Billendoekjes met schadelijke stoffen voor baby’s: waar moet je op letten?

imagesWanneer je jonge kinderen hebt, zijn er een aantal (verzorgings)producten die je elke dag gebruikt. Soms wel meerdere keren per dag! Denk bijvoorbeeld aan billendoekjes. Het is dan belangrijk om te weten of de billendoekjes die je voor je kindje gebruikt, vrij zijn van allerlei schadelijke stoffen. Op veel pakken billendoekjes vind je de termen ‘hypoallergeen’ en ‘dermatologisch getest’. Helaas zegt dat niet altijd voldoende. Het blijft altijd belangrijk om ook de lijst met ingrediënten goed te bestuderen. Er bestaan namelijk wel veilige billendoekjes.

Zorgwekkende stoffen in billendoekjes

clip_image002Een onderzoek van de Franse Consumentenbond UFC Que Choisir laat namelijk zien dat er een aantal zorgwekkende stoffen zit in babydoekjes. Nadat zij 34 verschillende soorten billendoekjes onderzocht hebben, was hun conclusie: ‘Keer terug naar water en zeep.’ UFC Que Choisir onderzocht babydoekjes die niet in Nederland verkocht worden. Dat wil niet zeggen dat daarom de doekjes in Nederland wél oké zijn. De Consumentenbond in Nederland zou ook in Nederland een soortgelijke test moeten uitvoeren, want waarschijnlijk zullen de testresultaten echt niet afwijken.

Wat bleek uit de test van de Franse Consumentenbond?

In 32 van de 34 onderzochte producten werden stoffen gevonden die ongunstige effecten kunnen hebben op baby’s. Ze kunnen het hormonaal systeem aantasten, schadelijk zijn voor de lever, contacteczeem veroorzaken en ze kunnen zelfs allergieën in de hand werken. De Franse consumentenbond vraagt zich ernstig af waarom het nodig is dat dit soort doekjes doordrenkt worden met allergene stoffen, antibacteriële anti-oxidanten en schadelijke hormoonverstoorders.

Het vervelende is ook dat de billendoekjes meerdere keren per dag gebruikt worden, en dat na gebruik van de doekjes de huid van de baby niet afgespoeld wordt met water waardoor de stoffen veel tijd hebben om in het huidje van de baby te trekken.

Wat te doen, en waar moet je op letten?

De billetjes van je baby zijn prima schoon te maken met een natgemaakte hydrofielluier, washandje of wasbaar billendoekje met eventueel wat babyolie. Omdat dat niet altijd even praktisch is, wil je wellicht toch graag veilige billendoekjes kopen. Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Kijk op het etiket of de doekjes:

 • Vrij zijn van parfum en alcohol
 • Vrij zijn van parabenen
 • Vrij zijn van Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulfate
 • Hypoallergeen zijn
 • Biologisch afbreekbaar zijn

Milieuvriendelijke en babyvriendelijke billendoekjes bij Green Jump

Bij Green Jump vind je billendoekjes die aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Ze zijn zo zacht, dat ze ook geschikt zijn als toetenpoetsers. Deze doekjes zijn ongeparfumeerd en alcoholvrij. Ze bevatten plantaardige en biologische ingrediënten én ze zijn biologisch afbreekbaar. Fijn dus voor je kindje en het milieu.

  

Voor wie liever wasbare billendoekjes gebruikt, zijn er bij Green Jump ook zachte, wasbare billendoekjes.

 

Reacties (34) -

 • sanne

  sanne

  13-2-2014 11:24:30 | Reply

  Hoever gaan we? Moet je ook niet meer buiten fietsen met je kindje want de lucht is niet gezond en je kan aangereden worden!
  Ik ben een hele zorgzame moeder die van heel gezond en natuurlijk houd, maar er zijn wel grenzen!
  Deze doekjes zijn ook afschuwelijk duur en zo maak je dan ook misbruik van de klant, Met een gezin heb je heel veel uitgaven, dus als het zo belangrijk is dat je deze doekjes gebruik maak ze dan ook wat prijs vriendelijker. Je kunt het maar 1 keer uitgeven. Wat word het de volgende keer?

  • Manon

   Manon

   13-2-2014 16:55:46 | Reply

   Beste Sanne, natuurlijk is het van belang om niet te ver te gaan. De 80-20 regel vind ik zelf een mooie. Voor een product dat je elke dag gebruikt voor je kindje vind ik driedubbel nadenken over je keuze wel nuttig. Gewoon de billetjes schoonmaken met wasbare billendoekjes en een beetje water of zachte olie werkt ook prima en is helemaal niet duur. De merken die het tot nu wel lukt om gezondere wegwerpbillendoekjes te maken zijn helaas in aantal nog klein. We zouden heel graag willen dat ze goedkoper zijn, maar dat zijn ze helaas niet. Toch willen we het aanbieden als alternatief, fijn voor onderweg bijvoorbeeld wanneer je het wasbare doekje niet bij de hand hebt. Of gewoon omdat dit één van de producten is je toch graag wilt gebruiken ipv wasbaar en dan toch de gezondste wilt hebben. Groetjes, Manon

 • evanne

  evanne

  13-2-2014 11:30:44 | Reply

  Mee eens!
  Bewust zijn is goed en dat proef ik wel uit je reactie, maar te ver door slaan is ook niet goed! Ik snap je reactie en eren gezin onderhouden is heel duur!
  Als je voor gezond gaat ben je al meer kwijt!
  Ga eens naar een natuurwinkel, Schrik je ook van de prijzen!  

 • evanne

  evanne

  14-2-2014 14:44:57 | Reply

  Hoi Manon!
  Ik was het met Sanne eens en nu ben ik verplaatst onder jou bericht en lijkt het of ik het met jou eens ben! Dus ik wil graag terug naar mn oude plekkie! Dankie!

  • Manon

   Manon

   14-2-2014 15:34:24 | Reply

   Hai Evanne, je hebt een reactie getikt maar niet gereplied op het berichtje van Sanne, dus jij bent zeg maar het berichtje onder Sanne en ik ben het antwoord op Sanne. Ik heb dat niet verschoven zeg maar, kan ik ook niet :) Je kunt je antwoord misschien opnieuw plaatsen onder Sanne? En dan zal t qua timing misschien onder mij komen dus misschien je zin dan iets aanpassen? Groetjes, Manon

 • Annelies

  Annelies

  6-3-2014 14:03:18 | Reply

  Weet iemand of je ook droge wegwerp billedoekjes kunt kopen?
  dus zonder chemische middelen? en gewoon een stapel droge stoffen doekjes in een verpakking waar je zelf water bij kunt doen, en daarna kunt weggooien.

  Poetsen met water vind ik namenlijk prima maar de doekjes verzamelen en wassen enz wat minder practicsh

 • Marieke

  Marieke

  17-3-2014 14:13:10 | Reply

  Wanneer ik onbeperkt geld had, kocht ik voor mijn gezin alleen nog maar biologische en natuurlijke producten... maar ja ;) & liefst ook bij Greenjump, want ik vind dat jullie prachtige producten hebben!

  Wat de doekjes betreft zocht ik ook naar een alternatief voor deze o zo dure verantwoorde doekjes. Nu gebruik ik vaker water (geen zeep, want dat droogt uit!) en de toetendoekjes van de aldi. In deze doekjes i.i.g. geen parabenen!

 • Sandra

  Sandra

  24-3-2014 12:58:50 | Reply

  Hoe zit het dan met de billendoekjes van het merk Naty?

 • Angenita

  Angenita

  30-3-2014 23:53:35 | Reply

  Ik heb voor mijn zoontje een mooi olieflesje gekocht(bedoeld voor op tafel) en gevuld met olijfolie. Zodra hij gepoept heeft pak ik 3 stukjes keukenpapier, slinger er een krul olie op, vouw het even stevig op. Direct vouw ik het papier weer open zodat het doordrenkt is met de krul olie. Deze doekjes gebruik ik in plaats van natte doekjes en het werkt prima. Is goedkoper, makkelijk, en werkt prima. Je mag alles gebruiken voor je kind, de vraag is of je het wil? Prima toch dat je nu weet wat er in zit en een overwogen keuze kunt maken? Goed stuk wat mij betreft en ga zo door! Ik doe het met bijstand en kan heel goed bio leven. IS echt een kwestie van je prioriteiten stellen. Wat heb je echt nodig? Word altijd een beetje moe van het geklaag over geld en bio. Als je gezond wilt leven heb je geen koek nodig om maar iets te noemen. Ik maak van alles zelf en spaar heel veel geld uit. Wasmiddel bijvoorbeeld. Beetje creatief denken en je komt de wereld rond. We zijn rijk hier hoor!

  • elz

   elz

   7-4-2014 21:07:05 | Reply

   Kijk, dit vind ik nou inspirerend. Dankjewel Angenita!

  • San

   San

   10-4-2014 12:54:13 | Reply

   Dank je wel Angenita, goeie

 • Angenita

  Angenita

  11-4-2014 21:18:26 | Reply

  Leuk, weer vrouwen een zetje richting gezonder gegeven. En als mijn Duuk naar de peuterspeelzaal gaat, Pak ik een luierzakje met 3 doordrenkte doekjes opgevouwen erin, deze gaat samen met een luier in een luiermapje. (wibra verkoopt die dingen voor weinig) en kan hij op pad. Hoe deed oma dat vroeger? Stel jezelf die vraag bij alles wat je koopt en je komt al snel tot de conclussie dat je een overdadig leven leeft wat op veel punten best wat minder en gezonder kan.

 • Renate

  Renate

  26-5-2014 13:20:37 | Reply

  Een heel goed idee Angenita!

  Ik koop de billendoekjes in Duitsland. Deze zijn van het merk HiPP.
  Dit merk zie je ook steeds meer in Nederland.
  De prijs is vergelijkbaar met de gangbare doekjes en ze zijn vrij van alle verdachte stoffen en middelen!

 • Selena

  Selena

  28-5-2014 11:34:03 | Reply

  Hallo allemaal,

  Ik ben een bewuste moeder die ook aan haar uitgaves moet denken. Maar ik heb voor mezelf een goede oplossing gevonden en die wil ik even delen hier.

  Mijn kleintje kreeg meteen ook van natra care bio doekjes een heftige reactie ik ben overgestapt naar andere dingen.

  Mijn doekjes knip ik zelf. Ik haal een verpakking wegwerp washandjes van het kruidvat en knip deze in kleine stukjes, zijn katoenen doekjes. Meestal haal ik ze in de aanbieding, 3 halen 2 betalen. Zitten 15 washandjes in, knip ze meestal in 12en. 15x12 is 180 doekjes. Je kan ze naar gewenste grootte knippen.

  Dan maak ik er een paar nat en doe deze in een tupperware bakje. Niet teveel, telkens aanvullen en afentoe bakje afwassen. Zo voorkom je schimmel.
  Bakje kan overal mee en ook voor snoeten en handen gebruikt worden.
  Ik dep de billetjes droog gewoon met een wc papiertje. En bij erge poep gebruikt ik eerst stukje wc papier en dan pas zo'n nat doekje.

  Ik heb ook tijdje een plantenspuit gebruikt met gekookt water en kokosvet. Dit werkte ook prima. Alleen was het schoonmaken van de spuit teveel gedoe.

  Je kan aan je tupperware bakje ook eventueel kokosvet toevoegen, olijfolie of andere olie. Eventueel in de magnetron kort om op te warmen. Ik ben geen fan vd magnetron maar opwarmen kan geen kwaad.

  Dit is nog goedkoper dan billendoekjes en prima te doen voor mij en ook voor mijn man. Je moet even knippen maar dat duurt niet lang.

  Groetjes,
  Selena

 • Liesbeth

  Liesbeth

  21-6-2014 00:50:30 | Reply

  Dag dames,
  Ik gebruik voor mijn kleine meid papieren gerecycleerde tissues en doe daar de weleda babyolie op om haar billetjes te reinigen. Ze heeft een supergevoelige huid maar hier gaat het perfect mee. Enkel Op verplaatsing gebruik ik de natte doekjes Kinderen by Nature. Ook daar is onze meid supergoeie mee..
  Grts!

