Schadelijke stoffen in babymatras van koudschuim of traagschuim

Wieg- en ledikantmatrasjes die niet van natuurlijke materialen zijn gemaakt, ademen een aanzienlijke hoeveelheid schadelijke stoffen (VOC’s, volatile organic compounds) uit. Duidelijk is ook dat de concentratie van deze schadelijke stoffen 2,5 cm boven het matras veel hoger is dan midden in de kamer. De meeste baby’s slapen zo’n 12-14 uur per dag en ademen deze schadelijke stoffen dus in. Dit blijkt voor het eerst duidelijk uit nieuw onderzoek door de universiteit van Texas.

es-2013-05625q_0006

Dat matrasjes van chemische materialen mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn, was ooit al een reden om te kiezen voor een biologische ledikantmatras en een biologisch wiegmatras van natuurlatex, kokos en biologisch katoen en biologische wol. Zo’n matras van biologische materialen ademt geen schadelijke stoffen uit en is van nature brandwerend.

62_baby 600

Samenstelling niet-ecologische babymatrasjes

De meeste (niet natuurlijke) babymatrasjes zijn gemaakt van een dikke laag polyurethaan of polyester schuim (onder andere koudschuim of traagschuim) met daaromheen een dunne waterproof plastic laag. Om de matrasjes te maken worden verder verschillende lijmsoorten en toevoegingen gebruikt en in combinatie met het op petroleum gebaseerde schuim en plastic ademen dit soort matrasjes schadelijke VOC’s uit. In het onderzoek zijn meer dan 30 verschillende VOC’s gevonden.

Schadelijkheid VOC’s

Eerdere onderzoeken tonen aan dat chronische blootstelling aan lage doses VOC’s (vluchtige organische stoffen zoals in benzine, verf en reinigingsmiddelen) het risico op longinfectie, allergieën en astma bij kleine kinderen vergroot. De in de babymatrasjes aangetroffen schadelijke VOC’s zijn onder andere het giftige fenol en 2-ethylhexanoic acid, waarvan de Europese Commissie aangeeft dat deze chemische stof de ontwikkeling verstoort.

Het onderzoek naar schadelijke stoffen uit matrassen voor baby’s

Het onderzoek is als volgt uitgevoerd. De onderzoekers hebben van 9 nieuwe en 11 gebruikte polyurethaan of polyester babymatrasjes de uitgewasemde VOC’s gemeten. Ze hebben metingen verricht met stukjes van de nieuwe en gebruikte matrassen. Daarnaast metingen van de vrijkomende VOC’s bij nieuwe matrasjes terwijl er een verwarmde stalen cilinder op de matrasjes lag, die de lichaamstemperatuur van een baby moest nabootsen. De verwachting was dat er meer VOC’s zouden vrijkomen als het matrasje verwarmd wordt door een babylijfje. De metingen hiervan zijn gedaan midden in de kamer en 2,5 cm boven het matras.

De conclusie was dat 2,5 cm boven het matras, waar de baby ademt, de concentratie VOC’'s hoger is dan in het midden van de kamer.

De gebruikte matrasjes waren geproduceerd tussen 1993 en 2009 en waren actief gebruikt en opgeslagen in verschillende ruimtes (slaapkamers, kelders enzovoort). De nieuwe matrasjes waren 6 maanden ervoor geproduceerd, zodat niet de piekemissies zijn gemeten die aan het begin optreden, maar juist de lange termijn effecten. De concentratie VOC’s was vier keer hoger in nieuwe matrasjes.

Andere schadelijke stoffen in babymatrasjes

Behalve VOC’s kunnen babymatrasjes nog andere schadelijke stoffen bevatten. Veel matrasjes hebben een vinyl waterdichte hoes waarin bijvoorbeeld weekmakers voorkomen. Een aantal schadelijke weekmakers zijn in Europa en Amerika verboden in kinderspeelgoed en verzorgingsproducten voor kinderen, ook in producten die bedoeld zijn om je kindje te laten slapen.

Polurethaan is erg brandgevoelig en daarom worden er schadelijke brandvertragende stoffen toegevoegd. Onschadelijke, gezonde brandvertragers lijken nog niet te bestaan.

Schadelijke stoffen rondom matrassen voor volwassenen

Er is tevens gekeken of de (plastic) hoes om het schuim heen de VOC’s tegenhoudt. Uit het onderzoek bleek dat soms de hoes een nog grotere bron was van VOC’s en soms dat de hoes een deel van de VOC’s tegenhoudt. Aangezien volwassenen vaak geen waterproof hoes om hun matras hebben, maar een poreuze hoes, zijn de uitgewasemde VOC’s bij volwassen koudschuim- en traagschuim matrassen waarschijnlijk nog hoger.

Conclusie en advies gezonde matrassen

De oplossing is eenvoudig. Er bestaan matrasjes die helemaal niet gemaakt zijn van schuim, maar van 100% natuurlijke materialen. Een gezond, natuurlijk 100% natuurlatex babymatras met kokos, biologisch katoen en biologische wol. Deze ademen geen VOC’s uit en zijn van nature brandwerend. Ook voor volwassenen zijn matrassen van natuurlijke en biologische materialen beschikbaar.

02_family 600

Reacties (20) -

 • Anja

  Anja

  6-3-2014 15:43:19 | Reply

  Hoe zit het dan met de matrasjes getest in Duitsland? Dat land kent hele strenge regels rond babyspeelgoed, daar werd zelfs Sophie de Giraf uit de handel gehaald omdat er teveel rommel in zit en de eisen veel strenger zijn dan op Europees niveau.
  Er zijn schuimmatrasjes die daar door de Okotest als zeer goed worden aangemerkt, zijn die dan nog steeds veel slechter dan natuurlijke matrasjes die 5 tot 10x zo duur zijn?

  • Manon

   Manon

   6-3-2014 20:46:38 | Reply

   Beste Anja, ik kan geen algemeen antwoord geven over alle schuimmatrasjes in Duitsland. Ik weet ook niet waarop Okotest getest heeft, ik ben zelf altijd wel enthousiast over hun testen, misschien kun je me een scan mailen op manon@greenjump.nl dan kijk ik even met je mee. Natuurlijke wiegmatrasjes koop je vanaf 59 euro en ledikantmatrasjes vanaf 169 euro. Natuurlijk geen kleine bedragen, tegelijkertijd gebruikt je kindje het zo vaak dat het als het enigzins mogelijk is toch een overweging waard is. Groetjes, Manon

  • Goran

   Goran

   7-3-2014 09:43:14 | Reply

   Beste Anja,

   Oko test kan ook helaas niet altijd net zo grondig testen als een wetenschappelijk onderzoek. Of ze kunnen net iets anders testen.

   Dit onderzoek heeft in elk geval genoeg gevonden wat niet goed is. En het komt duidelijk uit de materialen die in schuimmatrasjes zitten.

 • An

  An

  6-5-2014 10:24:39 | Reply

  Hoi,

  Wij zijn op zoek naar een nieuw (eenpersoons)matras en stuitten zo op dit blog. Ik begrijp dat natuurlijke matrassen vanwege het arbeidsproces duurder zijn dan synthetische matrassen, maar dat maakt dus wel dat ze eenvoudigweg niet geschikt zijn voor ons budget.

  Is er niet iets van een compromis? Een minder schadelijk matras dat iets betaalbaarder is? Waar kan ik op letten bij de aanschaf?

  Als ik het goed lees dan is het -volgens dit onderzoek- dus polyurethaan, polyester en vinyl waar ik op moet letten?

  Groetjes,

  An

 • Manon

  Manon

  6-5-2014 10:39:56 | Reply

  Beste An, ik heb daar helaas geen antwoord op :( Ik zou ook heel graag willen dat er veel alternatieven zouden zijn. Groeten, Manon

 • An

  An

  9-5-2014 01:06:37 | Reply

  Hoi Manon,

  Dank voor je reactie. We overwegen nu in ieder geval een natuurmatrasje in de co-sleeper te leggen. Alleen, we hebben tot nu toe steeds een Aerosleep gebruikt en vinden dat (met name in de eerste levensmaanden) toch wel een prettig idee. Maar zo'n Aerosleep bestaat ook uit polyester, katoen en polyurethaan... Heeft het dan überhaupt zin om een natuurlijk matras te gebruiken als er toch een synthetisch topdek bovenop ligt?

  Groetjes,

  An

  • Manon

   Manon

   9-5-2014 09:34:27 | Reply

   Beste An, ik ben er zelf geen fan van om kindjes op synthetische materialen te leggen. Ook de stichting Wiegendood is niet enthousiast over de aerosleep, zie hier http://www.wiegedood.nl/Producten%20deel%202/Aerosleep

   Persoonlijk zou ik het liever weglaten, de natuurlijke materialen zijn goed ademend voor je kindje. Groetjes, Manon

 • An

  An

  12-5-2014 15:14:49 | Reply

  Hoi Manon,

  En alweer een vraagje... Weet jij toevallig iets over het reinigingsproces van matrassen? We kunnen een matras dat gedeeltelijk van natuurlijke materialen is gemaakt overnemen, maar dat matras is professioneel gereinigd. En het heeft natuurlijk weinig nut om een natuurlijk matras aan te schaffen dat met chemicaliën is behandeld om het te reinigen...

  Groetjes,

  An

  • Manon

   Manon

   12-5-2014 17:42:48 | Reply

   Beste An,

   Ik zou echt willen dat ik je kon helpen :( Is geen onwil. Misschien navragen bij het bedrijf wat het gereinigd heeft? Groeten, Manon

 • An

  An

  12-5-2014 22:36:58 | Reply

  Hoi Manon,

  uiteraard geen onwil, geen probleem!! Het is al heel wat dat je deze informatieve blogs bij elkaar tikt, waarvoor dank!!

  Probleem is opgelost: we hebben een showroommodel van het Hesseng-matras van Ikea aangeschaft, niet gereinigd, ook niet vies geworden. Een matras dat voor een heel groot deel uit natuurlijke materialen bestaat, maar wel springveren heeft. Dit is voor ons een acceptabele oplossing binnen ons budget. Voor de co-sleeper ga ik zometeen bij jou een biologisch ledikantmatrasje aanschaffen!

  Groetjes,

  An

  • Manon

   Manon

   13-5-2014 08:33:01 | Reply

   Super fijn dat je een oplossing hebt gevonden voor jullie!!

 • Rianne

  Rianne

  23-6-2014 16:00:22 | Reply

  Goedemiddag,

  Op de volgende site (http://www.matras.info/kindermatrassen.php)  staat het volgende:

  "..... Qua schuim is er eigenlijk alleen maar latex rubber wat een boel negatieve eigenschappen heeft. Latex is immers rubber en rubber ademt niet en neemt ook geen vocht op. Daarnaast is Latex behoorlijk warm en heeft het een laag ventilerend vermogen. En juist ventilerende eigenschappen en koelte zijn voor kindermatrassen belangrijk voor een goed slaapklimaat. Natuurlijke materialen kunnen het beste voor slaapkleding, lakens, dekbedjes en kussens worden gebruikt. Maar voor een matras kern is een A-keuze koudschuim zonder twijfel het beste....."

  Hoe zit dat als ik kijk naar de matrassen die jullie verkopen? Ventileren die goed, verdelen ze de druk net zo goed als koud en traagschuim? Of moet je daar bijv. weer een katoenen of wollen oplegger op leggen?

  Op die site staat ook: "Royal Health Foam biedt voor kinderen nieuw ontwikkelde matrassen aan, die volledig veilig zijn geproduceerd, zonder enige chemische toevoeging en of chemische verlijming. En deze kindermatrassen zijn natuurlijk volledig huisstofmijt- en allergeen."
  (http://www.healthfoam.com/rhf_kindermatras_donna.php)

  Zou dit ook een goed matras zijn? Of zouden daar weekmakers en brandvertragende of andere slechte stoffen in zitten. Ze hebben wel allerlei certificaten.

  Hartelijke groeten,

  Rianne

  • Lotje

   Lotje

   11-9-2015 17:28:57 | Reply

   Ik ben benieuwd anar je reactie op deze post van Rianne... het is lastig als informatie in tegenspraak is met elkaar...

   • Manon

    Manon

    11-9-2015 22:22:03 | Reply

    Hai Lotje en Rianne, wat gek dat ik deze post gemist heb,we proberen altijd te reageren.

    Een matras dat alleen natuurlatex bevat (en dus geen synthetisch latex) is absoluut goed ademend. Er zitten allemaal kleine gaatjes in als het ware, je kunt zelf je mond erop leggen en er in blazen dan voel je dat ook. Deze info komt van een site die matrassen van andere materialen produceert en verkoopt dus zij zijn waarschijnlijk gebaat bij negatieve beeldvorming over late maar de info klopt gewoon niet.

    De natuurlatex matrassen zijn bij ons altijd omhuld met een laagje biologisch katoen of biologische wol wat extra fijne klimaatregulerende eigenschappen heeft. Een oplegger is niet nodig, het beschermt natuurlijk wel je matras maar dat is los van het materiaal van het matras.

    Als je nog vragen hebt, horen we ze graag.

    Groetjes, Manon

    • chella

     chella

     11-10-2015 14:06:58 | Reply

     Hoe zit het met de Royal Health Foam matrassen en met name de Prima Donna? Zoals hierboven beschreven door Rianne.

     • Manon

      Manon

      11-10-2015 17:50:52 | Reply

      Hai Rachella, helaas weet ik dat niet. Wij hebben niet de mogelijkheid om matrasjes van andere merken zelf te laten testen, dat zou te kostbaar worden. Wij zorgen er voor dat we van de matrasjes die we zelf verkopen 100% zeker weten dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen, van andere merken weten we dat niet. Groetjes, Manon

     • Noreen

      Noreen

      7-12-2015 10:57:57 | Reply

      Dag Rianne en Rachella,
      Ik ben ook al enige tijd een goede matras aan het zoeken voor mijn dochtertje en aan het twijfelen tussen een matras van natuurlijke materialen of .. eentje van Royal Health Foam omdat deze uit na lang googelen de beste koop bleek! Maar dan heb ik het bedrijf gegoogeld en nu blijkt dat heel veel 'informatieve' websites in handen zijn van hun bedrijf zodat je automatisch naar hen geleid wordt vb matras.info (ik ben het nagegaan en het is echt zo). Zie ook de posten op dit forum http://forum-nl.energy-plus.info/2008/11/6/bericht-over-rhf-matras-geweigerd . Daardoor is mijn gevoel over hun 'prima donna' matras wel iets verslechterd.. Immers, wat kan je geloven van zo'n websites ontwikkeld door een fabrikant? Het ligt voor de hand dat ze de natuurlijke matrassen op hun websites afraden, want dat is niet hun product. Ze hebben wel certificaten, ik ken er maar één van, die van de oeko tex standaard 100, op zich is dat certificaat dan weer wel positief..

      Moest er iemand Duits kunnen, Oko test heeft een recent artikel uit over kindermatrassen! Moest er iemand daar de conclusie over kunnen posten, dat zou zeer welkom zijn ;-)  

 • Debbie

  Debbie

  4-12-2017 10:15:04 | Reply

  En wat met nitrosamines (kankerverwekkend) die vrijkomen uit natuurlatex?
  Deze stof ontwikkelt zich door het vulkanisatieproces met zwavel dat noodzakelijk is bij matrassen die uit natuurlatex bestaan.
  Kan je hierin adviseren aub?

 • Nan

  Nan

  12-10-2018 12:39:15 | Reply

  Ben ook benieuwd naar het antwoord op de vraag hierboven

  • Manon

   Manon

   12-10-2018 16:13:42 | Reply

   Er kunnen nitrosamines ontstaan bij het proces maar bij de merken die wij verkopen worden de eindproducten door QUL getest. Voor de aanwezigheid van nitrosamine in onze natuurlatex matrassen wordt dezelfde grens aangehouden als voor babyspeentjes, zie hier https://www.qul-ev.de/zertifikat/glossar/index_ger.html Dat is dus een zeer strenge test.

Loading