Guppyfriend tegen microplastics

Was-zak-tegen-microafval-milieuvriendelijk mini2Plastic soup, we hebben er intussen allemaal wel eens van gehoord. Regelmatig halen berichten het nieuws over grote hoeveelheden plastic die worden gevonden in de magen van bijvoorbeeld walvissen of andere in de oceaan rondzwemmende wezens. Je denkt dan snel aan grote stukken plastic, zoals flesjes en boodschappentasjes. Maar microplastic is net zo schadelijk voor deze dieren. Dat dit plastic voor ons niet waarneembaar is met het blote oog, betekent niet dat het niet vervuilend is.

Het is zelfs zo, dat elke keer wanneer je synthetische kleding wast, er microplastic door de afvoer gaat. Dit eindigt met iedere was in het afvalwater, om via de rivieren een weg richting oceanen te vinden. Hier belandt 70% van dit plastic op de zeebodem, komt 14% in het water terecht, 1% aan de wateroppervlakte en zelfs 15% komt op het strand terecht. (Water)organismen en vissen consumeren dit microplastic, waardoor ze ziek kunnen worden. Het microplastic zorgt zo voor steeds meer problemen verder in de voedselketen, ze zijn al in ruim 1200 diersoorten aangetroffen.

Oplossing Stop! Micro Waste

Waszakje-tegen-microafval-Guppyfriend miniDe Duitse non-profit organisatie Stop! Micro Waste kwam met een ingenieuze oplossing voor dit probleem en bracht de Guppyfriend op de markt. Een waszak voor je (synthetische) was, die niet alleen je was beschermt, maar ook de dieren die rondzwemmen in rivieren en oceanen. Het is uiteindelijk ook goed voor je eigen gezondheid, want er worden al microplastics gevonden in het menselijk lichaam. Dus hoe minder er in het water terechtkomen: hoe beter!

Gebruik Guppyfriend

Het gebruik van de Guppyfriend is erg makkelijk. Je stopt de synthetische kleding erin, het is uiteraard wel goed om de kleuren te scheiden. De zak, die je maximaal half vult, sluit je, om hem vervolgens te wassen in de wasmachine. Na het wasprogramma haal je de kleding eruit om deze te drogen en verwijder je de laag microplastic die is achtergebleven in de waszak.

Was je synthetische kleding met de hand? Dit kan niet ìn de Guppyfriend, wel kun je het waswater filteren met de waszak, om hetzelfde effect te bereiken.

Alle beetjes helpen

Natuurlijk is de Guppyfriend niet het enige middel om dit probleem aan te pakken en op te lossen. Maar alle beetjes helpen. Denk daarom ook na over welk wasmiddel je gebruikt.

Wil je meer weten over microplastic, lees dan deze blog over microbeads die we eerder publiceerden.

Leuk weetje: De non-profit organisatie Stop! Micro Waste uit Berlijn, is opgericht door Langbrett. Dit is een bedrijf dat is opgericht door een groep surfers en natuurliefhebbers. Ze hebben een soortgelijke filosofie als Green Jump: eerlijke producten voor de natuur en de mens. Een deel van hun assortiment, voornamelijk schoenen en kleding, ontwerpen en produceren ze zelf. Waaronder de Guppyfriend. Die overigens geheel recyclebaar is.

Reacties (1) -

  • Marie

    Marie

    25-3-2021 16:46:55 | Reply

    Goed om te lezen dat er zoveel nieuwe initiatieven op de markt komen die microplastic in de oceaan tegengaan. Wanneer wij thuis al een verschil kunnen maken, is dat natuurlijk waardevol. Ook ben ik benieuwd hoe ons afvalwater in de toekomst gezuiverd gaat worden. https://www.henkvantongeren.nl/wat-we-doen/duurzaam-watermanagement/water-zuiveren-en-behandelen

Loading