 • Michelle Moonen

  Michelle Moonen

  6-11-2014 01:28:48 | Reply

  Ik ben in de laatste paar weken onze voeding flink onder de loep gaan nemen en kwam tot de conclusie dat het nog veel en veel gezonder kon. Wij komen rond van 1 loon met zijn drieeen en eten heel gezond en ook gedeeltelijk biologisch. We kopen bijna alleen maar ingredienten in de winkel. ik maak bijna alles zelf...ik heb ook twee jaar lang katoenen luiers gehad! Met het gezondere eten zijn we helemaal niet  duurder uit! Het is wat zoeken naar verschillende webwinkels en ook meer werk in de keuken, maar gezond eten is zoveel prettiger en lekkerder! Ik ben ook alle verzorgings producten aan het aanpakken nu, had me dat nooit gerealiseerd eigenlijk dat daar zoveel troep inzit! deo,  tandpasta, maandverband...fantastisch die site van green jump! ik ga ook uitwasbaar maandverband kopen! Heb ook een paar weken geleden een waterfilter gekocht voor op de kraan! Wat een aanrader zeg...smaakt ook zoveel beter...

  • Lisette

   Lisette

   23-3-2017 23:44:36 | Reply

   Groen en goedkoop alternatief voor (uitwasbaar) maandverband is ook een menstruatiecup! Bijv de mooncup. Gaat heel lang mee (jaren!!) en kost €30. Bevat geen chemische stoffen zoals bijv ob tampons. En kost dus minder geld dan maandverband, minder energie (aan wassen) dan uitwasbaar maandverband.

   • Manon

    Manon

    24-3-2017 07:55:10 | Reply

    Hoi, zeker! De menstruatiecup is hartstikke fijn en daarnaast bestaat er ook wasbaar maandverband, zie hier voor allebei https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Menstruatie/Herbruikbaar Groetjes, Manon

 • Angenita

  Angenita

  6-11-2014 23:18:57 | Reply

  Dat is ook mijn ervaring Michelle, ik leef op bijstandsnivo en biologisch. Ik koop heel veel dingen niet meer en daar spaar ik bakken met geld mee uit. Ik maak mijn eigen wasmiddel, haargel en wax, zeep. Ik gebruik geen maandverband maar heb een menstruatiecup en voel me zoveel schoner. Er kan zoveel! Ik ben heel benieuwd naar het merk van je waterfilter!

 • Michelle Moonen

  Michelle Moonen

  7-11-2014 02:02:55 | Reply

  Het merk is EWO. Ik heb deze gekocht bij a healthy live (super site!). De vitality filter he ik gekocht. Deze ziet eruit als een sifon en draai je op je kraan...je kunthem er ook zo weer af draaien en bijvoorbeeld meenemen op vakantie! Echt alle troep wordt eruit gefilterd en daarna wordt het water ook nog eens gewerveld...echter de goede mineralen zoals calcium en magnesium blijven erin zitten! Ik wil uiteindelijk zo'n systeempje onder de wasbak  zodat al het water gefilterd wordt in de keuken. Nu kun je dmv een hendeltje kiezen of je gefilterd water wil  of gewoon kraanwater. Met koken gebruik ik dus ook gefilterd water. De eerste keer dat ik het water proefde...:) heerlijk! Je proeft het echt...mijn zoontje drinkt de hele dag water water en nog eens water haha...ook met thee proef je het verschil. Je moet wel elk half jaar een nieuwe filter kopen a ik geloof iets van 37 euro. Maar dat vind ik zeer betaalbaar. De gifstoffen die je hiermee kunt elimineren! Het is zo belangrijk om zeker twee liter water per dag te drinken...met wassen ga ik wasnoten kopen. Ook mega goedkoop! voor 5 euro aan wasnoten kan ik een heel jaar wassen! Tandpasta en deo gebruik ik ook niet meer..heb ik ook goede alternatieven voor gevonden. Maandverband ga ik uitwasbare kopen op greenjump en ook billendoekjes voor mijn zoontje. Echt een super site! Mensen het is survival of the fittest! Als je ongezond blijft leven dan wordt je gewoon ziek...ikzie het helaas overal om me heen...

 • Wies

  Wies

  30-11-2014 00:48:32 | Reply

  Ik ben zelf al lange tijd uit de billendoekjes ,maar ik zag op internet een leuke tip ter vervanging van deze kant en klaar doekjes,neem een rol toilletpapier ,hieruit verwijder je het kartonnen rolletje,neem een plastic box met goed sluitbaar deksel,plaats hierin de toilletrol en overgiet dit met een mengsel van 50 ml kokosolie en water,deksel erop goed schudden zodat de rol goed doordrenkt,trek vanuit het binnenste de doekjes en vegen maar.wil je graag wat dikker papier snijd dan een keukenrol door midden.

