Is duurzaam ook altijd duurder?

Enkele jaren geleden, toen ik mij bezig begon te houden met milieuvervuiling, verspilling en gezondheid, besloot ik als eerste stap al het plastic de deur uit te gooien. Een vriendin wees mij namelijk op deze blog van Green Jump. Na dit te hebben gelezen haalde ik alle plastic bordjes, schaaltjes en bekertjes die ik voor mijn tweeling gebruikte uit de kast en gooide alles weg. Vervolgens bestelde ik twee Klean Kanteen drinkflessen en twee Lunchbots trommeltjes. En ik was een stuk meer kwijt, dan toen ik nog plastic broodtrommeltjes kocht. Want goedkoop zijn ze niet.

DSC_1163_resize

Inmiddels heb ik er nog veel meer. Vijf trommeltjes geloof ik, in verschillende uitvoeringen. 1-, 2-, 3- en 4-vaks. Ook heb ik nog een glazen Life Factory fles aangeschaft, en glazen bakjes om voedsel in te bewaren en in te vriezen. Ook kocht ik een ijsjesmaker en nog veel meer. Kortom: ik heb daar een behoorlijke som geld aan besteed. Maar ik zie het zelf als investering in de aarde, de mensen die erop leven en uiteraard mijn kinderen.

Toen ik mijn vaatwasser onlangs uitruimde en mijn keukenkasten inpakte met deze spullen, waar ik altijd erg zuinig op ben, besefte ik mij dat ze onder de streep helemaal niet duurder zijn. De trommeltjes hebben we inmiddels al enkele jaren en zien er nog prima uit. Eigenlijk als nieuw, vooral de nieuwere versie van de Lunchbots. Bij de oudere versie is de verf eraf gegaan, doordat de dekseltjes per ongeluk in de vaatwasser belandden. Maar daaronder zit weer gewoon rvs, dus ze zien er prima uit. Ze gaan elke dag mee naar school, en ook met uitstapjes met ons gezin in de weekenden. Ondanks dagelijks gebruik zien de bakjes en ook de flessen er dus nog uit alsof ze nog jaren zullen meegaan, en dat zullen ze ook doen.

Plastic broodtrommels en bekers duurder

Dat was wel anders toen mijn kinderen nog de gebruikelijke plastic bakjes en bekers meekregen. Slechts een tientje per stuk, maar er gingen er al gauw twee stuk. Dus moesten er nieuwe worden gekocht. Verspillend, milieu-onvriendelijk, en duur. Want inmiddels had een lunchbakje me al het dubbele gekost. Ook de anti-lekbekers bleven de schooltasjes bevuilen, daar had ik na een tijd ook echt wel genoeg van. Een kind rent nou eenmaal met zo’n schooltas op z’n rug. Je kunt niet verwachten dat een kleuter zijn tas constant rechtop houdt om lekken te voorkomen. Dat zou mij niet eens lukken, eerlijk gezegd. Ik had daarvan inmiddels al drie goedkopere versies van uitgeprobeerd. Waarschijnlijk kostte me dit bij elkaar meer dan 1 Klean Kanteen fles.

Ik kies gewoon voor rvs broodtrommels en bekers

Kortom. Ik heb al jaren geen bakjes of flessen voor de lunch van mijn kinderen aan hoeven schaffen. Ze zullen tijdens de middelbare schooltijd ook nog volstaan. En ik sluit absoluut niet uit dat dezelfde later nog mee kunnen naar hun werk. Oersterk dat rvs. En ze zien er ook niet kinderachtig uit. Dus het is niet zo dat ze op een gegeven moment ‘niet meer cool’ zijn, zoals dat vaak gaat met pubers. Sterker nog, ik gebruik ze zelf ook. Dus als je het zo bekijkt heeft zo’n bakje je op jaarbasis amper iets gekost. Ook heb je de afvalberg niet vergroot op dat vlak. Maar hebben je kinderen wel hun lunch in een trommeltje zonder schadelijke stoffen kunnen meenemen.

DSC_1214_resize

Reacties (1) -

  • Wietse Stienstra

    Wietse Stienstra

    7-9-2019 14:47:08 | Reply

    Interessant artikel, bedankt!

Loading