Veilige regenkleding pvc-vrij voor kinderen

Kinder regenpak van veilige stoffen Ducksday_resizeEen regenjas is onmisbaar in het Nederlandse weer maar dan wel graag zonder schadelijke stoffen. In een ideale wereld zou je er vanuit moeten kunnen gaan dat kinderkleding veilig is en je je geen zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen. Triest genoeg is dit niet het geval en regenkleding is een categorie waarbij je nog eens extra op moet letten omdat er veel schadelijke stoffen gebruikt worden. Omdat een regenjas toch echt een onmisbaar kledingstuk is gingen we voor je op zoek naar veilige regenjasjes en andere regenkleding, zonder schadelijke stoffen zoals pvc. Deze zoektocht bleek lastig en teleurstellend, maar gelukkig hebben we uiteindelijk iets gevonden.

Allereerst de oplossing!

Als je gewoon op zoek bent naar de oplossing: veilige, pvc-vrije regenjassen, regenbroeken en regenpakken voor kinderen, dan kun je kijken bij ons assortiment pvc-vrije regenkleding. Met een warme laag eronder, kun je er ook heel goed mee in de sneeuw spelen. Hieronder een verslag van onze uitzoektocht.

Schadelijke stoffen in regenjassen

Het is treurig gesteld met de veiligheid van outdoor- en regenkleding. Veel regenkleding die te koop is bevat milieubelastende chemicaliën en voor de gezondheid schadelijke stoffen zoals zware metalen (kwik, lood, chroom, cadmium) PerFluoroChemicaliën (PFCs), Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAKs) PVC en hormoonverstorende ftalaten . Onderzoek wijst uit dat deze schadelijke stoffen uit regenkleding kunnen lekken. Deze stoffen wil je natuurlijk niet op de huid van je kindje hebben. Ook via inademen en via contact van de mouwen en kraag met de mond zouden deze stoffen in het lichaam terecht kunnen komen. Deze chemicaliën zijn voor iedereen schadelijk, maar voor een nog ontwikkelend kinderlichaam geldt dit nog meer, dus extra oplettendheid bij de keuze en het gebruik van regen- en outdoorkleding is zeer belangrijk.

Veelzijdige outdoorkleding

De meer traditionele regenkleding van oliewax of natuurrubber is weliswaar veilig, maar consumenten eisen tegenwoordig meer van buitenkleding dan alleen waterdichtheid. Outdoor- en regenkleding moet naast natuurlijk waterdicht ook nog eens ademend, winddicht, thermoregulerend, licht, reflecterend, slijtvast en vuilafstotend zijn. Om aan de hogen eisen van de gebruikers te voldoen worden er allerlei hoogtechnische materialen ontwikkeld die zoveel mogelijk van deze eigenschappen bezitten. Dat er hiervoor allerlei chemische toevoegingen nodig zijn, is blijkbaar voor de meeste mensen van ondergeschikt belang.

Kinderregenkleding getest door Öko-Test

Regen pak eendelig Ducksday Acce vrij van schadelijke stoffen_resizeDe Duitse consumentenorganisatie Öko-Test heeft al meerdere keren (2001, 2005, 2010 en 2014) uitgebreid gekeken naar regenkleding. Öko-Test concludeert dat het nu, 15 jaar na de eerste testen in 2001, blijkbaar nog steeds erg lastig is om regenkleding te maken die vrij is van schadelijke stoffen maar die wel aan de hoge eisen van de eindgebruikers voldoet. Producenten gebruiken in de productie vele chemicaliën waarvan de resten in de regenkleding achterblijven. Öko-Tex vond concentraties van verschillende zeer schadelijke stoffen zoals zware metalen en hormoonverstorende- en kankerverwekkende stoffen in veel van de kledingstukken.

