Zonnebrandcrème op minerale of chemische basis en nanodeeltjes in zonnebrand

Zonnebrand zonder schadelijke stoffen blijft ieder jaar rond deze tijd een belangrijk onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Daarom zetten we de laatste informatie over veilige zonnebrandcrème nog een keer op een rij.

Zonnebrandcrème op chemische of minerale basis

Teenage boy sun protectionZonnebrand kun je op hoofdlijnen indelen in zonnebrandcrèmes op minerale basis of op chemische basis. Zonnebrand op chemische basis bevat een zonnefilter die wordt opgenomen door de huid. Deze zonnefilter vult zich met UVA en UVB straling en raakt op een bepaald moment vol, dan moet je opnieuw smeren. Er zijn inmiddels veilige, stabiele, chemische zonnebrandfilters op de markt zoals Tinosorb S, Tinosorb M, Mexoryl XL en Mexoryl SX (laatste twee van L’Oreal). Het vervelende is dat deze vaak worden gecombineerde met ingrediënten die minder prettig zijn voor je huid zoals parfum op chemische basis, teveel alcohol en conserveringsmiddelen.

Zonnebrandcrème op minerale basis werkt met de zonnefilters titanium dioxide en zink oxide en legt een laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst. Zolang je het er niet afveegt, hoef je op zich niet opnieuw te smeren, maar natuurlijk is het belangrijk om zelf goed in de gaten te houden dat je huid of die van je kind goed beschermd is. Dus na zwemmen, afdrogen, rollen in het gras en zand, wrijving met kleding of met de eigen huid, is opnieuw smeren aan te raden. Smeer de crème ook alleen op intacte huid, dus niet op wondjes.

Nanodeeltjes zonnebrandcrème en witte waas

Zonnebrand met titanium dioxide en zink oxide laten een wittige waas achter op je huid en zijn daarom onder volwassenen minder populair. Voor kinderen is het een ideaal product.

Om de witte waas te verminderen, zijn merken gaan werken met nanodeeltjes titanium dioxide en zink oxide. Nano particles kunnen gebruikt worden in minerale zonnebrand (en in heel veel andere producten).  Nanodeeltjes zijn deeltjes kleiner dan 100 nanometer. 1 nanometer (1nm) is 1 miljardste meter.

Om de witte waas bij zonnebrand te vermijden, kunnen er nanodeeltjes gebruikt worden die bestaan uit titanium dioxide of zinkoxide met een coating daar omheen. Er bestaat twijfel over de veiligheid van nanodeeltjes in het algemeen (niet alleen in zonnebrandcrème) omdat hoe kleiner de deeltjes zijn des te groter het risico is dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam.

children girl with mother applying sunscreenBij zonnebrandcrème wordt aangegeven dat het beter is om wel te smeren, ook al is dat met nanodeeltjes, dan om niet te smeren. De nanodeeltjes komen niet verder dan de opperhuid en die schilfer je er langzaam weer af.

Uit onderzoek komt naar voren: ‘Despite this rather sober view, the public health benefits of sunscreens containing nano TiO(2) and/or ZnO outweigh human safety concerns for these UV filters’ oftewel de gezondheidsvoordelen van zonnebrand met titanium dioxide en zink oxide zijn groter dan de zorg die er is over deze UV-filters (met nanodeeltjes).

Ook de certificerende natuurcosmetica instantie Ecocert heeft een uitzondering gemaakt voor nanodeeltjes titanium dioxide en zink oxide in zonnebrandcrème. Deze zijn toegestaan, terwijl dit in andere cosmeticaproducten niet is toegestaan bij Ecocert, zie pagina 38 van de Ecocert-Standard. Hier staat dat chemische zonnebrandfilters niet voldoen aan de eisen die Ecocert stelt en dat minerale UV filters ook in nanovorm zijn toegestaan.

Nanodeeltjes definitie wijziging 2014

Deze aanpassing bij Ecocert volgt op een wijziging van de definitie van nanodeeltjes. In 2014 is de regelgeving omtrent nanodeeltjes veranderd. Tot die datum werd gekeken naar de totale omvang van het gecoate deeltje titanium dioxide of zink oxide en als dit gecoate deeltje groter was dan 100nm, dan werd het geen nanodeeltje genoemd. Nu wordt gekeken naar het interne element van het gecoate deeltje en dat betekent dat zonnebrandcrèmes die voor de definitiewijziging vrij waren van nanodeeltjes nu wel nanodeeltjes bevatten terwijl de inhoud niet veranderd is.

Nano ja of nee

Het gebruik van nanotechnologie in elke andere vorm dan in zonnebrandcrème is ook zeker niet iets waar wij achter staan. In zonnebrandcrème echter kan het een functie hebben. Het maakt het product beter te gebruiken en voor de mensen die geen enorm witte waas willen en daarmee geeft het de mogelijkheid om te kiezen voor minerale zonnebrand, in ieder geval beter dan de gemiddelde chemische zonnebrand die je koopt bij de drogist.