 • slimpy

  slimpy

  16-9-2015 16:40:10 | Reply

  Meisjes,  wattenschijfjes of bolletjes watten  in doosje, water erover, afsluiten met deksel.
  Na elke luier schoonmaken met natte, even uitgeknepen boven het bakje, schijfjes/bolletjes. Nadrogen met hydrofiel luier (evt washandje) en klaar is kees.
  zo hebben wij het jaren gedaan en doen het nog steeds, nu bij de kleinkinderen. SUCCES

 • Jolande

  Jolande

  20-9-2015 10:08:10 | Reply

  Hallo allemaal, op een heerlijke zondagochtend wat surfend op internet hier het artikel en de reacties gelezen. Ik moet zeggen, heb kostelijk gelachen. Het is een soort collectief bewustzijn dat hele bio gedoe, volgens mij met name onder ons vrouwen... Hier Naty billendoekjes, bio fruit op bestelling, bio havermout, veel snijwerk in de keuken, omdat ik groenten vers van het land (op biologische wijze geteeld) koop. Maar die arme mannen van ons dames, kunnen geen macaroni meer maken zoals ze gewend zijn, zitten nu ineens aan bananenbrood, moeten billen vegen met pleepapier met olijfolie. Ze snappen er niks meer van... Om de wederhelft er wat bij te betrekken, vanmiddag met hele gezinnetje op stap naar blije bietjesfestival...

  • Manon

   Manon

   20-9-2015 10:45:09 | Reply

   :) hier man die gewoon vrolijk verder gaat met biologische wijn :) Veel plezier vanmiddag.

 • Oke

  Oke

  19-10-2015 12:15:54 | Reply

  De Billendoekjes van neutral zijn ook veilig. Niet alle gemische stofjes zijn onveilig. Zeker als het voor babys is. Iets uit de natuur is ook niet altijd goed hoor. Kijk op jetskeultee.nl site zij is onderzoekend arts naar stofjes en heeft er veel verstand van.

 • Angenita

  Angenita

  19-10-2015 13:44:18 | Reply

  He dat is nou een van de dames die veel LIJKT te weten maar als je goed kijkt toch veel onzin uitkraamt die denk ik gebaseerd is op dezelfde wetenschap en onderzoeken die organisaties als Unilever gebruiken om hun punt te maken. Ik heb haar wel eens horen zeggen dat parabenen geen kwaad kunnen. Als je het boek "giftige schoonheid" leest vind je daar informatie over kankergezwellen en dat parabenen daar oa in terug gevonden worden. Persoonlijk smeer ik liever geen chemische troep op mijn kindje die inmiddels een kleuter is. Alleen producten die je ook kunt eten smeer ik op de huid. Mag ik vragen Oke....heb je wel eens de ingrediënten bekeken van neutral producten? Wat ik zo weet van neutral is dat het dezelfde belastende producten zijn als elk ander maar dat er geen parfumstoffen in zitten. Parfum zijn gemiddeld 100 chemicaliën op zichzelf. Maar de sodium laureth sylfaat en parabenen zijn gewoon aanwezig. Billendoekjes op zich bevatten relatief "weinig" schadelijke stoffen. Anders dan bijvoorbeeld shampoo of vloeibare zeep.

 • Oke

  Oke

  19-10-2015 16:34:28 | Reply

  Je hebt verschil in die stofjes in welke concentratie het aanwezig is. Ik vind jetskeultee.nl tog wel een goed onderzoekend arts. Zij haalt de wetenschappelijke onderzoeken van pupmed wereldwijd. En ik ben 31 en vroeger was het veel erger wij zijn ook groot geworden met de gemische troep en nog steeds gezond en wel ook niks aan overgehouden dus dan zal iedereen kankergezwellen krijgen en ik denk dat je praat als de stof puur gebruikt word en wij zijn geen ratten en muizen hé. Natuurlijke producten kunnen ook stofjes bevatten die vrije radicale kunnen geven in de verkeerde verhoudingen. En sommige gemische stofjes zijn niet schadelijk daar is pupmed wereld wijd onderzoek na gedaan. Je hebt zelfs verschillen in parabenen.

