Natuurlatex matras? Ecologisch, biologisch of natuurlijk matras? Wat betekent dit en wat kies je?


clip_image001

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras vliegen de termen en voordelen je om de oren. We leggen graag uit waar je op kunt letten en wat de termen betekenen, zodat je een keuze kunt maken voor een matras van 100% natuurlijke materialen en zonder schadelijke stoffen. De keuze voor een matras, de basis van je bed, is erg belangrijk. Je brengt er tenslotte, mits in goede gezondheid, één derde van je leven op door. Een latex of 100% natuurlatex matras, biologisch, ecologisch of natuurlijk matras, wat houdt dat precies in, wat zijn verschillen en hoe kies je het juiste?

Natuurlatex matras, natuurlijk matras gemaakt van 100% natuurlatex?

clip_image003 clip_image005

Natuurlatex matrassen zijn helaas lang niet altijd 100% natuurlijk. Ze kunnen gemaakt worden van natuurlijke rubber, synthetische latex met aardolie als bron of een mix van deze twee. Gemengde latex met 40% natuurlatex en dus het merendeel synthetische latex kan al de term `natuurlijk latex` krijgen. De term “natuurlijk” is een algemene term die niet beschermd wordt door regelgeving. Alleen de vermelding `natuurlijk` bij een matras is dus geen garantie dat een matras volledig uit natuurlijke materialen zou bestaan. Erg verwarrend als je op zoek bent naar een gezond, ecologisch matras van natuurlijke materialen zonder schadelijke stoffen.

Matras van zuiver 100% natuurlatex zonder schadelijke stoffen

clip_image007 clip_image009

De kwaliteit van een echt 100% natuurlatex matras is niet te evenaren door synthetisch latex. Natuurlatex wordt gemaakt van het sap van de rubberboom. Matrassen gemaakt van volledig zuiver 100% natuurlatex zonder synthetische toevoeging herken je aan het QUL- of GOLS-certificaat. Bij GreenJump.nl en Het Ecobed.nl vind je alleen matrassen die gemaakt zijn van 100% natuurlatex, samen met andere volledig natuurlijke materialen zoals wol en katoen. Je vindt hier biologische matrassen voor volwassenen, kinderen en tieners en ook een natuurlijk, ecologisch wiegmatras van 100% natuurlatex vind je hier.

Voordelen natuurlatex matrassen en GOLS, FSC, QUL, Fair Rubber

clip_image011

Natuurlijk latexschuim heef vele voordelen. Het is buigzaam en heeft de hoogste puntelasticiteit, dat is een belangrijke graadmeter voor optimale gewichtsondersteuning. Er wordt geen druk uitgeoefend op de wervelkolom als je erop slaapt zodat de tussenwervelschijven zo goed mogelijk kunnen herstellen. Daarnaast is natuurlatex duurzaam, veerkrachtig, vrij van chemicaliën, zeer ademend en van nature brandwerend zonder brandvertragers. Onze natuurlijke biologische matrassen kunnen gemaakt zijn van alleen natuurlatex of gecombineerd met veerkrachtig kokos of paardenhaar en een tijk van biologisch katoen of biologische wol. Wat je ook kiest, alle matrassen die je in onze winkel vindt zijn streng gecontroleerd en vrij van schadelijke stoffen.

Matrassen van natuurlatex, zijn er chemische stoffen gebruikt om een matras te maken?

clip_image013100% puur natuurlatex komt van plantaardig melksap van de rubberboom. Om het sap om te zetten naar een vaste vorm worden hulpstoffen gebruikt, zinkoxide en zwaveloxide. Deze zijn nodig om tot het opschuimen van het melksap te komen, waarna het een crème wordt die in vormen kan worden gegoten. De hulpstoffen die worden gebruikt worden ten onrechte vaak aangeduid als `chemisch` maar zijn in werkelijkheid in de natuur voorkomende stoffen. Zwaveloxide vindt je bijvoorbeeld in de buurt van vulkanen of in kraters van slapende vulkanen. Het Duitse kwaliteitslabel voor Natuurrubber QUL test natuurlatex matrassen op verontreinigde stoffen.

Hoe natuurlijk is een ‘natuurlijk’ latex ecologisch matras?

clip_image017

Zoals we al schreven is synthetisch latex, door de mens gemaakte latex, gemaakt van aardolie. Het toevoegen van synthetische latex maakt het opschuimen makkelijker (en goedkoper) omdat het zich calculeerbaar gedraagt. Deskundigen, zoals de producenten van QUL-gecertificeerde matrassen, zijn in staat om van de plant afgeleide delicate latex 100% natuurlatex matrassen te maken zonder toevoeging van synthetische latex. Pure en zuivere natuurlatex matrassen zonder nare stoffen dus. Matrassen gemaakt met latex uit olie, synthetisch matrassen ofwel matrassen van kunststof bevatten schadelijke stoffen. Deze stoffen zitten in het matras, kunnen vluchtig zijn en worden ingeademd. Toch kunnen matrassen ondanks deze schadelijke stoffen, aangeduid worden als “natuurlatex matras” omdat deze term niet beschermd is. Weten wat je kiest? Informeer je goed, vraag door en let op de ingrediënten en keurmerken bij het matras, beddenwinkel en het betreffende merk.

