal hoger is dan in de ontlasting van volwassenen.

Microplastics?

Ja, dat zijn die hele kleine stukjes kunststof, kleiner dan 5 mm, die in onze omgeving terecht komen door het verval van grotere kunststof producten. Deze microplastics bestaan uit allerlei verschillende soorten kunststof, zijn niet (of vrijwel niet) biologisch afbreekbaar én op veel plekken om ons heen te vinden: in ronddwarrelend stof, voedsel, dieren en nog veel meer. Oók in onze eigen ontlasting zijn de minuscule deeltjes terug te vinden, ontdekten ze drie jaar geleden in Wenen en heeft onderzoek aangetoond dat baby’s microplastics binnen kunnen krijgen door het gebruik van plastic babyflessen.

Hoe het zit met die kleine deeltjes

Het nadeel van deze microplastics is, dat we eigenlijk nog niet goed weten wat het effect ervan is op ons lichaam. Met een beetje ‘common sense’ gaan er wel wat alarmbellen rinkelen en dus proberen wetenschappers wereldwijd dit effect gedetailleerder in kaart te brengen. Zo weten we inmiddels dat we gemiddeld per week zo’n 0,1 tot 5 gram microplastic ‘consumeren’. En dat sommige microplastics ons lichaam weer verlaten, terwijl anderen juist door ons lichaam worden opgenomen. Ook werd in laboratoria al duidelijk dat verschillende diersoorten zoals muizen of vissen last kunnen krijgen van, onder andere, ontstekingen.

Het resultaat van het New Yorkse onderzoek

In het New Yorkse onderzoek hebben de onderzoekers nu specifiek gekeken naar twee gangbare microplastics: PET (polyethyleentereftalaat) en PC (polycarbonaat). Ze vonden dat zowel de ontlasting van baby’s als die van volwassenen, op zijn minst één soort microplastic bevatte. Maar, de grootste ontdekking was, dat de concentratie PET in de ontlasting van baby’s vele malen hoger was dan die bij volwassenen. Hoewel het hier om een zeer kleinschalig onderzoek gaat (de onderzoekers keken naar de ontlasting van 3 pasgeborenen, 6 zuigelingen en 10 volwassenen) gecombineerd met een nieuwe onderzoeksmethode, zijn de uitkomsten volgens onderzoekers en collega’s wel degelijk van belang én in lijn met eerdere onderzoeksresultaten.

Hoe kan dat dan?

Bijtring-Kawan-uit-een-stuk-natuurlijk-rubber_resizeVolgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring, dat zuigelingen worden blootgesteld aan hogere concentraties microplastics dan volwassenen. Als je erover na denkt is dat ook niet zo vreemd. Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond en PET is een kunststof die veelvuldig wordt gebruikt. Zo worden er niet alleen waterflesjes van gemaakt, maar ook textielvezels (zoals een fleece dekentje). Ook veel van de producten die baby’s intensief gebruiken, zoals bijtringen, drinkflessen en lepeltjes, zijn vaak gemaakt van plastic en zouden kunnen bijdragen aan de hoeveelheid microplastics die kinderen binnen krijgen. Al met al, volgens de onderzoekers genoeg ingrediënten om verder onderzoek te doen.

Wat kun je doen?

Eerlijk is eerlijk, in het dagelijkse leven is microplastics volledig vermijden bijna onmogelijk, maar je kunt wél de blootstelling eraan verminderen. Gooi dat raam lekker open voor frisse lucht, doe je fleece trui de deur uit en stofzuig regelmatig (ook handig om hormoonverstoorders zoveel mogelijk te vermijden). Én kies voor producten van natuurlijke materialen. Dit soort informatie is precies waarom Green Jump is gestart, waarom kiezen voor plastic als er goede alternatieven zijn! Praktisch, vrij van plastics en ook gewoon mooi! Bijvoorbeeld fijne dekentjes, kleding en matrasjes van natuurlijke materialen en een uitgebreide collectie glazen en RVS flessen…Mooi, fijn én veilig!

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading