Luiers horen nou eenmaal bij een baby, dus daar hoef je niet over na te denken, toch? Als (aanstaande) moeder hou je je inderdaad vaak met heel andere dingen bezig dan de luiers. De reclames op TV en in tijdschriften spreken voor zich. Luiers koop je en gooi je na gebruik weer weg, ze zijn ultradun en blijven droog aanvoelen. Omdat dit zo vanzelfsprekend is, wordt er vaak niet nagedacht over mogelijke alternatieven voor de gangbare wegwerpluiers. dat je door informatie van internet of een vriendin gaat nadenken over wat je eigenlijk 24 uur per dag om je baby's billen doet. En dan blijkt het allemaal helemaal toch niet zo goed te zijn voor het milieu en je kindje. Er is gelukkig een milieuvriendelijker, natuurlijker en goedkoper alternatief: de wasbare luier!
Afval en milieubelasting
Een kindje in de luiers produceert ongeveer 56 luiers per week, ongeveer één vuilniszak vol.
Wegwerpluiers zijn vaak chloor gebleekt en gemaakt van houtpulp en slecht afbreekbare chemicaliën. Luiers doen er ca. 500 jaar over om af te breken en hebben dan ook een enorme milieubelasting. Dit geldt natuurlijk veel minder voor milieuvriendelijke luiers zoals van Bambo.
Vergeleken met wegwerpluiers zijn wasbare luiers een betere keus omdat ze herbruikbaar zijn en je dus bijna geen afval produceert. Volgens onderzoeken van Milieucentraal belasten wasbare luiers het milieu minder dan wegwerpluiers, zelfs als er voor het drogen een wasdroger gebruikt wordt. Daarbij wordt dan ook rekening gehouden met de productie en het energie- en waterverbruik.
Als je in plaats van wegwerp babybillendoekjes ook nog wasbare billendoekjes gebruikt, produceer je bijna geen afval. Je wast deze billendoekjes gewoon mee met de luierwas, geen extra werk dus.
Materiaal
Wegwerpluiers zijn dun en blijven na het plassen droog aanvoelen. De waterdichte buitenkant wordt gemaakt van plastics die gemaakt zijn van petroleum. Als de luier nat wordt, vormt de urine-bindende kern van super absorberende polyacrylaat (SAP) korrels samen met urine een chemische gel. SAP kan zorgen voor huidirritatie. Geen prettig idee voor de dunne huid van je baby. Hetzelfde geldt voor dioxine, wat een bijproduct is van het bleekproces.
Wasbare luiers zijn veelal gemaakt van veilige, natuurlijke, ademende materialen. Wel zo fijn voor iets wat je kindje de eerste jaren van zijn leven fulltime om zijn billen heeft.
Zindelijkheid
Kinderen worden op latere leeftijd zindelijk dan vroeger. Het soort luier speelt hierbij een rol (Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:27-31). Als je kind wasbare luiers draagt voelt het veel beter als het geplast heeft omdat de luier dan nat aan zal voelen. Kinderen die wasbare luiers dragen zijn dan ook vaak eerder zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Als je kind al echt zindelijk aan het worden is zijn wasbare oefenbroekjes ideaal, deze kan je kind zelf aan en uitdoen en kunnen een kleine plas opvangen voor als het toch net even mis gaat.
Welke wasbare luier kiezen?
De kans is groot dat je door de bomen het bos even niet meer ziet. Zo gauw je je in wasbare luiers gaat verdiepen kom je zoveel verschillende merken en soorten tegen dat een keuze maken erg moeilijk kan zijn. Zet voor jezelf op een rij wat je belangrijk vindt en ga dan vergelijken. Je kunt ook een paar verschillende luiers proberen, daarna bepalen welke je het prettigst vindt en daarvan meer aanschaffen.
Eén- of tweedelig
Er zijn 2 types wasbare luiers. Eendelige systemen en tweedelige systemen.
Een eendelige luier heeft het overbroekje aan de luier vastzitten. Het voordeel is het gebruiksgemak, voor thuis maar ook voor de oppas of het kinderdagverblijf.
Een tweedelig systeem bestaat uit een luier waar een los waterdicht overbroekje over heen moet. Door het losse overbroekje is een tweedelig systeem altijd heel goed passend te krijgen, waardoor een eventueel lekken tot een minimum wordt beperkt. Het is ietsje meer werk dan het omdoen van een eendelige luier, maar het voordeel is wel dat je het overbroekje niet na elke verschoning hoeft te wassen. Ook ben je flexibel in de keuze van het soort overbroekje, zoals bijvoorbeeld een ademend, volledig natuurlijk wolbroekje.
In de praktijk
Het lijkt veel gedoe en misschien vraag je je af of het niet vies is, maar dat valt gelukkig allemaal erg mee. In de praktijk zijn wasbare luiers erg simpel en hygiënisch. Je kunt een biologisch afbreekbaar inlegvelletje gebruiken wat de ontlasting opvangt. Deze gooi je gemakkelijk in het toilet. De gebruikte luier doe je in een emmer met een wasnet en als je wilt gaan wassen, gooi je het volle wasnet zó de wasmachine in. Je machine doet daarna het werk voor je. Je hoeft de luiers na het drogen alleen nog maar in de kast te leggen. Wat ook fijn is, geen gesjouw meer met pakken wegwerpluiers.
Bijkomend voordeel
Niet geheel onbelangrijk, inclusief de aanschaf, het wassen en eventueel een wasdroger gebruiken zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers. Gemiddeld genomen heb je voor de eerste verjaardag van je kind de aanschafkosten van de wasbare luiers terugverdiend. Dit is uiteraard wel afhankelijk van een aantal factoren zoals het type luier, aantal luiers, hoe vaak je verschoont, wast en of je een wasdroger gebruikt. Milieucentraal heeft dit berekend.
Alles bij elkaar zijn wasbare luiers een supergoed alternatief voor wegwerpluiers. Wasbare luiers van biologisch katoen zijn natuurlijk, milieuvriendelijk, praktisch en ze zijn ook nog eens voordeliger in het gebruik dan wegwerpluiers. Echte luiers dus, die gezond zijn aan je baby's billen.