Er van uitgaande dat je niet wilt verbranden omdat dit schadelijk is, zoekt men naar oplossingen die én zo onschadelijk mogelijk zijn voor de gezondheid én goed beschermen én prettig zijn in gebruik. Als een zonnebrand niet prettig is in gebruik door de structuur of doordat mensen niet blij zijn met de enorme witte waas, loop je het risico dat mensen niet smeren en verbranden.

Niet iedereen wil een wittige waas, niet iedereen vindt het prettig om een iets stuggere structuur qua smeren te hebben. Dat kan vanuit esthetische redenen zijn of vanwege gevoelige huid of gewoon vanwege gemak. Die tussenweg is er gelukkig ook want anders zouden die mensen chemische zonnebrand blijven smeren en dat is meestal nog een stapje minder goed. Voor diegenen zijn zonnebrandcrèmes met nanodeeltjes een oplossing.

Nog een aanvullende opmerking over zonnebrand sprays: het is absoluut aan te raden om te sprayen in de hand en niet rechtstreeks op het lichaam, omdat je geen deeltjes titanium dioxide of zinkoxide wilt inademen, dit is ongezond, met name slecht voor de longen. Als ik spray gebruik, maak ik een kommetje met mijn hand om de spray heen. Ook hier is er weer de afweging die mensen maken tussen gebruiksgemak en gezondheid. Die afweging is voor iedereen anders. Er zijn ook zonnebrandcrèmes in tubes en pompjes bij ons verkrijgbaar, een spray is niet de enige optie.

Gecertificeerde merken zonnebrandcrème

Making a smile on mom's bellyEr zijn veel merken zonnebrandcrème verkrijgbaar. Wij kiezen bewust voor merken die gecertificeerd zijn door een externe instantie zodat we weten dat de ingrediënten kloppen. Natuurlijk zijn er kleine merken die misschien helemaal prima zijn, maar de certificering niet kunnen betalen, alleen wij kiezen daar niet voor. Voor ons het een extra check dat er een externe instantie naar kijkt en we vinden het fijn dat we niet alleen de producent zelf hoeven te geloven.

Dit jaar hebben we gekozen voor de zonnebrand producten van Biosolis, Lovea en Lavera. Bij ieder product staat vermeld of er nanodeeltjes in zitten of niet. Lovea factor 30 en 50 zijn vrij van nanodeeltjes. Ook Lavera is vrij van nanodeeltjes, maar is een stuk witter dan Lovea. Lavera is wel de meest geschikte voor een zeer gevoelige huid. Biosolis bevat ook geen nanodeeltjes.

Reacties (67) -

 • miriam bouman

  miriam bouman

  28-4-2015 10:16:05 | Reply

  ik smeer gewoon lavendelolie met moor  van hauschka met sesamolie
  perfect!
  verbrand nooit

  • leentje

   leentje

   28-4-2015 11:31:26 | Reply

   wat is moor?

  • S

   S

   26-5-2015 17:44:07 | Reply

   Miriam, bedoel je dat je naast het Hauschkaproduct ook nog een sesamolie op je huis smeert, dus dat je totaal 2 verschillende producten achter elkaar op je huid doet (want ik zie in de ingrediëntenlijst van het Hauschkaproduct op hun website geen sesamolie vermeld staan)?
   Zo ja, welk merk sesamolie gebruik jij dan?

   • S

    S

    7-6-2015 21:44:22 | Reply

    huis=huid ;)

  • S

   S

   26-5-2015 17:48:12 | Reply

   Ik vergat net nog te vragen wat voor huidskleur je hebt, ben je misschien al getint van nature en heb je daarom sowieso al weinig kans om te verbranden door de zon?

  • Suzanne

   Suzanne

   12-7-2015 15:52:35 | Reply

   Hallo Miriam, ik heb dezelfde vragen als S.
   Je gebruikt dus twee lossen producten, begrijp ik? Van welk merk de sesam olie? En: welk huidtype heb je?
   Graag je reactie.

 • leentje

  leentje

  28-4-2015 11:31:03 | Reply

  Ik vind die van Lavera verschrikkelijk: niet alleen lastig uitsmeren, maakt ook gelige vlekken op kledij die ik er met gewoon ecowasmiddelen niet uitkrijg.

  • Manon

   Manon

   28-4-2015 13:20:23 | Reply

   Beste Leentje, 2 jaar geleden zat er caroteen in de Lavera die inderdaad nog lastiger uit te wassen was dan de gemiddelde zonnebrand. Helaas maakt zonnebrand vaak vlekken, niet alleen Lavera maar ook merken zoals Nivea etcetera. Het blijft een lastig product. Qua bescherming na 1 x smeren is Lavera echt geweldig en ook voor mensen met een super gevoelige huid. Groetjes, Manon

   • Diane

    Diane

    7-6-2015 19:33:37 | Reply

    Ik heb dezelfde ervaring met lavera. Diverse kledingstukken kan ik wel weggooien. Onmogelijk om met wat voor middel dan ook de gele vlekken te verwijderen. Ik heb vorig jaar hier vier of vijf tubes gekocht. Met Lovea heb ik dit probleem helemaal niet.

 • w.

  w.

  5-6-2015 19:14:50 | Reply

  Ik heb op Aubrey zonnebrand aangeschaft in de veronderstelling dat deze vrij zou zijn van nano deeltjes. Maar begrijp ik nou goed dat ik zonnebrand heb met een oud etiket en er wel nog nano deeltjes in zitten?

  • Manon Gagic

   Manon Gagic

   6-6-2015 10:26:15 | Reply

   Hoi, Aubrey is een Amerikaans merk en heeft de etiketten niet aangepast, ze zijn bezig met een nieuwe productielijn. Wij vermelden het bij ons als volgt:
   "Aubrey Natural Sun tube bevat nanodeeltjes titanium dioxide op basis van de nieuwe regelgeving. In mei 2014 is de regelgeving omtrent nanodeeltjes veranderd. Tot die datum werd gekeken naar de totale omvang van het gecoate deeltje titanium dioxide en dit was gemiddeld 170nm en daarmee geen nanodeeltje. Nu wordt gekeken naar het interne element van het gecoate deeltje en bij deze zonnebrandcreme is het interne element titanium dioxide kleiner dan 100 nm."

   Op de website van de Environmental Working Group, die ieder jaar een streng onderzoek doet naar veilige, goede zonnebrand, doet Aubrey het heel goed en staat ook vermeld dat de deeltjes groter zijn dan 100 nm, alleen dat is dan de Amerikaanse manier van meten.  

 • Kok

  Kok

  14-6-2015 22:15:08 | Reply

  Ik heb in een eerdere reactie Yaoh al een keer aangedragen. Toen stonden de ingredienten nog niet online, maar nu wel :-). Zit hier iets al te slechts in (wel chemische filters, maar hopelijk niet al te slecht).

  Ingredients
  Distilled water, glyceryl stearate, cetearyl glucoside, aloe vera, cocunut fragrance, organic hemp seed oil, potassium sorbate, vegetable glycerin, vitamin E, xanthan gel.

  SPF 30: Active ingredients: octocrylene (8%), octyl methoxycinnamate (7.5%), zinc oxide (5%).

  • Manon

   Manon

   14-6-2015 22:28:43 | Reply

   Hai, Nadeel van Octocrylene is dat het erg goed wordt opgenomen via de huid. Het wordt ook teruggevonden in het bloed en daarnaast vormt het vrije radicalen. Onze voorkeur heeft het niet. Groetjes, Manon

 • Samantha

  Samantha

  29-6-2015 22:11:27 | Reply

  Beste Manon,
  Kennen jullie de zonnebrandcreme van Goloy 33: Sun Vital?
  Ik heb hem bij een natuurvoedingswinkel gekocht bij ons in de buurt. Zou jij eens naar de ingredientenlijst willen kijken? Ik zal je een foto sturen, dan hoef ik het niet over te nemen;) Mocht het niets zijn, dan overweeg ik om Lavera te kopen. Lovea is geloof ik pas te gebruiken vanaf 3 jaar. Aubrey liever niet vanwege de nanodeeltjes. Alvast bedankt voor je reactie!

  • Manon

   Manon

   29-6-2015 22:24:40 | Reply

   Hai, als je graag alle ingredienten wilt checken kan dat bijvoorbeeld op Skin Deep van EWG. Als ik zo snel even kijk, zie ik als zonnefilter Octocrylene. Nadeel van Octocrylene is dat het erg goed wordt opgenomen via de huid. Het wordt ook teruggevonden in het bloed en daarnaast vormt het vrije radicalen. Onze voorkeur heeft het niet.
   Lovea kan ook eerder dan 3 jaar, zie de uitleg op de site van lovea onder FAQ en dan onderop. Groetjes, Manon

 • Marry

  Marry

  2-7-2015 20:32:07 | Reply

  Het nadeel van al deze "veilige" merken is dat ze toch weer allemaal aluminiumverbindingen bevatten.

  • Manon

   Manon

   4-7-2015 22:54:38 | Reply

   Beste Marry, ben even benieuwd wat je bedoelt met 'aluminiumverbindingen' bij 'al deze merken'. Ik zie alleen bij Lovea in de ingredientenlijst 'alumina' staan en dat is qua veiligheid prima, zie ook hier http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700309/ALUMINA/ Groetjes, Manon

 • Geer

  Geer

  6-7-2015 22:06:49 | Reply

  Ik wilde voor mijn dochter van 15 maanden lovea kids kopen, maar volgens  een vriendin staat in de bijsluiter dat  die voor kinderen vanaf 3 jaar is. Waarom kunnen jongere kinderen deze creme niet gebruiken?
  En wat is dan een goede optie?

 • Sabine

  Sabine

  12-7-2015 22:22:23 | Reply

  Hoe zit het met het merk Biosolis? Daarvan wordt ook gezegd dat het geen nanodeeltjes bevat.

  • Manon

   Manon

   13-7-2015 18:02:55 | Reply

   Hai toen we dit blog schreven, hadden we Biosolis nog niet. Heb het net even aangepast in het blog. Groetjes, Manon

 • Sabine

  Sabine

  12-7-2015 23:12:06 | Reply

  Nog een vraag: er staat in de blog dat er dit jaar oa gekozen is voor Aubrey, maar ik kan het nergens vinden in de webshop. Is het nog wel te koop bij jullie?

