Welke poppen en babypoppen zijn veilig?

plastic poppenEr zijn prachtige stoffen poppen op de markt die wij als ouders vaak super mooi vinden. Onze kinderen vinden deze poppen lief en zacht, maar toch willen ze na de baby- en dreumesleeftijd vaak een ‘babypop’ met een “echt” hoofd en handen en voeten van harder materiaal of een pop met een volledig hard lijfje die mee kan in bad en naar buiten. Er wordt intensief met een pop gespeeld, geknuffeld, geslapen en door jongere kinderen op gesabbeld. Hoe zit het met de veiligheid van (baby)poppen?

Poppen met schadelijke stoffen

Natuurlijk wil je graag een pop van veilige materialen voor je kind. Alle poppen met een hard hoofd, handen, voeten of lijf lijken echter gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Dit is een stof die op zichzelf al niet echt veilig en zeer milieuonvriendelijk is, maar om het PVC te kunnen gebruiken voor poppen bevat het ook nog eens weekmakers die schadelijk kunnen zijn.

Daarnaast kan een pop ook andere schadelijke stoffen bevatten zoals formaldehyde, elementen als lood, arseen en cadmium, fosfororganische verbindingen, halogeenverbindingen, verboden verfstoffen en PAK’s (polycyclische koolwaterstoffen).

Ook stoffen poppen kunnen deze schadelijke stoffen bevatten, maar zijn wel vrij van PVC en daardoor meestal ook van weekmakers.

Stoffen en plastic poppen getest door Öko-test

pop stofÖko-test testte eind 2014 een aantal plastic en stoffen poppen* grondig op schadelijke stoffen en deed een praktijktest naar de veiligheid. Het totaalresultaat van dit onderzoek was dat van de 10 stoffen poppen er 3 een “goed” kregen, 2 een ruim voldoende, 1 een voldoende en de overige 3 scoorden lager. Bij de plastic poppen kwam er geen één goed uit de test, slechts 2 scoorden net een voldoende, 2 onvoldoende en maar liefst 6 plastic poppen hadden het eindresultaat “slecht”.

Bovenstaande resultaten zeggen iets over de totale veiligheid van de pop, inclusief schadelijke stoffen. Als je bij de stoffen poppen alleen naar de schadelijke stoffen kijkt, scoren de stoffen poppen allemaal een goed of een ruim voldoende.

Bij de plastic poppen is dit een ander verhaal. Kijkend naar schadelijke stoffen bleken 2 poppen voldoende, 2 onvoldoende en de overige 6 zelfs slecht. Alle plastic poppen bevatten PVC met weekmakers en optische bleekmiddelen. Bij 8 van de 10 poppen vond Öko-test ook verschillende andere schadelijke stoffen. Er werden geen schadelijke ftalaten gevonden, wel andere alternatieve weekmakers waarvan nog weinig tot niets bekend is over de mogelijke schadelijke effecten.

Öko-test adviseert op basis van haar testen dat bij twijfel over de inhoudsstoffen van een pop een stoffen pop de veiligste keuze is. Deze komen qua schadelijke stoffen aanzienlijk beter uit de test dan plastic poppen.

*De geteste poppen kwam van de Duitse markt, maar vele van deze merken zijn ook in Nederland verkrijgbaar zoals Studio 100, Simba Toys, Zapf Creation (Babyborn), Smoby, Toys”R”Us.

Een veilige babypop zonder schadelijke stoffen

Het liefst heb je natuurlijk een pop die vrij is van PVC en gemaakt is van een alternatief, veilig plastic zonder schadelijke stoffen. Een zoektocht naar veilige plastic poppen is een wirwar van chemische termen en vage of niet kloppende antwoorden van fabrikanten. Het lijkt erop dat alle plastic poppen van PVC gemaakt zijn en dus ook weekmakers bevatten omdat dit nodig is om het plastic soepel te laten zijn in plaats van hard. Weekmakers zijn een groep van verschillende soorten chemicaliën die plastic zachter maken waarvan het inmiddels schadelijke gebleken ftalaat er één is. Veelal worden de termen weekmaker en ftalaat door elkaar gebruikt als synoniem, maar dit is niet altijd juist: Een weekmaker is niet persé een ftalaat, maar een ftalaat is wel een weekmaker.

