Duurzaam Better Cotton BCI vs Biologisch katoen GOTS: wat kies je?

De laatste tijd zie je het vaker voorbijkomen: Better Cotton, ook wel Responsible Cotton of Beter Katoen en Duurzaam Katoen genoemd. De afkorting van dit keurmerk is BCI, Better Cotton Initiative. Wat houdt dit ‘betere katoen’ precies in en is er een relatie met biologisch katoen? Wat draag je op je huid als je voor Better Cotton kiest of voor GOTS gecertificeerd biokatoen?

Wat betekent het BCI keurmerk

Better Cotton BCIHet Better Cotton Initiative heeft als doelstelling de katoenproductie van katoenboer tot eindproduct te verduurzamen en te verbeteren. Hierbij wordt gelet op de positie van mensen (sociaal), het milieu en de toekomst van de katoenindustrie (economisch). Om dit te bereiken begeleidt BCI katoenboeren over de hele wereld bij hun bedrijf en hun doelstellingen. Een BCI katoenboer voldoet aan de 7 criteria van het BCI en mag het katoen verkopen als Better Cotton. Op dit moment bestaat ca 19% van alle katoenproductie uit Better Cotton.

Het Better Cotton label voor duurzaam katoen

Biologisch katoen Better Cotton Initiative duurzaam katoenBedrijven en merken kunnen dit initiatief steunen en mogen dan het BCI label op hun producten zetten. Het label mag al gebruikt worden  als minimaal 5% van het totale gebruikte katoen van een BCI-lid uit Better Cotton bestaat én er een doelstelling is om binnen 5 jaar 50% katoen uit de Better Cotton keten te gebruiken. Concreet betekent dit dus dat een product met het Better Cotton label niet per se gemaakt hoeft te zijn van duurzaam katoen. Het betekent dat je een katoenen product koopt van een merk dat investeert in Better Cotton en BCI gecertificeerde boeren steunt.

Het BCI label kan door een merk online gebruikt worden en in al hun offline communicatie. Ook wordt het op productverpakkingen gezet om de betrokkenheid en inzet bij de verduurzaming van de katoenketen te tonen. Er zijn ook bedrijven die hun eigen duurzaamheidslogo ontwerpen dat met BCI samenhangt, zoals Hema met hun groene, blije blaadje voor duurzaam katoen.

Hoe werkt de BCI duurzaam katoen keten?

Dit klinkt wat ingewikkeld en dat is het ook: Het BCI werkt met een complex systeem gebaseerd op “BCI punten” waarbij een merk of winkel een bepaald gewicht in katoen aanvraagt en vastlegt als Better Cotton. Een BCI boer ergens op de wereld moet deze hoeveelheid vervolgens maken (Mass-Balance). Deze hoeveelheid komt niet in handen van het eindbedrijf, maar de BCI boer onderaan de, vaak lange, keten profiteert van deze hoeveelheid vastgelegde Better Cotton. Deze aanpak heeft te maken met de complexiteit van de productieketen waardoor het BCI katoen niet goed te traceren is. Traceren zou simpelweg te duur worden. En complex en ondoorzichtig of niet, het einddoel voor de totale keten wordt zo op betaalbare wijze met veel BCI boeren behaald.

Verschil biologisch katoen en duurzaam katoen

Organic Cotton Standard 100 biologisch katoen keurmerkZoals hierboven is uitgelegd, zegt het BCI keurmerk niet iets over het katoen wat je in je handen hebt of draagt. BCI staat voor een duurzaamheidsverbetering in de totale keten van katoenproductie.

Het katoen is dan ook zeker niet biologisch en het eindproduct ook niet. Er kunnen dus bijvoorbeeld nog steeds genetische modificatie (GMO) of chemicaliën zoals pesticiden gebruikt zijn bij de productie. Het BCI keurmerk zegt dus ook niks over mogelijk schadelijke stoffen waarmee je huid in aanraking komt.

Biologisch katoen is gecertificeerd biologisch volgens de Organic Content Standard (OCS) of Global Organic Textile Standard (GOTS). Biologisch katoen is altijd volledig traceerbaar en voldoet gegarandeerd aan alle eisen die het keurmerk stelt. Het GOTS keurmerk is in het land van biologisch katoen het beste van het beste. GOTS stelt zeer strenge eisen die in het bijzonder ook betrekking hebben op punten als water gebruik en afvalwater, gebruik van chemicaliën,  GMO’s en arbeidsrecht.

Wil je zeker weten dat echt biologisch is? Kies dan voor (GOTS) gecertificeerd biologisch katoen. Bij Green Jump kiezen we voor GOTS gecertificeerde eindproducten, dan is niet alleen het katoen biologisch maar vindt het hele productieproces plaats op milieuvriendelijke wijze en onder goede arbeidsomstandigheden. 

Better Cotton is beter, maar zeker nog niet biologisch of GOTS gecertificeerd

Better Cotton is absoluut een stap in de goede richting naar een betere wereld, het kan nog beter door voor GOTS te kiezen natuurlijk. Better Cotton is in ieder geval wel al beter dan gewoon katoen voor alle mensen die in de katoenketen werken, voor de economie en beter voor het milieu en daarmee onder de streep een verbetering voor iedereen. Je draagt hier aan bij door producten te kopen die het BCI label dragen. Wil je echter zeker zijn dat het katoenen rompertje van je kindje helemaal biologisch is? Kies dan voor gecertificeerd biologisch katoenen eindproducten.


Loading