  • Manon

   Manon

   13-7-2015 18:04:13 | Reply

   Aubrey is net vorige week opgegaan en komt pas volgend jaar weer. ze bouwen een nieuwe fabriek en stoppen daarom voor dit jaar met de productie. Vanaf maart 2016 hopen we het weer te hebben.

 • M

  M

  1-5-2016 20:34:17 | Reply

  In de lavera zit tog ook parfum citrurs wat weer voor vrije radicale kan zorgen.  In de factor30. Is tog ook niet goed de parfum erin

 • Cristel

  Cristel

  4-5-2016 10:20:23 | Reply

  Hoi hoi,

  Ik wil voor de zomer graag een veilige zonnebrand aanschaffen voor mijn dochter van nu 10 maanden. Ik heb een zeer gevoelige huid en verbrand snel. Zoals t er nu naar uitziet heeft mijn dochter ook een gevoelige huid.
  Welke creme raden jullie aan?

  • Manon

   Manon

   4-5-2016 22:58:26 | Reply

   Beste Cristel, bedoel je een gevoelige huid qua snel verbranden of bedoel je dat je huid snel reageert op ingredienten? Als het om het verbranden gaat dan zijn ze allemaal geschikt, als het om snel geirriteerd raken door ingredienten gaat, dan raad ik voor je dochtertje Lavera aan en voor jou Biosolis. Lavera is witter na het smeren, voor een kindje minder erg en beschermt heel goed zonder te irriteren, zelfs bij de allergevoeligste huidjes. Groetjes, Manon

 • Femke

  Femke

  5-5-2016 02:19:51 | Reply

  Hio manon,

  Ik ben bezig met een voorlichting avond over zonnecreme. (Voor op het kinderdag)
  Nu zijn ze daar voor al aan het smeren met Naif. wat vind u van deze zonnecreme ?

  mvg Femke

  • Manon

   Manon

   7-5-2016 08:18:25 | Reply

   Beste Femke, Naif bevat nanodeeltjes en dat vinden wij geen geweldig idee, zeker niet voor kinderen. Wij zouden absoluut een creme zonder nanodeeltjes aanbevelen. Groetjes Manon

 • Petra

  Petra

  12-5-2016 14:59:17 | Reply

  Heb ik vandaag goed begrepen dat de zonnebrand van Lavera niet meer geproduceerd wordt omdat ze hun belofte/factor niet (meer) waar kunnen maken?

 • W

  W

  15-5-2016 19:06:26 | Reply

  Maar in biosolis zit parfum echt zonde want parfum staat bekend die schade aan je dna huid aanbrengt. Ook al zie je het niet dat is het gevaar van parfum.  Wat is jullie mening erover.  

  • Manon

   Manon

   15-5-2016 21:42:27 | Reply

   Voor ons is er verschil tussen chemische parfum en parfum op natuurlijk basis. Voor ons ook de reden om alleen te werken met gecertificeerde natuurcosmeticamerken. We hebben zelf niet de beschikking over een laboratorium en daarom is het fijn als een externe instantie ingredienten checkt en goedkeurt.

 • Suzan

  Suzan

  18-5-2016 10:37:50 | Reply

  Hoi Manon, Wij gebruiken al tijdje Lovea maar onze huid droogt er heel erg van uit. Zowel bij mijzelf als de kinderen. Zo erg dat het pijnlijk is, zeker bij zwemmen in de zee. Is er een alternatief dat je kunt aanraden?

  • Mariel

   Mariel

   15-6-2016 20:47:36 | Reply

   Klopt, dat hebben wij ook.
   ik ben heel benieuwd of er iets is waar je je mee kunt insmeren om de uitdroging op te heffen.

   • Manon

    Manon

    15-6-2016 22:27:09 | Reply

    Hai, zonnebrandcremes zijn altijd vrij uitdrogend helaas. De chemische merken doen er vaak iets bij waardoor dat minder opvalt (wat meestal dan niet zo oke is weer). Wat wel fijn is om te gebruiken tegen de uitdroging is https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Volwassenen-verzorging/Lichaamsverzorging/Pure-Aloe-Vera Groetjes Manon

 • Josine van Tol

  Josine van Tol

  6-6-2016 20:24:13 | Reply

  Beste Manon,

  Hoe zit het met de Rituals zonnebrand creme 30? Word er niet echt wijs uit! Zoek een fijne voor mijn kids (en heb deze voor mezelf en vind hem heerlijk.. Maar sta op het punt om Lovea te bestellen voor ze maar volgens mij is Rituals ook altijd vrij natuurlijk?)