Er zijn merken die in plaats van schadelijk ftalaat, alternatieve, minder schadelijke weekmakers gebruiken in het PVC. Zo gebruikt Zapf Creation/Babyborn Hexamoll DINCH. DINCH zou volgens Zapf Creation niet schadelijk zijn en is goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority) voor gebruik in kinderspeelgoed, medische hulpmiddelen en voedselcontact producten. Andere alternatieve weekmakers die je tegen kunt komen zijn DEHT en TXIB. Deze alternatieve weekmakers zijn niet per definitie zomaar veilig te noemen in alle doseringen. Er is nog veel onduidelijkheid en er kunnen mogelijk gezondheidseffecten optreden bij hoge doseringen. Er zijn veiligheidsmarges vastgesteld op basis van studies bij ratten.

Kies je voor een pop met deze alternatieve weekmakers heb je natuurlijk nog steeds PVC, maar wel zonder duidelijk schadelijk ftalaat. Zo’n pop kun je dan zien als de beste keuze uit alle PVC-opties die er zijn. Naast de weekmakers kunnen in het PVC natuurlijk ook andere schadelijke stoffen zitten dus ook hier moet je alert op blijven. Een echt PVC-vrije optie lijkt er slechts te zijn in de vorm van een stoffen pop. Maar ook hier zit nog een verborgen aandachtspunt, de vulling kan namelijk bestaan uit PVC pellets. Alternatieve korrels van PE (polyethyleen) zijn een betere keuze.

Een veilige pop kiezen

Bij het kiezen van een pop voor je kind is het vooral van belang erachter te komen of er schadelijke stoffen zijn gebruikt. Dit is niet altijd eenvoudig als dit niet op de verpakking of pop zelf staat. Je kunt het aan de fabrikant vragen en als je dan een vaag of zelfs geen antwoord krijgt, kun je er vanuit gaan dat dit de pop niet vrij is van schadelijke stoffen. PVC heeft recyclecode 3, mocht je toch een pop tegenkomen met een andere code, kun je in onze blogs over de plastic recyclecodes en andere plastic soorten kijken of en hoe veilig dit is.

Helaas zijn ook niet alle leveranciers even eerlijk, dit blijkt uit een onderzoek waarin poppen getest zijn waarvan de producent aangaf dat ze weekmaker-vrij waren. Na deze test bleken de poppen toch schadelijke weekmakers te bevatten.

Voor wat de weekmakers betreft is je neus volgen een goed advies. Ruikt een pop vreemd en vies, kun je ervanuit gaan dat deze weekmakers bevat. Waarschijnlijk kun je je nu je dit leest deze viezige, weeïge geur van een nieuwe pop wel voor de geest halen. De zoete vanillegeur die je soms ruikt, kan een natuurlijke of chemische vanille geur zijn die gebruikt wordt om de geur van weekmakers in het PVC te maskeren.

Conclusie poppen zonder schadelijke stoffen

De veiligste keuze is een stoffen pop, waarbij je toch nog steeds wel kritisch moet blijven. Een stoffen pop van biologische materialen die goed uit de test komt, is de pop van Keptin Jr.

En wat ook een hele leuke pop is, maar dan net even anders, is de pop van Sweet Heroes die je met de bijgeleverde stiften elke keer weer opnieuw kan inkleuren en wassen.

Helaas is een stoffen pop het voor poppenmoeders en- vaders toch vaak net niet en een pop met plastic ledenmaten en hoofd of compleet plastic lijf staat vaak hoog op de verlanglijstjes. Als je toch graag aan de wens van je kind tegemoet wilt komen zijn de belangrijkste tips: goed de verpakking lezen, navragen en vooral ook goed snuffelen. Het is te hopen dat er in de toekomst poppen op de markt zullen komen van veiliger plastics zoals EVA en PEVA zonder schadelijke toevoegingen.

Als je informatie hebt over het materiaal van een merk of type pop of misschien zelfs ideeën voor een veilige optie, lezen we dat graag hieronder terug in de reacties.

Welke poppen waren in de Okotest veilig?

Uit de test die in 2014 is uitgevoerd komen de volgende tips.

nanchen-mops-gestreift-maman-et-bebeStoffen poppen

De betere:

· Nanchen-Puppen Sommerkind Lotti groen 34 cm (biologische materialen)

· Margarete Steiff Steiff Puppe Frieda bunt 38 cm

· Sterntaler aankleedpop Franca 35 cm

· Keptin jr.

Redelijke opties:

· Habermaass Haba Deugniet Mette 30 cm keptin-jr-rag-doll-play

· Studio 100 Nici wonderland Minilotta 30 cm

Plastic poppen

De betere:

· Kaufhof Kids Only Susses baby 38 cm

· Toys”R”us You & Me pop met blond haar 30 cm

Te vermijden, plastic poppen:

· Smoby hello Kitty stapop Emma 54 cm

· Käthe Kruse Babypop Milena rosa 30 cm

Reacties (39) -

 • Heidi

  Heidi

  21-10-2016 08:57:22 | Reply

  Hallo,

  Ik heb onlangs uw website ontdekt en nu ook de blogs! Oh my! Niet te geloven dat er nog steeds zoveel troep wordt gebruikt in speelgoed! Nu zit ik met een dilemma wat te doen met al ons speelgoed. Ik weet wel, dat ik in ieder geval wat veilig bijtspul ga aanschaffen voor onze jongste telg. En een nieuwe pop voor onze dochter. De oude ging gister toevallig stuk! Je gaf in je blog aan dat de pop van toys r us nog een redelijk aternatief is. Ik ben bang dat er toch een moet komen met een 'echt' gezicht. Ik overweeg ook om die van jullie uit Nepal erbij te doen( sint en verjaardag)vind ikzelf erg leuk! Nu heb ik een vraag over die toys r us pop. Is dat de pop met lang blond haar en kappersetje erbij of moet ik echt zoeken naar een babypop met blond haar. Die kan ik namelijk niet vinden. Heb u anders een artikelnummer. Zodat ik zeker weet dat ik de juiste heb?
  Alvast bedankt voor uw reactie! Prettige blogs, mooi de diepte in maar nog prima te snappen voor een leek!
  Bedankt daarvoor!

 • Sandra-Green Jump

  Sandra-Green Jump

  21-10-2016 16:26:14 | Reply

  Beste Heidi,

  öko-tst maakte een selectie van te testen poppen en ik heb dus geen testresultaten van de andere poppen in die serie You & Me.  Er staat bij de test helaas geen productcode bij de poppen. De naam van de pop is You & Me Puppe mit blonden Haaren, 30 cm (Toys"R"Us)  en de prijs die de Öko-test erbij heeft staan is €9,99
  Je ziet de pop die getest is in deze link: http://www.oekotest.de/img/her/M1412/310543.jpg

  Ik hoop dat je hiermee de betreffende pop kunt vinden.

  • Heidi

   Heidi

   27-10-2016 21:24:36 | Reply

   Dank je. Ik ga op zoek.
   Succes met jullie missie!

   Groet,
   Heidi

   • Loes van der Meer

    Loes van der Meer

    28-11-2016 09:56:47 | Reply

    Heb je ze gevonden Heidi?

 • Henriette

  Henriette

  19-11-2016 20:56:11 | Reply

  Ik vindt zo'n plastic pop helemaal niet nodig. Ze hoeven toch niet altijd te hebben wat een anders heeft? (zei ik dapper, dochter is nu nog niet eens 1 jaar) Als je zoekt op zonnekindpop of Waldorf pop zijn er zulke mooie versies te vinden, ook met bewegende ledematen of wat je ook maar wilt.
  Duur ja, maar ze zijn ook op het bekende marktplaats te vinden.

 • Loes van der Meer

  Loes van der Meer

  28-11-2016 09:42:44 | Reply

  Ik heb poppen van Antonio Juan gevonden!
  Oa te koop bij le-poppen.nl en lievepoppen.nl.
  Die zijn in Spanje gemaakt van vinyl.

