Wat zit er in jouw lippenbalsem? Schadelijke stoffen?

Wat smeer jij op je lippen? Schadelijke stoffen in lippenbalsems

Het wordt buiten al wat kouder en nog even en het wordt echt guur winterweer. Voor sommige mensen betekent dit dat ze de lippenbalsem weer in de aanslag hebben voor hun droge, schrale en gesprongen lippen. Lippenbalsem verzacht en verzorgt je lippen maar kun je zomaar zonder zorgen smeren?

Blijkbaar niet. In september 2017 kwam lippenbalsem negatief in het nieuws via verschillende kanalen zoals de kranten, diverse websites en social media. Schadelijke lippenbalsem werd veelbesproken. De bron was de Belgische Consumentenbond (Test-Aankoop) die een onderzoek presenteerde waarin 21 soorten lippenbalsems grondig bekeken en beoordeeld werden op de aanwezigheid van minerale oliën met Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH) en Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH). Deze twee stoffen zijn hoogstwaarschijnlijk schadelijk voor de gezondheid.

Lippenbalsem Labello, Blistex en Vaseline helaas niet oké

Helaas bleken minerale oliën met deze twee schadelijke stoffen in maar liefst 15 van de 21 lippenbalsems aanwezig te zijn. Deze 15 soorten kregen van Test-Aankoop het stempel “niet kopen”. In deze groep zitten ook in Nederland veel verkochte merken zoals Labello, Blistex en Vaseline.

labello

Schadelijke stoffen in lippenbalsem MOSH en MOAH

Veel lippenbalsems bevatten minerale oliën, welke ervoor zorgen dat je lippen zacht aanvoelen na het aanbrengen. Via lippenbalsem (maar dus ook via lippenstift) komen minerale oliën eenvoudig via de mond het lichaam binnen. Helaas zijn deze minerale oliën niet gezond. MOAH is hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend en MOSH hoopt zich in het lichaam op in het vetweefsel, lever, milt en lymfeklieren. De precieze effecten van het ophopen van de grote hoeveelheden MOSH zijn nog niet duidelijk maar mogelijk kunnen er hierdoor gezwellen vormen.

Volgens de Nederlandse Consumentenbond (en EU SCCS Food Safety) krijgt iemand bij veelvuldig gebruik op jaarbasis zo’n 20 gram lippenstift, of – balsem binnen. Dit staat gelijk aan 4 lippenbalsems of -stiften. De European Food Safety Authorisation (EFSA) geeft aan dat mensen via voeding (en dus ook lippenbalsem die opgelikt en gegeten wordt) aan een zorgwekkende hoeveelheid MOSH worden blootgesteld. Er zijn helaas nog geen veiligheidsmarges vastgesteld voor deze stoffen dus aanvullend onderzoek is zeker nodig. Het Belgische Test-Aankoop heeft naar aanleiding van hun testresultaten op landelijk en Europees niveau aan de bel getrokken.

Andere onderzoeken en reactie Cosmetica Vereniging

Naast het Belgische Test-Aankoop deed het Duitse Stiftung Warentest een soortgelijk onderzoek met hetzelfde resultaat: 18 van de 35 geteste lippenbalsems bevatten schadelijke MOAH en MOSH. Alle natuurlijke lippenbalsems vielen in de veilige groep. In een Noors onderzoek uit 2016 bleken 40 van de 50 lippenbalsems schadelijke stoffen te bevatten zoals hormoonverstorende stoffen, MOAH en MOSH. Hieronder waren ook diverse in Nederland verkrijgbare lippenbalsems van Nivea, Maybelline, Blistex Eucerin, Disney en H&M.

De Nederlandse Consumentenbond en De Voedsel- en Warenauthoriteit in Nederland geven aan niet bezig te zijn met een onderzoek naar lippenbalsem. Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging voldoen lippenbalsems aan de eisen van de wetgeving en zijn deze veilig omdat de hoeveelheden MOAH en MOSH die erin zit beneden de wettelijke norm uitkomt.