  Met vriendelijke groetjes,

  Josine van Tol

  • Manon

   Manon

   6-6-2016 21:27:54 | Reply

   Beste Josine, voor ons is het belangrijk dat de producten die we verkopen onafhankelijke gecertificeerd zijn door bijvoorbeeld Natrue of Ecocert Organic. Dan weten we zeker dat een externe instantie het ook in de gaten houdt. Alleen al om die reden valt Rituals voor ons af. Daarnaast heb ik zelf regelmatig bij hen in de winkel gestaan en als ik dan ingredienten lees, denk ik toch vaak dat het natuurlijker lijkt dan het is. Ik zou persoonlijk zeker voor de kinderen wel voor één van de natuurlijke merken gaan. Groetjes, Manon

 • Josine

  Josine

  6-6-2016 22:09:50 | Reply

  Duidelijk! Bedankt voor je uitleg!

  Groetjes Josine van Tol

 • Anneke

  Anneke

  10-7-2016 11:38:47 | Reply

  Hoi, mijn zoontje is heel allergisch aangelegd en heb steeds nivea gebruikt (toen wist ik nog niets van al die brol dat erin zat). Nu smeerde ik hem dit jaar weer en nog geen 10 min later vol blazen op zijn huidje. Direct in de vuilbak dus en ben radeloos op zoek gegaan naar wen alternatief. Toen begon ik ook te lezen van al de parabenen en nanodeeltjes die er in zonnecrème zitten. Niet alleen in zonnecrème trouwens. Ik ben toen in paniek geschoten omdat ik erachter kwam dat ik al die jaren helemaal verkeerd bezig ben. Zeepjes met een hoop brol in, bodylotion en nog veel meer. Ik weet niet meer wat veilig is om te gebruiken. Ondertussen heb ik voor mijn zoontje factor 50 van biosolis. Ik hoop dat ik daar goed mee zit? Hij smeert wel zeer moeilijk uit en ruikt niet echt lekker. Ook heb ik er een wit mannetje van maar hé, geen blazen op zijn huidje 👍! Nu zoek ik nog iets "gezond" om hem in te smeren na het bad want hij heeft ook een zeer droog huidje. Ik wil het nu wel zo veilig en natuurlijk mogelijk houden maar het zou toch ook een beetje fris mogen ruiken ☺️. Ik zag dat er van biosolis ook aftersun was. Is dit ok? En ruikt het een beetje lekker ☺️?

  • Manon

   Manon

   10-7-2016 22:47:18 | Reply

   FIjn dat je iets gevonden hebt, waar hij tegen kan. Probeer volgend jaar Lovea eens, die is minder wit en smeert wat makkelijker, misschien kan hij daar ook tegen. En niet stressen, je kunt pas iets doen als je iets weet en nu je het weet, pak je het meteen op.We doen allemaal ons best en proberen allemaal zo gezond mogelijk keuzes te maken voor zover we dat kunnen.

   Wat ik heel fijn vind, zijn de spulletjes van Weleda, om in te smeren bij een droog huidje bijvoorbeeld deze https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Baby-en-Kind/Huidverzorging/Calendula-Verzorgende-Olie

   Groetjes, Manon

 • Janneke

  Janneke

  11-7-2016 12:22:35 | Reply

  Hallo,
  Ik gebruik sinds een paar jaar de Lovea produkten en die bevallen me best goed. Alleen de iets witte waas vind ik minder fijn, maar vergeleken met andere minerale produkten vind ik het bij Lovea nog meevallen.
  Hoe veilig zijn de Zonnebrand-produkten van Eco Cosmetics (www.biggreensmile.nl)? Hiervan zijn ook een gel en olie verkrijgbaar, zonder witte waas. Iemand ervaring mee?

  • Manon

   Manon

   12-7-2016 08:46:42 | Reply

   Hai, als er geen witte waas zichtbaar is, dan zijn de deeltjes titanium dioxide of zink oxide een stuk kleiner en waarschijnlijk nano. Ik ben er helaas net achtergekomen dat de juridische uitleg van de nieuwe wetgeving omtrent nanodeeltjes voor meerdere uitleggen vatbaar is én dat fabrikanten zelf de verantwoordelijkheid hebben om erop te zetten of het nano is. Lovea doet dat bijvoorbeeld heel netjes op hun factor 15. Ik heb een ander merk geprobeerd dat ook geen nano zou zijn maar wat nog minder wit was dan Lovea en dat kan eigenlijk gewoon niet. Ben toen op onderzoek uitgegaan, onder andere via WECF, RIVM en het nanocentre en kwam er toen dus achter dat het helaas niet gecontroleerd wordt. Lang verhaal, maar korte conclusie, als iets geen witte waas achterlaat is de kans zeer zeer groot dat het toch nanodeeltjes betreft. Groetjes, Manon

 • Anneke

  Anneke

  11-7-2016 15:48:25 | Reply

  Dank je wel Manon!

 • Samantha Flos

  Samantha Flos

  12-7-2016 10:35:45 | Reply

  Hoi Manon, ik neem aan dat Lovea factor 50 dan ook in orde is? Even voor de zekerheid. Ik word een beetje onzeker van al deze verhalen;)
  Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes, Samantha

  • Manon

   Manon

   12-7-2016 11:46:24 | Reply

   Hai, zeker oké! Lovea heeft heel netjes op hun factor 15 wel staan dat er nanodeeltjes in zitten. Factor 30 en 50 bevatten dit niet. Groeten Manon

 • Odette

  Odette

  3-4-2017 12:54:28 | Reply

  Hallo, Ik heb van een vriendin Hipp zonnebrand gekregen en er staat op vermeld zonder nanoparticles, weet jij of deze ook goed is of liever niet gebruiken?