Een 100% natuurlatex matras is gemaakt van 100% natuurlatex

GOLS en QUL gecertificeerde natuurlatex matrassen mogen uitsluitend uit natuurlatex bestaan. De QUL, kwaliteitsassociatie voor milieuvriendelijke latexmatrassen, controleert en certificeert. De QUL is een samenwerking van latexschuimkloppers, matrasfabrikanten en handelaren in natuurlijke latexmatrassen met als doel te zorgen voor een gegarandeerde kwaliteit bij gebruik van natuurlijk latex en meer veiligheid voor de consument van natuurlijke latexmatrassen. Matrassen gecertificeerd door QUL (of GOLS) bevatten dus uitsluitend 100% natuurlatex, zonder een spoortje aardolie, plastic of weekmakers. Bevatten matrassen een tijk (matrashoes) van katoen en/of wol van biologische teelt of dierhouderij dan worden deze biologisch natuurlatex matras genoemd. De term biologisch is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er een biologisch keurmerk is. Dit geeft zekerheid. De term ecologisch is dit overigens niet en mag dus net als “natuurlijk” gewoon gebruikt worden zonder certificaat.

Keurmerken natuurlijk matras, biologisch en milieuvriendelijke matrassen

clip_image019 clip_image021 clip_image023 clip_image025

Wil je een matras kopen en maak je je zorgen om schadelijke chemicaliën? Dan zijn deze matrascertificeringen belangrijk om te onthouden omdat ze betrouwbaarheid geven over de gebruikte materialen.

QUL (zie hierboven).

De Global Organic Textile Standard (GOTS) is de wereldwijd toonaangevende norm voor textielverwerking voor biologische vezels, inclusief ecologische en sociale criteria, ondersteund door onafhankelijke certificering van de hele textielketen. Een voorbeeld hiervan zijn de matrashoezen gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen.

De Global Organic Latex Standaard (GOLS) is een standaard voor materialen en verwerking voor biologische latex en afgewerkt latexschuim.

Fair Deal Trading is een keurmerk voor Fair Trade rubber. Naast Fair Trade rubber kan de latex ook komen van rubberbomen uit een FCS bos. De boseigenaar heeft een prestatie van formaat geleverd met duurzaam bosbeheer. Daarbij heeft hij rekening gehouden met heel veel verschillende aspecten: behoud van biodiversiteit, bescherming van waterlopen, veiligheid van de bosarbeiders, enzovoort. Om zeker te weten dat de latex onder goede omstandigheden is verkregen en vrij is van kinderarbeid kies je voor een matras op basis van fair trade.

10 voordelen van een 100% natuurlatex matras

De voordelen van een 100% natuurlatex matras gaan verder dan alleen het heerlijke ligcomfort. Het is namelijk niet alleen vrij van schadelijke stoffen, maar milieuvriendelijk en duurzaam. Een fijn idee! De 10 voordelen van een 100% natuurlatex matras op een rij:

clip_image0271. Veerkrachtig, goede druk verdeling

2. Vrij van schadelijke chemische stoffen

3. Ademend, goede luchtcirculatie

4. Lange levensduur

5. Afkomstig van een hernieuwbare natuurlijke bron (voor aardolie voor synthetische latex is de voorraad eindig)

6. Zeer duurzaam

7. Met de hand geoogst, ecologisch en milieuvriendelijk (let wel op het Fair keurmerk)

8. Lage CO2 footprint (Natuurlatex 1-2 Kg – synthetisch latex 4,4 – 6 Kg)

9. Van nature brandwerend

10. Vrij van metalen

Meer weten? Kijk op HetEcobed.nl voor meer informatie en advies over matrassen. Op zoek naar een 100% natuurlatex matras voor wieg, ledikant of kinderbed? Kijk dan op GreenJump.nl

Reacties (2) -

 • Aisha Paul

  Aisha Paul

  28-2-2021 19:28:35 | Reply

  Naast GOLS en QUL heb je ook ECO-Institut certificatie om er zeker van te zijn dat er alleen gebruik is gemaakt van natuurlijk latex.

 • Gerben

  Gerben

  14-2-2022 11:12:29 | Reply

  Heb zelf onlangs de Simmons Generation gekocht -  nou ja, nog proefliggen. Wordt nog geleverd. Wordt benoemd als 'duurzaamste matras' - klopt dat (deze https://www.deboxspringspecialist.nl/matrassen/duurzaam-matras/#duurzaamste-matras? Ben je daarmee bekend?

Loading