  • Loes van der Meer

   Loes van der Meer

   28-11-2016 09:55:56 | Reply

   Toevoeging: "ftalaat vrij Soft Vinyl. " staat er bij het materiaal.

   • Manon

    Manon

    28-11-2016 10:04:23 | Reply

    Het zou super zijn als deze poppen goed zijn maar helaas kan ik absoluut onvoldoende informatie vinden. En het feit dat iemand iets beweert, zegt helaas ook niets. Er zijn meer schadelijke stoffen dan alleen dit en vinyl blijft gewoon pvc. Mocht je meer info hebben dan kijken we er graag naar. Te beginnen misschien met de website van de producent want die zie ik zo snel ook niet (maar dat kan natuurlijk aan mij liggen). Groeten, Manon

    • Loes van der Meer

     Loes van der Meer

     28-11-2016 10:17:47 | Reply

     http://antoniojuansl.com

     O ik hoop het ook.
     Ik heb zoveel giftige poppen van mijn dochter weggedaan dat ik haar echt een mooie 'echte' pop wil geven 😌

     • Manon

      Manon

      28-11-2016 10:29:48 | Reply

      Hoi, dank je! Heb hen gemaild. Ik gok dat het à la Babyborn zal zijn, die gebruiken ook volgens hen geen schadelijke weekmakers. En zoals je hierboven kunt lezen is ftalaat maar 1 vorm van weekmakers dus ftalaat-vrij zegt me nog erg weinig. Zodra ik antwoord heb, laat ik het weten, het zou wel heel super zijn. Groetjes, Manon

 • Loes van der Meer

  Loes van der Meer

  28-11-2016 10:34:08 | Reply

  Bedankt Manon! Ik ben benieuwd!

  • Loes van der Meer

   Loes van der Meer

   30-11-2016 09:36:49 | Reply

   Hoi Manon,

   Ik kreeg vanmorgen dit antwoord. Jij ook? Dat klinkt goed toch? Misschien kunnen jullie ze dan ook verkopen ☺️ (Of zie ik iets over het hoofd?)

   All our dolls are free of phthalates. We comply with Directive 2009/48 (EN 71 parte 1-2 y 3) on Toy Safety and REACH (Cd, Pb,  Phthalates, Colorants Azoic..)

   • Manon

    Manon

    11-12-2016 20:57:48 | Reply

    Beste Loes,

    Zoals ik je ook mailde, helaas zijn ftalaten maar één groep weekmakers en worden er daarnaast nog een boel andere schadelijke stoffen gevonden in poppen, dat zie ook uit alle testen die gedaan worden door Okotest. Dat dit bedrijf aan de wetgeving beantwoordt, is natuurlijk logisch want anders mogen ze niet eens hun poppen verkopen. Helaas is de wetgeving niet streng genoeg en zeker niet streng genoeg om in onze winkel te verkopen.

    Ik heb nog steeds geen antwoord gehad, wel jammer omdat ze jou wel antwoord gegeven hebben.  

    Ik heb hen het volgende gevraagd:
    We are a Dutch store that is 100% focused on environmentally friendly and non-toxic products. We are looking for a pvc-free doll (not cotton but with a real baby face) but that seems impossible. So our second choice would be a doll made of pvc but without phthalates I read somewhere that your company makes dolls with phthalate-free pvc.

    My question is: are the dolls tested for softeners and other harmful chemicals and can we see these tests/ And can you let us know which materials are used for the dolls?

    Mocht ik nog antwoord krijgen dan horen jullie zeker van ons.

    Groetjes, Manon

 • Monica

  Monica

  11-12-2016 20:39:39 | Reply

  Hallo! Ik kwam toevallig ook de poppen van Antonio juan tegen (le-poppen.nl) en bij het zoeken naar meer info over deze poppen kwam ik deze blog tegen. Ik zoek ook een veilige pop voor mijn kind. Ik vraag me wel af hoe deze poppen extra zacht kunnen zijn zonder extra potentieel gevaarlijke toevoegingen. Hebben jullie inmiddels al meer informatie? Het is erg moeilijk om door de bomen het bos te kunnen zitten met alle verschillende producten zonder duidelijke bestanddelen vermeld. De poppen zijn overigens wel erg mooi.