  • Manon

   Manon

   3-4-2017 13:07:44 | Reply

   Hoi, ik ken het product en de ingrediënten niet voldoende om daar over te adviseren. Wij zoeken altijd heel precies uit wat er bij ons in de winkel komt en kiezen dan altijd voor gecertificeerde natuurcosmetica als basiseis. Wat je kunt doen, is de ingrediënten checken op http://www.ewg.org/skindeep/ Groeten Manon

 • H. Stolk

  H. Stolk

  15-5-2017 13:59:49 | Reply

  Ik zie dat in het produkt Biosolis Aluminium hydroxide en alumina zit. Dat is niet echt positief..

  • Manon

   Manon

   15-5-2017 14:13:24 | Reply

   Hoi, zie ons blog hierover https://blog.greenjump.nl/post/2017/03/22/Schadelijk-aluminium-in-deodorant-hoe-zit-het-nu-echt.aspx
   Groeten, Manon

   • H. Stolk

    H. Stolk

    15-5-2017 14:19:59 | Reply

    Ja, daar staat dat Alumium schadelijk is. Dus waarom is deze zonnebrandcreme dan wel een advies?

 • Sandra - Green Jump

  Sandra - Green Jump

  16-5-2017 20:01:52 | Reply

  Beste H. Stolk,
  Zonnebrandcreme blijft een lastig product. Het is namelijk nooit 100% goed eigenlijk, alleen verbranden is erger. Dus wij hebben gekozen voor de beste alternatieven omdat het beste advies, een kind bedekken en volledig uit de zon houden, in de praktijk niet altijd werkt. Zonnebrand die in je huid trekt, met chemische filter is niet gezond en zonnebrand die op je huid blijft liggen is veilig maar bevat toch een aantal chemische stoffen (wel veilig) om werkzaam te zijn.

  Aluminiumhydroxide en alumina zijn formule stabilatoren die nodig zijn in het type zonnebrand. Deze zitten, net als titaandioxide en zinxoxide, stevig gebonden in de deeltjes. Deze zonnebrand blijft op de huid liggen en doet daar op de huid zijn werk, het zonlicht weerkaatsen. De merken die wij verkopen worden grondig gecontroleerd en hebben betrouwbare keurmerken. Ze bevatten geen deeltjes die kleiner zijn dan 100 nm (geen nanodeeltjes dus). Deeltjes groter dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Ingrediënten in minerale zonnebrand kunnen daarom niet in je lichaam komen zolang je het op onbeschadigde huid smeert.

 • Vicky Audenaert

  Vicky Audenaert

  29-5-2017 22:18:23 | Reply

  Op een blog van ecomama was er veel reactie op Pure Nuff stuff en de zonnebrand van Dr. Jetske Ultee, allebei mineraal volgens mij en voordelig. Hebben jullie daar ervaring mee? De kids reageren goed op Lovea. Ik gebruik Biosolis voor het gezicht maar heb nu meer last van acne en ook zonne-allergie, zou dat door het parfum in Lovea kunnen komen. Dankje!

  • Manon

   Manon

   29-5-2017 22:29:51 | Reply

   JU is niet mineraal. Pure Nuff stuff vind ik heel jammer dat ze geen onafhankelijk keurmerk hebben, wij vinden het heel belangrijk dat het door een externe instantie gecontroleerd wordt, zie ook hier de uitleg daarover:
   https://blog.greenjump.nl/post/2015/06/19/Biologisch-keurmerk-ecolabels-kun-je-vertrouwen-op-groene-keurmerken-en-biologische-certificaten.aspx  Het is altijd lastig om in te schatten waar je huid op reageert, zeker met deze warme dagen en het is vaak ook afhankelijk van waar je bent in je cyclus. Misschien even tijdelijk switchen naar een andere en het verschil bekijken? Je hebt twee verschillende in huis. Groetjes, Manon

   • Vicky

    Vicky

    30-5-2017 20:10:29 | Reply

    Bedankt! De Lovea gebruikte ik ook al in factor 30 maar is ook niet ideaal voor het gezicht. Zou de Lavera beter zijn? Ik lees hier dat die goed is voor een gevoelige huid (maar hier en daar lees ik dan ook weer dat de huid enorm uitdroogt door de alcohol?). Is enkel de factor 20 in sprayvorm waterproof? bedankt!

    • Manon

     Manon

     30-5-2017 20:40:33 | Reply

     Lavera is zichtbaarder en dat is voor je gezicht misschien wat minder fijn. Zonnebrandcrème is best een uitdrogend product, in z'n algemeenheid en zeker als je er geen ongezonde, chemische stofjes in doet die alles weer wat zachter laten aanvoelen. Lastig compromis soms. Ik zou een crème kiezen die echt bedoeld is voor je gezicht, zoals die van Biosolis. Groetjes, Manon

 • Marriette

  Marriette

  30-5-2017 10:58:27 | Reply

  Ben ook druk op zoek naar goede en verantwoorde zonnebrand voor mijn zoontje (met probleemhuid en eczeem) is dan de Grahams Sun clear een goede keuze? Waarom kom ik deze nooit tegen als het gaat om natuurlijke zonnebrand crème?

