10 tips om zwerfafval te voorkomen

Na een dagje strand kijk je nog even om. Zand, zee en heel veel zwerfafval….. De Ocean Conservancy maakte een top 10 van afval dat het meeste gevonden werd bij schoonmaakacties en dat blijkt heel veel onnodig afval te zijn.

Top 10 achtergebleven zwerfafval en de oplossingen

1. Ocean Conservancy Top 10 items collectedSigarettenpeuken, oké hier gaan we geen woorden aan vuil maken. Stoppen met roken is voor iedereen beter.

2. Plastic flesjes – Kies voor een hervulbare drinkfles en vul deze thuis (stuk goedkoper ook!) of laat je rvs koffiebeker vullen bij dat fijne koffietentje.

3. Plastic doppen – net als hierboven: kies voor een duurzame waterfles en je hebt ook geen wegwerpdop meer.

4. Food wrapperswasbare, herbruikbare zakjes zijn er in vele kleuren en maten. Na gebruik even afspoelen en het zakje is weer opnieuw te gebruiken

5. Plastic tasjes – Neem je eigen tasje mee! Er zijn tassen van biokatoen of kies voor een tas van gerecycled PET zoals de tassen van Ecozz waar 20 kilo in mag dus plaats genoeg.

6. Plastic deksels – Vaak zijn ze van koffiebekers of een milkshake. Ook hier is het alternatief neem je eigen (thermos)drinkbeker mee. Een thermos beker of fles is fijn voor warme dranken maar ook als je je drankje koel wilt houden.

7. Plastic rietjes – Heb je wel eens geteld hoeveel rietjes er in de horeca worden weggegooid? Zonde! Kies voor een herbruikbaar rietje van siliconen of rvs (voor kinderen liever siliconen). Na gebruik vouw je het siliconen rietje in elkaar en hij is zonder knoeien weer op te bergen in je tas.

8. Glazen flessen – Als er geen statiegeld op zit blijven ze vaak achter als zwerfafval. Neem je eigen fles mee, ook een biertje of koolzuurhoudende dranken kun je zelf meenemen in bijvoorbeeld de klean kanteen beugelfles Growler

9. Plastic zakken overige – Zo fijn dat plastic tasjes in de ban zijn en niet meer gratis worden weg gegeven in winkels maar het kan nog minder. Er zijn oplossingen genoeg.

10. Foam bakjes – Zelf je lunchbox vullen naar het strand is het makkelijkste en in een thermosbakje hou je fruit bijvoorbeeld lekker koel of een maaltijd juist warm. Dus zelf meenemen of alleen een bakje in je tas stoppen om te laten vullen met wat je maar wilt scheelt enorm veel afval.

clip_image004Misschien denk je, ja maar….ik wilde alleen maar naar het strand en geen tassen vol sjouwen. Tuurlijk gebruiken ook wij wel eens een plastic zakje net als jij. Als we allemaal 2 (of meer Smile) duurzame oplossingen kiezen uit het rijtje dan voorkomen we samen al enorm veel afval. Dat is al een hele mooie groene sprong! Doe je mee?

Loading