Babyparfum?

Toen ik het woord ‘ babyparfum’ voor het eerst tegenkwam, had ik even de illusie dat het hier ging om een geurtje voor vrouwen, gebaseerd op de geur van baby’s. Dat leek me nu eens een gat in de markt, de geur van baby’s is heerlijk! Niks lekkerder dan snuffelen in een babynekje. Met mijn zoontje van 3,5 kom ik nog aardig in de buurt, maar mijn dochter van 12 ruikt toch écht niet meer naar baby, hoe hard ik ook in haar nek snuffel. (als ik al de kans krijg).

Babygeur uit een flesje?

Baby TousHelaas ging het niet om dit unieke geurtje in een flesje. Nee. Babyparfum is parfum.... voor baby’s. Hier moest ik echt even over nadenken. Er zijn dus mensen die hun eigen baby’tje niet lekker genoeg vinden ruiken van nature, en daar dus een parfum overheen sprenkelen? Dat kan toch niet gezond zijn? Hoe zit dat qua ingrediënten, en mag dat zomaar?

Wat zit erin?

Ik ben eens wat gaan opzoeken, en ik kwam toch wat opvallende zaken tegen. In parfums zitten, bizar genoeg, talloze chemische stoffen verwerkt die schadelijk kunnen zijn voor baby’s. (en volwassenen). Mensen die eerst de etiketten lezen komen bedrogen uit, want parfumproducenten hoeven niet de exacte samenstelling van hun producten te vermelden. Dit heeft te maken met een heel oude wet die vakgeheimen beschermt. Ze kunnen dus ‘fragrance’, parfum, op het etiket zetten, waardoor het lijkt of dit één ingrediënt is, terwijl dit wel tientallen verschillende chemicaliën kunnen zijn.

Ftalaten

In 2010 zijn bij een analyse van 17 populaire parfums zeker 14 chemische stoffen aangetroffen, die niet als zodanig op het etiket stonden vermeld. Een voorbeeld van zo’n chemische stof is diethyl phthalate (DEP), wat door het Amerikaanse Center for Disease Control als eens is onderzocht. Zij toonden aan dat deze stof bij 97% van de mensen gelinkt kan worden aan mogelijke ontwikkelingsproblemen, maar deze weekmaker is niet verboden.

Allergische reacties

En wat te denken van geurstoffen? Hiervan is al langer bekend dat ze allergische reacties kunnen opwekken, zowel bij volwassenen als bij baby’s.

Kortom:

Het is niet nodig om baby’s te bespuiten met mogelijk schadelijke, chemische parfums. We kunnen de fabrikanten helaas (nog?) niet tegenhouden om dit soort producten te ontwikkelen, maar we kunnen er zelf gelukkig voor kiezen om het vooral niet in huis te halen.

Reacties (2) -

 • Droppie

  Droppie

  21-6-2014 14:06:25 | Reply

  Hoe zit het met eau de colognes voor babues. In mediterane landen is het heel normaal om dit op je baby aan te brengen. Zijn ze net zo schadelijk als parfums?

 • Manon

  Manon

  21-6-2014 14:13:08 | Reply

  Absoluut, gewoon niet doen. Groetjes, Manon

Loading