Hormoonverstorende stoffen negatief effect op spermacellen

Nieuw onderzoek door een Deens/Duits team van wetenschappers heeft zeer overtuigend aangetoond dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDC's, Endocrine Disrupting Chemicals) uit alledaagse producten een negatief effect heeft op spermacellen. Met dit onderzoek is duidelijk geworden dat hormoonverstorende chemicaliën een grotere rol spelen dan gedacht bij de onverklaarde stijgende wereldwijde vruchtbaarheidsproblemen in de westerse wereld.

sperm

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen zijn dagelijks overal om ons heen aanwezig. Je vindt ze bijvoorbeeld in voeding, verzorgingsproducten, medicijnen, kleding, speelgoed en eet- en drinkgerei. Enkele voorbeelden van dit soort chemicaliën zijn: parabenen, bisfenol A, synthetische UV-filters en ftalaten (weekmakers).

Resultaat van het onderzoek

In dit onderzoek is gekeken naar het effect van ongeveer 100 verschillende hormoonverstorende stoffen op spermacellen in een kweekschaaltje. Er werden hoeveelheden gebruikt zoals ze ook in het lichaam voorkomen.

Het bleek dat de hormoonverstorende stoffen zorgen voor een stijging van calcium in spermacellen waardoor het zwemgedrag negatief beïnvloed wordt. De spermacellen zwemmen hierdoor op de verkeerde plek en op de verkeerde tijd. Ook bleken de spermacellen door de hormoonverstorende stoffen minder gevoelig voor progesteron en prostaglandine wat wordt uitgescheiden door de eicel. Hierdoor kunnen spermacellen niet goed naar een eicel navigeren. Als laatste hadden de chemicaliën een effect op de enzymen die op het juiste moment de buitenkant van de eicel moeten afbreken. Spermacellen zijn hierdoor niet meer in staat om de eicel goed binnen te dringen.

Een derde van de geteste stoffen had een negatief effect op de kwaliteit van de spermacellen. Onder deze stoffen waren:

  • · 4-MBC (4- methylbenzylideen), een in zonnebrand gebruikt UV filter.
  • · Tricoslan, een veelvuldig gebruikt antibacterieel middel in ontsmettende zeep en handgel.
  • · DnBP (di-n-butylphtalaat), een ftalaat.

In het lichaam zal echter vaak een mix van verschillende hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn. Ook dit is getest en wat bleek? Een cocktail van verschillende stoffen in lage concentratie heeft zelfs een nog groter negatief effect op de spermacellen.

Europese Commissie

Dit onderzoek komt op het juiste moment. De Europese Commissie is bezig met het herzien van het beleid ten aanzien van hormoonverstorende chemicaliën. In het kader hiervan zijn endocrinologen en toxicologen met elkaar in overleg hoe deze hormoonverstorende stoffen beter gereguleerd kunnen worden. De resultaten van dit nieuwe onderzoek bewijzen de grote invloed van deze stoffen op de vruchtbaarheid en zijn dus van groot belang voor het maken van de nieuwe Europese beleidsregels.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift EMBO http://embor.embopress.org/content/early/2014/05/08/embr.201438869

Loading