Een groen Sinterklaasfeest, hoe doe je dat?

Veel ouders kennen het ‘probleem’, wanneer de Sinterklaastijd weer nadert. De speelgoedboeken vallen door de brievenbus en de reclames op tv spelen weer gretig in op wat kinderen aanspreekt. Ze sommen zo een hele lijst op van wat ze graag willen hebben, en bij de meeste dingen denk je: nee, niet nog meer plastic in huis! Je probeert nog: ,,Schat, dit ziet er zo mooi uit op de reclame, maar het is in het echt nooit zo mooi. Wil je niet liever iets anders aan de Sint vragen?”

SinterklaaszakToen ze nog heel klein waren was het makkelijker. Ze vroegen nog niet om iets, daar waren ze immers nog te klein voor, en jij als ouder kon nog makkelijk verantwoord, houten speelgoed in de jute zak stoppen. Maar kinderen worden groter, zien wat kinderen om hun heen allemaal krijgen, en hebben niet altijd zin in de milieuvriendelijke spullen. Ze ontdekken de wereld, zien dat er nog veel meer bestaat dan alles waar jij ze tot nu toe mee in aanraking bracht.

Dus wat doe je? Wanneer je graag een groen en gifvrij Sinterklaasfeest viert, maar toch graag blije kindergezichten ziet?

Tip 1 voor de Groene Sint

Laat ze van kleins af aan niet wennen aan een overdreven gevulde zak. Mijn kinderen spelen meestal meteen met het eerst uitgepakte cadeau. Ooit speelde ik eens zwarte piet bij mensen thuis, en ik herinner me nu bijna twintig jaar later nog een tot de nok toe volgepakte garage bij een gezin. Met cadeaus welteverstaan. Ik besloot dat zelf niet zo te doen. Het is zo onnodig. Kies liever een paar goede cadeaus, less is more.

11005212_362928803910842_1034786154_nTip 2 Eco Gift Challenge

Lees deze blog van collega Ageeth van vorig jaar. Over alles wat er bij Greenjump te krijgen is. Zij beschrijft daar de Eco Gift Challenge, je koopt per kind 4 cadeaus: 1. Something to play. 2. Something they need. 3. Something to wear. 4. Something to read. Ook dit jaar weer en mooi streven.

Tip 3 duurzaam speelgoed

Investeer in spullen die lang meegaan. Die je ook weer door kunt geven bijvoorbeeld. Mijn zoon houdt enorm veel van de bekende Brio-treintjes. Het is niet goedkoop, wel enorm duurzaam en waardevast. De prijzen op Marktplaats liegen er niet om. Goedkopere houten treinbaan-onderdelen gaan, zo hebben we zelf mogen ervaren, sneller stuk en behouden deze waarde niet. Bovendien is veel plastic speelgoed afkomstig uit China. Waardoor je niet de garantie hebt dat het speelgoed voor jouw kindjes door andere kindjes is gemaakt. Onder barre omstandigheden.

Tip 4 Recyclesint

Speel Recyclesint en koop (ook)tweedehands speelgoed. Wanneer iets al eens is gebruikt en wordt doorgegeven, worden er geen nieuwe grondstoffen aangeboord. Veel speelgoed ziet er nog lang goed uit. Marktplaats is een uitkomst, maar er zijn ook tal van plaatselijke verkoopgroepen op Facebook. Ook zijn er Sinterklaas speelgoedruilmarkten, veelal op basisscholen. Naast dat het hartstikke duurzaam is, scheelt het ook een hoop in je portemonnee. De Recyclesint zit ook op Facebook: https://www.facebook.com/recyclesint

Bouwpakket-Hollandse-molen-op-zonne-energieTip 5 Milieuvriendelijke sintcadeautjes

Vermijd speelgoed met batterijen. Deze zijn milieuvervuilend en het speelgoed is vaak van plastic gemaakt. Heb je toch batterijen nodig, kies dan voor oplaadbare. Je kunt ook speelgoed zoeken op zonne-energie.

Tip 6 natuurlijke knutselmaterialen

Houdt je kind van knutselen? Kies voor knutselmaterialen op natuurlijke basis. Stiften, potloden, krijtjes, lijm, klei en nog veel meer. Het bestaat tegenwoordig allemaal gifvrij.

Tip 7 Sint verrassingen

Een cadeau hoeft je niet altijd letterlijk vast te kunnen houden. Sint kan je kind ook een kaartje voor bijvoorbeeld een voorstelling geven. Dit kan van alles zijn. Is er iets wat je kind heel graag eens wil doen? Zo wil mijn dochter niets liever dan auditie doen voor Kinderen voor Kinderen. Aangezien ze al fanatiek sport is er geen budget haar ook nog even op zangles te doen, iets wat ze graag zou willen. Maar een paar zanglesjes ter voorbereiding van de Sint? Denk dat ze er enorm blij mee zal zijn!

Tip 8 de gulden middenweg

Kleurpotloden-dun-36-kleuren-in-doosAls er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd als moeder, dan is het: kies af en toe voor de gulden middenweg. Dit is mijn minst groene tip, maar wel een belangrijke. Er zijn ongetwijfeld zaken waarvan je echt niet wil dat je kind ermee speelt of in aanraking komt: zet die dingen voor jezelf op de rij en blijf daar strikt in. Maar af en toe wat principes aan de kant zetten, is niet altijd verkeerd. Zo voorkom je een teleurgesteld kind wanneer jij met ziel en zaligheid je hebt ingezet voor een groen en verantwoord gevulde zak. Je kunt het niet perfect doen. Als ouder wil je je kind ieder jaar weer een zo leuk mogelijk feest geven. Ook ik moet mijn hoofd nog breken over wat ik Sint de kinderen laat schenken, zonder mijn principes te laten varen.

Sinterklaascadeautjes bij Green Jump

Tot slotte: bij Greenjump weet je zeker dat alles in de zak goed is voor het milieu, gezond is voor je kind. En dat er geen kinderhandjes hebben gewerkt aan de cadeautjes voor jouw kinderen. Voor al onze producten zijn er sowieso geen mensen uitgebuit of slecht behandeld. Wel zo’n fijne gedachte.

Loading