Outdoorkleding getest door Greenpeace

Ademende water- en windafstotende jassen (of broeken) zoals de bekende Gore-Tex jasjes of afgeleiden hiervan van uiteenlopende merken bevatten vaak een tussenlaag of een behandeling met schadelijke Per- en polyFluoroChemicaliën (PFC’s) om de stof zowel ademend als water-, vet- en vuilafstotend te maken. Een bekende PFC is PFOA wat we kennen van de bekende Teflon pannen. PFOA is zeer schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en breekt zeer langzaam af in het milieu. PFOA staat inmiddels op de kandidaatslijst voor zeer zorgwekkende stoffen (SVHC) van de ECHA (Europees Chemicaliën Agentschap) en staat op de nominatie voor beperkende regelgeving door de REACH verordening van de EU.

Schadelijke PFC’s in outdoorkleding zijn natuurlijk absoluut ongewenst ivm de opname via de huid en longen en de opstapeling in het milieu. Greenpeace deed daarom dit jaar (2016) een uitgebreid onderzoek naar het voorkomen van PFC’s in volwassen outdoorkleding (en andere producten zoals slaapzakken, schoenen en tassen) uit verschillende landen. De uitkomsten waren bedroevend. Slechts 4 van de 40 geteste producten bleken vrij van PFC’s. De rest bevatte wisselende hoeveelheden van verschillende soorten PFC’s. 18 producten bleken wel PFC’s te bevatten terwijl deze merken openlijk beweren dat ze niet meer gebruikt worden. Ongeveer ¼ van de geteste producten bevatte zelfs meer dan de toegestane hoeveelheid zeer schadelijk PFOA. Schadelijke PFC’s worden nog steeds veelvuldig gebruikt in outdoorkleding (en andere producten) waardoor mens en milieu nog steeds worden blootgesteld aan deze zeer ongezonde en milieubelastende stoffen.

Gelukkig heeft dit Greenpeace onderzoek ook een positieve conclusie: 4 van de 40 producten bleken vrij van PFC’s dus het is wél mogelijk om outdoorkleding te maken die vrij is van schadelijke PFC’s maar toch aan de hoge eisen van de gebruikers voldoet. Het is te hopen dat meer producenten van outdoorkleding deze goede richting in zullen slaan en PFC’s in de toekomst helemaal links zullen laten liggen.

Veilige regenkleding kiezen

Het probleem bij regenjassen is de waterafstotendheid, er zijn maar weinig veilige materialen die dit echt goed doen. Daarom zie je toch dat de meeste regenkleding van PVC is gemaakt, hierbij spelen natuurlijk ook kosten een rol. Het blijkt lastig om volledige transparantie te krijgen over de mogelijke schadelijke stoffen in een kledingstuk en bij twijfel of rare geur kun je een regenjas beter links laten liggen. De rare geur die je ruikt van PVC kleding (en andere producten) zijn de schadelijke stoffen die je op dat moment inademt. PVC kun je sowieo het beste helemaal vermijden en let ook op bij water- en vuilafstotende outdoorkleding met veelal mooie technische namen. Deze bevatten vaak PFOA of andere PFC’s of een ander ook niet zo gezond alternatief zoals GenX. In de natuurlijke materialen zijn ook goede alternatieven te vinden. Bijvoorbeeld wollen kleding is van nature waterafstotend en samen met de de warmte- en vochtregulerende werking maakt dit het een ideale materiaal voor jasjes en broekjes voor guur en nat weer.

Ga je op zoek naar veilige regenkleding? Laat je goed informeren en vraag na bij de leverancier welke materialen er gebruikt zijn en of de kleding getest is op schadelijke stoffen. Alleen betrouwbare testen geven zekerheid over de veiligheid van de kleding. Wij kwamen gelukkig een merk tegen wat fijne (en mooie!) regenkleding maakt van veilig materiaal die je je kindje kunt laten dragen zonder je zorgen te maken over de stoffen die erin zitten. Deze regenkleding is als een van de weinige merken Öekotex gecertificeerd en dus betrouwbaar gecontroleerd op schadelijke stoffen.

Reacties (10) -

 • Nathalie

  Nathalie

  10-2-2017 09:15:49 | Reply

  Hoi!