Everon-lippenbalsemVeilige lippenbalsem zonder MOAH en MOSH

Een aantal van de lippenbalsems die volgens de Belgische, Duitse en Noorse onderzoeken vrij zijn van MOSH en MOAH vind je hieronder. Let wel, de geteste lippenbalsems zijn varianten uit dat betreffende land. Het kan zijn dat er in Nederland andere varianten van deze lippenbalsems verkocht worden met een andere samenstelling. Deze lijst geeft dus een indicatie.

Veilig: Lippenbalsem zonder MOAH en MOSH

Niet veilig:

Weleda Everon

Blistex

Lavera

Labello Original en Sun Protect

Hema

Eucerin Lip Active

Clinique Chubby Stick

Aptonia

EOS

Avene cold cream

Rituals

Bebe

Lidl

Neutrogena

Dr. Hauschka

Vaseline original

The Body Shop lip care stick

Yves Rocher Macadamia

Dr. Organic

Maybelline Babylips hydrate en dr rescue

Claudalie Lip conditioner

La Roche-Posay Nutritic

Nuxe

Vichy Aqualia Thermal

Louis Widmer lippenverzorging UV

Carmex

La Petit Marseillais nutrition

Hoe kun je minerale oliën herkennen?

Minerale oliën kunnen onder een andere naam voorkomen op ingrediëntenlijsten. Hieronder staat een lijst die is opgesteld door de Nederlandse Consumentenbond waarmee je ze kunt herkennen.

Mineral oil/ Minerale olie, Cera microcristalline, Ceresin, (Hydrogenated) Microcrystaine wax, (Hydrogenated) Polyisobutene, Ozokerite, Paraffinum (liquidum)/ Paraffine, Petrolatum/Petroleum, Polyethylene/Polyethyleen, Polybutene/Polybuteen.

Veilige natuurlijke lippenbalsem

Als je zeker wilt weten dat een lippenbalsem geen MOAH of MOSH bevat, is het goed te kiezen voor lippenbalsem zonder minerale oliën. Dus controleer de ingrediënten die voorkomen op bovengenoemde lijst. Als een product een een erkend ecolabel zoals BDIH of NaTrue heeft heb je meer zekerheid omdat dat product voldoet aan de strenge eisen van het betreffende keurmerk. Het zal dan vrijwel altijd vrij zal zijn van minerale oliën.

LippenbalsemBij Green Jump vind je natuurlijke lippenbalsems zonder minerale oliën van Weleda, Alviana , Lady Green en Lavera. De Weleda Everon en Lavera werden ook in bovenstaande onderzoeken getest en zijn vrij van MOSH en MOAH. Daarbij laat Weleda in reactie op de media aandacht over de schadelijke stoffen in lippenbalsems weten dat Weleda Everon enkel plantaardige oliën bevat en 100% vrij is van minerale olië en andere schadelijke stoffen zoals siliconen en parabenen.

Deze veilige lippenbalsems verzachten en verzorgen je lippen op natuurlijke wijze, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over minerale oliën, MOSH, MOAH of andere schadelijke stoffen.

Reacties (5) -

 • Cindy

  Cindy

  3-1-2018 20:47:46 | Reply

  Ik gebruik de lippenbalsem en gloss van Weleda. Wat een fijn gevoel, verantwoord, verzorgd en prettig in gebruik.

 • Sanne

  Sanne

  4-11-2018 20:09:25 | Reply

  Ik gebruik nog maarr net Labello maar bij welke hoeveelheid schatten jullie dat het schadelijk is?

  • Manon

   Manon

   4-11-2018 20:24:40 | Reply

   Hoi Sanne, ik zou je daar geen antwoord op durven geven :(. Gelukkig zijn er genoeg fijne alternatieven. Groetjes, Manon

  • Brian

   Brian

   2-12-2018 01:07:40 | Reply

   Het is sinds een tijdje niet meer schadelijk, omdat Labello geen minerale olieen meer gebruikt.

 • Lisetthe

  Lisetthe

  7-1-2019 10:11:19 | Reply

  Bij de kruitvat hebben ze ook een goede! Pure & natural geloof ik, van het eigen merk.

Loading