  • Manon

   Manon

   30-5-2017 11:20:31 | Reply

   Beste Marriette, wij zoeken de zonnebrand die we verkopen echt door en door uit en dat betekent dat we niet alle merken willen verkopen en ook dat we ze niet allemaal kunnen uitzoeken. Ik ken dit merk onvoldoende om daar wat over te zeggen. Onze ervaring is wel dat Lavera echt enorm goed werkt bij gevoelige huidjes (krijgen we altijd als feedback van ouders met kindjes met eczeem etc)  dus ik zou je die aanraden en dan die in de tube, kijk hier: https://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Zonnebrandcreme-enzo/Sun-Cream-30-gevoelige-huid-nano-vrij Groetjes, Manon

 • Vicky

  Vicky

  30-5-2017 21:29:34 | Reply

  Ik vond toevallig deze nog, die ook is goedgekeurd door Ecocert: Eco Cosmetics
  Ingrediënten
  Aqua, Glycine Soja Oil*, Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil*, Olea Europaea Leaf Extract*, Punica Granatum Extract*, Glyceryl Oleate, Canola Oil, Hippophae Rhamnoides Oil*, Rosa Moschata Oil*, Simmondsia Chinensis Oil*, Oenothera Biennis Oil*, Oryza Sativa Bran Oil, Macadamia Ternifolia Oil, Glycyrrhiza glabra Extract, Lecithin, Tocopherol, Bisabolol, Magnesium Sulfate, Mica, Tocopheryl Acetate, Alcohol, Stearic Acid, Alumina (Corundum), Parfum, Limonene, Linalool, Citronellol, Citral, Geranoil
  * Van biologische landbouw
  100% van de totale ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong
  95,3% van de plantaardige ingrediënten zijn afkomstig van biologische landbouw
  26.28% van de totale ingrediënten zijn afkomstig van biologische landbouw

  Lijkt mij ok te zijn?

 • D

  D

  7-7-2017 11:07:51 | Reply

  Hallo,

  ik heb gehoord dat minerale creme van Avene een van de weinige zonnebrandcremes is die niet vervuild (water waar je in zwemt). Is het daarnaast ook goed wat betreft ingredienten enz? Het laat witte waas achter heb ik van horen zeggen maar dat is dus dan toch alleen maar goed? Vast bedankt

  • Manon

   Manon

   8-7-2017 18:29:34 | Reply

   Hoi, ik heb niet alle artikelen van hen bekeken maar de eerste paar die ik opende bevatten nanodeeltjes dus wat ons betreft, zouden we een andere adviseren. Groetjes, Manon

 • Anneke

  Anneke

  7-7-2017 12:10:34 | Reply

  Hoi, ik begrijp nog steeds niet welke ingrediënten nu echt wel "veilig" zijn. Ik heb een zoontje met een zeer droge huid en een hoop allergieën waardoor hij ook op zonnebrand reageert. Toen ik het voor het eerst gebruikte en van niets wist (ik dacht dat alles wel veilig is wat je op je huid kan smeren) gebruikte ik nivea kids. Een heerlijk geurtje maar nog geen uur later en mijn kleine man stond vol blazen 😳. Toen is er pas een belletje gaan rinkelen en ben ik naar de bio winkel gestapt. Daar kreeg ik biosolis mee die ik vorige zomer gebruikte. Dat is wel heel ander spul... een zeer dikke crème die amper uit te smeren is en ik een wit mannetje kreeg. De geur was ook niet aangenaam vond ik. Dit jaar heb ik lovea gekocht. Is een stuk beter alleen de geur bevalt me nog steeds niet 😔. En hij krijgt er een enorm uitgedroogd huidje van. Nu zie ik hier nog een ander merk staan nl lavera. Dat lijkt me dan nog iets anders te zijn. Smeert die goed uit en ruikt die een beetje aangenaam? Het is misschien maar dom van me maar de geur steekt me vaak tegen. Niet dat ik daarom terug wil grijpen naar nivea, zeker niet. Maar is lavera dan geschikt voor kindjes en mezelf? Iemand die me daar wat meer over kan vertellen ?
  Alvast bedankt.

  • Manon

   Manon

   8-7-2017 18:24:00 | Reply

   Beste Anneke, qua ingrediënten zou het het allerveiligste zijn om gewoon geen zonnebrand te smeren. Het blijft een heftig goedje voor je huid en droogt ook uit,  maar verbranden is schadelijk dus daarom hebben wij geprobeerd om de veiligste minerale zonnebrand in onze winkel op te nemen. Jij bent blijkbaar gevoelig voor geurtjes, ik herken dat want ik ruik ook een beetje iets metaligs erin. Toch heeft minerale zonnebrand absoluut mijn voorkeur en zeker bij een kindje met een gevoelige huid. Het vormt namelijk een laagje op de huid, in plaats van erin te trekken zoals Nivea bijvoorbeeld doet. Daarnaast is juist de chemische parfum die in veel zonnebrandcremes zit niet gezond dus met al die info bij elkaar, is het misschien iets makkelijker accepteren dat het niet zo lekker ruikt.

   Ik gok zomaar dat je zoontje van Biosolis minder last had qua uitdrogen dan van Lovea? Als dit goed werkte, hij er geen last van had, dan is het misschien toch beter om dit te gebruiken voor hem, ook al vind jij het in gebruik minder fijn. Lavera is perfect voor gevoelige huidjes maar die zul jij zeker niet prettiger vinden dan Biosolis. Het is absoluut een merk waar ouders met kinderen met een overgevoelig huidje heel blij mee zijn, het werkt goed, je hoeft t weinig te smeren en hun kindjes kunnen ertegen. Lovea is inderdaad één van de minst zichtbare maar is voor een gevoelige huid minder geschikt. Groetjes, Manon

   • Anneke

    Anneke

    8-7-2017 22:58:12 | Reply

    Dag Manon,
    Heel erg bedankt voor je antwoord!
    Met biosolis had hij idd geen last van een droog huidje ☺️. Mss toch maar weer overschakelen dan. Nivea zou ik nooit meer nemen nee, daar heeft hij teveel van afgezien. Net niet in het ziekenhuis beland dus...
    Wij zijn idd nogal gevoelig voor geurtjes 🙈 en als ik de zonnebrand bvb mee naar vrienden neem ben ik altijd bang dat ze het vies gaan vinden ruiken. Maar idd, beter dat dan al die groep op je huid.
    Bedankt Manon!

    Groetjes,
    Anne

    • Manon

     Manon

     9-7-2017 10:12:59 | Reply

     Hoi, geur is heel persoonlijk. Ik snap heel goed wat je bedoelt want ik ben ook gevoelig voor geurtjes, maar dan kun je ook meteen zie hoe persoonlijk het is want ik vind Lovea weer minder lekker ruiken dan Biosolis en ik vind juist Nivea en Ambre Solaire veel te heftig ruiken, heb dan de hele dag het idee dat ik parfum op heb die ik niet zelf uitgekozen heb. Groetjes, Manon

 • isabelle

  isabelle

  7-7-2017 13:46:10 | Reply

  Hallo

  ik heb onlangs zonneproducten gekocht van het merk 'Alga Maris', bevat geen schadelijke ingredienten, smeert goed uit en is aangenaam van geur. Heb navraag gedaan of deze schadelijke nanodeeltjes bevat en zou niet het geval zijn. Gebruik deze creme voor mijn 2 kleine kindjes en mijzelf (ik heb zelf een vrij droge, gevoelige huid en smeer niet graag eender wat op mijn huid). Voor mijn droge huid gebruik ik ook weleens biologische, pure amandelolie.

  grts

  • Manon

   Manon

   8-7-2017 18:23:30 | Reply

   Beste Isabelle, wij hebben uitgebreid gekeken naar Alga Maris en omdat het zo onzichtbaar smeert, vroegen wij ons toch af hoe dat kon. Na veel onderzoek en gesprekken met deskundigen hebben we geconcludeerd dat we niet overtuigd zijn dat er geen nanodeeltjes in zitten en daarom hebben we besloten het niet te verkopen. Ik ben met je eens dat het fijn is in gebruik trouwens want wij hebben het getest. Groetjes, Manon

 • Lotte

  Lotte

  12-7-2017 20:08:32 | Reply

  Hoi Manon,
  Ik vind het fantastisch dat jullie zo goed ernaar hebben gekeken en je overal antwoord op geeft! Ik lees regelmatig mee en ben er heel blij mee! Tot nu toe blijven wij (door het advies hier) bij lavea voor zowel ons als ons zoontje. Mocht er ooit nog weer een 'betere' op de markt komen dan lezen we het vast hier!
  Dankjewel!

 • Karin

  Karin

  15-7-2017 17:55:45 | Reply

  Hallo,

  Ik heb net de zonnebrand van lavera factor 30 gekocht voor ons zoontje en mijzelf. Mijn vraag is misschien stom maar heb er geen verstand van. Laatst las ik dat er UvA en uvb omcirkeld moet zijn om goed tegen huidkanker te beschermen. Nu staat hier alleen UvA omcirkeld en nog wat anders maar geen uvb. Kan dit kwaad? En moet je deze zonnebrand ook om de twee uren smeren?

  Alvast heel erg bedankt!!

  • Manon

   Manon

   16-7-2017 10:34:52 | Reply

   Deze zonnebrand (en alle zonnebrand in de EU) is zowel tegen UVB en UVA. De reden dat UVA expliciet aangegeven is, is omdat UVB altijd al verplicht was en UVA pas later. ‘
   Je hoeft niet om de 2 uur te smeren zolang je het er niet afveegt met een handdoek of gras of iets dergelijks. Wel altijd goed opletten natuurlijk en liever te vaak dan te weinig.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading