Wasbare luiers

Meeting_for_the_future cropLuiers horen nou eenmaal bij een baby, dus daar hoef je niet over na te denken, toch? Als (aanstaande) moeder hou je je inderdaad vaak met heel andere dingen bezig dan de luiers. De reclames op TV en in tijdschriften spreken voor zich. Luiers koop je en gooi je na gebruik weer weg, ze zijn ultradun en blijven droog aanvoelen. Omdat dit zo vanzelfsprekend is, wordt er vaak niet nagedacht over mogelijke alternatieven voor de gangbare wegwerpluiers. dat je door informatie van internet of een vriendin gaat nadenken over wat je eigenlijk 24 uur per dag om je baby's billen doet. En dan blijkt het allemaal helemaal toch niet zo goed te zijn voor het milieu en je kindje. Er is gelukkig een milieuvriendelijker, natuurlijker en goedkoper alternatief: de wasbare luier!

Afval en milieubelasting

Een kindje in de luiers produceert ongeveer 56 luiers per week, ongeveer één vuilniszak vol.

Wegwerpluiers zijn vaak chloor gebleekt en gemaakt van houtpulp en slecht afbreekbare chemicaliën. Luiers doen er ca. 500 jaar over om af te breken en hebben dan ook een enorme milieubelasting. Dit geldt natuurlijk veel minder voor milieuvriendelijke luiers zoals van Bambo.

Vergeleken met wegwerpluiers zijn wasbare luiers een betere keus omdat ze herbruikbaar zijn en je dus bijna geen afval produceert. Volgens onderzoeken van Milieucentraal belasten wasbare luiers het milieu minder dan wegwerpluiers, zelfs als er voor het drogen een wasdroger gebruikt wordt. Daarbij wordt dan ook rekening gehouden met de productie en het energie- en waterverbruik.

Als je in plaats van wegwerp babybillendoekjes ook nog wasbare billendoekjes  gebruikt, produceer je bijna geen afval. Je wast deze billendoekjes gewoon mee met de luierwas, geen extra werk dus.

Materiaal

Wegwerpluiers zijn dun en blijven na het plassen droog aanvoelen. De waterdichte buitenkant wordt gemaakt van plastics die gemaakt zijn van petroleum. Als de luier nat wordt, vormt de urine-bindende kern van super absorberende polyacrylaat (SAP) korrels samen met urine een chemische gel. SAP kan zorgen voor huidirritatie. Geen prettig idee voor de dunne huid van je baby. Hetzelfde geldt voor dioxine, wat een bijproduct is van het bleekproces.

Wasbare luiers zijn veelal gemaakt van veilige, natuurlijke, ademende materialen. Wel zo fijn voor iets wat je kindje de eerste jaren van zijn leven fulltime om zijn billen heeft.

Zindelijkheid

Kinderen worden op latere leeftijd zindelijk dan vroeger. Het soort luier speelt hierbij een rol (Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:27-31). Als je kind wasbare luiers draagt voelt het veel beter als het geplast heeft omdat de luier dan nat aan zal voelen. Kinderen die wasbare luiers dragen zijn dan ook vaak eerder zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Als je kind al echt zindelijk aan het worden is zijn wasbare oefenbroekjes ideaal, deze kan je kind zelf aan en uitdoen en kunnen een kleine plas opvangen voor als het toch net even mis gaat.

Welke wasbare luier kiezen?

De kans is groot dat je door de bomen het bos even niet meer ziet. Zo gauw je je in wasbare luiers gaat verdiepen kom je zoveel verschillende merken en soorten tegen dat een keuze maken erg moeilijk kan zijn. Zet voor jezelf op een rij wat je belangrijk vindt en ga dan vergelijken. Je kunt ook een paar verschillende luiers proberen, daarna bepalen welke je het prettigst vindt en daarvan meer aanschaffen.

Eén- of tweedelig

Er zijn 2 types wasbare luiers. Eendelige systemen en tweedelige systemen.

Een eendelige luier  heeft het overbroekje aan de luier vastzitten. Het voordeel is het gebruiksgemak, voor thuis maar ook voor de oppas of het kinderdagverblijf.

Een tweedelig systeem bestaat uit een luier waar een los waterdicht overbroekje  over heen moet. Door het losse overbroekje is een tweedelig systeem altijd heel goed passend te krijgen, waardoor een eventueel lekken tot een minimum wordt beperkt. Het is ietsje meer werk dan het omdoen van een eendelige luier, maar het voordeel is wel dat je het overbroekje niet na elke verschoning hoeft te wassen. Ook ben je flexibel in de keuze van het soort overbroekje, zoals bijvoorbeeld een ademend, volledig natuurlijk wolbroekje.

In de praktijk

Het lijkt veel gedoe en misschien vraag je je af of het niet vies is, maar dat valt gelukkig allemaal erg mee. In de praktijk zijn wasbare luiers erg simpel en hygiënisch. Je kunt een biologisch afbreekbaar inlegvelletje gebruiken wat de ontlasting opvangt. Deze gooi je gemakkelijk in het toilet. De gebruikte luier doe je in een emmer met een wasnet en als je wilt gaan wassen, gooi je het volle wasnet zó de wasmachine in. Je machine doet daarna het werk voor je. Je hoeft de luiers na het drogen alleen nog maar in de kast te leggen. Wat ook fijn is, geen gesjouw meer met pakken wegwerpluiers.

Bijkomend voordeel

Niet geheel onbelangrijk, inclusief de aanschaf, het wassen en eventueel een wasdroger gebruiken zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers. Gemiddeld genomen heb je voor de eerste verjaardag van je kind de aanschafkosten van de wasbare luiers terugverdiend. Dit is uiteraard wel afhankelijk van een aantal factoren zoals het type luier, aantal luiers, hoe vaak je verschoont, wast en of je een wasdroger gebruikt. Milieucentraal heeft dit berekend.

Alles bij elkaar zijn wasbare luiers een supergoed alternatief voor wegwerpluiers. Wasbare luiers van biologisch katoen zijn natuurlijk, milieuvriendelijk, praktisch en ze zijn ook nog eens voordeliger in het gebruik dan wegwerpluiers. Echte luiers dus, die gezond zijn aan je baby's billen.

Reacties (9) -

 • J Pol

  J Pol

  17-2-2014 12:35:23 | Reply

  Het beste kunt u de afbreekbare inlegvellen niet door het toilet spoelen. In het riool en bij de waterzuiveringen leveren deze doekjes enorme problemen op omdat ze niet, zoals toiletpapier, snel afbreken. De transporttijd van het doorspoelen tot het moment van aankomen bij de zuivering is daarvoor te kort.

  De doekjes kunnen rioolgemalen en waterzuiveringsinstallaties letterlijk plat leggen doordat ze verstoppingen veroorzaken. Dit leidt tot enorme kosten bij de waterschappen, verantwoordelijk voor de zuivering van het water. Deze kosten treft u uiteindelijk aan op uw jaarlijkse aanslag waterschapsbelasting.

  Doordat de doekjes niet afgebroken worden in het riool, worden zij net als het overige afval uit het water gehaald. Gezien de samenstelling van dit slibhoudende afval wordt dit als speciaal afval beschouwd en dus uiteindelijk verbrand.

  Het brengen van de inlegvellen in het riool levert dus geenszins een milieuvoordeel op. U bent veel beter af door de vellen op een andere wijze af te voeren.

 • Mandy

  Mandy

  27-3-2014 15:15:21 | Reply

  Dit hoeft niet. Op de doekjes  staat vermeld of ze wel of niet door het toilet mogen. En in die gevallen is ook de afvalzuiveraar akkoord, zie ook de website van kaatjekatoen.
  Je moet natuurlijk geen stapels tegelijk in je toilet gooien,

 • San

  San

  9-4-2014 10:56:33 | Reply

  Sinds kort de wasbare luiers gebruikt. Minpunt is wel dat mijn kind niet meer in haar rompers past (rompers die een maat te groot zijn) en in haar maillots. Na een nacht slapen komt de plas tot aan haar borst. (Ik heb haar luier wel goed aangedaan, uiteraard niet strakker dan normaal.) Het is even wennen. Als we een weekend weg zijn gaan we gewoon weer de wegwerpluiers gebruiken da's een heel stuk makkelijker. Die wegwerpluiers zijn wel biologisch afbreekbaar (merk Naty) want dat geleur met al die natte luiers hebben we geen zin in. Je moet echt weten waar je het voor doet.

  • Marjolein

   Marjolein

   7-11-2014 12:57:41 | Reply

   Hoi San,
   Wat je kan doen om het romperprobleem op te lossen is een tussenstukje te kopen. vergelijk het met een BH vergroter. het rompertje sluit dan boven goed aan, en aan de onderkant is het groot genoeg. Wasbare luiers zijn inderdaad iets dikker dan wegwerpluiers. Maar goed voor het milieu!!!

 • San

  San

  10-4-2014 12:47:22 | Reply

  In vervolg op mijn bericht: ik heb een set van 10 besteld (waarvan 1 een overbroekje is, dus 9 luiers). Hou er rekening mee dat het 2 dagen duurt voordat de luiers droog zijn, behalve uiteraard als er zon is of als je een droger hebt. Verder is het zo dat ik sneller de luier verwissel dan met een wegwerpluier. De overbroekjes moet ik sneller wassen dan ik had gedacht. (Urinegeur.) Gelukkig had ik op advies van greenjump een extra overbroekje aangeschaft.

  Ik heb de wasluiers aangeschaft om economische redenen maar ik had niet stilgestaan bij bovenstaande zaken. Dit zijn dingen die je kunt overwegen voor
  aanschaf.

 • Sandra_

  Sandra_

  10-4-2014 21:43:31 | Reply

  Wasbare luiers zijn dikker dan wegwerpluiers. De laagjes katoen zijn nodig om genoeg op te kunnen nemen. Als je wegwerpluiers gewend bent is het even omschakelen naar de dikkere luiers. De oplossing is de rompers een maatje groter nemen.
  De overbroekjes kun je het beste om en om gebruiken. Dus de ene te luchten hangen en de tweede dragen. Als ze gaan ruiken (vaak is dat wel na een dag)  of vies zijn geworden, was je ze mee met de luiers of bij andere was. As je een kind volledig in de wasbare luiers hebt, heb je ca 18-24 luiers nodig plus ca. 4 overbroekjes. Je hebt dan altijd schone luiers en overbroekjes bij de hand.

  Als de luier 's nachts bij de buik gelekt heeft, kun je even kijken of de luier helemaal verzadigd is. Is de hele luier kletsnat en heeft het gelekt, dan is voor jouw kindje extra absorptie nodig. Je kunt dan voor de nachten 1 (of in sommige gevallen zelfs 2) extra losse inleggers bij de luier in doen.

  Hou er bij nieuwe luiers rekening mee dat ze pas na een paar keer wassen en drogen maximaal opnemen. En gebruik geen wasverzachter, dit legt een laagje over de luier, waardoor hij niet meer goed zal opnemen.

  Wasbare luiers moeten inderdaad vaker verschoond worden dan wegwerp, dit omdat ze niet de SAP korrels in de kern hebben zitten die urine omzetten in gel. Het is wel per kind verschillend hoeveel er geplast en dus ook hoe vaak er verschoond moet worden.

 • San

  San

  13-4-2014 18:33:17 | Reply

  Vervolg bericht 10 april 2014, 12.47 uur

  Ik ben met de wasbare luiers gestopt. Ik kon mijn kind niet fatsoenlijk aankleden met zo'n bonk van een luier. En toeval of niet, mijn kind heeft sindsdien extreme luieruitslag gekregen. (Zie ook mijn vorige punten.) € 160,= Down the drain, in mijn geval.

  Ik deel hier mijn ervaring omdat ik nog niet zoveel verhalen hierover kon vinden op I'net. Ik hoop hiermee dat ik anderen kan helpen met de beslissing om de luiers aan te schaffen of niet. Het blijft een goed concept vind ik maar als ik dit allemaal geweten had was ik er niet aan begonnen of had ik nog even gewacht totdat ik meer ervaringen van anderen had gelezen. Weer wat geleerd.

 • Jessy

  Jessy

  18-4-2014 20:42:24 | Reply

  Hier wel een succes voorbeeld voor Wasbaar Luieren :) !! Al 2 jaar loopt mijn koter in luiertjes van stof.
  In het begin is het inderdaad even puzzelen en zoeken.. maar uiteindelijk loopt het bij ons goed !

  iedereen zou wasbaar moeten luieren!

 • JLG

  JLG

  6-5-2014 16:47:30 | Reply

  Onze dochter is overgestapt van pampers oefenbroekjes naar imse vinse wasbare oefenbroekjes omdat het haar niets uit leek te maken wanneer haar broekje nat was. Binnen twee dagen resultaat. Ze geeft nu snel aan wanneer ze een ongelukje heeft en probeert deze te voorkomen. Negeren is er niet meer bij.

  Geef wel toe dat vooral in het begin heel wat broekjes nodig zijn (wij hebben er 8) omdat het ook hier twee dagen duurt voordat de broekjes droog zijn. Ze blijven al wel lang mooi. Dochterlief noemt ze haar 'peuteronderbroekjes'.

Loading