  • Manon

   Manon

   20-10-2015 20:17:15 | Reply

   Beste Leintje, je hebt nu verschillende mails en reacties gestuurd met daarin wat vervelende woorden. Ik blijf deze gewoon weghalen. Reacties waarin je mensen niet veroordeelt en bepaalde namen geeft, kun je natuurlijk plaatsen, maar anders halen we ze weg. Groeten, Manon

   • Angenita

    Angenita

    21-10-2015 00:01:48 | Reply

    Ik krijg de tekst in de mail, maar vervelend dat ze zich alles zo aantrekt...

 • Angenita

  Angenita

  19-10-2015 16:44:51 | Reply

  Een onderzoek is zo objectief als degene die er voor betaald zeg ik altijd. En wij zijn er groot mee geworden? Maak even de stand van zaken op zoals deze is.....1 á 2 van de 3 krijgt idd kanker. Mensen lopen de deur van dokter/apotheek en specialisten plat. Ieder zijn/haar ding.  Vroeger was het erger? Ik denk dat we vroeger een stuk "schoner" leefden qua chemische belasting. Vroeger kende ik een kennis van mijn ouders die kanker had en er dood aan ging. Nu gaat de een na de ander. Het is maar net welke waarheid je zoekt. Als je bewijs zoekt dat het schadelijk is zul je het vinden en je bewijs zoekt dat het onschadelijk is zul je ook vinden. Er zijn zelfs onderzoeken die roepen dat roken geen kwaad kan. Maar als je je boerentrienenverstand gebruikt kun je toch op je tien vingers natellen dat het niet gezond KAN zijn?

 • Loes

  Loes

  25-11-2015 10:22:43 | Reply

  Neutral is wel vrij van parfum, parabenen en kleurstoffen . misschien niet allerbeste product, maar een heel goed betaalbaar alternatief voor smerige zwitsal. Mijn zoontje heeft een hele gevoelige huid en producten van neutral kan hij goed verdragen.

 • petra

  petra

  13-3-2016 10:55:26 | Reply

  Wat is er mis met een gewone rol toiletpapier?
  Werkte 25 jaar geleden uitstekend. ;-))

 • Chantal

  Chantal

  5-5-2016 22:22:31 | Reply

  Hier zelf groot geworden met Zwitsal. Sinds een paar jaar verdiep ik mij wat meer in alles wat we op ons lichaam smeren en wat we binnen krijgen op welke manier dan ook. Ik hou van de geur van Zwitsal, het is een soort fijne herinnering denk ik... Maar toen ik las wat daar allemaal in zit wist ik, dit niet voor mijn kind! Wel gebruik ik graag producten die lekker ruiken, nieuwe herinneringen voor mijn dochter.. Groot fan van de producten van Naif! Wat ruikt het lekker! Maar dit hoeft natuurlijk niet op de billetjes! Het idee alleen al om mezelf down under schoon te vegen met doekjes bomvol parfum *jak*! Ik heb een tijdje wegwerp en/of hydrofiel doekjes gebruikt met wat water en amandelolie. Maar ik vond het een hoop gedoe omdat je het water/olie mengsel wel regelmatig moet verversen en vooraf nat gemaakte doekjes kun je ook niet te veel van maken of te lang laten staan. En dan toch ook wel een raar idee steeds die poepdoekjes in de wasmachine of al die spoelbeurten vooraf. Ik gebruik de naty doekjes parfum vrij en ben daar echt tevreden over. Mijn dochter heeft nooit last van luieruitslag! Zo nu en dan 2e halve prijs bij de Etos en dan inslaan! De neutral doekjes vond ik niks en die zijn bovendien duurder dan de naty doekjes!

 • Lieke

  Lieke

  30-1-2024 23:54:54 | Reply

  Ik lees bovenstaande berichten net (nog niet alles gelezen) en Angenita, jouw bericht van 10 jaar geleden is nu nog steeds zeer inspirerend en motiverend en zeer actueel! Geen idee of je nog op dit forum zit. Ik ken deze site niet maar Google bracht me hier. Ik ben het zo eens met je bericht.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading