Aluminium in zonnebrand

Het is weer zonnebrandcrème tijd en dan komen regelmatig weer vragen over aluminium in minerale zonnebrand. Zonnebrand bevat vaak inderdaad aluminiumhydroxide of alumina. Deze stofjes zijn in deodorant af te raden omdat ze in die vorm in je lichaam komen, maar in zonnebrand wordt het gebruikt als stabilisator en dat werkt net anders. Daarom ook erg belangrijk om te kiezen voor een zonnebrandcrème met een betrouwbaar keurmerk, zodat je weet dat ze grondig gecontroleerd worden door een onafhankelijke instantie.

Zonnebrandcrème en aluminium hydroxide of alumina

Zonnebrandcrème blijft een lastig product. Het is namelijk nooit 100% goed eigenlijk, alleen verbranden is erger. Jezelf of een kind bedekken en volledig uit de zon houden, werkt in de praktijk niet altijd. Zonnebrand die in je huid trekt, met chemische filter is niet gezond en zonnebrand die op je huid blijft liggen is veilig maar bevat toch een aantal chemische stoffen (wel veilig) om werkzaam te zijn.

Aluminiumhydroxide en alumina zijn formule stabilatoren die nodig zijn in minerale zonnebrand. Deze zitten, net als titaandioxide en zink oxide, stevig gebonden in de deeltjes. Deze zonnebrand blijft op de huid liggen en doet daar op de huid zijn werk, het zonlicht weerkaatsen. Daarnaast kun je letten op de afwezigheid van nanodeeltjes. Deeltjes groter dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let er wel op dat de huid onbeschadigd is, bij bijvoorbeeld eczeem open plekken vermijden.

Aluminium hydroxide en alumina bij Skin Deep

EWG is een onafhankelijke organisatie die de schadelijkheid van allerlei ingrediënten toelicht. Zij geven aluminium hydroxide en alumina een zeer lage (veilige) score. Hieronder nog wat extra uitleg en zie ook even Skindeep van EWG (onafhankelijke organisatie die ingredienten checkt):

Reacties (2) -

 • Inge

  Inge

  8-9-2017 22:03:05 | Reply

  Hoi,  het bericht is al wat ouder, maar ik hoop toch dat jullie antwoord kunnen geven.
  Ik wilde zelf zonnebrandcreme maken en kwam terecht op een site waar je zink kunt kopen. Er staat echter bij dat het zeer schadelijk is voor het milieu en bovendien altijd nanodeeltjes bevat omdat door wrijving de deeltjes steeds kleiner worden.
  Weten jullie hier meer van? En is dan een chemisch filter dus niet niet net zo oké? (Ik bestel nu via 'Smeerjein.nl'. Kennen jullie dat?

  • Manon

   Manon

   8-9-2017 22:26:32 | Reply

   Beste Inge, serieuze natuurcosmetica merken doen heel veel moeite om hun producten zo goed mogelijk te maken met zo min mogelijk irriterende stofjes erin en een deeltjesgrootte die ze (afhankelijk van het merk) op een bepaalde grootte willen hebben, dat er een aantal deeltjes kleiner uitvallen kan. Ik ken de site verder niet dus ik kan ook niks zeggen over wat ze leveren maar als ze zelf dit al aangeven zou ik het niet kopen.

   Hiermee kun je ook zeker niet meteen zeggen dat een chemische filter dan net zo oké is. Daar zijn er ook vele van. Sommige overduidelijk schadelijk, andere minder maar bijvoorbeeld heel moeilijk verkrijgbaar of heel duur.

   Ik zou persoonlijk niet zelf met zonnebrand aan de gang gaan want het is naar mijn mening één van de moeilijkste producten om goed te doen en vooral ook heel lastig om het eindproduct niet irriterend voor de huid te laten zijn.

   Groetjes, Manon

Loading