BPA update 2015: nieuwe risico analyse door EFSA

Bisphenol A (BPA) is een hormoonverstorende stof die in vele producten en voedingsmiddelen te vinden is. Eerdere Green Jump blogs over Bisfenol A (BPA) kun je hier teruglezen waarvan deze een mooie inleiding voor dit blog is.

Er is de laatste jaren flink wat onderzoek gedaan naar deze belangrijke schadelijke stof en verschillende wetenschappers, instanties, overheden en niet te vergeten de chemiebedrijven houden zich bezig met de ontwikkelingen. Het is een discussie die verder reikt dan alleen wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsrisico’s, want uiteraard spelen ook de belangen van overheden (handelsbelangen, zie nu bijvoorbeeld de discussie over TTIP) en bedrijven een rol. Dit maakt het beoordelen van de resultaten van onderzoek en beleidvorming lastig.

Onlangs verscheen een nieuwe BPA evaluatie van de European Food Safety Authority (EFSA). De eerdere analyse stamde uit 2006. Naar aanleiding van de grote hoeveelheid onderzoek vanaf 2010 heeft EFSA in 2015 een nieuwe risico analyse uitgevoerd naar de veiligheid van BPA door een samengesteld panel van experts in voedsel contact materialen, enzymen, smaakstoffen en hulpstoffen.

Het panel heeft wetenschappelijk onderzoeken van de laatste tijd beoordeeld op hun betrouwbaarheid en relevantie en er is een nieuwe schatting gemaakt van de maximale blootstelling aan BPA via voeding en overige bronnen. Daarnaast is gekeken naar de gezondheidsrisico’s van de blootstelling aan BPA voor mensen.

Resultaten van de BPA risico analyse

Volgens de uitgevoerde onderzoeken door het EFSA panel is de hoeveelheid BPA waaraan mensen worden blootgesteld te laag om een gezondheidsrisico te kunnen vormen. Vergeleken met de schattingen uit 2006 bleek de blootstelling aan BPA via alleen voeding 4-15 keer lager te zijn en de totale blootstelling aan BPA bleek 3-5x lager, beide afhankelijk van de leeftijd.

Van alle leeftijdsgroepen blijken baby’s de grootste blootstelling aan BPA via voeding te hebben door hun grotere voedselinname ten opzichte van hun lichaamsgewicht. De grootste bron van BPA uit voeding voor alle leeftijden bleek voedsel uit blik. Jongeren blijken de grootste totale blootstelling (voedsel, stof, cosmetica, kassabonnen) aan BPA te hebben

Naar aanleiding van de alle resultaten heeft de EFSA de Tolerable Daily Intake (TDI, de geschatte maximale veilige hoeveelheid per dag) uit 2006 verlaagd naar 4 microgram per dag per kg lichaamsgewicht. Dit is 12,5 keer lager dan de vorige vastgestelde TDI.

De nieuwe TDI is een tussentijdse, tijdelijke waarde (tTDI, tijdelijke TDI), in afwachting van aanvullende onderzoeken en lopende lange termijn studies bij ratten naar prenatale en postnatale blootstelling aan BPA

Onderzochte gezondheidsrisico’s van BPA blootstelling

Uit dierenstudies bleek dat er bij blootstelling van dieren aan meer dan 100x de TDI schade aan lever en nieren en waarschijnlijk ook de borstklieren optrad. Hoewel EFSA denkt dat het niet waarschijnlijk is, kan het nieuwe onderzoek niet uitsluiten dat BPA een mogelijk schadelijk effect kan hebben op de voortplanting, zenuwstelsel, immuun- en metabool systeem en hart- en vaatstelsel. Deze nog onbekende gezondsheidsrisico’s zijn onzekere factoren die zijn meegenomen bij de risico analyse door het panel.

Nieuwe tTDI voor Bisphenol A

De vorige TDI was 50 µg/kg lichaamsgewicht/dag. Bij het vaststellen van de nieuwe tTDI voor BPA in voedsel zijn de effecten op de nieren bij muizen gebruikt als referentiepunt. Resultaten van studies van de laatste tijd, samen met nieuwe resultaten en de nieuwe risico analyse met daarin alle onzekerheidsfactoren heeft geleid tot een lagere tTDI van 4 µg/kg lichaamsgewicht/dag.

De onzekerheidsfactoren die zijn beoordeeld en berekend zijn bijvoorbeeld: het effect van BPA op de nieren van de muizen omgerekend naar een TDI voor mensen. Het omrekenen van het effect van muis naar mens, de verschillen tussen diersoorten en individuen en het onbekend zijn van de resultaten op lange termijn en het onbekende effect van BPA op andere organen en systemen dan de nieren.

De nieuw vastgestelde TDI is daarom een tijdelijke tot er resultaten zijn van lopende en aanvullende onderzoeken.

Conclusie

De EFSA heeft aan de hand van deze analyse door haar panel van experts een nieuwe tTDI van 4µg/kg gewicht/dag vastgesteld voor de orale blootstelling van mensen aan BPA via voedsel. Deze tTDI is lager dan de oude TDI. EFSA concludeert op basis van de beschikbare resultaten tot nu toe dat er geen gezondheidsrisico is door inname van BPA via voedsel voor alle leeftijdsgroepen omdat de blootstelling lager is dan de nieuw vastgestelde tTDI.

Door de verschillende onduidelijkheden kunnen er nog geen harde conclusies worden getrokken. Daarbij is er door gebrek aan goed onderzoek en resultaten nog niet veel bekend over de schatting van de blootstelling aan BPA anders dan door voeding, zoals bakjes, bekers, speelgoed en cosmetica. Dit zorgt er tezamen met de andere onzekere factoren en het ontbreken van de lange termijn effecten voor dat de nieuwe tTDI niet een zekere waarde is.

Daarbij gaat deze nieuwe TDI slechts over één chemische stof terwijl we in ons dagelijks leven in aanraking komen met een mix van verschillende potentieel schadelijke stoffen. Het is onbekend wat de gezondheidseffecten van die combinatie van stoffen op je lichaam zijn.

Het blijft lastige materie en er blijft onzekerheid. Een voordeel is dat je een groot deel van de blootstelling aan BPA kunt vermijden door eenvoudige maatregelen. Vermijd zoveel mogelijk eten uit blik, kies voor rvs, glas en aardewerk in plaats van plastic en neem geen kassabonnetjes aan.

Reacties (15) -

 • Mariska

  Mariska

  31-10-2015 06:56:34 | Reply

  Beste Sandra,

  Dankuwel voor het artikel. Geldt dit advies ook voor die oude voorraadblikjes (van bijvoorbeeld de cacao) of zit daar geen bpa in?

  Vriendelijke groet,

  Mariska

  • Manon

   Manon

   1-11-2015 12:24:38 | Reply

   Hai! Ik denk dat jouw cacaoblikje van tin is, daar zit niet zo'n laagje in. Dit gaat om de blikjes die in de winkel koopt, die je moet opendraaien of trekken, met mais/erwtjes etcetera (je kunt dit vaak allemaal in glas vinden). Groetjes, Manon

 • Herbert

  Herbert

  14-12-2015 20:38:13 | Reply

  Glas mag dan misschien beter zijn dan een conservernblik, maar wat met het deksel op die glazen potten? Hoe schadelijk zijn die tegenover een blik?

  • Manon

   Manon

   14-12-2015 21:16:32 | Reply

   Sowieso minder omdat de deksel grotendeels van het vocht met voedsel af zit en het een kleiner oppervlak betreft. In een blik zit voeding omhuld door. Groeten, Manon

 • Paula

  Paula

  17-12-2015 16:21:00 | Reply

  Heeft u een tip voor een waterkoker die geheel plastic vrij is? Dus 100% vrij van BPA.

  • Manon

   Manon

   17-12-2015 21:09:42 | Reply

   Hai! 100% vrij van plastic is vaak lastig omdat er vaak wel een klein schermpje is waar je doorheen kunt kijken om het water te zien. Er zijn wel bpa-vrije waterkokers die misschien dan wel wat plastic hebben. Ik vind zelf deze fijn: http://www.waterkokerstore.nl/product/135443/cuisinart-cpk17e.html
   Wat je kunt doen, is op zoek gaan naar eentje van rvs of glas en dan even bij de leverancier checken of er plastic in zit, wat voor plastic en of het in aanraking komt met het water.

 • Paula

  Paula

  21-12-2015 16:13:42 | Reply

  Bedankt voor je reactie. En isoleerkannen hebben ook altijd een plastic dop? Of zijn er ook zonder..ik kan ze niet vinden helaas.

  • Manon

   Manon

   21-12-2015 16:32:08 | Reply

   Hai,

   Als je echt kannen bedoelt dan ken ik die niet met iets anders dan een kunststof dop. Als je thermosbekers bedoelt, dan zijn die van Klean Kanteen aan de binnenkant van rvs. Groeten, Manon

 • Herbert

  Herbert

  21-12-2015 16:26:15 | Reply

  @Paula,
  Volgens mij zijn de isoleerkannen van Thermos 100% BPA vrij. Net zoals die van Klean Kanteen.
  Er is wel plastic aanwezig, maar 'veilige'.

 • Esther

  Esther

  23-2-2016 15:16:50 | Reply

  Goededag,
  1 februari is onderstaand artikel gepubliceerd. De samenvatting is dat de BPS'en in plastics die de BPA's vervangen bij zebravissen nét zo schadelijk zijn als de BPA's. Men is hierdoor van mening dat de BPS'en ook voor mensen schadelijk is..
  Zijn de plastic producten (BPA vrij natuurlijk) die geenjump aanbied ook PBS vrij?

  Wat vinden jullie verder van dit artikel? Jullie zitten vast beter in de materie.
  Groet!

  https://www.uclahealth.org/news/chemical-used-to-replace-bpa-in-plastic-accelerates-embryonic-development-disrupts-reproductive-system

  • Manon

   Manon

   23-2-2016 15:46:46 | Reply

   Hai Esther, kennen het artikel en wij hebben vanaf het begin ook geen producten met BPS opgenomen bij Green Jump. Groetjes, Manon

   • Esther

    Esther

    23-2-2016 16:11:40 | Reply

    Top!

 • fred

  fred

  22-5-2016 16:01:38 | Reply

  Vraag :
  Ik heb een verrekijker die erg aan je handen plakt (weekmakers?).
  Ook de fietshand vaten gaan plakken.
  Wat kan ik hieraan doen?

  • Manon

   Manon

   22-5-2016 20:31:51 | Reply

   Beste Fred, misschien zou je even bij het merk kunnen opvragen wat voor materiaal het is zodat je op basis daarvan een oplossing kunt vinden.Groetjes, Manon

 • Joke

  Joke

  30-11-2016 11:54:51 | Reply

  Hallo Manon,
  Ik laat binnenkort mijn amalgaamvullingen (1 voor 1) verwijderen. Nu lees ik op internet dat er BPA  zit in  de witte vullingen Composiet . Weet jij hier iets van.  Zou porselein dan beter zijn? Ik heb een bio-tandarts en zal het hem binnenkort vragen. Iedereen zegt dat amalgaam zo slecht is, maar ja als je dan BPA in je mond krijgt, is  dat ook niet best. Groepjes Joke

Loading