  • Manon

   Manon

   11-12-2016 20:58:54 | Reply

   Hoi, helaas geen antwoord en dat stelt me dan niet gerust. Ik mailde hen het volgende:
   We are a Dutch store that is 100% focused on environmentally friendly and non-toxic products. We are looking for a pvc-free doll (not cotton but with a real baby face) but that seems impossible. So our second choice would be a doll made of pvc but without phthalates I read somewhere that your company makes dolls with phthalate-free pvc.

   My question is: are the dolls tested for softeners and other harmful chemicals and can we see these tests/ And can you let us know which materials are used for the dolls?

   Helaas dus nog niets gehoord. Ik ga de mail nogmaals sturen, maar onze ervaring is dat als er geen antwoord volgt, dat dat vaak komt doordat er geen goed antwoord is. Groetjes, Manon

   • Monica

    Monica

    12-12-2016 20:55:28 | Reply

    Jammer! En inderdaad niet geruststellend! Voor mij dan geen Antonio Juan pop. Het feit dat de poppen extra zacht zijn (het vinyl) roept bij mij ook vragen op. Ik vraag me af wat in Nederland de beste keuze is momenteel. Ben je in je onderzoek iets tegengekomen over de poppen van Nenuco en/of Corolle? Voor alsnog lijkt Baby Born het meest transparante merk te zijn in ieder geval. Ik vind alleen juist dat merk niet zo leuk en mijn dochter vindt op één of andere manier de stoffen poppen (die ik geweldig vind) niets. Kathe Kruse komt in ieder geval niet goed uit de bus.

 • Henriette

  Henriette

  29-1-2017 15:26:07 | Reply

  Ik zag hier een pvc vrije pop https://www.shak-shuka.com/product/8240/kathe-kruse/puppa-milena-doll.html
  maar die staat dus in de top 3 te vermijden poppen?

 • Lisetthe

  Lisetthe

  12-7-2017 07:32:36 | Reply

  En de poppen van Gotz dan?  Volgens mij zij dat goede poppen.

 • Joanne

  Joanne

  10-8-2017 11:13:48 | Reply

  Even als reactie op het merk Keptin-jr, zoals de pop hierboven die aanbevolen wordt; Dat is ook een zo lijkend goede keus voor een biologisch verantwoord speelgoedproduct. Maar niets is minder waar dat ook zelfs deze merken soms producten hebben die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. Zie hier een artikel uit Duitsland: http://www.cleankids.de/2013/01/03/verkaufsverbot-verbotene-weichmacher-in-organic-cotton-puppe-von-keptin-jr/32593
  Het artikel is al van een aantal jaren geleden, maar het gaat niet om enkel één product van Keptin-Jr (waaronder de muziekknuffel). Ook iets om dus in je achterhoofd te houden, als je op zoek gaat naar speelgoed van een bepaald biologisch merk, mogelijk voorzien van Öko-test.

  • Manon

   Manon

   10-8-2017 19:14:10 | Reply

   Beste Joanne, helemaal mee eens. Het is niet zo dat een merk per se betekent dat alles goed is van het merk. Het zou wel heel fijn zijn natuurlijk :( De volledig stoffen popjes van Keptin zijn door Okotest gelukkig helemaal veilig bevonden. Groeten, Manon

 • katerina

  katerina

  3-10-2017 23:26:47 | Reply

  Leuk artikel! Ik vind de pop met het mutsje fie op de eerste foto staat heel leuk, waar is die te vinden?

  • Manon

   Manon

   4-10-2017 20:47:13 | Reply

   Hoi, helaas weet ik dat niet. Ik heb nog even voor je gezocht met google images maar kan de pop nergens vinden. Groetjes, Manon

 • Harmke

  Harmke

  28-1-2018 12:01:31 | Reply

  Interessant artikel!

  Blijven poppen (of ander speelgoed) met schadelijke stoffen altijd schadelijke stoffen uitstoten, of verdwijnt dit na verloop van tijd? Of, met andere woorden: een tweedehands pop, is dat veilig?

  • Manon

   Manon

   28-1-2018 22:12:23 | Reply

   Hoi, veiliger misschien wel, maar echt weg zou ik niet durven te zeggen helaas. Er worden juist ook in tweedehands plastic speeltjes veel schadelijke stoffen gevonden. Groetjes, Manon

 • Marieke

  Marieke

  20-2-2018 13:25:26 | Reply

  Hoi, ik kom dit merk vaker tegen, weet je hier misschien wat over?

  http://www.internet-speelgoedwinkel.nl/speelgoed-merken/corolle/

  • Loes van der Meer

   Loes van der Meer

   20-2-2018 13:34:53 | Reply

   Corolle poppen zijn gemaakt van zacht vinyl (pvc). Helaas geen goede optie...

 • R

  R

  11-8-2018 16:45:57 | Reply

  Heb je inmiddels reactie gehad op de  Antonio Juan poppen?

 • M. Korteweg

  M. Korteweg

  4-12-2018 21:31:49 | Reply

  In de lijst betere stoffen poppen stond sterntaler franca asnkleedpop 35 cm. Nou is terecht al eerder genoemd dat een merk met goede pop dat dat dan niet per definitie voor alle speelgoed van dat merk geldt.
  Ik vroeg me af of er ook informantie is over de sterntaler mijn eerste jongenspop 35 cm is
  ( https://www.vissertoys.nl/sterntaler-mijn-eerste-jongenspop-99320 ) valt deze in zelfde categorie als de sterntaler franca pop of kan ik daar niet zomaar van uitgaan.

  • Manon

   Manon

   4-12-2018 22:04:19 | Reply

   Goedenavond, ik durf dat zo niet te zeggen. Het is wel zo dat het merk er blijkbaar aandacht voor heeft en deze pop lijkt uit dezelfde materialen te bestaan dus ik denk dat ik de gok zou durven te nemen. Groetjes, Manon

 • Elise

  Elise

  24-2-2019 15:31:25 | Reply

  Mijn dochter wordt zeven en wil inmiddels toch echt heel graag een plastic pop. Op de site van Götz staat dat ze geen weekmakers gebruiken, omdat deze kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Op de sites van bijvoorbeeld Corolle, babyborn en paola reina staat hier helemaal niets over. Ik ben niet zo naïef om te denken dat de götz poppen echt veilig zijn, maar weet iemand hoe ik er achter kom of ze wel iets veiliger zijn dan die andere merken of dat het alleen maar marketing is?

  • Sandra- Green Jump

   Sandra- Green Jump

   25-2-2019 09:26:24 | Reply

   Beste Elise,

   Het plastic van een pop moet iets van weekmaker bevatten om soepel en buigzaam te zijn. Götz poppen hebben we uitgezocht en dit merk is vrij van schadelijke ftalaten (DINP, DEHP, DBP, BBP, DIDP and DnOP) die door overheden als schadelijk aangemerkt zijn (hormoon verstorend). Alle ftalaten zijn weekmakers, maar niet alle weekmakers zijn ftalaten.  
   In Götz poppen zitten de weekmakers Hexamoll DINCH (DINCH), acetyl tributyl citrate (ATBC) als alternatieven voor de wettelijk schadelijke ftalaten.
   Het is echter niet bekend of DINCH en ATBC wel echt veilige alternatieven zijn. Hier is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan en deze weekmakers zijn (nog) niet opgenomen in een Europese beperking. Ze mogen nu dus gewoon gebruikt worden.
   Het is een persoonlijke keuze of je dit als veilig ziet en de onzekerheid over de alternatieve weekmakers accepteert.

   • Elise

    Elise

    25-2-2019 10:36:46 | Reply

    Beste Sandra,

    Bedankt voor je duidelijke reactie. Ik heb inmiddels ook een mailtje gehad van Götz waarin ze DINCH noemen als de gebruikte weekmaker.
    Ik had ze ook gevraagd of de poppen van PVC of bijvoorbeeld PEVA zijn gemaakt. Ze schrijven dat ze van vinyl zijn gemaakt, maar PVC vrij. Over PEVA zeggen ze niets. Ik zal ze nog wel terug mailen daarover, want dat vind ik niet echt duidelijk.