  Fijn artikel. Weten jullie ook iets van de regenjassen van Hatley? Ik kocht deze destijds voor onze dochter omdat dat me ook één van de veiligere leek... Hopelijk kunnen jullie dat bevestigen?

  Groetjes,
  Nathalie

  • Manon

   Manon

   10-2-2017 10:23:50 | Reply

   Hoi, helaas heb ik geen extra info over dit merk. Ik zie wel dat het gelukkig niet van pvc is gemaakt dus dat is fijn. Verder weet ik het helaas niet. Groetjes, Manon

 • Marianne Meel

  Marianne Meel

  30-3-2017 23:33:17 | Reply

  Een aantal jaar geleden ben ik ook een zoektocht begonnen naar veilige regenkleding. Dat viel niet mee. Ik dacht toen te begrijpen dat het merk Playshoes (redelijk) veilig is, maar 'bewijs' had ik niet. Afgelopen najaar werd ik wel blij verrast toen ik voor mijn dochter een regenpak had besteld van Playshoes en toen bij levering bleek dat er een ökotex label aan zat. Weten jullie of alle kleding (en laarzen?) van dit merk veilig zijn?
  En het Deense merk CeLaVi? Mijn zoon heeft hier regenlaarzen van. Ik zie zoiezo geen regenlaarzen op jullie site, wat zijn veilige merken?

  • Manon

   Manon

   4-4-2017 08:56:19 | Reply

   Hoi Marianne, ik kan helaas niet 1,2,3 antwoord geven op jouw vragen, daar zouden we echt even in moeten duiken en ons lijstje met uitzoekprioriteiten is nogal lang :( Ik zou qua laarsjes in ieder geval aanhouden dat als ze niet stinken zoals een douchegordijn (pvc-geur noem ik het maar even) dat je dan iig in de betere hoek zit. Groetjes, Manon

 • Danne

  Danne

  27-8-2017 09:06:23 | Reply

  Hoi,
  Wij krijgen hier veel kleding tweedehands van nichtjes en neefjes. Is een tweedehands regenjas een min of meer veilige optie ? In ieder geval stinken ze niet (meer)...
  Groetjes, Danne

  • Manon

   Manon

   28-8-2017 14:11:40 | Reply

   Ja! Super is dat. Dan zijn de jassen al enorm uitgewasemd en sowieso natuurlijk perfect dat kleding en zeker pvc enzo, vaker gebruikt worden aangezien juist productie en afvalverwerking zo milieu-onvriendelijk is. Groetjes, Manon

 • Danne

  Danne

  29-8-2017 22:32:25 | Reply

  Bedankt voor uw vlugge antwoord en ik ben fan van uw blog ! Groetjes, Danne

 • virginie

  virginie

  30-8-2017 12:16:17 | Reply

  Interessant! Ik krijg ook vooral gebruikte kleren. Een winterjas met materiaal aangeduid als 100% nylon buitenstof en 100% polyester binnenstof, kan ik daar gerust in zijn eigenlijk? (mijn zoontje zit zo nogal veel aan de mouwen te sabbelen ...)
  Want dat zie ik toch ook als een soort van regenkledij.

 • Danne

  Danne

  29-11-2017 22:21:16 | Reply

  Hallo,
  Verkopen jullie ook veilige regenkleding voor volwassenen ? Of enig idee waar ik zoiets kan vinden ?
  Mvg

 • Marianne

  Marianne

  30-11-2017 12:54:07 | Reply

  Volgens mij is de meeste of alle kleding van Playshoes ökotex gecertificeerd (maar alleen voor kinderen?). Voor volwassenen en kinderen is er het merk BMS waar ik het volgende over vind: "Het Duitse bedrijf BMS uit Hamburg produceert outdoor kleding in staat bekend voor zeer slijtvaste en duurzame producten. De kleding wordt streng gecontroleerd op schadelijke stoffen en is gemaakt volgens de OEKO-TEX® Standaard 100 Katergorie 1. BMS producten kunnen gemiddeld 10 jaar worden gedragen."

Loading