Sojawas en bijenwas kaarsen zonder schadelijke stoffen

Coconut Candle (2 pieces)De donkere dagen komen er weer aan en dat betekent in veel huishoudens dat de kaarsjes weer gezellig aan gaan voor wat sfeer. Sinds kort zijn er bij Green Jump kaarsen van bijenwas en sojawas verkrijgbaar. Waarom deze producten? Omdat het gebruik van gewone kaarsen niet zo gezond is.

Ik had er zelf geen idee van eigenlijk, dat de waxinelichtjes die ik sinds jaar en dag gebruik wel eens schadelijk zouden kunnen zijn. Gewoon een kaarsje, daar ben ik mee opgegroeid. Tot ik Google raadpleegde en mij verdiepte in de wereld van kaarsen, wat mij een stuk wijzer maakte en deed beslissen geen ‘normale’ kaarsen en waxinelichtjes te kopen.

Paraffine

Waxinelichtjes bevatten namelijk paraffine, ze hebben hun naam dan ook te danken aan de Engelse vervoegingen van de woorden wax en paraffine. De walm van een waxinelichtje is schadelijk voor de gezondheid, daarover later meer. Maar eerst even terug naar de geschiedenis van het lichtje in Nederland, om te snappen hoe het kan dat een schadelijk product zo maatschappelijk geaccepteerd in het schap kan liggen.

Het is 1898 als de Nederlandse ondernemer Ericus Gerhardus Verkade, die van de koekjes en de chocolade, het patent op het lichtje koopt van zijn Britse schoonzoon. Deze had namelijk ontdekt dat een mengsel van wax en paraffine zorgde voor een rustige en stabiele vlam. Toen hij het mengsel in een bakje goot merkte hij ook dat er meer toepassingen waren dan de lange kaars en om die reden werd het waxinelichtje een populair product. Bijna honderd jaar lang maakte Verkade theelichtjes, tot zij deze tak verkochten aan Bolsius. Waxinelichtjes zijn tegenwoordig al voor bodemprijzen te krijgen, een stuk of honderd lichtjes voor enkele euro’s.

De meeste waxinelichtjes en ook kaarsen die verkrijgbaar zijn in winkels zijn dus gemaakt van paraffine. Maar wat is het precies? Paraffine is een product dat wordt verkregen uit aardolie en bruinkoolteer. Paraffine zelf is niet giftig, maar bevat stoffen die bij de verbranding schadelijk zijn voor de gezondheid en ook voor het milieu. In 2009 ontdekten wetenschappers dat de walm van goedkope kaarsen, van paraffine, kankerverwekkend is. Er komt namelijk onder andere benzeen vrij en dat is giftig. Het zit ook in sigarettenrook. Daarnaast zorgen paraffinekaarsen voor veel roet en rook.

Natuurlijke kaarsen van sojawas en bijenwas

Kortom, hier moeten natuurlijke alternatieven voor zijn, dachten wij.

Sojawas kaarsen

Sojawas is gemaakt van sojabonen, volledig biologisch afbreekbaar en vrij van chemicaliën. In tegenstelling tot paraffinekaarsen is er nauwelijks sprake van roetvorming en er wordt geen onaangename geur verspreid. Sojawas brandt twee keer zo lang als paraffine. Let op: een kaars mag soja op het label hebben staan, zelfs als de kaars slechts 25% sojawas bevat. Wij kiezen echter voor 100% zuivere sojawas, zonder verdere (schadelijke) toevoegingen.

Bijenwas kaarsen

Bijenwas wordt al heel lang gebruikt om kaarsen mee te maken en is tevens de duurste grondstof voor kaarsen. Bijenwas wordt gemaakt van omgesmolten honingraten die niet meer worden gebruikt. De vrouwelijke honingbijen produceren deze was uit de wasklieren op hun buik. Hiermee bouwen zij de honingraten. Wanneer deze zijn verouderd en niet meer bruikbaar zijn, smelten imkers deze om en filteren de bijenwas zodat deze schoon wordt. Bijenwas is eigenlijk kleurloos, maar wordt geel door de kleur van de bloempollen. De brandduur van bijenwas is langer dan die van paraffine kaarsen en ook hier is er sprake van weinig roetvorming en rook.

Loading