    • Elise

     Elise

     25-2-2019 11:42:01 | Reply

     Ik heb nog een reactie gehad van Götz. Best wel schokkend, vind ik, aangezien ze mij als bezorgde ouder voorliegt.

     Ze schrijven dit:
     "We usually say „vinyl“ as this is a more simple word for Polyvinylchloride or similar and this is what our customers understand best. I am sorry for any confusion!"

     De poppen zijn dus (natuurlijk) gewoon van PVC gemaakt. Wat ik echter heel bizar vind, is dat ze in deze laatste reactie haar eerdere mail onderaan heeft veranderd. Het stukje over 'PVC vrij' heeft ze daarin weggehaald. Ik denk dat ze er eerst op gokte dat ik niet zou weten wat vinyl is en gerustgesteld zou worden als ze PVC-vrij schreef. En daarna hoopte ze er misschien op dat ik terug zou kijken in haar mail en zou denken dat ik het zelf niet goed gelezen had.

     Hoe dan ook vind ik dat eerdere verhaal over die weekmakers nu ook niet meer betrouwbaar. Ik geloof dat ik nog liever een fabrikant heb die eerlijk is over het gebruik van giftig plastic, dan een fabrikant die er over liegt.

     • Manon

      Manon

      25-2-2019 14:03:43 | Reply

      Oh wow, dit vind ik ook echt schokkend! Wel echt top dat je het zo hebt nagevraagd, dank je wel ook voor anderen! Groetjes, Manon

 • Lisetthe

  Lisetthe

  25-2-2019 14:24:30 | Reply

  Inderdaad fijn dat je het nagevraagd hebt! Ik lees deze reacties nog steeds😁

 • Karla

  Karla

  25-9-2019 12:07:55 | Reply

  Hmmm dus nog steeds geen veilige pop!

  Ik zoek er nu een voor mijn dochtertje. Zou het mogelijk zijn om een veilige pop te maken van siliconen?

  Ben haast geïnteresseerd om zelf te kijken of ik een pop kan ontwerpen en laten maken in Nederland. Mijn dochtertje van 17 mnd laat de stoffen poppen liggen. Mijn oude pop speelt ze mee, maar die ga ik snel wegleggen...

  Groetjes
  Karla

  • Manon

   Manon

   26-9-2019 10:45:30 | Reply

   Hoi! Nog steeds geen ideale oplossing nee. Mocht je beginnen aan je veilige poppenavontuur dan willen we 'm bij Green Jump graag verkopen. Groetjes, Manon

 • Lis

  Lis

  20-10-2019 15:07:32 | Reply

  Hoe zit het met de Stella stoffen pop:)? Is dat een goed alternatief?

  • Green Jump- Sandra

   Green Jump- Sandra

   5-11-2019 14:43:37 | Reply

   Beste Lis,

   De Stella poppen (stoffen baby Stella) zijn niet meegenomen in deze test. Deze poppen zijn van een Amerikaans merk die niet specifiek een focus heeft op eco of veilige materialen. De producten van Manhattan Toy Corporate (de fabrikant van Baby Stella poppen) voldoen aan de algemene kwaliteits- en veiligheidseisen voor dit soort producten:
   All toys are tested to strict international standards:
   U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC)
   American Society for Testing and Materials (ASTM)
   European Union (EN71)
   Health Canada

   Ze zijn gemaakt van zachte materialen en hebben, voor zover ik kan zien, geen hardere plastic delen waar bij poppen vaak de schadelijke ftalaten in zitten.Helaas kan ik nergens vinden van welke materialen deze pop precies gemaakt is dus ik kan je niet adviseren of dit wel of niet een goed alternatief is. Je zou contact op kunnen nemen met het merk en kijken of je antwoord krijgt over de gebruikte materialen en of de pop vrij is van PVC. Groetjes, Sandra

Loading